Výška podpory v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke
Zdravím všetkých a prosím o radu.Neviete mi niekto poradiť ako si zistím výšku podpory.Na internete som našla že sa to vypočíta z hrubej mzdy 2 roky pred materskou.Mne to vyšlo okolo 450 eur,lebo som hrubu mzdu mala cca 900 eur. Lenže sestra mala 800 eur podporu za február,tak neviem. Tiež bola na rodičovskej. Ďakujem Ľubica
Prosím vás o radu. Zamestnaná som od roku 2011. V 2013 som nastúpila na MD. Mala som retazovy pôrod. Druhá RD mi končí 4/2019. Chcela som sa len uistiť či keď aspoň 1 deň budem čerpať dovolenku a následne ukončím PP budem mať nárok na podporu. Prípadne koľko dní by som mohla vyčerpať aby podpora bola čo najvyššia. Ďakujem
Ahojte maminy.
mne RD skoncila 23.12.2018. V praci kde som mala TPP som si vzala do konca roka DV a zvysok mi preplatili + dostala som 2mesacne odstupne.
Ale pocas RD som mala na pol roka brigadu 2 zmluvy na dohodu.
Dnes mi prisiel vymeriavaci zaklad na podporu a teda horko som zaplakala 🙈🙈
Myslite, ze tie dohody mali vplyv na podporu?
@margotka23 Samozrejme. Ak to boli dohody na pravidelný príjem tak ti pokazili podporu. Nakolko VZ pre podporu je hrubý príjem z ktorého sa odvadzali odvody na PvN za posledne dva roky pred žiadosťou o podporu.
@evittam och joooj tak kvoli 20 euram na mesiac za pol roka na RD mam da sa povedat o 300 eur mensiu podporu ako som mohla min mat 🙈🙈🙈
@margotka23 Presne tak.
Ahojte, potrebujem radu. 29.4.2019 mi končí RD, no chcem dat výpoveď. Zostava mi 25dni dovolenky. Otázka na Vás znie: nezníži mi to nejako sumu na podporu, keď vyčerpam celú dovolenku? Lebo musím si ju vyčerpať. Alebo nejaké riešenie, aby som nedostala len smiešnu sumu peňazí na podpore.dakujem.😉
@klaudinka363 Samozrejme ze zníži. Staci si prečítať co tu piseme. Dohoda o skončení PP k 30.4.=max.podpora.
@evittam a pokiaľ mám výpovednú dobu 2mesiace, vzťahuje sa to aj keď to podávam na RD?. Alebo koľko mmax dní dovolenky vyčerpať. Ďakujem.
@klaudinka363 Samozrejme
@evittam a je rozdiel či vyčerpam len ten jeden deň dovolenky alebo 10 dní? Lebo vôbec sa v Tom nevyznám. Aký to má potom vplyv na výšku podpory.
@klaudinka363 príklad :
si vezmi máš napríklad 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 65 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu
@zalka aha,no už rozumiem.snad sa bude dať dohodnúť so zamestnávateľom na sskorsej výpovedi,aby mi to vyšlo. Ďakujem veľmi p
@zalka a ešte jedna otázka ak môžem. Denný priemer dovolenky sa vypočíta z obdobia keď som ešte pracovala, alebo sa to inak berie.
@klaudinka363 pravdepodobný .. ak nemajú zč oho vyrátať tak zo zmluvy
ahojte baby, prečítala som si celú diskusiu, potrebujem si len všetko zhrnúť a potvrdiť, od znalých maminiek, nech viem, ako sa so zamestnávateľom dohodnúť (zajtra mu chcem telefonovať):
Som v pracovnom pomere nepretržite od roku 2003, posledný hrubý príjem bol cca 980 eur. RD mi končí 18.04.2019. Pravdepodobne mi vznikol nárok na nejakú dovolenku počas rodičovskej a materskej dovolenky. Ak som správne pochopila, nato, aby som mala maximálnu dávku v nezamestnanosti, je potrebné sa dohodnúť na vyčerpaní zvyšnej dovolenky a s tým sa dohodnúť na rozviazaní pracovného pomeru do konca kalendárneho mesiaca, tj do 30.4 (ak by som mala napr. 8dní dovolenky). , chápem správne? alebo je nutné naozaj vyčerpať len 1 deň dovolenky, tj rozviazať pracovný pomer k 19.4. a zvyšok preplatiť, aby vznikol nárok na maximálnu dávku?
@wild_child treba dosiahnut max.vz. to sa da teoreticky aj pri cerpani celeho mesiaca dovo... vsetko zavisi od poctu dni dovo, od prijmu, pripadne ci je odstupne..
@majusqa77 dakujem za Tvoju rýchlu odpoveď .. priznám sa, že si čítam aj vyhlášku, som však zmätená, nakoľko nie sú tam uvedené všetky možnosti .. resp, ich nevidím ..
neviem koľko dní dovolenky môže vzniknúť za 3 , resp 6 rokov na RD (mala som každý rok predlžovanú RD z dôvodu nepriaznivého zdravotného stavu dieťata) ..
tj končila som s hrubým príjmom 970 eur dňa 17.4.2013 a 18.4.2013 som šla na MD , následne na RD .. táto RD mi končí 18.4.2019. Moju pracovnú pozíciu zrušili, ale môžu mi ponúknuť inú. Teoreticky sa s nimi dohodnem na 2 - mesačnom odstupnom (toto však nieje ešte isté).
K akému dátumu sa mám dohodnúť na rozviazanie pracovného pomeru, aby mi vyšla čo najvyššia podpora ?
@majusqa77 resp, aby som správne položila otázku : vznikne mi nárok "novej" dovolenky cca 30 dní .. je rozdiel v určení max. vymeriavacieho základu, ak dám výpoveď po vyčerpaní 1 - 2 dní - 19.4.2019 (tj VZ sa bude počítať z tých 2 dní) , alebo rozviažem pracovný pomer po vyčerpaní celej dovolenky, tj cca 15.5.2019 ? tj vymeriavací základ sa bude počítať z 30 dní, tj je to iný koeficient?
@majusqa77 už tomu rozumiem 🙂 ak idem podľa toho výpočtu, dátum ukončenia pracovného pomeru závisi od toho, či dostanem odstupné, alebo nie ..
Druhý polrok 2018 a prvý polrok 2019
DVZmax = 2 x VVZ/365
DVZmax = 2 x 11 448/365
DVZmax = 62,7288 eura
ak by som dostala odstupné, tj bolo by mi vyplatené 970 eur plus 2x 970 eur, tj 2910 eur, kľudne sa môžem dohodnúť na rozviazaní pracovného pomeru po vyčerpaní celej dovolenky, tj napr po 30 dňoch , tj napr. k 20.5.2019 ..
max VZ mi vznikne 2910 / 30 = 97 z toho 50% je 48 eur, tj maximálna podpora ..
ak by som nedostala odstupné, tj bol by mi vyplatený len plat 970 eur, musím sa dohodnúť na rozviazaní pracovného pomeru max na 15. deň po ukončení RD, tj končí mi 18.4., rozviazanie prac. pomeru bude max. 03.05.2019., tj zamestnaná budem max 15 dní (alebo v rozmedzí 1 - 15 dni) a zvyšok dovolenky si dám preplatiť
v tomto prípade sa na mňa vzťahuje výpočet:
970 / 15 = 64,5, z toho 50% je 32,3 eur, tj maximálna podpora .. (32,3 x 30 = 969 eur)
už len sa modliť, aby som sa vedela s personalistkou dohodnúť .. 🙂
@wild_child nie tak celkom. Nesmies prejst cez kalendarne mesiace, lebo nedosiahnes max.vz za ten prvy mesiac
@majusqa77 vieš ma prosím navigovať, kde tento údaj nájdem prosím? lebo vo výpočte je uvedený kalendárny rok ako celok, tj 365 dní .. tak som z toho vychádzala ...