icon

Výška podpory v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

nitra2002
16. mar 2018

Zdravím všetkých a prosím o radu.Neviete mi niekto poradiť ako si zistím výšku podpory.Na internete som našla že sa to vypočíta z hrubej mzdy 2 roky pred materskou.Mne to vyšlo okolo 450 eur,lebo som hrubu mzdu mala cca 900 eur. Lenže sestra mala 800 eur podporu za február,tak neviem. Tiež bola na rodičovskej. Ďakujem Ľubica

evittam
19. mar 2018

@kikuskkka No tak ak si bola len PN tak to takto nefunguje. Aby to islo spraviť tak by si za posledné dva roky nesmela mat žiadny zdanitelny prijem. A spatne nie.

evina274
21. mar 2018

@evittam Rada by som sa aj ja opytala. Rd mi skonci 5.8.2018, PP mi este trva ale uz tam nechcem nastupit,dovolenku mam. Ak by som si chcela uplatnit max podporu,mala by som vycerpat 1den dovolenky,teda 6.8.2018 a ukoncit PP 7.82018 a preplatit dovolenku. Ano? Lenze mam zakernu veducu a pochybujem ze mi umozni 1den vycerpat a zvysom aby vyplatili. Mojho nazoru bude apelovat aby som si vycerpala dovolenku a potom ukoncila PP. V tomto pripade by za podpora pocitala z tej vycerpanej dovolenky a bolo by to iba tych 50%?
Keby sme to spravili tak,ze by som dala vypoved,plynula by mi vypovedna lehota a dovolenka by sa preplatila,a tiez by bola podpora iba 50%?
Dakujem za odpoved

evittam
21. mar 2018

@evina274 Vzdy je podpora 50% z VZ. Ak chces maximálnu tak ako si napisala-vycerpat 1-2dni dovolenky ostatnu preplatit.

evittam
21. mar 2018

@evina274 Este je dalsia možnosť-dat výpoveď max.v juni 2018, výpovedná doba bude plynut od 1.7.-31.8.2018. 9.8.sa das PN az do konca augusta. Vycerpes tak 3dni dovolenky,ostatnu preplatia-nebudu mat inu moznost.

evina274
21. mar 2018

@evittam a kde sa tam vycerpaju 3dni dovolenky?

evina274
21. mar 2018

@evittam ano vzdy je 50% ale myslela som tym ze max podpory sa da iba tak dosiahnut ze by som vycerpala 1d dovolenky?plynutim vypovednej doby a naslednym vyplatenim dovolenky sa to neda dosiahnut?

evittam
22. mar 2018

@evina274 Od 6.-8.9.
Max.podpora-tak ako pisem.

evina274
22. mar 2018

@evittam Aj tak tomu nerozumiem vobec,prepac😢ako sa mozu brat za odpracovane dni?plynie vyp.doba a to mam este fyzicky nastupit na tie 3d a potom sa dat pn?a preco prave ten 9.8zacat pn?prosim velmi pekne ak sa to da po lopate vysvetlit lebo vobec nerozumiem tomu. Keby sa mi podarilo dosiahnut max podporu velmi by nam to pomohlo. Este raz dakujem aj sa strpenie

evittam
22. mar 2018

@evina274 Nie, nenastupis. Cerpes dovolenku od 7.-.9.-8. Potom PN. Cize prerušís dovolenku a budu ti ju musiet preplatiť.
Príklad mas 20dni dovolenky, mala si napr.HM 500Eur,vycerpes 3dni a ostatnu ti preplatia VZ pre podporu:
500/3=166,67/den-z toho 50%=83,33-cize max.podpora.
Vycerpes 20dni dovolenky:
500/20=25/den-50%=12.50-podpora cca 375Eur/mesiac.

mija777
22. mar 2018

@evittam Dobrý deň, vidím že sa rozumieš tejto problematike, tak ak môžem, pridám sa aj ja.. Som podobný prípad ako pani predomnou. PP mi trvá a 8.8.2018 mi končí rodičovský. Do práce nastúpiť zrejme nebude možné,preto premýšľam nad ukončením PP. Čiže ak by som nedala klasickú výpoveď, ale dohodli by sme sa o skončení PP s tým, že vyčerpám 1 deň dovolenky a ostatnú by mi preplatili, mala by som nárok na maximálnu podporu? Dobre som to pochopila? A ku akému dátumu by bolo najvhodnejšie tú výpoveď riešiť?

veronika9797
22. mar 2018

@evittam viem ze i ja som otravna tak sa ospravedlnujem len sa chcem opytat ze je tu sanca ist do konca juna privyrobit si (do skolky). Ako som vyssie spominala som na RD a v auguste mi konci zmluva na ZUS. Musim dat vypoved na ZUS ak by som chcela ist do tej skolky do konca juna? Ved ini maju tiez 2 zamestnania....Ovplyvnilo by to velmi moju sancu ziskat matersku v decembri/januari? Ani neviem co potom by som vsetko musela vybavovat (papierovacky). Pytam sa preto ze neviem ci posielat cim skor ziadost a ci sa mi to oplati. Vopred dakujem.

veronika9797
22. mar 2018

@evittam viem ze i ja som otravna tak sa ospravedlnujem len sa chcem opytat ze je tu sanca ist do konca juna privyrobit si (do skolky). Ako som vyssie spominala som na RD a v auguste mi konci zmluva na ZUS. Musim dat vypoved na ZUS ak by som chcela ist do tej skolky do konca juna? Ved ini maju tiez 2 zamestnania....Ovplyvnilo by to velmi moju sancu ziskat matersku v decembri/januari? Ani neviem co potom by som vsetko musela vybavovat (papierovacky). Pytam sa preto ze neviem ci posielat cim skor ziadost a ci sa mi to oplati. Vopred dakujem.

evina274
22. mar 2018

@evittam ahaaa,cize pocas vypovednej doby si dam vycerpat 3d dovolenky. To som nevedela ze sa da dovolenka cerpať aj ked plynie vyp.doba..veeeeeeelmi krasne dakujem,toto mi fakt pomohlo,si uzasna

evittam
22. mar 2018

@mija777 Dohoda o skonceni PP k 9.8.2018, pokial si necerpala dovolenku medzi MD a RD a nemala iný príjem,z ktorého sa platili odvody na PvN tak budes mat max.podporu.

evittam
22. mar 2018

@evina274 Za malo.

evittam
22. mar 2018

@veronika9797 Nie,mozes mat zamestnani kolko chces, pokial z dohody nesplnis podmienky nároku na MD tak ti ju neovplyvní.

evina274
22. mar 2018

@evittam este ma napadlo,pocas md a na zaciatku rd som pracovala u toho isteho zamestnavatela aj na dohodu,pred rokom som ju ukoncila. To by malo vplyv na vysku podpory?dohodnuta odmena bola len 235€ hrubej mzdy

evittam
22. mar 2018

@evina274 No bohuzial ano ak to bola dohoda na pravidelný príjem. To co pisem môžeš spraviť len ak si za posledne dva roky pred žiadosťou o podporu nemala iný príjem,z kt.sa platili odvody na PvN. Ako som už napísala.

veronika9797
22. mar 2018

@evittam dakujem velmi pekne za pomoc...skoda,ze sa obcas nenajde takychto viac ochotnych ludi ❤❤❤

evina274
22. mar 2018

@evittam cize aj podpora by sa pocitala iba z toho prijmu z dohody?VZ pred nasupom na MD a Rd by sa nepocitalu?

mija777
22. mar 2018

@evittam Ďakujem veľmi pekne 😊 Ľudia ako ty ma presviedčajú, že predsa to na tomto koňovi nieje úplne stratené :D vždy sa tu nájde nejaká dobrá duša. Ešte raz díky za radu.

krumpla
22. mar 2018

@evittam Dobry den, mozem aj ja poprosit o radu.
Koniec rodicovskej dovolenky je 05.04.2018. Zostatok dovolenky je 30 dni. Ak by som do konca aprila cerpala dovolenku a zvysna by mi bola preplatena + by bolo vyplatene odstupne. ( cerpana dovolenka - 680 eur, preplatena 520, odstupne 2600). Budem mat narok na maximalnu podporu? Dakujem.

evittam
22. mar 2018

@evina274 Počíta sa príjem ,z ktorého sa odvadzali odvody na PvN za posledne dva roky pred žiadosťou o podporu. Už neviem ako zrozumiteľne to napísať. Cize tebe dohoda-ak bola na pravidelny príjem + dovolenka.

evittam
22. mar 2018

@krumpla 670+520+2600=3790/17 (cerpana dovolenka-prac.dni)=cca 195Eur denny VZ.

krumpla
22. mar 2018

@evittam dakujem

mondo2828
10. apr 2018

Prosím Vás, viete mi poradit. Od r.2011 do 31.2018 som bola zamestnaná na dobu neurcitu v poslednych 3r.na materskej-rodicovskej dovolenke..ktora mi 27.3 2018skoncila. V praci som dala vypoved ku dnu 31.3 2018 následne som sa zaevidovala na urade prace, kedže mám nárok na podporu, lenže dcéra dovŕšila 3roky ale do škôlky ide až od sep.bolo mi ponúknuté ísť na neplatenu matersku a až potom na urad prace. Lenže pol roka bez prijmu nemozem byť.Keďže ja prácu hladam az od sep.a bojim sa že ma vyradia z uradu, pridem o podporu..dalo by sa to urobit tak, že poberiem podporu 3m.dám si vyplatit zostatokovu podporu a mozem sa dať na neplatenu matersku? A potom do novej prace?

evittam
10. apr 2018

@mondo2828 Ved chod normálne na podporu-na pol roka. Nakolko ak si po 3mesiacoch nechas preplatiť zvyšok tak prídeš o peniaze-preplatia ti totiž len 50% zo zostatku. A neplatena MD neexistuje.

tomi79
11. apr 2018

Dobrý deň, chcem poprosiť tiež o radu, ak to bude možné. Priateľka je s našim synom momentálne na rodičovskej. Predtým bola normálne na materskej. Syn má 18 mesiacov, takže rd trvá ešte nejaký rok aj pol. Chceli by sme urobiť, že ja by som šiel na materskú a matka dieťaťa by ukončila pracovný pomer a prihlásila sa na ÚP ako nezamestnaná. Rozumiem tomu správne, že ak je matka od augusta 2016 doma s dieťaťom na materskej a teraz na rodičovskej, pracovný pomer jej trvá, spĺňa všetky ostatné podmienky na podporu v nezamestnanosti, tak ak by išla od augusta 2018 na podporu, mala by v podstate za sebou 2 čisté roky bez príjmu a stačilo by jej sa zamestnať u zamestnávateľa na jedne deň dovolenky a podpora by sa jej počítala z toho jedného dňa a bola by maximálna?

evittam
11. apr 2018

@tomi79 Ano

tomi79
11. apr 2018

@evittam ďakujem za expresnú reakciu. neviem presne teraz dátum, ale dám príklad, že dajme tomu na materskú nastúpila 15.augusta 2016. Tak 16.augusta 2018 má ísť na ten jeden deň dovolenky, a ešte v ten deň aj ukončiť pracovný pomer a na druhý deň sa ísť prihlásiť na ÚP? prepáčte, vôbec sa do toho nevyznám. ostatnú dovolenku si má oficiálne nechať preplatiť, alebo to nie je podstatné? a zamestnávateľ odvedie z toho jedného dňa odvody a z toho sa to bude počítať? a ak by si mohla evittam mi napísať jednoduchý výpočet. ďakujem