icon

Výška podpory v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

nitra2002
16. mar 2018

Zdravím všetkých a prosím o radu.Neviete mi niekto poradiť ako si zistím výšku podpory.Na internete som našla že sa to vypočíta z hrubej mzdy 2 roky pred materskou.Mne to vyšlo okolo 450 eur,lebo som hrubu mzdu mala cca 900 eur. Lenže sestra mala 800 eur podporu za február,tak neviem. Tiež bola na rodičovskej. Ďakujem Ľubica

veronikadamianko
27. aug 2018

@evittam lebo sa mi to nechce ani len verit ze by dali 900e

evittam
27. aug 2018

@veronikadamianko Comu ty veríš mi je naozaj jedno. Prepac za uprimnost. Ale skus internet použiť aj na niečo zmysluplné a nielen na MK a FB a "ujo Google" ti nájde znenie zákona do pár sekúnd.😉

veronikadamianko
27. aug 2018

@evittam praveze ujovi google som neverila skor tu co ty odpovedas inym maminkam ma zaujalo preto reku napisem vam ci sa mi ozaj nesniva

evittam
27. aug 2018

@veronikadamianko Tak vyska VZ je výška VZ je to v zakone! Ak teda vies co je to zakon a vyhláška. Ci myslíš,ze ja to mám odkiaľ?

majusqa77
27. aug 2018

@veronikadamianko sak aj materska je uz okolo 1400 eur maximum 🙂) tak preco by nemohla byt podpora 900 🙂

evittam
27. aug 2018

@majusqa77 No "neuverí,ze by dali"...😁😉 Len stále nepíše kto...

veronikadamianko
27. aug 2018

@evittam jeminenko no teraz ma tu zožerte ze som sa nieco opytala no lebo som tolko ani nezarobila preto mi je to divne no prepacte ze som sa opytala !

veronikadamianko
27. aug 2018

@veronikadamianko dakujem za mile vysvetlenie ostatne si nevsimam prajem krasny nikym a nicim neruseny den🙂

evittam
27. aug 2018

@veronikadamianko Nikto ta tu "nezerie" ale ako som už napísala,piseme to tu dookola, zakon je jasne napísany-ak vies pouzivat MK a FB a pokec tak hadam aj Google. Prepac, ale sme dospele zeny a som len uprimna, prikladov sme tu dali viac nez dost-a na tie staci zakladna matematika. A nie,nie som nepríjemna len diskutujem s dospelymi ludmi.😉

veronikadamianko
27. aug 2018

@evittam som mama a nemam cas byt na fb a na pokeci a podobnych socialnych sietach ale v pohode beriem tvoj nazor nato a dakujem za rozumne vysvetlenie a prepac zato ze som ta obrala o cas a dovolia som si ta niecim takym zatazovat ...takze dakujem🙂

evittam
27. aug 2018

@veronikadamianko Neobrala si ma o čas. Ale ako pises nemas cas-casu vypisovat na MK mas dosť , zistit vysku VZ by ti zabralo cca 2sekundy-bez vypisovania na MK

veronikadamianko
27. aug 2018

@evittam och lutujem ze som sa nieco opytala 🙂

evittam
27. aug 2018

@veronikadamianko Preco? Ved odpoved si dostala, to že sa ti moja uprimnost nepáči je už len tvoj problem.😉

jjanisova
26. sep 2018

@evittam ahoj, v prvom rade klobuk dole za tvoju trpezlivosť, naozaj. Všetko napísané som pochopila, len ešte jednu vec vec sa potrebujem opýtať navyše. Syn bude mať 3 roky 9. decembra. Momentálne naňho materskú poberá jeho otec - od 2. apríla. Ja som počas tejto doby prerušila poberanie rodičovského príspevku a poisťovní som sa zaevidovala ako žena starajú a sa o dieťa do 6 rokov. Po ukončení mužovej materskej sa už neplánujem vrátiť na RD ale chcela by som ísť rovno na podporu. V práci práve riešim ukončenie PP a dohadujeme podmienky ( keďže moja pozícia zanikla a inú pre mňa nemajú). Ako by som mala postupovať? Muzova materská konci 2 októbra ( nie som si úplne istá, ale napríklad), mám sa dať zamestnať na hociaké dva dni? Dajme tomu 10-11 okt, ukončenie 12 október o potom na urad prace ? Alebo sa mám ešte vrátiť na rodicovsky? Ďakujem za tvoj čas.

evittam
26. sep 2018

@jjanisova Nemusís sa vraciat do práce, staci skoncit PP dohodou tak,ze vycerpes 1-2dni dovolenky a zostatok ti preplatia. btw.preco uz nepockas do skoncenia RD? Kto bude poberat RP-muz?

evittam
26. sep 2018

@jjanisova Inak dcerka ma 9.12. 5rokov.😊😉

jjanisova
26. sep 2018

@evittam preto, lebo sa mi viac oplatí poberať podporu ako rp, a do konca roka sa určite zamestnam v novej práci. A za tú dobu budem radšej poberať podporu ako rp. Nárok na rp nám tým pádom asi zanikne, lebo oboje ( aj to aj podporu ) asi poberať nemôžem.

jjanisova
26. sep 2018

@evittam ha haaa, tak to je super 🙂

evittam
27. sep 2018

@jjanisova Ty nemôžeš poberat oboje ale otec dieťaťa moze poberat RP.

jjanisova
27. sep 2018

@evittam aj plat aj rp???? Fiha, tak to je super, ďakujem, to som vôbec nevedela, ešte raz vrela vďaka za rady.

evittam
27. sep 2018

@jjanisova Ano, je jedno ci a kolko pracujes, na RP mas nárok do 3rokov veku dietata. Napr.mozes súčasne poberať RP aj PN.

vilma20
16. nov 2018

@evittam ahoj, prosim ta citam k tejto teme a vidim ze vies k teme vela ...manzelovi nechcu v robote urobit novu zmluvu keby siel na matersku,tak som rozmyslala ci nevyuzit aspon tu max.podporu. mozem to urobit aj ked este poberam rodicak? Mala bude mat 13.7 3 roky. Staci iba prepisat na otca a mozem ist aj teraz?

evittam
16. nov 2018

@vilma20 Pokial si nemala za posledné dva roky pred žiadosťou o podporu zdanitelny príjem z ktorého sa odvadzali odvody na PvN tak ano

vilma20
16. nov 2018

@evittam 4 roky som na retazovke. A aj ked som mala predtym cca minimalku a mam zostatok 51 dni dovolenky, vyjde mi maximum?

evittam
16. nov 2018

@vilma20 Ano

vilma20
16. nov 2018

@evittam a lepsie je dat ukoncenie k posl.dnu v mesiaci a od 1.12 podpora a rodicak na otca? Ci to je jedno kedy vypoved?

evittam
16. nov 2018

@vilma20 Vypoved=vypovedna lehota dva mesiace.
Ukoncenie PP dohodou tak aby si cerpala 1-2dni dovolenky.

hanata
16. nov 2018

Prosim o radu. Situacia: zena ma niekolko retazovych porodov. Posledne dieta sa narodilo 16.05.2016. Zena je stale zamestnana na TPP. Po poslednej materskej dovolenke cerpala vsetku riadnu dovolenku - preplatili jej ju. Ako postupovat, ak chce po skonceni rodicovskej dovolenky dat vypoved a pol roka cerpat davku v nezamestnanosti? Z akej sumy sa bude ratat, ak hruba mzda pred nastupom na prvu matersku dovolenku bola 2300 Eur v hrubom, tak isto bola tato suma vymeriavacim zakladom pre vysku kazdeho materskeho prispevku? 15.05.2019 je poslednym dnom rodicovskej dovolenky a 16.05.2019 (piatok) by mala nastupit spat do prace? V ktory den dat vypoved? Dakujem.

majusqa77
16. nov 2018

@hanata kludne k 15.5 skoncit pp. Max vz bude buduci rok okolo 1900 eur, takze z toho

hanata
16. nov 2018

@majusqa77 Dakujem. A nepotrebujem byt ani jeden den po skonceni RD v zamestnani? Raz som citala niekde na internete diskusiu, ze mamicka podala vypoved o den skor a prisla o ten svoj vymeriavaci zaklad, alebo nieco take. Neviem to uz, bohuzial, najst.