icon

Výška podpory v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

nitra2002
16. mar 2018

Zdravím všetkých a prosím o radu.Neviete mi niekto poradiť ako si zistím výšku podpory.Na internete som našla že sa to vypočíta z hrubej mzdy 2 roky pred materskou.Mne to vyšlo okolo 450 eur,lebo som hrubu mzdu mala cca 900 eur. Lenže sestra mala 800 eur podporu za február,tak neviem. Tiež bola na rodičovskej. Ďakujem Ľubica

vilma20
20. nov 2018

@majusqa77 na vypovednu lehotu. Ked sa tam budem chciet potom vratit aby s jej vypovedou nebol problem

deusa
3. jan 2019

@majusqa77
@evittam
Velmi velmi pekne chcem poprosit o radu.
RD mi konci 8.3.2018 no ja som poziadala o predcasne ukoncenie zamestnavatela ku dnu 1.1.2019, s tym ze ked som prisla do prace mi povedal, ze pre mna nema volne prac.miesto.
Podpisala som rozviazanie prac.pomeru dohodou s odstupnym ku dnu 1.1.2019,uz teraz citam ze som urobila velmi zle a mala som este vybrat dovolenku.
No uz sa stalo a potrebovala by som poradit.
Chcem sa zahlasit na urad prace a poberat podporu(zamestnana som bola od novembra 2013-az doteraz),viem ze nemozem poberat aj rodicak aj podporu.
Mozem teda rodicovsky p.prehlasit na otca dietata? Alebo ako to funguje? A co k tomu potrebujem? Velmi by ste mi pomohli

veronikadamianko
3. jan 2019

@deusa ono nie ze vybrat dovolenku ale zobrat si iba napr jeden den a ostatne preplatit a vtedy je ta najvyssia podpora tak som to mala aj ja

evittam
3. jan 2019

@deusa Ano RP môžeš na otca dietata

deusa
3. jan 2019

@veronikadamianko

@evittam diky moc za pohotove odpovede,
Este sa chcem spytat,ci mi neviete povedat co k tomu na urade potrebujem? Alebo treba ist najprv na socialku? Mozem to vybavit aj takto spätne?
Su to pre mna nepoznane situacie,chcela by som preto byt pripravena dopredu.

evittam
3. jan 2019

@deusa No v tvojom prípade uz max.podpora nehrozí. Narok na podporu mas do 2rokov od skončenia PP, cize zatial mozes byt na RP a potom podpora. Alebo podpora a RP na otca dieťaťa. A najskôr na UPSVaR sa zaregistrovať do evidencie uchádzačov o zamestnanie a potom s rozhodnutím na SP a podať žiadosť o podporu.

majusqa77
3. jan 2019

@evittam myslis, ze keby obnovila poi inde jej to nevyjde?

evittam
3. jan 2019

@majusqa77 Hm,no to som si nie ista.
@zalka 🤔😉

zalka
3. jan 2019

@majusqa77 ale výjde ak sa zamestná niekde ešte s vysokým platom
@evittam

deusa
3. jan 2019

@majusqa77
@evittam
@zalka
Dievcata a prosim vas aky by mal byt ten plat? A na kolko by som asi mala byt zamestnana? Aby som dostala najvyssiu podporu?

zalka
3. jan 2019

@deusa plat toľko že za každý kalendárny deň trvania PP aby vyšlo 64e/deň

veronikadamianko
3. jan 2019

@deusa ja som bola na urade prace najskor tam mi trebalo papiere ze kde som predtym pracovala zapoctove listy tak sa to tusim volalo a na urade prace v inych dverach mi aj dali ze kolko som bola na materskej a rod.ta na urade prace to spracovala dala termin kedy mam prist dala mi papier a s tym sla na socialku tam som iba dala papier uradnicke a bolo vsetko a domov mi prislo vypocitane kolko budem poberat a chodila na podpis na urad prace..to bola moja situacia tiez som bola z toho vyorana ako mys kedze tiez som si tym presla prvy krat

deusa
3. jan 2019

@zalka uufff to by bolo tazke...
Aaach skoda,ze som to takto pokafrala,ze som im podpisala hned dohodu a nevybrala aspon tie 2 dni dovolenky
Uz sa to asi neda napravit, veru bodlo by tych 900 namiesto 200€😭

evittam
3. jan 2019

@veronikadamianko Na UPSVaR ti určite nedali doklad o trvaní MD. A na SP si musela aj vypísať žiadosť o podporu nielen doniesť rozhodnutie o zaradeni do evidencie uchádzačov o zamestnanie.

zalka
3. jan 2019

@deusa dá sa napraviť, stačí sa u niekoho zamestnať na dva tri dni a skončiť PP . No mohla si to mať jednoduhšie keby si to bola riešila v bývalej práci ...

deusa
4. jan 2019

@zalka lenze asi teraz nenajdem nikde narychlo pracu s takym vysokym platom😔

veronikadamianko
4. jan 2019

@evittam ano predstavte si ze dali na urade v inych dverach ..a na SP veru som nic nevypisovala iba jej dala papier a sama som sa cudovala ze nic ine iny kraj iny mrav absolvovala som to par mesiacov do zadu tak viem ze inde je to ine nech sa paci piste svoju skusenost moja je takato!

evittam
4. jan 2019

@veronikadamianko Ako ti mohli dať na UPSVaR potvrdenie o MD ked s tym nič nemajú?? Jedine,ze mate obe inštitúcie v jednej budove a ty si bola vlastne na SP 😉
A nevypisovala si ziadost o podporu? Divne. To nie je o kraji ale o zakone. Hadat sa nemienim. Pisem o zákonných povinnostiach. Neviem potom na základe coho ti vyplacali/ju podporu ked si o ňu nežiadala. Teda ak máš nárok ak nie tak je to potom v poriadku, že si nič nevypisovala.😉

evittam
4. jan 2019

@veronikadamianko
Poistenec si uplatňuje nárok na dávku v nezamestnanosti v pobočke Sociálnej poisťovne príslušnej podľa miesta trvalého pobytu na základe písomnej žiadosti. Považuje sa za ňu oznámenie úradu práce, sociálnych vecí a rodiny o zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie. K žiadosti sa súčasne predkladá vyplnené tlačivo Žiadosť o dávku v nezamestnanosti, ktorej súčasťou je aj Poučenie žiadateľa o dávku v nezamestnanosti a poberateľa dávky v nezamestnanosti.

veronikadamianko
4. jan 2019

@evittam no vidite odpovedala ste si aj sama ano mame v jednej budove preto som pisala toto je moja skusenost vsade je to ine..ano mam narok a poberala som ju ..nemusite mi pisat co ako bolo podporu som poberala a viem ako som ju podavala

zalka
4. jan 2019

@veronikadamianko akurát trošku zavádzaš ostatných ľudí, lebo v iných mestách asi ťažko sídli v jednej budove úrad práce a sociálna poisťovňa.

majusqa77
4. jan 2019

@veronikadamianko tak len je dost blbe, ze nerozlisujes co bolo na up a co na sp ;)

evittam
4. jan 2019

@veronikadamianko Ja ti nepisem co a ako bolo. Ja ti pisem ako to ma byt podla zakona a nie podla toho ako sa rozhodne nejaka tetuska na urade. Asi si povedala,ze to vypise radšej za teba podla tvojho prístupu. A suhlas so
@zalka
@majusqa77
Treba vediet kde a co a rozlišovať. Keby si nevosla do dveri SP tak dostanes prd a nie potvrdenie o MD. Takychto ludi mám najradšej.

veronikadamianko
4. jan 2019

@evittam nebudem sa tu s vami hadat to bola moja skusenost a hotovo prajem pekny den

evittam
4. jan 2019

@veronikadamianko Konečne by si mohla aspon pochopit, že nikto sa tu s tebou nehada. Aj tebe pekny den.

deusa
4. jan 2019

@zalka prosim este otazocku jednu tych 64€ na den by som musela mat v hrubom ci v cistom?

evittam
4. jan 2019

@deusa V hrubom

veronikadamianko
4. jan 2019

@evittam my sme si nepotykali slusnost kaze vykat ..ja som napisala svoju skusenost tak nechapem naco ste nanu reagovali mali ste pisat pani vlastnu skusenost moja bola taka aku som napisala hotovo..tymto koncim tento nezmyselny rozhovor dufam ze pani sa podari vybavit podporu a aby ju mala co najlepsiu ..

evittam
4. jan 2019

@veronikadamianko Tak si prečítaj podmienky tejto webovej stránky. Dalsia čo keď ma priznať,ze ma pravdu niekto iny tak vytahuje tykanie,ktore je tu normálne podľa pravidiel-ulahcim ti študovanie podmienok.
A mila pani, ja citujem zákony ,ktore dokonca ovládam to po prvé a po druhé- aj vlastné skúsenosti. Cize keby za teba niekto tu ziadost nevypisal (ked si ju ty nebola schopná vypisat), tak by si dostala prd a nie podporu (vid uvedene podmienky pri ziadosti o podporu-priamo zakon o SP a PvN). A jedine nezmysly tu pises ty.😉 A nie som samaco ti to tu potvrdili. Pekny den.

veronikadamianko
4. jan 2019

@evittam vas nazor ja vam ho neberiem 🙂 nemam sa k comu vyjadrit dokola to iste ..ano ano ovladate zakony ovladate vsetko poriadku ja vam to neberiem nebudem sa tu s vami natahovat ako male dieta 🙂