icon

Vzniká nárok na podporu pri odstupnom?

1. jan 2025

Vzniká nárok na podporu v nezamestnanosti v pripade ze došlo k ukončeniu pracovného pomeru dohodou s odstupným?

rozculena
1. jan 2025

odstupné s podporou nemá nič

denisa_deniska
1. jan 2025

Áno

doriiis
1. jan 2025

Áno.A odstupné ti zdvihne základ na výpočet podpory

autor
1. jan 2025

@rozculena
@denisa_deniska
@doriiis

Ďakujem dovod otazky bol hlavne ten ze chatgpt v rámci svojho názoru uviedol aj nasledovne:

Dôležité upozornenie ohľadom odstupného:
Ak si dostal odstupné alebo odchodné, výplata podpory v nezamestnanosti sa odloží o počet mesiacov, ktoré pokrýva suma odstupného alebo odchodného. Napríklad, ak si dostal odstupné vo výške dvoch mesačných platov, podpora sa začne vyplácať až po uplynutí dvoch mesiacov od skončenia pracovného pomeru.

Viete to niekto potvrdiť?

tiika
1. jan 2025

Však sa ho opýtaj na konkrétny paragraf, z ktorého tuto informáciu čerpá. Ohľadom zákonov je chatgpt veľmi nespoľahlivé. Vysvetľuje ich po svojom a nepresne, chybne.

katulienkax
1. jan 2025

To je blbost co pise chatgpt

doriiis
1. jan 2025

Chat GP ti píše totálnu sprostosť.Dostala som 7 mesačné odstupné a normálne som sa ďalší mesiac po ukončení PP zaevidovala na UP.

sasikk
12. nov 2025
@doriiis

Chat GP ti píše totálnu sprostosť.Dostala som 7 mesačné odstupné a normálne som sa ďalší mesiac po ukončení PP zaevidovala na UP.

@doriiis a normalne si dostala hneď podporu? Dostanem odstupné 6mesiacov a pojdem sa evidovať na urad, dostanem podporu hned alebo po 6 mesiacoch až???

tiika
12. nov 2025
@sasikk

@doriiis a normalne si dostala hneď podporu? Dostanem odstupné 6mesiacov a pojdem sa evidovať na urad, dostanem podporu hned alebo po 6 mesiacoch až???

@sasikk pokial ti na ňu vznikol nárok, tak určite hneď. Nič take ako pise chat gpt u nás v zákonoch nie je.
On obcas haluzi, hádže ako to je v nejakej inej krajine, možno aj, ako by sa to asi jemu páčilo 😂

sasikk
12. nov 2025
@tiika

@sasikk pokial ti na ňu vznikol nárok, tak určite hneď. Nič take ako pise chat gpt u nás v zákonoch nie je.
On obcas haluzi, hádže ako to je v nejakej inej krajine, možno aj, ako by sa to asi jemu páčilo 😂

@tiika Anoo? Dobre lebo som sa dost zlakla, akoze zas co ma podpora spolocne s tym ze zamestnavatel sa ti takto akoby odvďačí všakže..

doriiis
12. nov 2025
@sasikk

@sasikk ... Áno, normálne som skončila v práci, dostala odstupné a ďalší mesiac som poberala podporu. Nikoho to, či som dostala odstupné nezaujimalo

sasikk
12. nov 2025
@doriiis

@sasikk ... Áno, normálne som skončila v práci, dostala odstupné a ďalší mesiac som poberala podporu. Nikoho to, či som dostala odstupné nezaujimalo

@doriiis Dakujem za info ❤️❤️

tiika
13. nov 2025
@sasikk

@tiika Anoo? Dobre lebo som sa dost zlakla, akoze zas co ma podpora spolocne s tym ze zamestnavatel sa ti takto akoby odvďačí všakže..

@sasikk nuž je to nejaké zabezpečenie na ďalšie mesiace, keďže človek prišiel o prácu, a nejaký čas môže trvať, kým si nejakú nájde. Podpora totiž pokryva len cast výpadku príjmu zo zamestnania.
Nie je to odmena, za to, že si pre niekoho pracovala. Takze podpora s tým môže dosť vela spoločného, nakoľko obe istým spôsobom riesia rovnakú nepriaznivu situáciu.
V našej legislatíve však nie sú vzajomne prepojené.

sasikk
13. nov 2025

@tiika ja som to skor myslela inak, že čo má podpora spoločne s tým že ti zamestnavatel dal odstupne a podla mna je to svojim spôsobom aj vďaka, prečo nie? Keď pre niekoho pracujes niekoľko rokov a zrazu o tú prácu prídeš mi príde normálne dostať to odstupné, normálne to však u nás nie je a firmy sa snažia všemožne tomuto príspevku vyhnúť.. myslela som to tak, že to odstupné vyhodenému človeku patrí a je to od zamestnávateľa to posledné čo zamestnanec dostane, podpora je od štátu a preto som povedala, ze nemaju nič spoločné štát nema právo pre odstupné ktoré sa ho netýka vyplácať podporu, takto som to myslela...
a nepríjemnosť straty práce je samozrejme ďalšia vec o tom sa nebavíme..

tiika
13. nov 2025
@sasikk

@tiika ja som to skor myslela inak, že čo má podpora spoločne s tým že ti zamestnavatel dal odstupne a podla mna je to svojim spôsobom aj vďaka, prečo nie? Keď pre niekoho pracujes niekoľko rokov a zrazu o tú prácu prídeš mi príde normálne dostať to odstupné, normálne to však u nás nie je a firmy sa snažia všemožne tomuto príspevku vyhnúť.. myslela som to tak, že to odstupné vyhodenému človeku patrí a je to od zamestnávateľa to posledné čo zamestnanec dostane, podpora je od štátu a preto som povedala, ze nemaju nič spoločné štát nema právo pre odstupné ktoré sa ho netýka vyplácať podporu, takto som to myslela...
a nepríjemnosť straty práce je samozrejme ďalšia vec o tom sa nebavíme..

@sasikk asi rozumiem, možno to vnimas ako vďaku a je fajn, pokial to rovnako vidi aj zamestnávateľ. Pre mna znamená vďaka niečo, čo je dobrovoľne a nie vynútené zákonom. No pokial to odstupne zamestnávateľ zaplati rad a ochotne (a aj ak by mu to zákon neprikazoval), nemusí sa to vylučovať ako povinnosť i vďaka súčasne.
Stat utvára legislatívu, ktorá aj chráni zamestnanca. Zamestnávateľ vyplatit odstupne musí (aspon to v minimálnej výške), pretože mu to prikazuje stat prostredníctvom zakona.
Odstupne ma nejaký účel (inak by tam predsa žiadne nebolo), rovnako i podpora.
Je to podobne ako v pripade choroby a náhrade príjmu pri PN (platenej zamestnávateľom) a nemocenského od 11.dňa (platené štátom).
Nevyjadrujem sa k tomu, ako by to malo byt v prípade straty zamestnania. Akurát tam tu paralelu vidim ako i niečo spoločne.