icon

Za koľko dní od nevyplatenia mzdy môžem dať podnet na inšpektorát práce?

18. júl 2023

Za koľko dní od nevyplatenia mzdy môžem dať podnet na inšpektorát práce? Našla som 15 dní a nepremeškať lehotu 2 mesiace. Ale ak je viac pochybení na strane zamestnávateľa môžem to dať aj skôr a vec o mzde k tomu pripojiť?

zmrzlinka2021
18. júl 2023

V zmluve mas aky termin na úhradu mzdy?

alenah31
18. júl 2023

pokiaľ nemáte v pracovnej alebo kolektívnej zmluve uvedený presný deň výplaty tak je zo zákona zamestnávateľ povinný vyplatiť ti mzdu najneskôr posledný deň v mesiaci ,ktorý nasleduje po mesiaci, za ktorý má byť mzda vyplatená...to znamená napr. za marec 2023 je splatná najneskôr 30.4.2023. Pokiaľ mzdu nepošle a mešká viac ako 15 dní a mzdu nezašle ani po písomnom upozornení viete podať nielen podnet na IP, podať okamžitú výpoveď, ale tiež podať TO na prísl. pol. odd. - to tiež mnohí nevedia. Ak je viac pochybení zo strany zamestnávateľa viete podať podnet hneď - to o mzde vieš pripojiť len vtedy ak už je po lehote - pred lehotou nie (do lehoty to logicky nie je považované za pochybenie zamestnávateľa).

autor
18. júl 2023

@zmrzlinka2021 obvyklý termín je už 5 rokov 13.-14. V zmluve je do konca mesiaca.Minulý mesiac som dostala iba časť mzdy,tento mesiac nič.

alenah31
18. júl 2023

v tomto prípade obvyklý termín vyplácania mzdy nikoho zaujímať nebude - máte v zmluve uvedené "do konca nasl. mesiaca). O doplatok mzdy za máj 2023 písomne požiadaj. Mzda za jún 2023 - má stále čas ju zaslať - tu z výplatou nemešká.

autor
18. júl 2023

@alenah31 o tých 15 dňoch viem, ďakujem za radu, podám teda tie okolnosti okrem mzdy. Výpoveď samozrejme, je tam katastrofálny prístup k zamestnancom

alenah31
18. júl 2023

tak to ma mrzí - čoraz častejšie počúvam tento problém. Ono nie je problém vyplácať mzdu aj na 2x, ALE len so súhlasom zamestnancov. Nevyplatiť mzdu za vykonanú prácu či službu - to je fakt úbohosť. Ak je tam viac pochybení ako píšeš - nečakaj a hľadaj niečo lepšie. Držím palce🙂

autor
18. júl 2023

@alenah31 s výplatou nemeska,ale roky bola vždy okolo 13. a kolegyne tento mesiac už mzdu dostali síce menej ako mali,ale ja nič,pretože som sa ozvala a upozornila na to čo sa tam deje,nedodržiava sa Zákonník práce, bezpečnosť, nič, a po hlave si skákať nenechám.Jednoducho ma nevyplatil kvôli antipatiám.Ano, je toho veľa teraz a bohužiaľ väčšina ľudí nebojuje,lebo majú strach,že prídu o prácu a nevedia si nájsť niečo lepšie

karinka223
Odpoveď bola odstránená