Zamestnanie, deti, škôlka
Dobrý deň maminky.
Potrebujem sa s Vami poradiť.
Sme štvorčlenná rodinka, máme 2 synov. Najstarší syn má 5 a pol roka, a ten mladší bude mať v novembri 3 roky. Obaja už chodia do škôlky v našej dedine ( Trhová Hradská, okres DS ). Potrebujem sa čo najskôr zamestnať, čo nie je pre mňa problém, ALE....
Môj muž pracuje odnevidím-donevidím, čo znamená, že všetko starosť o deti pripadá na mňa, teda odviesť deti do škôlky aj ich na čas vyzdvihnúť. Naša škôlka začína od 6:30 a končí o 17:00. Môj problém je, že ako sa zamestnať, resp. dohodnúť zo zamestnávateľom aby som mohla chodiť do práce neskôr, aby som mohla začínať napr. o 8:00? Dá sa také niečo? Hlavne ak by som chcela pracovať niekde inde, napr. v Galante pri páse...väčšinou sa v takých firmách pracuje od 6:00 do 14:00, čiže 8 hodín....neviem si to nejak predstaviť ako to budem celé zvládať....najlepšie by bolo keby sa mi dalo zamestnať v DS čo mám najbližšie, lenže všade sa oháňajú tým, že mám vedieť maďarský jazyk, čo ja osobne pokladám za diskrimináciu, veď sme na Slovensku.
Rodinu ani nikoho blízkeho nemáme kto by mi s tým pomohol.
Ako Ste vyriešili podobnú situáciu Vy, milé mamičky?
Lebo ja už som totálne zúfalá ☹
Ďakujem za každú radu a povzbudenie.
My máme tiež dve deti jedna už chodí do školy jedna do škôlky manžel pracuje v zahraničí takže tiež som sama .mám dohodu v práci že ak je MM v práci chodím do práce na 8 a ak je doma a treba niečo zase ja robím ďalšie.do práce mám 30 km a zvládam to ale do práce chodím autom a som vždy pripravená ísť keby niečo.
Viem že sa to nedá všade ale po dohode ide poriešiť veľa veci
@rea92 a nemoze muz aspon odvadzat rano?
Alebo si teda hladaj pracu,kde ti vyjdu v ustrety.
Ina moznost-dohodnut sa s niekym,kto ti deti bude odvadzat-ina mamicka- za nejaku sumu.
Dalej- nieco vlastne,co ti umozni flexibilitu.
Ink neviem,no ja mam rodicov i muza,co aspon jedno,niekedy obe deti odvedie.
Len môj súkromný postreh k chlapovi:
Môj muž tiež robí 7/365 😉 ale preto, lebo mu to JA umožňujem a robím zázemie. Takže keď som začala pracovať a malá chodiť do školy, bolo nevyhnutné aby aj on priložil ruku k dielu. Takže napríklad v pondelky chodí s dcérou ráno on, cez týždeň ju vozí na krúžky, ja ju z krúžkov vyzdvihnem. To je čas, kedy si môžem dotiahnuť prácu ak potrebujem, alebo vybaviť čo potrebujem a podobne.
Najskôr mal s tým problém, ale teraz funguje úplne v pohode, občas zavolá, že ak potrebujem vezme ju k sebe do práce aj mimo "jeho" dní a podobne....je to len o komunikácii a ochote nájsť riešenie aby boli v rámci možností spokojní všetci, nielen jeden.
Starí rodičia (len z jednej strany) nám nijak zvlášť nepomáhajú so strážením, zoberú ju ak naozaj nemám iné východisko, inak si všetko manažujeme sami.
Hľadaj si flexibilnú prácu a zamestnávateľa, ktorí chápe, že máš deti (je to ťažké viem, ale dá sa nájsť). Ja som nastúpila do zamestnania s tým, že mám dieťa a ono je prvé, nie práca. Ale na druhej strane som tiež zamestnávateľovi dokázala, že ak mi vyjde v ústrety, nebude ľutovať 😉
Btw to je sila, keď v SR je znevýhodnený občan, ktorý nevie po maďarsky 😲
@rea92 zohnala by som si platenú výpomoc. Niekoho, kto ti vyberie deti zo škôlky. Ja som to tak riešila. Večer som nalepila inzeráty po bytovkách, na druhý deň sa mi ozvali 3. Ešte som si vyberala 🙂 Dnes to hodis na net a za chvíľu sa ti niekto ozve. Za tie peniaze to stojí. Iná možnosť nie je. Budeš sa točiť v kruhu
@montemotherone ahoj...a za koľko € Ti odvádzajú/privádzajú deti zo škôlky? v tomto mám trochu dilemu, že koľko € mám ponúknuť...
@doty1 aj u nás je to tak, manžel pracuje naplno, realizuje sa a aj zarába lepšie ako ja. Po dieťa chodil aj doteraz chodí výnimočne, ale inak je všetko v tomt ohľade na mne. Ja som obetovala kariéru (pracovala som vo vzdelávaní dospelých + preklady a tlmočenie) a zamestnala som sa v školstve vyslovene kvôli pracovnému času.
Iné povolania neviem, možno niekde v kanceláriách sa pracuje od 8:00, alebo menšie predajne v mestách (nie hypermarkety), tak je tiež práca od 8:00 do 17-18:00 na smeny (krátky-dlhý týždeň). V hypermarketoch sa asi len na dohodu dá dohodnúť na nejakých kratších smenách.
Ja som na tom tak isto...v lete mala dcera 3 roky..musela som dat vypoved,lebo kde ju cez leto dam...mne nema kto bavit...manzel stale v zahranici...a skolka je u nas len do 16:30...takze som teraz na podpore a nevidim to nadejne pojdem asi na neplatenu...
som na tom rovnako dievcata..dcera 6r (predskolacka) syn 3r, teraz v sept. zacal skolku.skolka je do 15.30..muz je v zahr., stari rodicia nepomozu, len naozaj v krit. pripade.zatial ziadnu robotu neriesim.
@rea92 bolo to dávno, ale teraz to tu v TN myslím ide tak za 3-5€ na hodinu. U vás predpokladám, že by to mohlo byť lacnejšie. Skús ponúknuť 3€. Keď sa dostaneš na 4-5 za dve deti, myslím že to sa dá zvládnuť. Ja som natrafila na staršiu pani a tú mi teda vtedy zoslalo nebo. Taká naša tretia babka 🙂 Aj na oslavu narodenín dcérky sme ju pozvali. Mala som hlavne pokoj na duši že je o.k. Teta ju aj usmernila, varila s ňou... Vždy ju vybrala a zobrala k sebe, bývala pri škôlke a ja som tam pre ňu prišla.
@montemotherone no ja budem robiť na smeny, teda jeden týždeň budem potrebovať deti ráno odviesť a ja si po ne poobede prídem do MŠ, a druhý týždeň naopak....takže 2 eurá na deň by mohli stačiť nie? Keďže je to len raz denne a nie dvakrát.....
Ohľadom tejto diskriminácie- to iste sa mi stalo v Lehniciach v Ds.... keď som sa chcela zamestnať ako predavačka..... ostatne je o hubu, pokial sa chceš zamestnať napr v kancelárii, alebo možno polovičný úväzok niekde, ale to sa zase neoplatí kvôli cestovaniu...
@rea92 vyskúšaj, uvidíš. Tam u vás by to mohlo stačiť, ale zas keď nájdeš niekoho a budeš spokojná, neboj sa pridať. Za ten pokoj na duši to stojí.
@rea92 vela moznosti hladaj hladaj hladaj. Mozno praca v obchode upratovanie. Mozno vezmi uver a kuo auto alebo si auto pozicaj prenajmi alebo najdi pani ktora ti bud pomoze zobrat deti rano alebo ppobede alebo nech manzel ustupi ze zvladne bud rannu alebo poobednu alebo zacni s 4hodinovym alebo s 6 hodinovym uvazkom. Treba hladat. Urob si profil na profesia.sk drzim palceky. Vsetko sa da ked ste zdravi a snazivi!
@rea92 to je individuálne a závisí to od druhu zamestnania a hlavne zamestnávateľa..ja napr.pracujem v administratíve,najprv som začínala na dohodu lebo som na malú sama keďže manzel robí na turnusy a babky nemáme..takže som bola len 3-4 hodky denne ako dohodár..potom neskôr mi ponúkli pracovať na polovicny úväzok na TPP..teda 4 hodiny a teraz pôjdem na 6 hodín už...ale viem že zamestnávatelia predtým by mi takúto možnosť výberu nedali..navyše môžem pracovať aj z domu keď mám dcéru chorú..takže ono to viac menej závisí na koho natrafis..držím palce

Ahoj tak ma čaká to isté ako teba .Mm pracuje koľko krát tak že ho pošli aj na týždeň preč alebo zavolajú aj v noci do práce. Niekedy povie že príde domov o 16:30 a zavolá mi o 15:40 že ostava práci.Rodina žiadna.Robotu nezozeniem od 7:30 do 16:30.Vstko je buď na zmeny čo ja robiť nemôžem.Najst si niekoho kto bude vyzdvihovat o.k nájdem ale čo v noci keď mm príde o 1 hod.a ja pôjdem na 6h kto ich bude mať tak skoro ráno.Vecer ako by dal a na nočné nikto sa nato nedá.Takze mna toto čaká o 15 med.ked dcérka dovŕši 3r.Tiez neviem ako to doriešiť.Una ostava ostať na prdlzenej materskej.Ja by som rada isla do práce už konečne:0)