Zamestnávateľ chce, aby som dala výpoveď. Poradíte mi?

mon77
13. okt 2015

ahoj,
ccem sa poradit .... som v situaci, ze este stale mi bezi RD (este 6 mesiacov do konca), zamestnavatel mi ponukol navrat do prace od januara 2016.... v podstate povedal, ze hoc kedy, teraz alebo januar alebo aj neskor .... ale nie na plny uvazok ako som bola ale len na polovicny .... ja som odmietla a teraz ziadaju aby som poslala pisomnu vypoved.
Ja ale nechcem dat vypoved .... ci som odmietnutim ju uz vlastne podala??? (viem, ze to nie je oficialne ale uz som im to oznamila)
som mimo prave uz 4 rok .... na co vsetko mam narok ak by som dala alebo aj nedala vypoved (okrem preplatenia dovolenky)
dakujem

esterba
14. okt 2015

Nic si nepodala a ani nic podavat nemusis. Mesiac pred nastupom zamestnavatelovi oznam, kedy nastupujes na svoje povodne miesto, najneskor skoncenim RD.

mimla
14. okt 2015

Nie nepodala si výpoveď. Rozdiel medzi tým, kedy ty dostaneš výpoveď a ty dáš výpoveď je ten, že zamestnnávateľ ti musí zaplatiť odstupné, preto skúša, či sa nedáš nachytať a nepodpíšeš výpoveď sama. Tiež je povinný ti držať miesto počas tvojej RD. Ak sa miesto z rôznych príčin zrušilo, je povinný ti zabezpečiť iné, podobného charakteru v tej istej alebo vyššej platovej triede. Nemôže ani meniť typ úväzku, napríklad, ak si predtým pracovala na plný, nemôže ti to sám od seba len tam zmeniť na polovičný. To platí aj pre miesto výkonu práce, tiež sa menení len tak, z rozhodnutia zamestnávateľa. Ty by si však mala dostatočnom predstihu písomne (pošta doporučene) oznámiť zamestnávateľovi, kedy nastupuješ po RD do práce. Ak ti chce dať výpoveď, môže, ale plynie ti nejaká výpovedná lehota a tiež ti náleží už spomínané odstupné. Ohľadom výpovede by som riešila až po tom, čo oficiálne zase nastúpiš do pracovného procesu, nie počas plynutia RD. Normálne nastúpiš do práce, trvať na svojom pracovnom zaradení. Ak to zamestnávateľovi nevyhovuje, nech až vtedy dá výpoveď (plus odstupné). A odložiť celú korešpodenciu. A keď si budeš hľadať ďalšiu prácu, lepšie vyzerá v životopise pomerne krátky úsek, kedy si bola nezamestnaná. Takže pošli zamestnávateľovi písomné oznámenie, že nastupuješ v januári 2016 (ako ste sa dohodli ústne). V januári 2016 aj nastúp. A výpoveď nech si rieši vtedy. Ešte sa môžeš v prípade potreby hodiť aj na PN, OČR a podobne. Vtedy sa tiež nesmie dávať ýpoveď.

babydesire
15. okt 2015

Mimla ma pravdu...len ta skusaju,,,v ziadnom pripade nedavaj vypoved ty lebo prijdes o odstupne...zamestnavatel ma len par moznosti kedy ti smie dat vypoved bez odstupneho (pri vaznom poruseni pracovnej discipliny - alkohol v praci a pod.)..inak ti nalezi odstupne..nezmie ti pocas materskej/rodicovskej dovolenky a pocas pnky menit pracovne zaradenie ani znizovat prijem,,ak sa tvoja pozicia zrusila alebo ti tvoju nechcu po rd uvolnit musia ti ponuknut inu pracu ale bez zmeny mzdy smerom nadol..ak si nevies rady obrat sa na upsvar alebo zamestnavatelovi pohroz inspektoratom prace a uvidis ze sa hned skludni 🙂. Nikdy sa nenechaj vyprovokovat zamestnavatelom k tomu aby si ty dala vypoved ak tak sama nechces urobit..