icon

Zamestnávateľ ma núti do ukončenia pracovného pomeru dohodou

fanyy
20. nov 2021

Ahojte, viete mi niekto poradiť. V práci po 6.rokoch prišla manažérka, že mi dáva ukončenie prac.pomeru dohodou,ale nepodpísala som to,odišla som. Na druhý deň som prišla (poradili mi,že nech idem do roboty,stále som zamestnaná)mala som smenu a kolegyne ,že ty tu nemôžeš byť,nemôžeš pracovať,nemáme ťa pustiť, tak manažérka povedala. Inak s nikým som sa na ničom nedohodla,proste prišla a papier už mala,také tie klasické keci nerobíte si svoju robotu atď..... Mám mať ešte smeny,volala som vyššiemu nadriadenému a ten takisto povedal,že výpoveď len tak nedávajú atď......veď áno,aby neplatili odstupné,nebudeme si klamať. Radili mi aj známi,aj som si niečo čítala na internete ,aby som išla na inšpektorát práce a nahlásila to,pretože ma nemôžu nútiť to podpísať a nárok na odstupné mám. Strtetli ste sa niekto s niečím takymto??? Ako by ste to urobili vy? Odišli by ste,alebo to riešili. Je to pre mňa dosť ťažké. Diky😇

lucka_ke
20. nov 2021

dohoda je o tom, že obidve strany súhlasia s tým, čo je napísané
ty ak nesúhlasíš, nepodpíšeš a vybavené, nech ťa prepustia oni s odstupným, zatiaľ si stále zamestnaná a chodíš do práce, môžeš sa obrátiť aj na Inšpektorát práce, ale čakaj, že potrvá kým to začnú riešiť

mogaa
20. nov 2021

normálne napíš list a ten si daj buď kopiu u vás v práci potvrdiť že prevzali alebo pošli doporučene...s textom že nie je ti umožnené pracovať a ty si stále v pracovnom pomere, takže žiadaš vyjadrenie prečo ťa odmietajú nechať pracovať, ak chcú s tebou rozviazať prac.pomer dohodou tak jedine s odstupným alebo nech ti dajú výpoveď podľa Zákonníka práce, inak to budeš riešiť súdnou cestou.... že žiadaš vyjadrenie prečo ti neumožňujú pokračovať v práci keďže máš riadny pracovný pomer.....
@fanyy

mogaa
20. nov 2021

@fanyy ide o to aby si mala písomné vyjadrenie od nich, inak pracovný pomer ti stále trvá a oni sú povinní ti platiť aj v prípade že nechodíš do práce, keďže ide o prekážku na strane zamestnávateľa.....takže určite nič nepodpisuj...ak tam nebolo hrubé porušenie disciplíny(príp.2písomné upozornenia) tak ak by si ich dala k súdu , tak sú ti povinní platiť mzdu až do súdneho rozhodnutia.....čiže ak by sa to dostalo k súdu o rok tak ti budú musieť doplatiť mzdu za ten rok, hoc si do práce nechodila(nebolo ti to umožnené, prekážka na strane zamestnávateľa)......

fanyy
autor
20. nov 2021

Áno, toto všetko viem. Neviem ani sama,čo robiť. Lebo vlastne vždy tak pritlacia,aby človek sám odišiel......Ich vyjadrenie bolo,že nedajú výpoveď s odstupným,že to nie je len tak. Hovorím,že ak má tam nechcete, dajte výpoveď s odstupným a oni,že nie je to len tak a bla bla bla........Tak neviem ,chodiť ďalej do práce 🤷‍♀️ Mám len 6smien do konca mesiaca

zmrzlinka2021
20. nov 2021

@fanyy ty noralne pridi do prace, ak ta nepustia, nech ti daju papier, ze mas zamedzeny pristup do zamestnania. Riesit s inspektoriatom prace, nic nepodpisovat!!!!!!!

lucka_ke
20. nov 2021

rady si dostala, ako sa rozhodneš je už na tebe

fanyy
autor
Autor odpoveď zmazal
fanyy
autor
20. nov 2021

Muž mi radi,nech idem si za tým, že mi to patrí,že nemám co stratiť aj tak ma chcú vyhodiť. Asi som sa malo podlizovala a bonzovala.....😅
Co ak našijú niečo na mňa?

vulka
20. nov 2021

@fanyy Chodiť a osloviť inšpektorát práce. Okamžite.

klip0
20. nov 2021

To je jedno že máš 6smien do konca mesiaca. Ty pracuješ aj nasledujúci mesiac. Výpovedná lehota trvá nejakú dobu, nie že 6 smien. Nepodpis, oberies tým seba o peniaze ktoré sa ti zídu

fanyy
autor
Autor odpoveď zmazal
klip0
20. nov 2021

@fanyy tak neviem, máš nárok na dvojmesačné odstupné a trojmesačnu výpovednú dobu. Ak je 5 platov pre teba len blbosť tak podpis a nestresuj sa a nemusíš nič riešiť.

lucka_ke
20. nov 2021

@klip0 asi tak

fanyy
autor
20. nov 2021

@klip0 samozrejme a vyhrážky typu,že bude chodiť na prevádzku ako na klavír............Neni to blbosť to je jasné,veď o co im ide,aby nedali odstupne
Najlepšie bolo,keď mi povedala,že chodím do roboty len pre peniaze🤣🤣🤣🤷‍♀️

klip0
20. nov 2021

@fanyy no veď nech chodí na prevádzku ako na klavír, však čo ty s tým.
No veď rozhodnutie je na tebe. Ja by som nepodpísala ani keby mi tie peniaze fakt nebolo treba, už len z princípu. To by som ich radšej dala charite ako nechala takému človeku.
Ale ak chces podpísať, tak podpis, je to tvoja voľba, môžeš sa rozhodnúť aj tak, aj tak

fanyy
autor
Autor odpoveď zmazal
klip0
20. nov 2021

@fanyy no a to je nejaký problém že bude chodiť často na prevádzku ?

klip0
20. nov 2021

@fanyy dobre reagovala som skôr, ako si to zmazala. No veď voľba je na tebe, držím palce

fanyy
autor
Autor odpoveď zmazal
klip0
20. nov 2021

@fanyy no veď keď sa nechá niekto donútiť, tak sa nechá. Keď nie, majú smolu

fanyy
autor
Autor odpoveď zmazal
gemerka17
20. nov 2021

@fanyy nenechaj so sebou zametat. Tvoj zamestnávateľ je nekorektny, robí si co chce a spolieha sa na to, že v prípade takýchto situácii bude na vrchu resp. aspoň robí imidž, že je to tak. Opak je však pravdou, ťahá za kratší koniec v tejto situácii a zákon chráni teba.

whatever1
20. nov 2021

Mas narok na odstupne. Vypovedna lehota byva 2 mesiace ak sa nemylim. Ci ti umoznia od podania vypovede pracovat alebo nie, musia ti tie dva mesiace zaplatit plus odstupne. Dalsia moznost je dohoda, ale to sa musite dohodnut obidve strany. Ja by som s dohodou suhlasila jedine ak by som dostala odstupne. Ak by sa im nepacilo ich problem, nic by som nepodpisovala. Ak ti neumoznia pracovat, platit budu musiet nadalej. Skus sa informovat aj na urade prace, pretoze ak by si sa tam hlasila po vypovedi, potrebovala si im dotat vsetky dokumentacie o vypovedi a aj o odstupnom...mozno ti poradia ako konat v tejto situacii

fanyy
autor
Autor odpoveď zmazal
hanelka1
20. nov 2021

@fanyy určite sa nedaj, hlavne nič nepodpisuj, a volaj inšpektorát práce čo máš robiť keď ti bránia vstúpiť na pracovisko. Baby ti vyššie dobre radia, napíš aj list so žiadosťou o vyjadrenie. Nemôžu si na Teba nič nasit ak si teda nič neurobila. Ak niekto aj poruší niečo, najprv na to musí byť písomne upozornený aby odstránil to a to až keď to neurobí až potom môžu prísť s výpoveďou, môžu dať síce hodinovú výpoveď ale vo vážnych prípadoch napr. Alkohol na pracovisku, nie že,,, manažérka sa rozhodla,,,čo to je za trúbu? Tak tu by som na fleku vyrazila za porušenie právomoci a zákonníka práce voči podriadeným.

barbora9312
10. dec 2021

@fanyy no ako si dopadla?