icon

Zamestnávateľ mohol ukončiť pracovný pomer po rodičovskej dovolenke?

freeja
22. máj 2024

Dobry den, prosim, 19.jula mi konci rodicovska dovolenka s druhym dietatom, rodicak bol retazovy. Oznamila som veducej svoj zaujem vratit sa na pracovne miesto, no bolo mi oznamene, ze ziadne pre mna aktualne nema, ze ak sa do toho jula nic vo firme neuvolni, dojde k vypovedi s odstupnym. Je prosim toto koser postup? Bola som v tom, ze miesto by malo byt garantovane. Dakujem

Strana
z2
freeja
autor
Autor odpoveď zmazal
mamina7070
22. máj 2024

@freeja tak potom ich smola nebol to niektory z korporatov co teraz prepustal dell a&t alebo ibm ? potom to netreba brat osobne a hladat nieco ine

freeja
autor
Autor odpoveď zmazal
freeja
autor
Autor odpoveď zmazal
sisska96
22. máj 2024

@freeja o materskej dovolenke, ty si už bola na rodičovskom. 2 rôzne veci. Urobte si tretie decko alebo začni podnikať. Aj to je cesta

freeja
autor
Autor odpoveď zmazal
melanta
22. máj 2024

@freeja veľa korporátov počas korony a po nej znižovalo stavy. Máš nárok na odstupné vo výške minimálne 3 násobku mzdy + 6 mesiacov dávky v nezamestnanosti. To máš pokrytých 9 mesiacov. Máš prax, si v BA, prácu si nájdeš oveľa skôr. Chápem, ak máš teraz obavy, ale uvidíš, že to bude v poriadku a novú prácu nájdeš. Je množstvo zamestnávateľov, ktorí neriešia, že má žena deti. V životopise to neuvádzaš, na pohovore tiež nie. Neboj sa, určite bude dobre nakoniec.

viestta
22. máj 2024

@freeja ano, materska a rodicovska su dve rozne veci aj z hladiska Zakonnika prace a ochrany zamestnanca v pracovnompravnom vztahu

mamina7070
22. máj 2024

@freeja tak ak si budes spravodlivo delit s muzom starostlivost o deti aj v case chorob tak preco by sa nepotrhali
treba mysliet pozitivne

draik
22. máj 2024

Dámy, pletiete si hrušky s jablkami.
Nikto nemá garantované miesto na veky vekov. Zároveň však nikoho po RD štandardne nemožno prepustiť zo dňa na deň.
Ak teda zamestnávateľ nemá kam zaradiť pracovníka po RD, sú to prekážky na jeho strane a zamestnanec má po dobu plynutia výpovednej lehoty po obdržanej výpovedi nárok na mzdu. Preto nie je výnimočné, keď zamestnávateľ zruší pracovné miesto až ku dňu skončenia PP - zamestnanec teda počas výpovednej lehoty štandardne pracuje (nedostáva peniaze za nič) a následne dostane odstupné. Samozrejme, stále je možnosť sa dohodnúť, najmä ak firma ponúkne nejaký bonus, aby sa zamestnanca "zbavila" k termínu, ktorý potrebuje.

matullienka
22. máj 2024

@freeja a prečo by mali držať tvoje pracovné miesto a prepustiť niekoho kto tých 6 rokov robil? Prepáč ale takto to v živote nefunguje, že budú prepúšťať stálych zamestnancov len aby sa mamička po 6 rokoch RD mala kde vrátiť.

freeja
autor
Autor odpoveď zmazal
matullienka
22. máj 2024

@freeja to ti nikto nehovorí, ale musíš počítať aj s tým, že po RD nebude vo firme pre teba miesto. Či mali prepustiť p.XY, ktorá tam tých 6 rokov robila aj za teba lebo ty sa chceš vrátiť? Treba sa s tým zmieriť oni ťa nenahradili jednoducho tvoja pozícia sa stala nadbytočná bohužiaľ

sisska96
22. máj 2024

Prosím už rozmýšľaj trosku logicky a reálne

slovenka753
22. máj 2024

@freeja ale ty sa vracias po rodicaku nie po materskej... mylis si pojmy s dojmami

joannita
22. máj 2024

@matullienka vacsinou pani XY je upovedomena dopredu, ze nastupuje na zaskok kvoli MD.

matullienka
23. máj 2024

@joannita treba čítať, že za ňu žiadny zástup nebol a jej prácu rozdelili

tiika
23. máj 2024

@freeja nemalo by to tak byt. Práve preto je Zákonník prace postavený tak ako je, aby chránil ženy, ktoré sa rozhodnú byt matkami, a aby im umožnil návrat do pracovného života.
Ak však bolo miesto zrušené, ako sama píšeš (a je jedno, ktoré z tých 5 bolo tvoje), nemožno od zamestnávateľa spravodlivo požadovať, aby ta ďalej zamestnával.
Niekedy však sama nerozumiem tým protichodným názorom. Keď sa žena nechce po skončení RD vrátiť do prace, je označovaná za lenivu, vypocitavu, spohodlnela.. a pokial ona chce, ale zamestnávateľ ju “nechce a miesto jej nedrží”, čo sa čuduje, čo čaká, čo si vlastne o sebe mysli?
Fakt by som si priala medzi nami viac vzájomnej podpory a pochopenia, ženy.

mairim131
31. máj 2024

@nelca84 ja som sa v marci vrátila po RD do práce a dnes som po dvoch mesiacoch dostala výpoveď ako nadbytočná, aj napriek tomu,že moje miesto nebolo zrušené. Tiež som hotová a patram po tom či je to zo strany zamestnávateľa ok 😏 viete mi poradiť

nelca84
1. jún 2024

@mairim131 a kto pracuje na tvojom mieste?

mamina7070
1. jún 2024

mohli urobit reorganizaciu ak ste napr tri uctovnici zrusili jedno miesto uctovnika a je plne na ich rozhodnuti kto to bude uz nie si na MD ani na RD

mairim131
1. jún 2024

@nelca84 zástup počas mojej matreskej

mamina7070
1. jún 2024

@mairim131 museli jej dat tpp a nie zastup ak tam ostala aj po tvojom nastupe z RD

nelca84
1. jún 2024

@mairim131 zrejme mate viac rovnakych pozicii a ako pise mamina vyssie, zamestnavatel spravil organizacne zmeny a ty si sa stala nadbytocnou. S tym asi nic nespravis, uz nie si chranena pred prepustenim.

leeniii
28. jan 2025

@tiika mozem sa prosim opytat? Ak som robila vedúcu pred MD a po návrate z RD tato pozicia u zamestnávatela skoncila, moze mi dat nizsiu poziciu? Alebo by som s tym musela suhlasit? Dakujem za odpoved.

mamina7070
29. jan 2025

@leeniii mala si tuto poziciu uvedenu v pracovnej zmluve? zamestnavatel ti moze ponuknut aj nizsiu poziciu ako v pracovnej zmluve ale za dodrzania ostatnych podmienok (plat) a ty to nemusis prijat a potom ti on da vypoved s odstupnym atd

tiika
29. jan 2025

@leeniii musela by si s tým súhlasiť; suhlas nepotrebuje iba s preradením zamestnanca podľa zmluvy; pri zrušení miesta ma potom ešte povinnosť ponuknut adekvátne miesto podľa vzdelania, odboru..

Strana
z2