icon

Zamestnávateľ neakceptuje práceneschopnosť. Hľadať novú prácu?

fazulka21
11. jan 2024

,,Ja som tu zakon!"
,, niečo také ako pečka neakceptujem. Treba si lekara nadrobit, alebo si zobrať dovolenku, mate jej habadej!)

Toto sú vyjadrenia môjho šéfa. Zamestnancom vo firme neberie péčka. Dovolenky máme štandardne, to nie je habadej. 800€ mám nástupný plat.

Hľadať inde však?

Strana
z2
dadadada1
11. jan 2024

@fazulka21 nárok na Péčka má zamestnanec zo zákona. Radím osloviť inšpektorát práce

fazulka21
autor
11. jan 2024

@dadadada1 to ja viem že to je zo zákona. Keď som mu to povedala, povedal že:
,,Tu som zákon ja! Ja som chlebodarca!, Ja vás platím a davam vam prácu!"
🤣

dadadada1
11. jan 2024

@fazulka21 určite by som podala sťažnosť na inšpektorát práce, možno spojiť sa viac zamestnancov ako ti tu už bolo poradené od dievčat

aurelia2000
11. jan 2024

Robíš tam 4 dni, čiže od pondelka a zajtra chces ísť lekárovi? Hmmm

vyrovnanaosoba
11. jan 2024

@fazulka21 rada by som vedela kto je ten Boh všetkých bohov. A kde robíš, lebo takého zamestnávateľa by som poslala do p...on ti nemôže siahnuť na dovolenku, tiež ti dáva hádam dovolenkový lístok podpísať...

vyrovnanaosoba
11. jan 2024

@fazulka21 si v skúšobnej dobe, predpokladám. Tak nešpekuluj veľmi, ak chceš robotu. Aj keď chápem že stať sa môže všetko, no zase aj ty musíš urobiť niečo, aby ťa nevymenil. Lebo asi ani inde to nebude jednoduché.

lucik194
11. jan 2024

no v prvom rade treba odfotit aj P papierik, ze si ho odovzdala aj elektronicky aj osobne, aby si mala dokaz, ze si ho odovzdala, potom vyplatnu pasku, ze tam to Pcko nebudes mat a az tak ho poslat na inspektorat prace

toto je presne situacia v malych mestach a obciach kde zamestnanci drzia hubu a krok, ze co ked pridem o pracu, tak sa radsej budem tvarit, ze vsetko je v poriadku..... a on zamestnavatel je panom celeho okresu, mna musite pocuvat.... cele zle

fazulka21
autor
11. jan 2024

@aurelia2000 nie ty koza sprostá. Až za mesiac idem. Či ako čo, v skúšobnej dobe sa odbery krvi nerobia?

nelca84
11. jan 2024

Ak chces mat istotu, ze inspektorat pojde riesit, podanie nesmie byt anonymne.

fazulka21
autor
11. jan 2024

@vyrovnanaosoba takto. Lekár nie je špekulovanie. A keď robí caviky kvoli pečku, tak keď mi ochorie dcéra tak sa môžem rovno strčiť. Samozrejme že dávam výpoveď. Radšej pojdem upratovať ako nemať narok na lekára. Nebudem robiť niekde, kde je zamestnavatel totalny hňup

eleanor2510
11. jan 2024

@fazulka21 to, ze zamestnavatel nedodrziava Zakonnik prace, je jasna vec, netreba si to nechať a treba to riesit, to je vec, ktoru nikto nespochybnuje. Len ma zaraza, preco tu nadavas @aurelia2000, ktora ti 1. nic hanlive nenapisala, 2. tvoj prispevok vyznel tak, ze chces ist k tomu lekárovi po 4 odpracovaných dnoch, 3. naozaj je pravda, ze v skusobnej dobe ta mozu vyhodit zo dna na den a sefa nemusi zaujímať, ze mas lekara. Takze aj v tvojom pristupe by sa hodilo trochu pokory, lebo ak takto podráždene odpovies aj sefovi, urcite to neprispeje k tomu, aby sa spraval ludskejsie

nelca84
11. jan 2024

@eleanor2510 tiez som si pomyslela, ze sef hulvat, ale zamestnankyna o nic lepsia...

fazulka21
autor
11. jan 2024

@nelca84 ďakujem ❤️ to je bežná reakcia predpokladať, že po 4 dňoch chcem ísť k lekarovi- to som nikde nepísala. Dozvedela som sa to pri podpise zmluvy. Komunikovala som s ním a na to on (po podpise) začal že on je tu zákon. Idem iba na hlúpy odber krvi.
Ale čo ak mi príde v práci zle? Alebo dcéra pôjde na vyšetrenie? Takže to, že som vyštartovala je z dôvodu, že niekoho zaujima banalita kedy chcem ísť na odber krvi. V skúšobnej dobe môže on mne dať výpoveď, aj ja, to vieme všetci. Ale fungovať dlhodobo bez možnosti,, pečka " je šialené. Nechodim k lekarovi často, ale nebudem nikoho prosiť predsa, že pôjdem raz za pol roka na kontrolu. A že mi to vyšlo o mesiac od nástupu, no tak to už by zamestnávateľ musel byť extra pako aby to netoleroval.
Jaj a zabudla som. Fajčiarom nedáva dochadzkovy bonus. Samozrejme fajčiť počas prestávky, ale aj tak nedostaneš dochadzkovy bonus, dava to logiku?

fazulka21
autor
11. jan 2024

@eleanor2510 jasné že som naštvaná! Nechapem ako niekto kto podniká, sa pasuje za pána Boha a povie ti, že pečko u neho neexistuje. A že kontroly tam boli a nič. Zamestnanci sú tam poväčšine starší (50-60r). Tí mi povedali že ,,no my už to tu nejak doklepeme".
Žere ma, že si môže robiť on ako chce a nikto mu nič nemôže, pritom sú zákony. Tak načo sú? Pokoru na návštevu lekára, ktorého si mám odrobiť? By som chcela vidieť tú pokoru u vás všetkých.

fazulka21
autor
11. jan 2024

@miriam11 no on ich neakceptuje. Ja popravde nechapem ako sa vobec niečo také dá. A nechápem ako sa to dá nadrobit vo firme, ktorá je otvorená od 7:00 do 15:30. Absolútne nechapem. Keď som sa ho pýtala: ,,to sa dohodneme". Takže ja neviem nič. A keď sa opýtam znovu tak hneď zvyšuje hlas. Po každom tam furt ziape....nedobre cele

eleanor2510
11. jan 2024

@fazulka21 nie pokoru na navstevu lekara, ale pokoru v komunikacii. Bezdovodne si tu vynadala prispievatelke, ktorá ti nic neurobila, a aj teraz reagujes podrazdene. Ja dokazem pochopit rozhorcenie, aj mna vytaca nespravodlivost, nekompetentnost a podobne veci, tvoj sef je bez debaty pako, ale ty tiez reagujes: "Co je ho do toho, kedy idem k lekárovi?" No tak napriklad nevieme, ci ta netreba zastupit, ci prave v ten den nemate nieco dolezite, co nepocka, a podobne. Jasne, ze termín u lekara a celkovo zdravie je podstatnejsie, ale inak vyznie veta: "Sefe, vtedy a vtedy mam lekara, viem, ze budem chybat na niecom dôležitom, vieme s tym nieco urobiť?" ako veta: "No a co Vas je do toho, ze ja mam vtedy lekara? Je to len moja vec." Samozrejme si uvedomujem, ze by si to tym stylom pravdepodobne nepovedala, ale prepac, z tvojich vyjadrení vyznievas tak, ze ani nejako extra slusne by si to nepovedala. Takyto druh pokory som mala na mysli.

fazulka21
autor
11. jan 2024

@eleanor2510 ale čoby. S ním aj s ostatnými som komunikovala by som povedala že podriadene. Aj keby som v tej firme roky, tak pečko mať nemôžem. Nikdy. A nemáš pravdu, povedala som mu že sa budem ponáhľať, aby som vypadla na čo najkratší čas a aj keď budem preč 2 hodiny, tak pečko na pol dňa a že sa hneď vratim do kanclu. No a potom prišiel ten rozhovor kde mi oznamil že on je zákon. Pardón, áno máš pravdu v tom, že mám určitý limit podliezania. K nikomu som drzá v práci (zatiaľ) nebola. Nepotrebujem zastúpenie. Mňa si tá práca počká. Určitý druh zastupenia by som potrebovala keby nie som v praci 3dni a viac.
Je mi v podstate uplne jedno aký máš na mňa názor, len zato, že som sa tu vyjadrila tak ako som sa vyjadrila a stále si za tým stojim. Len hlupa osoba by riešila, či chcem ísť po 4 dnoch k lekarovi. Keby aj. On mi môže dať výpoveď keby sa mu to zdalo cez čiaru. To nech sa páči, to je zákon. Rovnako ako pečko 😑 7 dni do roka...plus 7 dní na rodinného príslušníka (ak sa to nezmenilo)
A je úplne samozrejmé, že keď potrebuješ ísť k doktorovi tak to konzultuješ s nadriadeným, že či v ten deň nie je nič dôležité aby si si ak je to možné lekára prehodila. U mňa to možné nie je. Keby mi povedal že vtedy nemôžem ísť na ten odber, tak dám výpoveď tak či tak, pretože ten termin mám dohodnutý už cca 3 mesiace. Tak a poď ešte do mňa. Sme sa krásne posunuli na úroveň že riešime úplne niečo iné ako pôvodne bolo treba.

eleanor2510
11. jan 2024

@fazulka21 odpoved na prvotný problem je jednoznačná. Zamestnanec ma narok na 7 + 7 dni lekara, ak vysetrenie nie je mozne vykonat mimo pracovneho casu, co v tvojom pripade nie je, a zamestnavatel je to povinny akceptovat. To je vec bez akejkolvek pochybnosti a na to si odpovede dostala hned v uvode. Ak nevedie cesta ani cez inspektorat, tak je najlepsie z kratsej cesty prec, hoci tymto stylom, ked ustúpia zamestnanci, mu to bude furt prechadzat, ale je mi jasne, ze duševná pohoda je lepsia ako hadanie sa za pravdu s neistym vysledkom, takze v tomto ta v nicom nespochybňujem. Ale nemyslim si, ze iba hlupy clovek by riesil, ci chces ist po 4 dnoch k lekarovi, v tomto sa musim zastat aj prispievateliek, ktore na to poukazali. Lebo velmi dobre poznam aj pohlad z druhej strany, aki su dnes mnohi ludia prefikani, a tym nechcem preboha povedat, ze by si k nim patrila, aby nedoslo k nedorozumeniu, ale su ludia, a je ich dovolím si tvrdit nie malo v dnesnej dobe, ktori hned riesia, ako mat vsetky vyhody za minimum namahy. Nie som zamestnavatel, iba bezny zamestnanec, ale nie raz som zazila situáciu, ze som mala niekoho zaucit, posunula som si kvoli tomu dovolenku a nachystala sa na to najlepsie, ako som vedela, a dotycny sa po par dnoch hodil na bezdovodnu PN alebo nieco podobne. Cize tym chcem len povedat, ze dokazem velmi lahko pochopit aj tu otazku o lekarovi v skusobnej dobe a nemyslim si, ze prispievatelka je hlupa ani zlomyselna, mozno ma len zlu skusenost z druhej strany. V kazdom pripade prvotna odpoved plati stale: zamestnavatel si dovoluje prilis vela a netreba ho nechat. Uz ci chces bojovat, alebo odist, je na tebe.

fazulka21
autor
11. jan 2024

@eleanor2510 To chapem úplne že sú zamestnanci špekulanti, no s čistým svedomim napíšem, že ja nie. Chcem firmu, ktorú budem mať rada. Beriem aj to, že šéf je nevrlý, má toho veľa. Mne sa zasvietila kontrolka, keď na porade vyplakaval, koľko on chudák musí platiť všetkým na výplaty. Ty kokso šak tí ludia ale pre neho pracujú pre kristove husle. A je to strojarina, náročná na presnosť, veď tí ľudia by inde zarobili dvojnasobok....
Ja iba rozmýšľam že ako docielit, aby som to mala v zmluve. Že nemôžem mať pecko. A tiež či podnet na inšpektoriat môžem dať aj po skončení prac.pomeru.

babulkomale
11. jan 2024

@fazulka21 je to inšpektorát, nie inšpektoriát.
Držím palce. Niektorým zamestnávateľom prajem, aby nikdy nenašli ďalšie obete, ktoré budú zdierať a zostali sami uprostred firmy a nech si robia.

fazulka21
autor
11. jan 2024

@eleanor2510 neviem, po tom všetkom čo som som sa o tejto firme dozvedela za 4 dni, nie som tam schopná pracovať jednoducho. Bars si vyberať nemôžem, takto orať so sebou nenecham a myslím, že nikto by nemal.... Práca tvorí takmer jednu tretinu života predsa. Som z toho strašne strašne smutná. Lebo keď nepočítam ľudský faktor, tak práca ako taká je veľmi fajn.

fazulka21
autor
11. jan 2024

@babulkomale ano kukám že mi tam mobil dal preklep 🙂

eleanor2510
11. jan 2024

@fazulka21 neviem, ci do zmluvy by to dal, asi si je natolko vedomy, ze by sa to dalo pouzit proti nemu, to asi neurobi. Ale niekto tu pred tym radil, ze poslat oznamenie o navsteve lekara mailom (alebo ak mate nejaky dochadzkovy system, priepustku alebo nieco take), dat si od lekara potvrdit papier a urobit si z neho kopiu, a keby priepustku bud nechcel zobrat, alebo by si ju sice zobral, ale v dochadzke by si mala nieco ine, tak tym sposobom by si mala nejaky papierovy dokaz. Podnet sa asi da podat aj po skončení pracovneho pomeru. Ano, je dolezite mat dobry pocit v praci a vzdy je skoda, ze dobru a zaujimavu pracu vie pokazit taky clovek. Drzim palce na uspesny boj a na dobreho a slusneho zamestnavatela 🙂

fazulka21
autor
11. jan 2024

@eleanor2510 ďakujem ❤️ tebe tiež.
Používa mail, ale bohužiaľ asi nemám gule na to, ísť takto proti nemu. Skúsim zavolať na inspektorat že čo mi povedia, či potrebuju dôkaz alebo čo. Ak áno, tak úplne chápem že sa na to často ludia vykašlú a takýto šéf si môže kraľovať ďalej 😑 Dobrú noc a ďakujem za rady.

jujala
11. jan 2024

@fazulka21 treba nahlasit anonym na inspektorate prace. Ja som sa nenechala, ja som aj oficialnu staznost napisala do zahranicia na HR /boli sme DE firma/ a oficialne staznosti musia ist cez pravnika. Mali co vysvetlovat.

simona20201309
11. jan 2024

@fazulka21 dosť nepekne si sa tu odprezentovala. Ja len vychádzam z toho, že mne počas materskej dovolenka nabehovala a keď som nastúpila, mala som niečo vyše 60dni dovolenky. Neviem presne, ale myslím ze aj viac. Preto som vychádzala z toho že aj ty si po materskej nastúpila.
Tak po nástupe do novej prace by som sa asi peckami tiež neohanala, ale jasne, nárok na to máš. Rovnako ako má šéf nárok sa s tebou rozlúčiť bez udania dôvodu.
Modrý koník je dosť známe fórum a nadávať tu verejne na šéfa so svojou fotkou je dosť odvážne. Môžeš mať v budúcnosti problém zamestnať sa aj ako upratovačka.

simona20201309
11. jan 2024

@fazulka21 😆 nemáš gule mu napísať mail ale verejne to tu riešiť, na to gule máš. Písala si, že je vás 70. Ver tomu, že sa nejaký dobrák nájde a už tie gule ani nemusíš hľadať.

fazulka21
autor
12. jan 2024

@jujala keď dám výpoveď, tak áno dam ofiko sťažnosť na IP.

anshelia
12. jan 2024

@fazulka21 tiež som to takto mala v starej práci. Za jedného lekára v mesiaci som nedostala vôbec mesačnú odmenu. Neuznával, že on ako zamestnávateľ MUSÍ zaplatiť každému 25 dní dovolenky, 7 dní lekár a 7 dní sprievod lekár. Preto majú často vo firmách dochádzkovy bonus, odmenu a podobne, aby za lekára nemuseli zamestnancom platiť celý plat...často buď máš plnú dochádzku a máš bonus, alebo budeš chodiť lekárom a nedostaneš nič

Strana
z2