icon

Zamestnávateľ nevypláca príplatky za víkendy a sviatky

22. sep 2023

Baby je trestné, keď majiteľ nevypláca zamestnancom príplatky za sviatky a víkendy? Môžem podať na neho trestné oznámenie a následne sa to bude riešiť?

Strana
z2
petra19972001
1. máj 2024

@nelca84 ďakujem..dochadzka sa vediet na papier a na konci papiera sa odovzdava na vypocet vyplaty. Vsetko si fotim aj zapisujem kolko mam.hodin...oni predsa porušuju zakon ked neplatia za vikendy nie? A kazdy mi to potvrdil... dokonca samotna riaditelka povedala že oni mi nemôžu do pasky pisat nadčasy lebo.že je to vela penazi??? Toto.je normalne??? Ak sa do toho pusti inšpektorat prace budu musieť vyplatit peniaze za pracu za vikendy ...to je hrube porušemie zákona...keby sa neohlasim že mi nezaplatila 59h tak ich nemam do dnes ..

petra19972001
2. máj 2024

@nelca84 no takto nastupila som vo februari...v marci mi prišla mzda za 8 odpracovnych dni... a za marec mi prišla v aprili a vtedy som zistila že neplatia za víkendy. A nemala som tam ani vsetky nadcasy a to som mala odrobenych 199h za marec. Tak som hned pisala nasledne riadietlke ze nemam v paske 199h ale len 140 ze co to znamena. Tak ona mi povedala ze oni to tam nemozu pisat taky nadcas ze poslu peniaze v obalke.. a aj poslali ale o 20e menej... tak iden na nich podat staznost ze neplatia za vikendy. A nepisu to ani v zmluve ze neplatia za vikendy ani nic take tam neni o tom... a co som sa pytala ostatnych ludi povedali ze porušuju zakon....a že ked to zistia kontrola ako platia tak dostanu taku pokutu ze to vsetko budu musiet zavret... takze mi to musia zaplatit tie vikendy to čo ma budu oberat o moje peniaze a kazdy mesiac sa s nimi hadat.??? Tak to nie

pieksamaki
2. máj 2024

@petra19972001 máš na pracovnej zmluve napísané príplatky za víkendy? Pozri si zákonník práce na internete.......

nelca84
2. máj 2024

@petra19972001 ja rozumiem co pises a ano, je to porusenie zakona. Hovorim o tom, ze ak sa dochadzka vedie tak, aby to sedelo s paskou a peniaze za zvysne hodiny beries v obalke (aj to je protizakonne) tak je to velmi tazke zamestnavatelovi dokazat...
@pieksamaki priplatky su zo zakona, nemusia byt v pracovnej zmluve

pieksamaki
2. máj 2024

@nelca84. Určite? Sú so zákona? Nie som znala týchto veci úplne....ale vždy vychádzam zo zmluvy

maranco
2. máj 2024

@pieksamaki
§ 121 Mzda za prácu nadčas
§ 122 Mzda a náhrada mzdy za sviatok
§ 122a Mzdové zvýhodnenie za prácu v sobotu
§ 122b Mzdové zvýhodnenie za prácu v nedeľu
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

nelca84
2. máj 2024

@pieksamaki samozrejme, ze su zo zakona

pieksamaki
2. máj 2024

@nelca84 no....sak to by bolo fajn.....aspoň nech si nárokuje načo ma pravo.....
Lebo ja to mam inak....co nemám v zmluve nie je ....iba nočné sú u nás zo zákona....

nelca84
2. máj 2024

@pieksamaki lenze o tom, co je dane zakonom sa nediskutuje, ziadne take, ze co nemam v zmluve... ak to tolerujes, tak k tomu nemam co dodat ale pravdepodobne ta zamestnavtel obera o peniaze

petra19972001
2. máj 2024

@pieksamaki nemam tam.nič o vikendoch a sviatkoch

petra19972001
2. máj 2024

@nelca84 ano viem...us som to začala riešit...uvidime čo povie išpekcia... lebo toto neni normalne.. a neplatia ani v obchode Stary otec a to je dost vacsia prevadzka ako.moja a nikto.to.nerjesi ze ta oberaju o peniaze

pieksamaki
3. máj 2024

@petra19972001. Riaditeľka je asi nekompetentna.....lebo sama by musela vedieť, že keď nemôžu na vyplatnu pasku písať toľko reálnych hodín koľko odrobis, tak je to na IP...pretože takto okráda nielen teba ale aj štát, a potom sa čudujem, že nie je na dôchodky starým ľuďom. Pretože čím máš vyšší plat, tým väčšie odvody idú do štátu, zdravotnej atď....aj tebe na obdobie ktoré si sporis. Aši by som to naozaj riešila formálne cez IP. Aby si sa dopracovala k odškodnenie.

petra19972001
3. máj 2024

@pieksamaki ano realne mi to povedala...vieš mam taky pocit že si myslia že šak ona je mlada a sprostá ona si nič nevšimne... ale už som podala podnet na IP tak dufam ze sa vyrieši

Strana
z2