icon

Zamestnávateľ odmieta uznať starostlivosť o choré dieťa

5. jan 2026

Ahojte je prosím vás normálne že zamestnávateľ mám problém keď čerpám ocr.alebo.celodenne.lrp.s.dietatom a argumentuje to tým že nemám čo čerpať také veci keď robím z domu že preto nám dali home Office ale čo mám robiť keď mám 7 ročne dieťa choré a vyžaduje si celodennú starostlivosť..aj v piatok som šla s.malou k lekárovi lebo sa sťažovala.na bruško celú noc a mala aj teplotu do rána teplota prešla ale bruško nie tak sme utekali ráno boli sme aj na sono v nemocnici nastastie nič vážne asi len niečo zjedla čo nemala a lekár mi nariadil cely deň byť doma s ňou v práci to ale nechcú akceptovať..že však keď som sa do dvanástej vybavila u lekára tak od pol jednej môžem kľudne pracovať to isté keď som bola u gynekológa mám ho v inom.meste tak som rovno napísala že budem v práci chýbať celý den už zas bol problém...to je prosím vás normálne ?
.

lienka.7
5. jan 2026
@sorciera24

@lienka.7 prosim, vaz slovnik,....netrepem, pisem fakty z nasho mesta....nie vsetci sme z BA!...tu je lekarov nedostatok....ano, zubar je jediny (lebo je sukromny), kt. ma vezme na termin a poobede...vsetko ostatne funguje ako pisem.... to, že zijes inde ti nedava pravo urazat a osocovat nas, kt. bohuzial take stastie ako ty nemaju (ale neboj, skusensot hovori, ze dojde na psa mraz;)) - a just na takych, kt. sa takto vyvysuju...
btw. z mojich 7+7 miniem za rok tak 1,5 dna.....a napriek tomu, ze tolko cakame, sa s muzom dokazeme podelit a dohodnut a nevycerpať vsetko (ale zakonny narok na to je - to je holy fakt......a proste mozu byt v roku situacie - nikomu ich neprjem - lebo su vacsinou kvoli vaznym zdrav. veciam, ze to inak ako cez lekarov nejde...)

@sorciera24 este raz, Pcko je na nevyhnutný čas strávený u lekára.
Nie je to čas kedy sa ty prepravujes hore-dole za to, ze bývaš niekde na lazoch. Cize mi tu nehovor, ze u toho lekára sedíš od 8. do 16. Asi ťažko, ze?
Ano, sú aj zamestnávatelia svine, ale vidíme tu, ze ani ti zamestnanci nie sú zrovna svatusikovia, vsak?
Ja mam so zamestnávateľom korektný vzťah, pokial niečo, riešim, komunikujem a rozhodne mu nebudem tvrdiť, že na vyšetrenie na gynde potrebujem celý deň. Preto napr.pokial idem k lekárovi poobede a mam odrobene min.4 hod., Pcko vôbec nepotrebujem. Detto doobeda ak mám lekára, idem normalne do prace, nepočíta mi nič. Samozrejme ale potom chápe, že pokiaľ idem s dieťaťom, to celodenné Pcko si vezmem. A nemá s tym ziadny problém.
Pokial by som mala HO, tak mu oznámim, ze mam chore dieťa a situácia je taka, ze sa môže stat, ze proste budem musieť obriadit dieta, preto sa môže stat, ze 5 min. (Prípadne na nevyhnutný cas) sa vypnem alebo dam offline. Pokial s tým ma problém, ok, som nútená si vziať OCR, lebo o dieta sa postarať musím. Cize KOMUMIKUJEM. To je ten rozdiel. Btw, operátor výroby je pozícia tak ľahko nahraditelna, ze na mieste autorky by som skôr tým, že predsa mam na niečo právo a snažila konštruktívne komunikovať a ponúkať a navrhovať riešenia. Lebo nie, ako tu iné píšu, že takých nenahraditeľných je plný MK a cintoríny, ale matiek s malými deťmi, ktoré chcú HO.

biba_18
5. jan 2026

@lienka.7 no tak ťa poopravím - je to na nevyhnutný čas vrátane cesty ... ale inak ok, súhlasím, dá sa to poriešiť - ale netrvať na niečom na čo nemám nárok podľa zákona ...

zuzubb007
5. jan 2026

Záleží ako sa k tomu postavis, áno máš nárok na čerpanie počas doktora, čiže bežne pracujem tak, že dobehnem k doktorovi a ak mi ostáva do konca pracovnej doby hodina prídem na tú hodinu do práce aj mám veľa a nestíham nadrobím ale svoju prácu beriem zodpovedne a nemá to kto za mňa spraviť, čiže sa mi veci kopia akonáhle chybam, keď mám deti choré neberiem si žiadne OCR, ale jednoducho dovolenku dva tri dni, keby si beriem všetky možné voľná OCR, PN, paragrafy a dovolenky tak pomaly ani v robote niesom, ty máš mega výhodu prácu z doma, pustím dieťaťu televízor, alebo mobil a dve hodiny sa dieťa prebaví, lenže ty mas taký postoj k tomu, mám na háku poslednú hodinu odrobiť tak sa necuduj, ty byt zamestnávateľ a tebe robia toto zamestnanci porazí ta

sorciera24
5. jan 2026
@lienka.7

@sorciera24 este raz, Pcko je na nevyhnutný čas strávený u lekára.
Nie je to čas kedy sa ty prepravujes hore-dole za to, ze bývaš niekde na lazoch. Cize mi tu nehovor, ze u toho lekára sedíš od 8. do 16. Asi ťažko, ze?
Ano, sú aj zamestnávatelia svine, ale vidíme tu, ze ani ti zamestnanci nie sú zrovna svatusikovia, vsak?
Ja mam so zamestnávateľom korektný vzťah, pokial niečo, riešim, komunikujem a rozhodne mu nebudem tvrdiť, že na vyšetrenie na gynde potrebujem celý deň. Preto napr.pokial idem k lekárovi poobede a mam odrobene min.4 hod., Pcko vôbec nepotrebujem. Detto doobeda ak mám lekára, idem normalne do prace, nepočíta mi nič. Samozrejme ale potom chápe, že pokiaľ idem s dieťaťom, to celodenné Pcko si vezmem. A nemá s tym ziadny problém.
Pokial by som mala HO, tak mu oznámim, ze mam chore dieťa a situácia je taka, ze sa môže stat, ze proste budem musieť obriadit dieta, preto sa môže stat, ze 5 min. (Prípadne na nevyhnutný cas) sa vypnem alebo dam offline. Pokial s tým ma problém, ok, som nútená si vziať OCR, lebo o dieta sa postarať musím. Cize KOMUMIKUJEM. To je ten rozdiel. Btw, operátor výroby je pozícia tak ľahko nahraditelna, ze na mieste autorky by som skôr tým, že predsa mam na niečo právo a snažila konštruktívne komunikovať a ponúkať a navrhovať riešenia. Lebo nie, ako tu iné píšu, že takých nenahraditeľných je plný MK a cintoríny, ale matiek s malými deťmi, ktoré chcú HO.

@lienka.7 ved s tymto ja suhlasim,ale opravujem, je to na cas aj cestu.....ja som len pisala,ze realita u lekarov jectaka,ze tam sedis aj 4 hodiny, nie ze mas pouzit celodenny HO, to som pouzila len na spec.vysetrenie,kt.to vyzadovalo....reagovala som na to, ze jrj tu kazete objednat sa rano , na presny cas....keby sa to dalo, nie je problem....vsetko je aj tak o tom, co zamestnavatel dava ako vyhodu a ci to zamestnanec nezneuziva..ale to uz je na kazdom

autor
5. jan 2026

len viete pisete tu ze ak som korektny zamestnanec tak aj ked mam narok tak...ale ja neviem ci mam byt korektna k firme ktora nieje korektna ku mne.. ako zamestnanec nemam ziadne vyhody ani benefity, ziadne prispevky na nic ziadne trinaste platy ziadne vianocne odmeny, dostavame minimalnu mzdu, vsetko co mi mozu zo zakona zobrat alebo ma ukratit tak mi hned zoberu, dostavam uplne najnizsie mozne stravne, ked sa mi pokazia napriklad sluchadla s ktorymi pracujem musim si kupit za vlastne..oni mi dali na zaciatku jedny co je uz 6 rokov a ked sa mi pokazia ich to nezaujima, robim na vlastnom notebooku, slubovane prispevky na internet co nam slubovali ked pojdeme na HO nedostavame doteraz. ked sa na to opytame odpoved nepride..stale nam davaju nejake "bocne kampane" cize popritom ze som na inforlinke robim aj dalsie veci..za ten isty plat...ktory je tiez dost ubohy nevravim zas ze zarabam minimalku ale nieje to ziadna slava..cize praca sa kopi ale plat ostava rovnaky..a toto co tu pisete ze zamestnavatel mi dal obrovsky benefit HO..no a co mu ostavalo ked zrusili pobocku?.najblizsiu pobocku mam 130 km..

dadis
5. jan 2026
@anonym_autor

len viete pisete tu ze ak som korektny zamestnanec tak aj ked mam narok tak...ale ja neviem ci mam byt korektna k firme ktora nieje korektna ku mne.. ako zamestnanec nemam ziadne vyhody ani benefity, ziadne prispevky na nic ziadne trinaste platy ziadne vianocne odmeny, dostavame minimalnu mzdu, vsetko co mi mozu zo zakona zobrat alebo ma ukratit tak mi hned zoberu, dostavam uplne najnizsie mozne stravne, ked sa mi pokazia napriklad sluchadla s ktorymi pracujem musim si kupit za vlastne..oni mi dali na zaciatku jedny co je uz 6 rokov a ked sa mi pokazia ich to nezaujima, robim na vlastnom notebooku, slubovane prispevky na internet co nam slubovali ked pojdeme na HO nedostavame doteraz. ked sa na to opytame odpoved nepride..stale nam davaju nejake "bocne kampane" cize popritom ze som na inforlinke robim aj dalsie veci..za ten isty plat...ktory je tiez dost ubohy nevravim zas ze zarabam minimalku ale nieje to ziadna slava..cize praca sa kopi ale plat ostava rovnaky..a toto co tu pisete ze zamestnavatel mi dal obrovsky benefit HO..no a co mu ostavalo ked zrusili pobocku?.najblizsiu pobocku mam 130 km..

@anonym_autor raz pises minimalku, potom nie minimalku.. rob ako myslis, ty musis vediet, ci dalsich 30 ludi, ktori cakaju na obsadenie tvojho miesta, alebo si mozes najst lepsiu pracu.

biba_18
5. jan 2026

čisto teoreticky by ho to nemuselo zaujímať - a zobrali by niekoho kto na tú pobočku ísť môže 😒

anonym_31f4fc
5. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor v tom prípade mas narok zmeniť prácu. Vsak nikto ta predsa nemôže nútiť ostat tam, kde nie si spokojná. Len pozor na to, aby si nestúpila ešte do väčšieho 💩 ako máš teraz. Prepáč, ale zo 7 ročného dietata robíš batoľa. Keď je teda tak vážne chorá, ze musíš pri nej sedieť 24/7, tak si vezmi na 2 dní OCR, pokial prejde najhoršie. Lebo mi netvrd, ze teraz sa hodíš na OCR na 14 dní. Lebo mas na to narok. Potom sa naozaj nediv, keď ta prepustia.

anonym_f54344
5. jan 2026
@13uzivatelka11

@cacianka ale to že je operátor infolinky napisala po 2 stranách negatívnych komentárov.. mohla tým začať hneď.

@13uzivatelka11 ale napriek tomu, ze to napisala na druhej strane, tak na tretej a stvrtej stale do nej zeny idu ako srsne. Ale ani, mala to napisat hned v uvode.

anonym_f54344
5. jan 2026
@zuzubb007

Záleží ako sa k tomu postavis, áno máš nárok na čerpanie počas doktora, čiže bežne pracujem tak, že dobehnem k doktorovi a ak mi ostáva do konca pracovnej doby hodina prídem na tú hodinu do práce aj mám veľa a nestíham nadrobím ale svoju prácu beriem zodpovedne a nemá to kto za mňa spraviť, čiže sa mi veci kopia akonáhle chybam, keď mám deti choré neberiem si žiadne OCR, ale jednoducho dovolenku dva tri dni, keby si beriem všetky možné voľná OCR, PN, paragrafy a dovolenky tak pomaly ani v robote niesom, ty máš mega výhodu prácu z doma, pustím dieťaťu televízor, alebo mobil a dve hodiny sa dieťa prebaví, lenže ty mas taký postoj k tomu, mám na háku poslednú hodinu odrobiť tak sa necuduj, ty byt zamestnávateľ a tebe robia toto zamestnanci porazí ta

@zuzubb007 no ked ma sopel, miernu teplotu, ok, ale ked to dieta grcia a serie a ina je operator infolinky, tak nikdy nevie, kedy jej dieta zacne zvracat. No a pracuj hentakto. Aj moj miz ma home office, ale prd spravi, ked sa ma starat o dieta, potom doraba vecer a jemu sa to nastastie da, ale tiez nie vsetko, lebo maju dane hovory, kde musi byt.

lienka.7
5. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tak potom mas este možnosť dochádzať na pobočku tam a späť, keď sa ti nepáči možnosť HO, a pokiaľ bude treba, vezmeš si s dieťaťom OCR a pod. A ked budeš často chýbať, prepustia ta. Komu niet rady, tomu niet pomoci.

anonym_e4596e
5. jan 2026
@anonym_autor

Veľmi by som si rada pozrela ženy čo tu na mňa útočia akoby to zvládli ony

@anonym_autor veď čítaš čo robia iné ženy.Pracuju v posteli s NB, alebo v nemocnici.Mas na to nárok to, že zamestnávateľ je idiot a nemá kto robiť tvoju prácu je jeho problém.Ak by mi neuznal P, OCR cerpan dovolenku

anonym_e4596e
5. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor pýtaj si, čo ti patrí.Aj sumu za internet.

anonym_f54344
5. jan 2026
@barborab1411

@anonym_autor to že pracujes na infolinke je dosť podstatný detail ktorý si nepovedala hneď....a inak 7 ročne dieťa hádam vie ísť samo na wc ,hladkať sa dá aj popri telefonovaní a áno na nevyhnutný čas sú viem predstaviť že dás klienta "on hold".v akom odvetví pracuješ?mne sa totiž zdá že si stále len hladas dôvody prečo nepracovat.

@barborab1411 ty nechas 7 rocne dieta same, nech sa ide vyzvracat, alebo to ide z neho vrchom i spodkom? Mam sama so sebou co robit, ked grciam, nie este nechat dieta same. Staci, ze sa raz zle nadychne a sa zadusi zvratkami, ale zakaznik je dolezitejsi...strasne nieco. Keby malo sopel, ani makke fň nepoviem.

biba_18
5. jan 2026

@anonym_f54344 ak máš takto choré dieťa lekár ti vypíše očr.

anonym_d14cab
5. jan 2026
@anonym_autor

@huxy sedela som pri nej väčšinu času lebo ju to bolelo bola uplakaná do toho hnackovala.bola slabá takže áno sedela som pri nej väčšinu dňa plus dávala líšku varila cajiky

@anonym_autor nepočúvaj ich. Aj keď si HO, máš normálne nárok na Celodenné ošetrenie. Len ti to musí dr. potvrdiť na priepustku. Tvoj zamestnávateľ nemá čo okolo toho debatovať. Maximálne si to môže overiť u dr.

anonym_d14cab
5. jan 2026
@anonym_e4596e

@anonym_autor veď čítaš čo robia iné ženy.Pracuju v posteli s NB, alebo v nemocnici.Mas na to nárok to, že zamestnávateľ je idiot a nemá kto robiť tvoju prácu je jeho problém.Ak by mi neuznal P, OCR cerpan dovolenku

@anonym_e4596e presne ako píšeš. By tu na sebe orať nechali.

letfenixa
5. jan 2026
@sorciera24

fuu, kolko nenavistnych a zavistlivych komentarov.....ja ti napíšem k veci a objektívne.....zo zákona máš nárok na PN aj OCR, na navstevu lekára na nevhynutný cas (ine mesto aj celý den, príp. typ vysetrenia, kt. si to vyžaduje...)....moj muž robí HO (do officu ide tak raz za mesiac, ked ma chut, nemusí....)......ked potrebuje, ide normalne k lekárovi, ma narok 7+7 (zo zakona).....bežne chodí so synom k celustnemu ortopedovi do ineho mesta....a ten, kto tvrdí, ze objendaj sa kedy chces ty.....tak asi nezije na Slovensku....bežne totiž na termin len u zubara cakam 5mesiacov, o specializovanyhc vysetreniach ani nevravim, si rada, ze dostanes termin za polroka a viac a je ti fakt jedno, kedy, nieto si este vyberať.....beries aky ti daju,a lebo cakaj dalsich par mesiacov....(ze objednaj sa rano.....mne je to tu na smiech.....mozno niekde sa da, ale ako pisem u drvivej vacsiny nasich lekarov nie).....na kozne ta objednaju na znamienka len po 10 tej...bezne objednana 10,30 a odchadzam vzdy po 13,30 ....na gyndu pridem na 7rano (uz som 10ta v poradi) a vzdy uz nieklko rokov som odtial pred 12tou nevyšla.....proste cakacka.....objednat sa neda u mnohych.....o tom, že teda na tie strojceky s detmi musime dochadzat aj 50-100km ani nevravim, lebo ortodonisti proste nie su ....
takže ano, chodi aj muz k lekarom, ked potrebuje , aj ked je HO......ale robota ho aj tka pocka, takže nikdy nie je cely den, lebo aj tak musi dorabat....ked je chory, berie vacsionu sich day (aj taky benefit ma)......a to PN a OCR maju 10 dni do roka 100% platene zamestnavatelom (dalsi benefit).....aj napriek tomu, nikdy na OCR nebol a PN asi raz.....kedze je HO (a deti chore boli pri nom), vedia, že ludia to nezneuzivaju a tym padom je dobry vztah medzi zamestnancami a zamestnavatelmi.....
takže nárok más, ale zvažuj, co je nevyhnutne.....( a take, že si vybav skory termin u lekara, nepocuvaj, lebo toto je nonsens), byav, co potrebujes a pracuj ako treba....

@sorciera24 tiež len oči otváram, že všetci majú ochotné sestričky a super dochvilnych doktorov, a sú vybavení presne na minútu. Akoby neexistovalo- Karty ukladajte na poličku v poradí ako ste prišli/ Poradie pacientov určuje lekár/ Čas na objednanie je len orientačný, atď.

anonym_ab6b62
5. jan 2026

@anonym_autor bezne sa Pcka neuznavaju ako celodenne, aj ked sa kvoli nim kopa ludi bije do hrude, zakonnik prace presne pise na co su priepustky / navstevy lekarov urcene, ak si ale na OCR/PN, tak nemusis robit a akceptovat ti to musia. Vtedy ani nemas robit... mas byt vlastne mimo pracu celkovo. Cize nema rpavo od teba zamestnavatel ziadat "pracu".
Este sa pytas ze co ked ti da priepustku lekar na cely den = vela zamestnavatelov to neriesi naozaj a ludia si na to zvykli. Vsetci vieme, ze bachne tam sestra peciatku a neriesi sa cas, meno, datum nic... ale ak chcu, mozu to riesit. REALNE ta prehliadka u gynekologa napr trvala od 8-16:30? cize 8,5h.. ak je to teda tvoj pracovny cas? nie.. teda ak si tam aj bola nebodaj 8-12.. aj s cestou, mala si sadnut k praci poobede. Napr u nas malokedy sa chodi k dr teraz ale mali sme kocku co to pouzivala miesto dovolenky, zaskakovalo sa za nu takmer neustale za nieco.. a riesili sme to.. ak lekar robi 8-12:00 co robila poobede u toho lekara? no.. odpovedz si.. nic. cize mala byt v praci.. ak ide niekto na zakrok, napr jednodnovka, zakrok u zubara, bezne vieme, ze clovek je KO doma= neriesime a aj lekar mi par krat na priepustku napisal nieco s tym ze celodenne osetrenie, kludovy rezim a pod.

Druha vec je to, ze tu pracu treba asi mat urobenu, chapem, zamestnancov zaujimat nemusi. Ale ak sa toto stava casto, treba ratat s tym, ze v praci skor ci neskor skoncite. Lebo praca ma byt urobena a ano homeoffice je prave benefit na to, ze clovek si z domu v klude spravi co treba a popri tom velakrat aj nejake tie rodinne veci zariadi. A to ze prides so 7r dcerou domov, uz znamena = dceru ulozis a kludne si spravis 2-3hodiny svoju pracu, pripadne dorobis co treba a cas ktory treba. Kvoli tomu ten benefit mas. SAMOZREJME ak to dcera zvlada, jasne ze nie ak musis pri nej sediet a ma nevolnosti atd... AK ti zrusi homeoffice a budes musiet dochadzat, bude ti to lepsie? ma dceru uz budes brat dovolenky, pnku, pcka.. a dochadzat.

anonym_630a05
5. jan 2026
@anonym_autor

volala som teraz s byvalou kolegynou ktora uz vyse roka nepracuje u nas povedala mi ze raz bola so synom 3 hodiny u lekara aj to jej sefka nadavala ze to je vela, ked robila na HO, ze akoby to ze sme na HO nam automaticky berie narok na lekarov

@anonym_autor Ako ti tu jedna poradila, skus sa radsej obratit na to pravne poradenstvo, ako je to v priade ludi, co su trvalo na homoffisoch. Lebo vidis, ludia vobec nevedia, co je to pracovat ako operator na infolinke, ako to tam prebieha.
A ano, pri mensich detoch sa nie vzdy da pracovat z domu a hentaku pracu robit je tazke. Uz ked su vacsie, sa da, pokial negrcaju, nehnacjuku, neteplotuju a neboli ste skoro celu noc hore.

anonym_630a05
5. jan 2026
@anonym_ab6b62

@anonym_autor bezne sa Pcka neuznavaju ako celodenne, aj ked sa kvoli nim kopa ludi bije do hrude, zakonnik prace presne pise na co su priepustky / navstevy lekarov urcene, ak si ale na OCR/PN, tak nemusis robit a akceptovat ti to musia. Vtedy ani nemas robit... mas byt vlastne mimo pracu celkovo. Cize nema rpavo od teba zamestnavatel ziadat "pracu".
Este sa pytas ze co ked ti da priepustku lekar na cely den = vela zamestnavatelov to neriesi naozaj a ludia si na to zvykli. Vsetci vieme, ze bachne tam sestra peciatku a neriesi sa cas, meno, datum nic... ale ak chcu, mozu to riesit. REALNE ta prehliadka u gynekologa napr trvala od 8-16:30? cize 8,5h.. ak je to teda tvoj pracovny cas? nie.. teda ak si tam aj bola nebodaj 8-12.. aj s cestou, mala si sadnut k praci poobede. Napr u nas malokedy sa chodi k dr teraz ale mali sme kocku co to pouzivala miesto dovolenky, zaskakovalo sa za nu takmer neustale za nieco.. a riesili sme to.. ak lekar robi 8-12:00 co robila poobede u toho lekara? no.. odpovedz si.. nic. cize mala byt v praci.. ak ide niekto na zakrok, napr jednodnovka, zakrok u zubara, bezne vieme, ze clovek je KO doma= neriesime a aj lekar mi par krat na priepustku napisal nieco s tym ze celodenne osetrenie, kludovy rezim a pod.

Druha vec je to, ze tu pracu treba asi mat urobenu, chapem, zamestnancov zaujimat nemusi. Ale ak sa toto stava casto, treba ratat s tym, ze v praci skor ci neskor skoncite. Lebo praca ma byt urobena a ano homeoffice je prave benefit na to, ze clovek si z domu v klude spravi co treba a popri tom velakrat aj nejake tie rodinne veci zariadi. A to ze prides so 7r dcerou domov, uz znamena = dceru ulozis a kludne si spravis 2-3hodiny svoju pracu, pripadne dorobis co treba a cas ktory treba. Kvoli tomu ten benefit mas. SAMOZREJME ak to dcera zvlada, jasne ze nie ak musis pri nej sediet a ma nevolnosti atd... AK ti zrusi homeoffice a budes musiet dochadzat, bude ti to lepsie? ma dceru uz budes brat dovolenky, pnku, pcka.. a dochadzat.

@anonym_ab6b62 Halooo, ona je operatorka infolinky! Co si ma ako dorobit?? Citaj s porozumenim!

tiika
5. jan 2026
@anonym_autor

@watermelon no dobre a čo mám robiť keď mám lekára v inom meste hodinu autobusom ( s tým že ešte sa musím dostať na stanicu ) lekár má ibjedna na 10:30 pričom ma zobral dnu o jednej o pol druhej som odtiaľ vyšla kým som našla spätný spoj a dostala sa domov o pol štvrtej a do pol piatej mám pracovnú dobu..to na tú hodinu mám ísť pracovať ?

@anonym_autor áno, na tu hodinu máš pracovať, alebo ak máte pohyblivú dobu, tak do jej konca.
Ak však zamestnávateľ tvrdí, čo píšeš v úvode, tak je to mimo zákona. Ak máš určený pracovný čas a máš zákonný dôvod, pre ktorý vtedy nepracuješ, tak ti je povinny nepritomnost ospravedlniť. Ak lekar napíše cely deň - tak cely deň, ak máš lekara v inom meste - tak čas na cestu, čakanie, vyšetrenie, ak máš OČR - tak čas na OČR. Neviem, kde je problém?
Reči zamestnávateľa? - jasne, stručne, vecne, slušne reagovat. Nepreplatil ti nahradu? - pisomne vyzvať na doplatenie, kontaktovať IP, podať okamžite skončenie. Neuznal nepritomnost - pisomne žiadať o nápravu, vysvetlenie výpočtu tvojej mzdy.

ria_sprout
5. jan 2026
@zuzanaete

Ak si cerpas Pcko, tak to je len na nevyhnutny cas potrebny na osetrenie, nie automaticky na cely den alebo podla toho, ze ty si to tak nahlasis. OCR oznamujes, tu zamestnavatel nic neschvaluje.

@zuzanaete zamestnanec má nárok na 56h ročne - niekedy chodenie po lekároch trvá aj 8h. Na to tie hodiny sú, toto sa proste musí akceptovať. Tak isto OCR.

tiika
5. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor niektoré benefity sú nenarokovatelne a dobrovoľne, ak na ne nemáš nárok nezakladá ti to právo porušovať svoje povinnosti.
Ak zamestnávateľ porušuje jeho povinnosti či tvoje prava, máš možnosť to riešiť legálnou cestou a nie revansovanim, porušovaním pravidiel, zákona.

anonym_ab6b62
5. jan 2026
@anonym_630a05

@anonym_ab6b62 Halooo, ona je operatorka infolinky! Co si ma ako dorobit?? Citaj s porozumenim!

@anonym_630a05 halokuj si na seba... mna nezaujima jej napln prace. pointa ostava ta ista.. ak ma byt v praci ma byt, ak ma pc, ocr= ma na to narok, ak ide k lekarovi na 3h, ma si sadnut a pracovat potom = vybavene, nic viac nic menej. Hadam telefon dvihat teda vie. Podla mna je uplne pochopitelne,ze asi tych ludi na linke potrebuju, ked ich zamestnavaju a ked nietko chyba, tak ho musia nahradzat, je jasne, ze sa im to nepaci = cize sa moze obavat o pracu.

anonym_ab6b62
5. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a si myslis, ze vsetci zamesnanci mame naroky, benefity, trinaste platy... akchces taku pracu, tak si taku najdi... tu skonci, najdi si pracu a nedavaj si platit to, ze sedis doma s vylozenymi nohami po navsteve lekara, lebo nemozes na 4h si zapnut telefon... korektne je totiz to, ze mas plateny cas = pracujes.
Mas narok na prispevky na pracovne prostriedky a zaujimat ich to musi. PRoste im pisomne napis, ze toto a toto nemas, treba ti to nahradit, odovzdas pokazenu vec = a cakas. Nemas nemozes pracovat. Amortizacie pracovnych prostriedkov a prispevok na internet/telefon by mali byt samozrejme. Musim pozriet skolenie, ale myslim, ze to je pri HO bezna vec... poziadaj si pisomne a pockaj si. AK by som ja nedala zamestnancovi na pracovisku pocitat, tize by na mna kukal ako puk, cez covid sme doslova viezli pocitace ludom domov, ktori nemali svoje.

biba_18
5. jan 2026

@anonym_d14cab hej, súhlasím. okrem jedného - celodenné ošetrenie v zákone neexistuje - teda na neho nárok nemá, pokiaľ to nie je vyslovene v kolektívnej zmluve. píše sa tam doslova, citujem: “ vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení; pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na jeden deň, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,”
autorka to môže vyriešiť inak - namiesto formulácie celodenné ošetrenie nech vypíše od - do čo najviac približujúce sa jej pracovnej dobe mínus cesta - a nikto nebude môcť nič… 😏
očr nemajú absolutne prečo neakceptovať, to je ako PN…

anonym_ab6b62
5. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a este napisem, robis to 6rokov.. cize ak je tak zle, za 6r si si predsa mohla najst xy inych prac...

anonym_578886
5. jan 2026
@anonym_36f6b2

@anonym_autor ja tomu rozumiem. Tiez plánujem využiť všetky "benefity" ktoré mi zakon umožňuje, ale pri HO a call centre, tak uznaj. Veď toľko tých 10 minút zákazník počká, alebo prepojí ho na iného.

@anonym_36f6b2 Pre zamestnanco na HO plati ten isty Zakonnik prace ako pre akychkolvek inych zamestnancov! Cize autorka ma samozrejme narok na uplne vsetko, na co ma narok akykolvek iny zamestnanec, cize aj celodenne osetrenie, ocr, PN. Zamestnavstel jej to musi uznst. Bodka. Netusim co tu "premudrele" riesite...

anonym_578886
5. jan 2026
@anonym_36f6b2

@anonym_autor tak chod z takej práve preč, keď ti to nevyhovuje. Alebo si chod na sociálnu a vysvetlí im o čo ide. Že ti zamestnávateľ nechce uznať ocr, čo máš v takom prípade robiť.

@anonym_36f6b2 Preco by mala ona odchadzat z prace, ked zamestnavatel porusuje Zakonnik prace?? A co s tym ma Socialka?? Treba sa obratit na Inspektorat prace.ked uz tak. Moj rodinny prislusnik ma tiez zamestnavatela, kde sa veselo porusuje ZP. Po poslednom incidente, ked mu nadriadeny povedal, ze mu neuzna "paragraf" s dietatom, mu do telefonu oznamil, ze teda kontaktoval Inspektorat prace (realne ho kontaktoval a dostal presne taku odpoved, aka je uvedena v ZP, ze ma narok na 7 dni "paragrafov" na kazde dieta aj seba aj manzelku rocne a zamestnavatel to musi akceptovat). Po tomto oznameni ostalo v telefone s nadriadentm dlhe ticho a nasledne, ze dobre teda, uzna mu to (ake slachetne od neho 😀).