Zamestnávateľ zrušil voľno bez oznámenia: Ako postupovať?
Ahojte 🙂 prajem pekný večer 🙂 som živnostník a pracujem ako telefonicky operátor pre jednu firmu ..smeny si pridelujeme sami ktoré následne posielame na vedenie a podľa toho nám dávajú smeny od kedy do kedy..na 1.1 a 6.1 som si nahlásila voľno (posielame dochádzku pomaly o dva mesiace po predu) cez štedrí deň som sa pozrela na novú dochádzku na január a všimla som si že vedenie úplne ignorovalo voľno ktoré som si tam nahlásila a dali mi tam 8 hodinovú smenu aj 1.1 aj 6.1 bohužiaľ mi to nikdo ani neoznámil ani sa mna nepýtali či môžem ..pisala som na vedenie ešte v ten deň správu ,konkrétne tej ktorá to má nastarosti lenže ona tu správu ešte necitala a napisala som jej že 1.1 ani 6.1 do prace neprídem..že som si tam nahlásila voľno o mesiac skôr a mohla sa mna aspoň opýtať či môžem prísť do prace 🤷🏼♀️ teraz mám dilemu a neviem čo mám robiť. Začiatok januára sa blíži..konkrétna osoba nieje v práci a necitala správu a ja nemám v pláne ísť do práce v týchto dňoch ..neviem čo sa môže stať či mna môže vyhodiť stretol sa niekdo s niečim podobným ?
@terezia98 * mám pracovnú zmluvu na živnosť *
To je oxymoron
Pracovná zmluva sa uzatvára podľa zákonníka práce, vtedy je vzťah zamestnávateľ/zamestnanec a ochrana zamestnanca
Zmluvy so živnostníkmi sa robia podľa obchodného zákonníka tam neexistuje zamestnávateľ a zamestnanec iba obchodný partner a nemá ochranu podľa zákonníka práce.
@nelca84 to sa jej snazim.vysvetlit, ze nema zamestnavatela. Ma len druhu zmluvnu stranu, cize bud podpisala ramcovu zmluvu s nejakymi podmienkami a k tomu ma objednavky, alebo ma objednavku a ak vnej nie su podmienky tak sa riadi obchodnym zakonnikom.
No a potom ked si toto ujasni tak si moze ujasnit prava a povinnosti zmluvnych stran (ona a ten kto si u ej objednal/zazmluvnil sluzby).
Takze @autorka ak chces pomoc tak najprv s kym mas zmluvu/kto si u teba objednal sluzby, toto si ujasni a pozri si prava a povinnosti zmluvnycb stran bud v zmluve ak ju mas alebo v obchodnom zakonniku (ak mas len objednavku bez vymedzenych prav a povinnosti).
@terezia98 no aby si pochopila, že ako si na tom, že nemáš pracovnú zmluvu ani dovolenku
to je rovnako ako keď zavolám živnostníkovi, že potrebujem opraviť práčku a on mi povie že príde najskôr v pondelok poobede, že cez víkend nepracuje
alebo mi povie že príde aj v sobotu ale za dvojnásobnú cenu
proste on rozhoduje či moju objednávku zoberie alebo nie a za akých podmienok, ja mu nemôžem prikázať že musí prísť v sobotu mi opraviť moju práčku, lebo ja mu budem platiť za opravu
@nelca84 toto som už riešila aj zo zamenstnavatelom ktorý nás má nastarosti a aj z fimrmou v ktorej robím ..bolo mi povedané že ja ako živnostník si nemôžem robiť čo chcem že pre každého platia rovnaké pravidla ako pre normálnych zamestnancov aj pre živnostníkov sú povinne vikendy dve soboty a dve nedele pritom mi od zmaenstnavatela bolo povedané že je na mne koľko hodín odpracujem a že vikendy sú dobrovoľne sú to jednoducho klamári v tomto ale čo narobím 🤌 viem aké práva mám ako živnostník nerobím na živnosť prvý krát len v tomto nás využívajú a hádžu s nami ako kus hnoja ako sa im to hodí..ja som sa len pýtala či majú vôbec právo nám veď vedomia a oznámenia a súhlasu zrušiť voľno a dať nás do prace predsa len je to firma cez ktorú pracujem ale nie môj zamestnanec ..lenže ona si k nemu aj tak bude sťažovať a ten mi to môže nakazat aby som do tej prace šla aj cez voľno ale s toho mám už dva krát takú hlavu pretože neviem čo mám robiť
@maranco mám mandantnu zmluvu takze áno vykonávam pre niekoho prácu za ktorú mi ds peniaze to chápem ale v tejto zmluve nemám uvedené že musím prísť podľa príkazu do 24hod preto sa to nejako snažím pochopiť ako funguje táto zmluva..mám tam napísané povinosti a podobne blbosti ale o takýchto veciach ako napríklad príkaz ísť do prace cez sviatok a zrušenie voľna tam nemám čiže mandant mi tým pádom nemôže zrušiť voľno a prikázať mi ísť do prace bez môjho súhlasu ak som správne pochopila ..len problém je v tom že sa musíme riadiť podľa mandátnu čiže neviem či som urobila alebo urobím chybu ja alebo mandant ktorý mi zrušil voľno a dal mi smenu bez súhlasu 🤔
@terezia98 To je strašná zmluva... Áno máš pravdu, nepíše sa tam nič o tvojej povinnosti prísť do práce cez sviatky. Ale to neznamená, že to je dobre. Môžu s tebou kedykoľvek ukončiť spoluprácu, bez upozornenia. Takže sa nedá vylúčiť, že ťa vyhodia. A navyše podľa Obchodného zákonníka zodpovedáš v plnej miere za škody, ktoré svojim podnikaním spôsobíš. Takže ak by boli úplní hajzli (čo sa vylúčiť nedá) a ty nenastúpiš, tak by si im mohla spôsobiť škodu a tú budú uplatňovať voči tebe. A ako živnostník ručíš celým svojim majetkom. V tej zmluve nevidím vôbec ako sa budú ošetrovať situácie, keď napríklad zostaneš na PN a podobne. To by si na tom mohla byť úplne rovnako ako teraz, teda že keby ťa naplánovali, tak by si musel nastúpiť, alebo za seba nájsť náhradu. A úplné perly sú odseky 5. a 6. v článku IV... Takú zmluvu by som im oplieskal o hlavu, určite by som ju nepodpísal.
@nelca84 no to ja netuším ..nejako sa snažím pochopiť význam jejto zmluvy a svojich práv pretože na jednu stranu máte pravdu nikdo mi nemôže určovať kedy môžem prísť do práce keď pracujem na živnosť z druhej strany je to komplikovane pretože môžem prísť o prácu a budem bez koruny takze to nieje bohužiaľ take jednoduché :/ to že mna odprbavaju som zistila už v prvom mesiaci keď mi bolo povedané že pre mna platia rovnaké pravidla ako pre klasického zamestnanca a to je povinne vikendy ale nútiť človeka ísť pracovať cez sviatok mi pride expres vrchol ako som pisala po novom roku sa mi má ozvať nová firma ale teraz mám dilemu čo sa stane keď toho prvého a šiesteho neprídem do práce 🤦🏻♀️
@mojemenonikto áno ta zmluva je vlastne úplne na figu preto tu riešim to zrušené voľno a naplánovanú smenu …pretože takto si somnou môžu robiť čo chcú ale veď toto nieje normálne
@terezia98 * po novom roku sa mi má ozvať nová firma *
tiež na rovnakú pozíciu telefonovať zákazníkom?
v zmluve si sa zaviazala že do roka po skončení spolupráce nebudeš podnikať ani sa nezamestnáš v podobnej/rovnakej firme
inak keby mi firma telefonovala 1.1 alebo 6.1 aby si overila moju spokojnosť s jej službami tak ich pošlem kade ľahšie
@terezia98 nemáš , proste nemáš
máš vyplatnu pásku ????
zamestnanec platí odvody ihned od prvej vyplaty , za každy odpracovany den, nemá žiadne oslobodenie od odvodov alebo dani atd
ty si len a iba živnostník a tá zmluva čo máš len upravuje medzi vami vztahy ale reálne si len a iba szoč

@nelca84 dobre vy viete najlepšie 🤌🤗