icon

Zamestnávateľ zrušil voľno bez oznámenia: Ako postupovať?

terezia98
27. dec 2024

Ahojte 🙂 prajem pekný večer 🙂 som živnostník a pracujem ako telefonicky operátor pre jednu firmu ..smeny si pridelujeme sami ktoré následne posielame na vedenie a podľa toho nám dávajú smeny od kedy do kedy..na 1.1 a 6.1 som si nahlásila voľno (posielame dochádzku pomaly o dva mesiace po predu) cez štedrí deň som sa pozrela na novú dochádzku na január a všimla som si že vedenie úplne ignorovalo voľno ktoré som si tam nahlásila a dali mi tam 8 hodinovú smenu aj 1.1 aj 6.1 bohužiaľ mi to nikdo ani neoznámil ani sa mna nepýtali či môžem ..pisala som na vedenie ešte v ten deň správu ,konkrétne tej ktorá to má nastarosti lenže ona tu správu ešte necitala a napisala som jej že 1.1 ani 6.1 do prace neprídem..že som si tam nahlásila voľno o mesiac skôr a mohla sa mna aspoň opýtať či môžem prísť do prace 🤷🏼‍♀️ teraz mám dilemu a neviem čo mám robiť. Začiatok januára sa blíži..konkrétna osoba nieje v práci a necitala správu a ja nemám v pláne ísť do práce v týchto dňoch ..neviem čo sa môže stať či mna môže vyhodiť stretol sa niekdo s niečim podobným ?

Strana
z4
tiika
28. dec 2024

Co sa u vás deje, keď nemôžeš prist v čase, ktorý rozvrhol váš zakaznik? Dáte vedieť vášmu obchodnému partnerovi (mandantovi) a on nájde nahradu, alebo ako sa rieši podobná situácia?
Je jasne, že nechcú, aby vo sviatok pracovali zamestnanci nakoľko by im museli zaplatiť 100% príplatok z priem.hod.mzdy; tebe nemusia, si pre nich lacnejšia, preto odignorovali tvoju požiadavku.

tiika
28. dec 2024

@terezia98 vyhodiť ta nemôžu, ale môžu ti vypovedať zmluvu (kedykoľvek). Popravde nie je mi tam jasne, či máte nejakú výpovednú dobu podľa Obch.zákonníka alebo by zmluva skončila hneď.

terezia98
autor
28. dec 2024

@tiika majú smolu dala som si voľno a do prace tam nepôjdem 🙂 budú musieť povedať “zamestnancovi”

terezia98
autor
28. dec 2024

@tiika zmluve mám dobu neurčitú ale ako živnostníka mna môžu vyhodiť kedykoľvek no bohužiaľ žiadnu ochranu nemám

tiika
28. dec 2024

@terezia98 pozri, pokojne môžeš urobit, čo chceš. Ale asi nechceš zbytocne problémy. Preto som sa pýtala, čo robite v prípade choroby. Neodpovedala si… V zmluve máš, že dodržiavaš pokyny objednávateľa, ak sa nedohodnete inak.

tiika
28. dec 2024

@terezia98 Vypovedať zmluvu je jedna vec. To je, ako keď zamestnávateľ da niekomu výpoveď.
Druha vec je plynutie a dĺžka vypovednej doby. V OZ je určena dĺžka vypovednej doby. Chapes ten rozdiel?

sara07
28. dec 2024

@bosorkabb asi moc nie ked nevie pochopit rozdiel medzi mandatnou a pracovnou zmluvou a stále tvrdi že má zamestnavatela

terezia98
autor
28. dec 2024

@tiika o zbytočne problémy nestojím ani si ich nerobím …v zmluve je písané že mám dodržiavať pokyny objednávateľa to áno ale ten ki predsa nemôže zrušiť voľno a dať smenu keď sme sa medzi sebou nedohodli ..ako živnostník ktorý pracuje na seba nemám povinne sviatky a vikendy ..len toto on bohužiaľ nechápe a stále tvrdí že mám rovnaké pravidelná ako zamestnanec čo ja niesom..mala som si naplánovať smeny čo som urobila ..všimla som si zrušené voľno a odvolala som sa ..nechápem prečo niektorý tam môžu mat voľno a ja nie a pokial mna vyhodia tak nech ja sa a tým už nechcem nejako trápiť ale nepríde mi že som niečo porušila ..v zmluve o víkendoch ani sviatkoch nič nieje

bosorkabb
28. dec 2024

@sara07 tak je kopec ľudí ktorý na ich smolu rozdiel nechápu.
Ale v BA nie je až taký problém nájsť si prácu na TPP a z lepšími podmienkami.

terezia98
autor
28. dec 2024

@bosorkabb niesom z Bratislavy

beloved
5. jan 2025

@terezia98 Ako to dopadlo, isla si do prace?

terezia98
autor
18. jan 2025

@beloved nie nešla ..povedala som v práci že tam niečo mám a nešla som 🙂 momentálne si hľadám iné zamestnanie ale stále tu pracujem na živnosť ale už si hľadám niečo iné

Strana
z4