Zdravotná sestra - zahraničie

martin_2002
14. sep 2022

Zdravím baby, keďže je to prevažne skupina kde kraľujú ženy a ich názory /skúsenosti... chcel som sa spýtať,či náhodou niekto nemáte alebo niekoho nepoznáte, kto robil zdravotnú sestru v zahraničí... Samozrejme počul som rôzne fámy o tom, ako sú na Slovensku naozaj veľmi zlé pracovné podmienky sestier a popritom kúsok od hraníc máte Rakúsko, pekné čisté nemocnice a super plat sestričiek
Určite to samozrejme môže byť pravda ale dostať sa DO rakúskej alebo nejakej nemeckej, švajčiarskej nemocnice asi dá zabrať =skúsenosti, prax a vytopovaný jazyk? Asi.. Alebo je to nemožné a len sen?

vevapeto
14. sep 2022

@martin_2002 prečo by to malo byt nemožné keď v AT sú stovky SK sestričiek. Nám takto mlada kolegyna odišla, rok bola dome pre seniorov pokým nevycibrila jazyk a momentalne pracuje v spitali a je veľmi spoko✌️Keby som mala tu možnosť, odídem aj ja, je to môj sen ktorý si dúfam splním🙏

martin_2002
autor
14. sep 2022

@vevapeto aha jasne, chápem... Kamarátka je spokojná aj platovo? a ty robíš sestru tu na slovensku alebo ako? Ak sa smiem spýtať 🙂

vevapeto
14. sep 2022

@martin_2002 platovo je veľmi spokojná, má rôzne benefity o ktorých sa nám len môže snívať, každý nadčas krasne zaplatený , 13.+ 14.plat…a pracovne podmienky sú tiež o niečom inom. Inak baby čo poznám čo odiši za hranice sa NIKDY nevrátili na SK. Áno, ja pracujem na SK ( VŠ, špecializácia a momentalne chcem ešte špecializáciu v intenzívke) a ľutujem, že som už v začiatkoch neodišla (ale teda mám úžasnú rodinku, nemôže mat ten človek zas všetko, však?😂). Ak nevieš jazyk tak aj ČR je fajn alternatíva.

martin_2002
autor
14. sep 2022

@vevapeto ahá takto.. a vysokú by si odporučila akú ináč 😂🙂.. Baba rozmýšľa lebo ešte si chce dorobiť ale moc jej nejde chémia a už vôbec jej nejde fyzika a spol ... Chcela by robiť na novorodeneckom oddelení či ako sa to volá.. 🙂Momentálne je ale na psychiatrii lebo na hento si potrebuje ešte niečo dorobiť..ale ako hovoríš myslím, že aj "obyčajná" sestra si vie v zahraničí krásne privyrobiť.. A s tým vracaním sa späť máš asi úplnú pravdu.. Poznám to od známeho vrátil sa na slovensko bývať k rodičom po tom, čo bol vo Švajci a celkom dosť ľutuje. 😃

elizabet173
14. sep 2022

@martin_2002 dcéra mojej známej je vo štvrtom ročníku, myslím, že je to Fakulta zdravotníctva a soc. práce na Trnavskej univerzite, počas letných prázdnin vždy brigáduje v Rakúsku v nemocnici. Chodí na kurz nemčiny už od strednej školy, chystá sa odísť len čo školu dokončí. Ako sa do tej nemocnice v Rakúsku dostala, netuším, nie sme v stálom styku s jej mamou

vahcaac
14. sep 2022

@martin_2002 ja som to študovala v Nórsku. Da sa tam dobre zarobiť.

martin_2002
autor
14. sep 2022

@vahcaac aha a teraz už tam niesi ved tam sa muselo dobre zarobiť nie? 🙂

vilma7
14. sep 2022

Ahoj. Ja pracujem vo Švajčiarsku, mám veľa spolužiačok čo vo Viedni.
Všetky samozrejme ovládame plynulo jazyk.
My sme ale ešte ročník ukončenia školy 1994, takže naše vzdelanie nám v zahraničí neuznali (teraz je to možno už o niečom inom) a každú čo poznám si musela robiť uznanie. Čiže škola v Rakúsku, alebo kurz vo Švajčiarsku (ja som ho robila asi pred 13 rokmi).
Dokonca.som pracovala aj v UK v domove dôchodcov, ale tam len ako ošetrovatelka.
Mám spolužiačku ktora si robila anesteziologickú sestru v BA, v Rakúsku robí na.intenzivke a to dokonca spôsobom, že žije na Slovensku, a dochádza na 3 bloky do práce. Odrobiť 4-5 služieb za sebou a ide domov. Tam spí v nejakom personálom byte.
Platy sa so slovenskými žiaľ nedajú porovnať, ja som v roku 2007 začínala s platom 4700. Nepracujem síce v nemocnici, ale v zariadení s.osobami s postihnutím.
V nemocnici mám známu, chce zo zdravotníctva odísť, lebo vraj veľa roboty, málo sestier... atď
Ale nedostatok sestier je pomaly na.celom svete. Švajčiari mali dokonca nedávno referendum o zlepšení podmienok pre zdravotný personál a odsúhlasilo sa. Len roky potrvá, kým sa to pocíti aj v realite.
Plat sestier sa v nemocnici pohybuje okolo 6000-7000. Stále sa sestry hľadajú, je veľmi reálne sa tu zamestnať. A je to veľmi aj sociálne ohodnotené zamestnanie (moja skúsenosť ešte z mojich začiatkov - zastavili ma s kamarátkou na aute so slovenskými ŠPZ policajti a sa pýtajú, nech ukážeme kufor a že v ktorej fabrike pracujeme. Keď sme povedali že sme.sestry, tak hneď skončili ak s prehliadkou kufru, pekne sa pozdravili a tú zmenu správania bolo cítiť. Mne.to vtedy padlo super-že konečne nie sme.len tie, čo utieraú zadky).

Ak ťa ešte niečo zaujíma, píš.

vevapeto
14. sep 2022

@martin_2002 tak určite odbor Ošetrovatelstvo , buď v BA, TT , TN, KE,… špecializácia sa dorába až keď maká ako sestra ( ja som si podala prihlášku po roku praxe).

vilma7
14. sep 2022

Vo Švajčiarsku sa rozpráva 4 oficiálnymi jazykmi, takže ak nejaký z.nich ovládaš, nie je problém. Taliansky, Nemecký, Francúzsky alebo retoromansky. Ja som v nemecky hovoriacej časti.
A ako sa dostať von? Ak dotyčná neovláda jazyk, išla by som ako aupair do rodiny.kde sa pomerne rýchlo naučíš jazyk, rozkukaš, rodina zaplatí jazykový kurz a ca od 6-12 mesiacov sa môžeš osamostatniť a nájsť si prácu. Veľa Čechov a Slovákov tak začínalo a potom prešli na svoj vyštudovaný obor.

vevapeto
14. sep 2022

@vilma7 to sa pekne číta 👏 veru aj ja som mala pozitívnu skusenost s policajnou kontrolou- keď zistili, ze som sestrička, hneď aká milota😉 akoby s nami súcitili či čo 😂 inak realita na SK je taká, ze sa pomaly až hanbím, keď spomeniem, ze som sestra. Ja sa veru tým holkam nečudujem, čo odišli. Každý odchádza za lepším🫶🏻

tripetta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tripetta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vevapeto
14. sep 2022

@tripetta tak začiatky sú všade ťažké a takmer každú v zahraničí držia len €€€. Keby boli na SK lepšie podmienky na výkon tejto profesie, tak nemusia nikam chodiť. Pravda je taká, že som študovala toľko rokov čo lekár a pomaly predavačka v lidli zarobí viac. Dosť zdravotníkov nie je nikde a práveže je oveľa väčší dopyt po sestrách ako v minulosti. A to ideme naozaj porovnávať SK pracovne podmienky so západom? Nemyslite vážne.

vevapeto
14. sep 2022

@tripetta toto nie je o závisti, každý mame na vyber. Skôr obdiv a prajnost, pretože viem, že to nie je zadarmo.

vilma7
14. sep 2022

@tripetta všade v zahraničí je nedostatok nie len sestier ale aj lekárov. Na celom svete. A keďže som a žijem tu, začiatky boli úplne normálne. A v robote, na Tom istom mieste som dokonca 15 rokov, čo hovorí samo za seba. Prijali ma doslovne s otvorenou náručou, vybavili povolenie, ubytovanie, riaditeľ išiel dokonca so mnou osobne do poisťovni. Na začiatku sa pekne opýtal, či mi netreba zálohu, moja taký prístup som nezazila nikde. A pracovala som aj na Slovensku, takže porovnať mám s čím. Plus Rakúsko a UK. Len do UK by som neposlala ani nepriateľa.
Ale zas človek musí mať asi aj šťastie, na akých ľudí natrafi.

vilma7
14. sep 2022

Ja som ešte v roku 1991 zažila nábor sestier do Talianska, spolu s mojou mamou sme vtedy odprevadzali sestry na autobus, ktoré odchádzali do Talianska. Na Slovensko sa vrátila len jedna, čo bola čerstvo vydatá.

elizabet173
14. sep 2022

@tripetta veď to nie sú rozprávky, čítaj poriadne, ale aj osobné skúsenosti. Časť mojej rodiny žije v zahraničí, síce sú prevažne lekári, ale aj dve sestry a môžem len potvrdiť to, čo písala @vilma7. Nikto z nich sa nevrátil na Slovensko. Nie, netvrdím, že je úžasné, že nám odchádzajú lekári a sestry, ktorí tu vyštudovali, ani to, že každý môže odísť, ale keď som videla tú kliniku á tie podmienky, o plate ani nepíšem, tak sa im nečudujem a to som bola iba tuto za hranicami, o nemocnici v USA radšej ani nepíšem, tú poznám len z fotografií

vevapeto
14. sep 2022

Ja chcem ešte spomenúť že vyše 50% báb, čo študujú osetrovatelstvo už majú miesta v zahraničí, resp.vedia, že na SK nezostanú. Do praxe na SK nastúpi len časť z nich. K nám uz roky nenastúpila žiadna nová, teda čo príde, to aj odíde. Ide to tu do sračiek.

cubo2
14. sep 2022

Toto je strašne smutné, čítať, ako mladé zdravotné sestry hromadne odchádzajú do zahraničia, že tu nechcú pracovať.. ja to samozrejme, chápem, nikto nechce pracovať v zlých podmienkach.. ale aj tak je to hrozná vizitka našej malej krajiny, kde súčasná vláda rieši iba svoje konflikty, predchádzajúce vlády iba kradli a reálne problémy nikto nerieši.. iba samé hlúposti, interrupcie, nedeľný zákaz obchodov a podobne.. katastrofa, kam sme sa to dopracovali..

elizabet173
14. sep 2022

@cubo2 úplne súhlasím s tým, čo píšeš. Známa bola nedávno na dovolenke v Turecku, mala tam zdravotné problémy a dostala sa do nemocnice. Poslala foto, najskôr som si myslela, že je to kúpeľňa v luxusnom hoteli, kde bývali, až potom som si všimla na druhej foto polohovateľnú posteľ, tak som pochopila, že je to nemocnica. O perfektnej starostlivosti ani nehovorím. Je to skutočne hrozná vizitka našej krajiny.

vevapeto
14. sep 2022

@cubo2 toto veru nie je problém len tejto vlády. Pracujem už 13 rokov a každým rokom to je cítiť. Veru nemám ten pocit že zvýšenie miezd niečo vyrieši, akurát možno spomalí rútiaci sa vlak.

zuzinabila
14. sep 2022

@vilma7 wau,to sa super cita.nie som sice zdravotna sestra,ale je to povzbudzujuce vediet,ze je to tam fajn.aspon vidim,ze sa na Slovensko pravom stazujem 🙂

vahcaac
14. sep 2022

@martin_2002 áno, ale už má ťahalo domov

katinka71
15. sep 2022

ja pracuje 15 rokov v rakusku ako DGKP podmienky mat noszrifikaciu a jazyk B2 a u nas zoberu vsetkymi 10 ,aj my pocitujeme nedostatok kvalifikovanych pracovnikov,praca nieje ani tu lahka,pri vypadku zamestnaca nieje nahrada musime zvladnut pracu,vyhodou je ze nemusime robit ba cely uväzok da sa aj na ciastocny 20.25,30 h tyzdenne,ohodnotenie je aj tak dobre

marlene
15. sep 2022

@martin_2002 ja pracujem v rakusku v nemocnici uz 30 rokov. Ak ovladas jazyk , splnas predpoklady tak ta tu vezmu s otvorenou narucou. Ja som si tu doplnila vzdelanie hned prve roky a momentalne pracujem uz 20 rokov na anesthese. Je tu uplne iny pristup lekari a stredny zdravotnicky prrsonal, iny pristup pacienti a personal. To sa vobec so slovenskom neda porovnat.

monika35a
22. nov 2022

@vilma7 ahoj Vilma. Nepoznáš náhodou niekoho kto studuje alebo študoval HF v Švajčiarsku? Uvažujem nad tým. Som v Švajčiarsku v kantóne Schwyz.

derdia
22. nov 2022

@martin_2002 este treba spomenut, kolko tam stoja naklady na zivot, skolky, skoly, kruzky....a vsetko to spocitat.
Ale ja este raz asi by som tu nezostala najma kpli ludom.
Slovaci su hnusni... Aspon ja mam to stastie. A sestry tiez. Otras.

monika35a
22. nov 2022

@derdia ahoj. A keď pracuješ? Ako zdravotná sestra? Ja som v Švajčiarsku, ale ľudia su tu hnusní je slabé slovo. Slováci nie su hnusní, naozaj nie. Všade su ľudia a ľudia. Netreba zabudnúť na to, že v Švajčiarsku su pomiešané natuonality. Rôzne charaktery.

janka95
22. nov 2022

Pripojím sa k téme, keďže ma to tiež zaujíma.Momentálne študujem na VŠ ošetrovateľstvo, a ani sa nečudujem že všetky chcú odísť. Ja keby som nemala dieťa tiež by som odišla. Však keď vidím moje staré kolegyne aké sú urobené,po nociach sedia na stoličke lebo vrchnosť zakázala kreslo,aj kanvicu na oddelení aby ste náhodou kávičku nepili. A voľno máte akurát tak po nočnej keď spíte pol dňa. Nadčasy nepreplatene a plat po odrátaní stravy a cestovného ako predavačka. Ďakujem pekne za tú drinu a zodpovednosť, a tie stresy denno denne kedy musíte mať v hlave aj 5 veci naraz..