icon

Žena v domacnosti a úrady

martinamartina123
28. feb 2020

Vie mi niekto poradiť, ako ošetriť, keď chcem ostať doma, starať sa o deti (dve 6 a 8), a byť sociálne a zdravotne ošetrený?
Do práce neplánujem kôli starostlivosti o domácnosť a deti.
Ďakujem

Strana
z2
strapec
28. feb 2020

Jaj ale ste protivné, pani si pýta rady, čo si ma platiť a nie ako polovica ostatných, čo len špekulujú ako vytrieskať, čo najvyššiu materskú a dávky a bonusy a neplatili si ani holý prd posledné roky tak kľud 🙂

dee01
28. feb 2020

@dominika6 ja dám tebe radu, chod muklovať ty a nevypisuj od veci..

halienka
28. feb 2020

@dominika6 ty sa čítaš? ona sa niekde pýtala na prácu z domu? prosím ťa, už sa tu radšej nestrápňuj. Buď si nepochopila alebo jej to závidíš.

martinamartina123
autor
28. feb 2020

@martinamartina123
@martinamartina123 DIEVČATÁ ja len chcem vedieť, vo sa platiť musí, aby ma v prípade choroby ošetrili, a v starobe dali aspoň dáke euro na dôchodok

ninapat
28. feb 2020

Tak treba si platit normalne zdravotku v prvom rade, ale myslim, ze keby si sla na urad tak by ta oboznamili co vsetko 😉

brrrrrciatko
Autor odpoveď zmazal
julia2018
28. feb 2020

@martinamartina123 najlepšie čo mozes urobiť je zamestnať sa u niekoho známeho na štvrtinový úväzok za minimálnu mzdu a celkove odvody tá vyjdú niečo vyše 100€, druha možnosť je evidovať sa na úrade, raz za mesiac sa ísť podpísať a máš zaplatenú zdravotnú štátom. Posledná možnosť, najdrahšia je platiť si zdravotnú - 70,91 €/mes, ako dobrovoľne nezamestnaná, to je povinnne a dobrovoľne mozes platiť i sociálne odvody - 167,89€/mes

fokuska
28. feb 2020

@martinamartina123 Riesenim pre teba je byt dobrovolne nezamestnana. Odvody do zdravotnej poistovne si platit musis - inak ti vznikne dlh a ten bude narastat a neosetria ta. Takze dvody do ZP su povinne.

Co sa tyka odvodov do socialnej poistovne, tak na ich stranke mas vypisane jednotlive moznosti, balicky - https://www.socpoist.sk/dobrovolne-poisteny/55168s vyber si podla toho o ktory balicek mas zaujem.

korra
28. feb 2020

@martinamartina123 zdravotné poistenie by si podľa zákona mala platiť, minimálna sadzba závisí od toho, či máš trebárs nejaké postihnutie, alebo nie, maximálna stanovená nieje. Co sa týka sociálneho, môžeš si vybrať tuším z 3 "balíkov" a to 1) socialne+dochodkove+pripoistenie počas nezamestnanosti 2) sociálne + dôchodkové 3) len dôchodkové. Vyhody/nevýhody a vymeriavacie základy bude najlepšie riešiť cez nich, aj tlačivá. Ono sa tie sadzby aj menia, občas podmienky, predsa len to podajú najaktuálnejšie info a podla toho sa rozhodneš 😉

fokuska
28. feb 2020

@korra Socialne je ake? Myslis nemocenske?

veronikaszabova
28. feb 2020

@dominika6 pani sa evidentne pytala na nieco ina...

3009
28. feb 2020

@martinamartina123 Zdravotné poistenie je povinné, ak nechceš si všetko u lekára a v nemocnici platiť ako samoplátca. Sociálne poistenie - si platíš, ak chceš na dôchodku dostávať nejaké euro. Výšku si zistíš na stránke sociál. poisťovne.

korra
28. feb 2020

@fokuska áno, nemocenské som myslela, písala som vo svungu 🤔😊

mpg
28. feb 2020

@martinamartina123 Možno by lepšie bolo ísť sa zaevidovať ako nezamestnaná a ako budú deti väčšie začať robiť napr. na pol úväzok, alebo potom byť dobrovoľne nezamestnaná a platiť si zdravotné a ak máte nato financie aj sociálne odvody, lebo škoda je mať nepokryté roky kvoli dôchodku.

denisas
28. feb 2020

@martinamartina123 kup si knihu “danove a odvodove tipy 2020” od Jozefa Mihala. Kupid na www.relia.sk. Tam to zvykne vsetko pekne napisat. Ja ju cakam v kratkom case. A ano, ani ja sa do prace velmi nehrniem. Uvidime

miriam11
Odpoveď bola odstránená
nikadomi
28. feb 2020

Ja som doma a platím si aktuálne zdravotku- vyše tých 70€ mesačne 😉 baby vyššie už poradili- môžeš si platiť sama aj do sociálky- treba zájsť do soc. poisťovne a vybavíš to.

marca12
28. feb 2020

https://www.socpoist.sk/dobrovolne-poisteny/55168s

Najlepsie, ak zajdes priamo do poistovni,vyplnis formulare,pockas na zaradenie a pride ti oznamenie a mozes zacat platit. Zdravotka je cca 60€ a soc.p.si nepamatam.

martinamartina123
autor
28. feb 2020

@nikadomi sociálku neplatis, nechceš, alebo ?

nikadomi
28. feb 2020

@martinamartina123 aktuálne neplatím.. čakáma na druhé dieťa formou adopcie. Potom po rodičáku uvidíme, či pôjdem do roboty, či nie a prehodnotíme situáciu.

jajabajaja
29. feb 2020

preco nie si na urade prace v evidencii nezamestnanych? vtedy za teba plati zdravotne odvody stat a ty len raz za mesiac preukazes,ze si hladas pracu.nechas si potvrdit papier alebo posles mail.nemusis sa hned vyhlasovat za dobrovolne nezamestnanu. to preco nezamestnana si, nikto neskuma.akurat ta po roku obcas mozu poslat na nejaky kurz,ktory nesmies odmietnut. pripadne ta poslu uchadzat sa o konkretne zamestnanie - ak by to bola prekazka, potom ozaj dobrovolne nezamestnana. socialku som sa radila so znamou na soc.poistovni sa velmi neoplati teraz platit. je to vlastne na dochodok, materske a pod. a kvoli nemu sa oplati byt ale skor zamestnana ako si platit odvody.pred cca 7mimi rokmi to bolo inak. dobrovlne poistenie sa oplatilo. ja som ho tiez stihla vyuzit. ale vyrazne sa potom zmenili podmienky (lebo to vela ludi vyuzivalo) a uz sa to neoplati.

darkswan
12. mar 2020

@martinamartina123 to je super, ja ti prajem super vztah a nech vam to vydrzi...len zo skusenosti z okolia, je dobre mat aj plan B ak by partner nebol...pretoze byt doma ovplyvni aj tvoj dochodok, zamestnanost atd...ako nechcem malovat certa na stenu...len v dnesnej dobe clovek zial nevie

libka1
3. apr 2020

@martinamartina123 tak rad si dostala dost. tak sa podla nich zariad. nema zmysel ti davat dalsie. co sa mna tyka, len jedna drobnost. napisat ze si jedna z mala zien, co miluju svoju rodinku mi pride dost cez ciaru 🙄 to som doteraz netusila, ze lasku k rodine prechovavaju len zeny, co nepracuju...

Strana
z2