Žiadosť o homeoffice v tehotenstve
Ahojte, prosím o radu- momentálne mi začína 17.tyzden tehotenstva a moja práca je za iných okolností bez problémov, pracujem ako operátor v callcentre. Ide o to, že začínam mať problémy so zavratmi, keďže kolegyne nie sú ochotné zapnúť klímu alebo otvoriť okno, lebo majú problém s prievanom. Naozaj mi to nerobí dobre a často mám aj zvýšenú teplotu na 37, 2. Môže to nejak uškodiť bábätku alebo by som mohla aj žiadať o homeoffice, na ktorý ako zamestnanci máme nárok, ale mne končí skusobna doba, a zatiaľ túto možnosť nemám. Svoje tehotenstvo som riadne písomne už oznámila svojmu zamestnávateľovi. Okrem tých zavratov a problémov so zmenami teplot ma tiež zvyknú bolieť nohy od lýtok a tiež sa posledných par dni pridali aj hemoroidy. Rada by som ale pracovala aj naďalej, len by som chcela tiež vedieť ci pripadne na základe potvrdenia od gynekologa môžem žiadať o túto úpravu pracovnych podmienok...
@petamich ďakujem pekne za odpoveď🙂). Dúfam, ze sa to podarí. Som prvorodicka a v minulosti sa mi stalo, že som sa v starej práci nakazila od kolegov a v prvom trimestri som potratila. Bojím sa, či hlavne tie zmeny teplôt môžu nejako uškodiť babu alebo či neskôr nemôžem mať nejaké iné komplikácie, keďže často takto prídem domov veľmi unavená a rovno si ľahnem a ležím pred telkou až do večera:(((.
Pozidat isto mozes aj to urob
Mozu nastat tieto moznosti
1 umoznia ti HO ak maju na to podmienky (co zjavne maju)
2 neumoznia ti HO do skoncenia skusobnej doby
3 Ukoncia pracovny pomer v skusobnej dobe (pozor skusibna doba sa predlzuje o pn atd)
zavisi od zamestnavatela
@mamina7070 áno, na homeoffice oficiálne ako zamestnanci môžme pracovať.
Ukončiť so mnou pracovný pomer pokiaľ viem, len na základe písomného odôvodnenia , ktoré nesmie súvisieť s tehotenstvom.
Áno, čo sa týka PN je mi jasné, že o tu dobu sa skusobna doba predlžuje, takže tým si veľmi nepomôžem:((
@miselkka tak pisomne zdovodnenie na ukoncenie pracovneho pomeru v skusobnej dobe s tehotnou je zalezitost 10 minut napisat
ja by som to nevylucovala z tych moznosti je to najpravdepodobnejsie ze to tak skonci aj tak pojdes onedlho na matersku
na PN mozes ist aj po skonceni prac pomeru kolko tu chyba este do konca skusobnej ? uz sa nejako vyjadrili ohladom pokracovania ?
@miselkka nie zmeny teplot urcite nemozu uskodit, teda za predpokladu, ze nejdes z afriky na antarktidu niekolkokrat za den, chapem, ze po minulej skusenosti si opatrna a zrejme aj uzkostlivejsia, len aj to ti moze skodit ten zbytocny stres (zazila som takze chapem), ta unava obzvlast v prvom trimestri je bezna, ja som bola tehotna (aj) pocas lock-downu a dokazala som zaspat pocas pracovneho hovoru, taka som obcas byvala unavena, velmi ti drzim paste, nech sa so zamestnavatelom dohodnete a vsetko dobre dopadne 🤞🏻
Inak na PN môžeš ísť aj po skončení PP nakoľko ako tehotná si v 8 mesačnej ochrannej lehote
@mamina7070 skusobna doba mi končí teraz v júni, resp. mala som tam ešte 5 dní PN. Môj šéf sa vyjadril, že by určite chcel, aby som pokračovala, ale samozrejme predlzenie určitej doby už určite nemôže ani sľúbiť, s čím aj rátam. Áno predtým som pracovala 4 a cca trištvrte roka. V marci som bola na úrade, v apríli mi začal tpp, kde som aj zistila , že som tehotná. Veľmi pekne vám ďakujem, v krajnom prípade budem riešiť tú PN, ak by som náhodou skončila s výpoveďou aj..ale radšej by som pracovala, s výkonom nemám problém ani na HO
@miselkka tak potom poziadaj o HO a uvidíš.nakolko máš zmluvu na dobu určitú, s najväčšou pravdepodobnosťou ti aj tak počas materskej skončí. Buď ti vyhovejú alebo PP ukončia. Nárok na materské ti to neovplyvní, akurát by sa nepočítal z tohto zamestnávateľa,ale z minulého roka. Môžeš potom prípadne dobrá podporu do nástupu na materské alebo ak lekár uzná za vhodné, byť PN, mala by si ju aj platenú
@miselkka poziadat o to mozes a uvidis co na to nadriadeny..ja ako som zistila ze som tehotna riesila som to so sefom (sme aj kamarati a vie ze predtym slm mala nepekny potrat v 2 trimestri) tak.mi sam navrhol HO s tym ze do office nemusim vobec a tak som tahala do 34tt..ja som tam ale dva roky ...skor by som sa obavala skoncenia PP u teba ...ale ked mas predtym odrobene a narok na matersku tak co nejako bude 🙂 a teplot sa neboj...to neublizi ..a unava je bezna 🙂 bude horsie 😅

samozrejme, ze poziadat mozes ale ci ti ju schvalia to uz je na rozhodnuti zamestnavatela, drzim paste 🤞🏻