Živnosť alebo pracovný pomer
Ahojte, ktorej možnosti by ste boli viac naklonené.?
1. Manuálna práca na živnosť v mieste bydliska, žiadny kariérny rast, práca kľudná bez stresu, pracovný čas si určuje sama, cca 2000e mesačne
2. Práca na tpp, v kancelárii, treba sa veľa vecí doučit a stále sa zdokonaľovať s možnosťou kariérneho postupu, dochádzanie 20 km a plat 1300 v hrubom.
Asi si poviete, že tu je voľba jasná, ale treba zobrať do úvahy, že mám 43 rokov... Takže sa snažím myslieť aj do budúcna. Vďaka za každý rozumný názor.
Prva možnosť... nechcela by som dochádzať čas, benzín... a myslieť do budúcna...pochybujem, že v prvej či druhej zostaneš do dôchodku😉
V tej prvej čo znamená pracovný čas si urcujem sama?aj prácu, zakazky si budeš hľadať sama?nie je to svarc systém?Že síce si živnostník, ale pod niekým?
Prva možnosť... nechcela by som dochádzať čas, benzín... a myslieť do budúcna...pochybujem, že v prvej či druhej zostaneš do dôchodku😉
V tej prvej čo znamená pracovný čas si urcujem sama?aj prácu, zakazky si budeš hľadať sama?nie je to svarc systém?Že síce si živnostník, ale pod niekým?
@luccija nie, mama takto funguje, teraz ide do dôchodku, tak by som to robila ja, zákazky niesu termínované, čiže keď spravím, dostanem ďalšiu. Keď zostanem deň doma nič sa nedeje, teda deje, nezarobim nič 😀
Ja by som volila 1. Budeš si sama sebe pánom, nemusíš dochádzať a budeš mať kľud.
tak potom by som volila byt sam sebe panom.a kedze mamina takto funguje, zjavne ta do toho vie zaskolit. ak mas iste zakazky tak nemas o com.
tak potom by som volila byt sam sebe panom.a kedze mamina takto funguje, zjavne ta do toho vie zaskolit. ak mas iste zakazky tak nemas o com.
@balerina2025 práca je istá a ľahká,ale manuálna bez kariérneho postupu.
ja bynsom brala toto, otazka znie, chces karierne rast? ani kariera sa nedlazdi lahko.
1300 mas ciste bez DB cca 1000 euro....
Tak určite prvá možnosť čo ťa odrádza, že si nerozhodna?potrebuješ kariérny postup, kolegov atď...veď, ak ti to nebude vyhovovať zamestnás sa na TPP
manzel bol zivnostnik, ale pracoval vo firme, neskor siel do inej firmy, robil cca to iste manualne, ale uz ako zamestnanec. Pre neho je to lepsie. SZCO si platia minimalne odvody a potom je problem, ked vekom pridu PN, ci s detmi mohol byt kludne na OCR.
Ja by som zvolila to tpp,ak by si nahodou aj ochorela,mas vsetko preplatene.plus mas narok aj na dovolenku.pri zivnosti...nic.pripadne ak by si sa rozhodla po 2 rokoch odist mas narok na podporu.pride mi to istejsie...momentalne som na zivnosti.predtym som dlhe roky bola na tpp,a je to narocnejsie....
Inak ste normálne alebo padla na krajinu absencia schopnosti počítať? Po štyridsiatke na živnosť na manuálnu prácu, príjem neistý a zo dňa na deň môže skončiť, žiadna dovolenka, pn pochybná, odvody do dôchodku mizerné a to všetko za menej peňazí než tpp????? Kde je tam nejaká výhoda? Neváhala by som ani stotinu sekundy a zobrala možnosť 2.
manzel bol zivnostnik, ale pracoval vo firme, neskor siel do inej firmy, robil cca to iste manualne, ale uz ako zamestnanec. Pre neho je to lepsie. SZCO si platia minimalne odvody a potom je problem, ked vekom pridu PN, ci s detmi mohol byt kludne na OCR.
@euka210 ale preco sa platia minimalne? do sp
@euka210 ale preco sa platia minimalne? do sp
@balerina2025, no, napríklad preto, lebo živnostníkovi ocr nepreplatí nikto. Alebo prvých 10 dní pn (čo mimo vážnych chorôb zvykne pokryť väčšinu pn), tak sa snažia "vytvoriť rezervy". Obvykle sa ale rezervy minu inde a pri dlhodobejšej pn alebo smole ostanú len oči pre plač. Nehovoriac o tom, že keď bude živnostník pol roka na PN, tak s veľkou pravdepodobnosťou o väčšinu zákazníkov príde. Bez nároku na podporu v nezamestnanosti.
Zalezi to od toho aky si clovek, ak nemas ziadne ambicie a nechces sa v zivote posuvat a nejakym sposobom rast aj memtalne, tak moznost 1. A nezabudni si pri zivnosti platit normalne odvody, lebo potom budes plakat pri nastupe do dochodku.
Ja by som volila moznost 2.
@balerina2025, no, napríklad preto, lebo živnostníkovi ocr nepreplatí nikto. Alebo prvých 10 dní pn (čo mimo vážnych chorôb zvykne pokryť väčšinu pn), tak sa snažia "vytvoriť rezervy". Obvykle sa ale rezervy minu inde a pri dlhodobejšej pn alebo smole ostanú len oči pre plač. Nehovoriac o tom, že keď bude živnostník pol roka na PN, tak s veľkou pravdepodobnosťou o väčšinu zákazníkov príde. Bez nároku na podporu v nezamestnanosti.
@vroni tak zivnost je risk, to je jasne.
ale ked vidim ako ludia niektori na zivnostiach odlbavaju....a platia len minima zo všetkého a pritom maju pekne zarobky, tak si vedia dake prachy ulozit bokom pre prave pripady ako tieto.
nehovoriac o tom ako si znizuju Danove odvody...staci mat sikovnu ekonomku
Máš 43 rokov? Nie je to preklep? Lebo ak by si mala 63, tak uznám premýšľať nad tým zobrať prácu, kde už sa nebudeš nikam hnať, posúvať. Ale 43? Veď ešte 20 rokov budeš aktívne pracovať. Mám o 5 rokov viac, študujem druhú VŠ, učím sa piaty jazyk - ako fakt chceš v takomto veku zastať? V najlepšom veku podľa mňa. Keď už nemáš maličké deti a môžeš sa venovať sebe. Ak by som nemala žiadnu inú možnosť, na účte nulu, v takom prípade by som dočasne prijala aj manuálnu prácu. Inak na to nevidím dôvod, ak máš kvalifikáciu na viac. Zobrala by som dvojku a aktívne by som hľadala lepšie možnosti.
ale ked vidim ako ludia niektori na zivnostiach odlbavaju....a platia len minima zo všetkého a pritom maju pekne zarobky, tak si vedia dake prachy ulozit bokom pre prave pripady ako tieto.
@balerina2025 veľmi sa mýliš, ak si myslíš, že mnohí živnostníci majú odložené dobré rezervy. A väčšina živnostníkov zaplače, keď prídu do dôchodku. Sú na to prieskumy, negramotnosť slovenských živnostníkov je v tomto brutálna.
@balerina2025 veľmi sa mýliš, ak si myslíš, že mnohí živnostníci majú odložené dobré rezervy. A väčšina živnostníkov zaplače, keď prídu do dôchodku. Sú na to prieskumy, negramotnosť slovenských živnostníkov je v tomto brutálna.
@melanta pisem ze mnohi? NIEKTORI
''ale ked vidim ako ludia niektori na zivnostiach odlbavaju.''
viem ze mat zivnost nie je jednoducho toboz ked sa im to sprisnilo 2015 ci kedy to bolo.
moj otec bol zivnostnik a viem ake to bolo ked musel nahanat zakazky a ked mu neplatili faktury....jemu nikto zakazy nedohadzoval a ak, prislo k vyberovemu konaniu...a samozrejme, uprednostnovali ludi, co pouzivali lacnejsie materialy, lebo moj otec robil na kvalitu, nie na kvantitu....som s nim chodila na sluzobky, videla som jednania s uradmi obecnymi a dotahovacky s plynármi...takze viem o tom svoje, aj tom ako sa cerpali dotacie z EU ...
napisala som zivnost je risk. ale zavisi s cim podnikas. su dopytove sluzby a su sluzby kde je toho vela na trhu a zakaznici si mozu vybrat alebo je ich pomenej...
@balerina2025, práveže nemajú pekne zárobky. Ratajú ako v úvode, že živnosť je 2000 euro a plat "len"1300. Nerátajú, že živnosť sú iné náklady, riziko, nestabilný príjem a minimálne odvody je odzub seba samého. Ak majú šťastie sv živote sa im nič nestane, budú "len" nariekať nad výškou dôchodku. Ale len málokto má to šťastie, že sa mu celý život nič nestane. Aby ma živnosť naozaj živila a nie zivorila, je trojnásobok čistého príjmu minimálna hranica, kde sa oplatí začať počítať, či živnosť či nie.
@balerina2025, práveže nemajú pekne zárobky. Ratajú ako v úvode, že živnosť je 2000 euro a plat "len"1300. Nerátajú, že živnosť sú iné náklady, riziko, nestabilný príjem a minimálne odvody je odzub seba samého. Ak majú šťastie sv živote sa im nič nestane, budú "len" nariekať nad výškou dôchodku. Ale len málokto má to šťastie, že sa mu celý život nič nestane. Aby ma živnosť naozaj živila a nie zivorila, je trojnásobok čistého príjmu minimálna hranica, kde sa oplatí začať počítať, či živnosť či nie.
@vroni musi si to autorka preratat, mala som pocit ze ma stabilnu klientelu, a nevieme v com podnika.
a stale vie zivnost zatvorit prerusit ked sa jej nebude darit a moze ist spat na TPP.
@vroni vies co mam znamu co takto funguje 20 rokov a este sa tym chvali. ale ja to chapem, ze potom na dochodku bude suchat nohami, no niektori si proste chcu ten zivot uzit a nezaujima ich co bude na dochodku, chapes. co chcem povedat.
ziju pre dnesok, nie pre buducnost.
@vroni vies co mam znamu co takto funguje 20 rokov a este sa tym chvali. ale ja to chapem, ze potom na dochodku bude suchat nohami, no niektori si proste chcu ten zivot uzit a nezaujima ich co bude na dochodku, chapes. co chcem povedat.
ziju pre dnesok, nie pre buducnost.
@balerina2025, chápem, len to považujem za...ehm...krátkozraké. Lebo to nie je riziko, či sa niečo stane. To je v živote vždy. Toto je diaľnica do pekla, kde sa teším, aká je to pekná cesta. Ja som veľký fanúšik užívania si dnešku. Ale podľa možnosti nie na účet zajtrajšku, bývanie v domčeku z kariet je pre mňa trochu priveľa adrenalínu .
Autorka má 43 rokov. Z hľadiska zamestnania je presne vo veku, keď je mladost prec a do penzie ďaleko. Ak teraz začne pracovať na živnosť, jej hodnota ako zamestnanca bude z roka na rok rapídne klesať (isteže existujú aj zriedkavé výnimky, ale ona chce pracovať manuálne a tam je to jednoznačne). Nájsť prácu po 50 je takmer nemožne. V prípade, že by jej živnosť nevyšla, je návrat veľmi, veľmi ťažký. A s nejakym nárastom príjmov sa podľa popisaneho asi tiež nedá počítať. Čiže nevýhod vidím veľa, výhodu žiadnu. Aj to pochybné "byť sám sebe pánom" často znamená, že robíš piatok-sviatok, aby si sa udržala nad vodou. A manuálna práca nemá potenciál rastu. Môže to byť fajn v 25. Ale určite nie po 40. Za mňa 🤷🏼♀️
Živnosť je pre niekoho kto naozaj podniká. A nie pre rádoby živnostníkov čiže "zamestnancov" bez statusu. Firma s tebou vybabre, zo dňa na deň prepustí, žiadna platená dovolenka atď. Hento sa oplatí jedine firme a nie tebe. Ty si myslíš aká si frajerka že 2000 eur ale spocitaj si to do budúcna.
A to vážne sa ti v 43 nechce učiť nové veci?? Ved máš 30 rokov do dôchodku! Nevieš čo ti život prinesie, ešte aby si sa naučila všetko od začiatku niekde inde.
Určite zobrať zamestnanie. Cca 1000 v čistom a hlavne možno kariérneho rastu, čiže aj vyššieho platu a iných benefitov
@balerina2025, chápem, len to považujem za...ehm...krátkozraké. Lebo to nie je riziko, či sa niečo stane. To je v živote vždy. Toto je diaľnica do pekla, kde sa teším, aká je to pekná cesta. Ja som veľký fanúšik užívania si dnešku. Ale podľa možnosti nie na účet zajtrajšku, bývanie v domčeku z kariet je pre mňa trochu priveľa adrenalínu .
Autorka má 43 rokov. Z hľadiska zamestnania je presne vo veku, keď je mladost prec a do penzie ďaleko. Ak teraz začne pracovať na živnosť, jej hodnota ako zamestnanca bude z roka na rok rapídne klesať (isteže existujú aj zriedkavé výnimky, ale ona chce pracovať manuálne a tam je to jednoznačne). Nájsť prácu po 50 je takmer nemožne. V prípade, že by jej živnosť nevyšla, je návrat veľmi, veľmi ťažký. A s nejakym nárastom príjmov sa podľa popisaneho asi tiež nedá počítať. Čiže nevýhod vidím veľa, výhodu žiadnu. Aj to pochybné "byť sám sebe pánom" často znamená, že robíš piatok-sviatok, aby si sa udržala nad vodou. A manuálna práca nemá potenciál rastu. Môže to byť fajn v 25. Ale určite nie po 40. Za mňa 🤷🏼♀️
@vroni ja to tiez nechapem, ze niektori nemyslia na zadne vratka.
Živnosť je pre niekoho kto naozaj podniká. A nie pre rádoby živnostníkov čiže "zamestnancov" bez statusu. Firma s tebou vybabre, zo dňa na deň prepustí, žiadna platená dovolenka atď. Hento sa oplatí jedine firme a nie tebe. Ty si myslíš aká si frajerka že 2000 eur ale spocitaj si to do budúcna.
A to vážne sa ti v 43 nechce učiť nové veci?? Ved máš 30 rokov do dôchodku! Nevieš čo ti život prinesie, ešte aby si sa naučila všetko od začiatku niekde inde.
Určite zobrať zamestnanie. Cca 1000 v čistom a hlavne možno kariérneho rastu, čiže aj vyššieho platu a iných benefitov
@petracandle inac to hrozne znie, ze 30 rokov do dochodku ale naozaj tento rocnik ide uz podla poslednych prieskumov v 68 rokoch tusim, ci dokonca 69.
chore...
Máš 43 rokov? Nie je to preklep? Lebo ak by si mala 63, tak uznám premýšľať nad tým zobrať prácu, kde už sa nebudeš nikam hnať, posúvať. Ale 43? Veď ešte 20 rokov budeš aktívne pracovať. Mám o 5 rokov viac, študujem druhú VŠ, učím sa piaty jazyk - ako fakt chceš v takomto veku zastať? V najlepšom veku podľa mňa. Keď už nemáš maličké deti a môžeš sa venovať sebe. Ak by som nemala žiadnu inú možnosť, na účte nulu, v takom prípade by som dočasne prijala aj manuálnu prácu. Inak na to nevidím dôvod, ak máš kvalifikáciu na viac. Zobrala by som dvojku a aktívne by som hľadala lepšie možnosti.
@melanta čakala som že mi napíšeš. Práve takto nad tým premýšľam. Mám vš technickú, len jednu veľkú nevýhodu, Aj na slabej úrovni, a to som sa učila, snažila, ale nemám na to hlavu. Deti veľké a konečne čas na seba. Snažím sa premýšľať do budúcna a pocity sa vo mne bijú. Keď nerisknem tú kariéru teraz, tak už nikdy. Stále sa niečo učím, mam predplatenú skillmeu aj adobe balík.
tak ked sa stale daco ucis, je skoda, aby si ostala na 1 bode.
Nie je pravda, že nemáš na AJ hlavu - to si len doteraz nenašla pre teba ideálny spôsob učenia jazyka. To píšem z vlastnej skúsenosti. Tiež som mala voľakedy tento názor, že ja na jazyky nie som. Ak si mala hlavu na technickú VŠ, tak AJ bude easy pre teba. Len nájsť ideálny spôsob výučby.
Súhlasím s názorom @vroni ak teraz pôjdeš do manuálnej práce, tvoja cena na trhu práce pôjde dole. Pre ľudí bez ambícií je to v poriadku. Ale ak máš VŠ a máš tie ambície, tak škoda by ťa bola podľa mňa. Na tvojom mieste by som zobrala prácu 2, ak teraz žiadnu nemáš a venovala by som čas tomu, aby som sa venovala AJ (nájsť si vhodný spôsob na výučbu a ísť do toho s nastavením, že to pôjde, zabudnúť na myšlienku, že na to nemáš hlavu) a aby som našla, čomu sa chcem venovať, akým ísť smerom.
@petracandle inac to hrozne znie, ze 30 rokov do dochodku ale naozaj tento rocnik ide uz podla poslednych prieskumov v 68 rokoch tusim, ci dokonca 69.
chore...
@balerina2025 68? Tak toto mi úplne uniklo, že sa to takto posunulo. To je masaker.
@balerina2025 68? Tak toto mi úplne uniklo, že sa to takto posunulo. To je masaker.
@melanta jo videla som to na papieri z dochodkoveho piliera, no pre istotu to ceknem,je to sila. :((((

v 43 rrokoch ja uz volim klud.
ale ked mas este silu a chut sa ucit nove veci, tak cislo 2.
zivnost ma svoje uskalia. treba vediet v tom chodit.
cislo 2 vsetko za teba riesi zamestnavatel.
spis si pre a proti a uvidis.
ja som jednoznacne uz za klud. ale ja uz mam ambicie len pracovat tak, aby som nemala zbytocxny stres v zivote. to som ja.