Živnosť bez podania čestného vyhlásenia
Dobrý deň, už piaty rok mám živnosť. No môj príjem ani zďaleka nedosiahol zákonnú výšku príjmu pri ktorom by som musel podať daňové priznanie alebo teda platiť sociálnu poisťovňu. Platím si momentálne len zdravotnú. Nevychádzalo by mi to. Snažil som sa podnikanie rozbehnúť ale začínal som v covidovom období a nedarí sa takže časom chcem živnosť zrušiť a zamestnať sa. Môj známy mi ale teraz povedal, že som mal každý rok podať aspoň čestné vyhlásenie, že môj príjem nedosiahol zákonnú výšku príjmu. Myslíte, že by to mohol byť problém ? Hrozí mi nejaká pokuta ?
Ziadne vyhlasenie sa nedava. Nikam, ani na danovy urad, ani na socialku ani na zdravotku. Zakon jasne hovori, kedy musis podat danove priznanie a kedy nemusis. Ak si nepodal, tak sa predpoklada, ze ti nevznikla povinnost. Ano, danovy urad ta moze vyzvat na podanie danoveho priznania - vtedy podas DP z ktoreho sa dozvedia, ze si bud mal prijmy pod hranicou alebo si ziadne prijmy nemal.
SP ziskava informacie z financnej spravy, cize dostali informacie, ze DP nebolo podane. Cize si nemal prijem, z ktoreho by ti mohlo vzniknut povinne socialne poistenie.
Takto, danovy urad si to rad zlahcuje a ziada taketo potvrdenie, ale nikde v zakone to nie je. To je len proste ich vymysel. Lenze na druhej strane, ak take nieco podas, nebudu ta potom otravovat ze preco si nepodal DP lebo ked ta neskor vyzvu, tak uz ho podat musis aj ked by si inak podla zakona nemusel. Len ak ta uz vyzvu tak proste musis aj s nizsim prijmom. Snad som to napisala pochopitelne.
Takto, danovy urad si to rad zlahcuje a ziada taketo potvrdenie, ale nikde v zakone to nie je. To je len proste ich vymysel. Lenze na druhej strane, ak take nieco podas, nebudu ta potom otravovat ze preco si nepodal DP lebo ked ta neskor vyzvu, tak uz ho podat musis aj ked by si inak podla zakona nemusel. Len ak ta uz vyzvu tak proste musis aj s nizsim prijmom. Snad som to napisala pochopitelne.
@modrahruska ja som sa za vyse 20 rokov praxe so ziadostou o cestne vyhlasenie zo strany DU nestretla ani raz. A taktiez ani raz nikoho z mojich klientov, kamaratov, rodiny ci znamych nevyzval DU na podanie danoveho priznania.
@modrahruska ja som sa za vyse 20 rokov praxe so ziadostou o cestne vyhlasenie zo strany DU nestretla ani raz. A taktiez ani raz nikoho z mojich klientov, kamaratov, rodiny ci znamych nevyzval DU na podanie danoveho priznania.
@katarinaba no vidis, v BA to cestne prehlasenie pytali od mamy aj odo mna…a kedze s danovym sa nehadas, tak som im to dala 😁
@katarinaba no vidis, v BA to cestne prehlasenie pytali od mamy aj odo mna…a kedze s danovym sa nehadas, tak som im to dala 😁
@modrahruska ako pytali? Telefonicky? Ani by ma nehlo. Pisomnou ziadostou by to veduca nepodpisala. Cele zapadne Slovensko - nikto nikdy. Su veci, ktore s danovym vyriesis a nemusis sa ani hadat. Toto je cisty nezmysel. A som presvedcena, ze nie je z dielne danoveho uradu.
@modrahruska ako pytali? Telefonicky? Ani by ma nehlo. Pisomnou ziadostou by to veduca nepodpisala. Cele zapadne Slovensko - nikto nikdy. Su veci, ktore s danovym vyriesis a nemusis sa ani hadat. Toto je cisty nezmysel. A som presvedcena, ze nie je z dielne danoveho uradu.
@katarinaba nerozumiem preco spochybnujes moju skusenost 🤷♀️informovala som sa osobne a pani povedala, ze ked nemam prijem a teda nebudem podavat DP, mam napisat toto cestne prehlasenie. Staci tak ci potrebujes este meno konkretnej uradnicky a pobocku 🤦♀️ a kedze ako vravim, ze s danovakmi sa nebudem hadat, tak som im to dala a mam klud
@katarinaba nerozumiem preco spochybnujes moju skusenost 🤷♀️informovala som sa osobne a pani povedala, ze ked nemam prijem a teda nebudem podavat DP, mam napisat toto cestne prehlasenie. Staci tak ci potrebujes este meno konkretnej uradnicky a pobocku 🤦♀️ a kedze ako vravim, ze s danovakmi sa nebudem hadat, tak som im to dala a mam klud
@modrahruska jasnacka
Ďakujem všetkým za odpovede. Padol mi kameň zo srdca, že z toho nebudú problémy.

Áno,hrozí ti pokuta.Čim skôr choď na sociálnu poisťovňu, vysvetli situáciu a skús sa dohodnúť ,či môžeš dodatočne dodať to vyhlásenie.