icon

Živnosť počas rodičovskej dovolenky

dominikamj
13. máj 2025

Dobrý deň,

Chcela by som sa informovať, ako to funguje so zakladaním živnosti, keď som na rodičovskej dovolenke (poberám rodičovský príspevok).

Viete mi povedať, aké sú plusy a mínusy?
Čo je potrebné si platiť? ZP aj SP? Alebo SP nie, keďže som ešte živnosť nemala?
Prídem o rodičovský príspevok?
Taktiež som pred nástupom na materskú (2022) bola zamestnaná a teda ešte vlastne aj som. Čo tým chcem povedať je, že TPP nebolo ukončené. Má aj toto nejaký vplyv?
Je niečo, na čo si je nutné si dať pozor?

Ďakujem vopred za odpovede.

cubos
13. máj 2025

@dominikamj ja som si otvorila živnosť počas RD a tiež TPP nemám ukončený.
Zdravotné poistenie si neplatíš, to viem určite.
O RP neprídeš 🙂

dominikamj
autor
13. máj 2025

A nebolo treba doplácať na ZP? Čítala som, že niektoré museli potom doplácať nemalé čiastky. Či to sa odvíja od výšky príjmu?

Pardon, ak sa pýtam hlúposti, ale ešte som nič podobné neriešila a chcem si byť všetkým istá predtým, ako do toho pôjdem

cubos
13. máj 2025
@dominikamj

A nebolo treba doplácať na ZP? Čítala som, že niektoré museli potom doplácať nemalé čiastky. Či to sa odvíja od výšky príjmu?

Pardon, ak sa pýtam hlúposti, ale ešte som nič podobné neriešila a chcem si byť všetkým istá predtým, ako do toho pôjdem

@dominikamj po pravde, od 23.04.2025 mam otvorenú živnosť.
Toto mi bolo povedané v Unione tak, že žena na RD si nemusí platiť zdravotku.
Kamarátka npr o tom pred 2r nevedela a platila si zdravotku. Potom jéj tam peknú sumu vrátili 🙂
Podľa mňa je to zákonom dané.
Ja nepodnikám a nemám príjem zo živnosti tak že platí že za mňa odvádza zdravotku štát.

Ak dosahuješ príjmy tak štát tiež platí za teba zdravotku ale ty by si mala platiť preddavky na zdravotné poistenie z príjmov zo živnosti 🙂

modrahruska
13. máj 2025

Ak si zamestnana a mas zivnost popri RD, o rodicovksy prispevok neprides. Vyhodou subehu tpp a zivnosti je, ze sa na teba nevztahuje minimalny vymeriavaci zaklad, to znamena ze soc aj zdrav poistenie platis len v realnej vyske a nemusis platit to minimalne poistne (moze ti vyjst platit menej). Od zalozenia zivnosti do juna buduceho roka neplatis socialne poistenie a potom platis podla toho kolko zarobis. Ak mas prijmy (nie zisk, prijmy vratane vydavkov) menej ako 8580€ tak neplatis. Zdravotne platis, len nemusis platit preddavky, ale po podani danoveho priznania ti zdravotna poistovna urobi rocne zuctovanie a podla toho zaplatis co treba. Snad som to napisala zrozumitelne.

dominikamj
autor
13. máj 2025
@modrahruska

Ak si zamestnana a mas zivnost popri RD, o rodicovksy prispevok neprides. Vyhodou subehu tpp a zivnosti je, ze sa na teba nevztahuje minimalny vymeriavaci zaklad, to znamena ze soc aj zdrav poistenie platis len v realnej vyske a nemusis platit to minimalne poistne (moze ti vyjst platit menej). Od zalozenia zivnosti do juna buduceho roka neplatis socialne poistenie a potom platis podla toho kolko zarobis. Ak mas prijmy (nie zisk, prijmy vratane vydavkov) menej ako 8580€ tak neplatis. Zdravotne platis, len nemusis platit preddavky, ale po podani danoveho priznania ti zdravotna poistovna urobi rocne zuctovanie a podla toho zaplatis co treba. Snad som to napisala zrozumitelne.

@modrahruska Ak to chápem správne, tak sociálnu by som rok neplatila (ak neprekročím tú sumu), ale zdravotné platím bez preddavkov? Čiže neplatím tú minimálne stanovenú čiastku 107,25€, ale nejakú ľubovoľnú sumu?

milka1988
13. máj 2025

@dominikamj na materskú som nastúpila 2022, v 2023 keď som mala iba rodičak som si založila živnosť. dávala som si mesačne sťahovať z firemného účtu 30€ do poisťovne, aby teraz keď mi vycislia po skončení rodicaku výšku zdravotky, som nemala nedoplatky.

dominikamj
autor
13. máj 2025

Super, ďakujem. Už mi je to jasné 🙂

modrahruska
13. máj 2025
@dominikamj

@modrahruska Ak to chápem správne, tak sociálnu by som rok neplatila (ak neprekročím tú sumu), ale zdravotné platím bez preddavkov? Čiže neplatím tú minimálne stanovenú čiastku 107,25€, ale nejakú ľubovoľnú sumu?

@dominikamj socialne rok neplatis bez ohladu na sumu a nasledne podla prijmu. Zdravotne nemusis platit prvy rok ziadne preddavky, ale potom na zaklade zuctovania doplatis presne kolko mas, pretoze ti (pravdepodobne) vznikne nedoplatok. Dalsi rok uz budes platit preddavky ktore ti vypocita zdravotna poistovna, ale vyhoda je ze nemusia byt v tej minimalnej sume co je cca 107€ ak zarobis malo, ale mozu byt aj mensie. Tu je o tom super clanok, ja som to tiez nedavno studovala pretoze tiez som si tento rok zalozila zivnost na rd popri zamestnani https://www.sroonline.sk/podnikanie-na-zivnost-...