Živnostník a zákaz práce v rovnakom obore po dobu 10 rokov
Ahojte, pytam sa za kamosku....nastupuje do novej roboty ako szco a tam jej zamestnavatel dava podpisovat neaky dodatok ze akonszco nemoze v praci skoncit zo dna na den ale ze ma normalnu 2 mesacnu lehotu. A este sa tam pise ze ked u neho skonci nemoze sa do 10 rokov zamestnat vo firme ktora robi to iste....podla akych paragrafov ma na to pravo? Dakujem
@evittam
@majusqa77
Je to aj o ochrane zamestnanca, cize ak potrebuje zamestnavatel zamestnavat zamestnanca dlhodobo a na plny prac. uvazok, mal by to byt riadny zamestnanecky pomer. Predsa len SZCO je v uplne inom postaveni ako zamestnanec v riadnom pomere - moznost ukoncenia spoluprace, rozne zamestnanecke (zakonne) naroky, nehovoriac o prac. urazoch a pod. Firmam je vyhodnejsie a jednoduchsie spolupracovat so SZCO ako mat zamestnancov.
@vroni Pozri moj chlap takto pracuje uz roky, vacsinou minimalne 2 roky pre jedneho odberatela, ziadny problem. Momentalne 3.rok dokonca pre DE firmu. Nepoznam zakon,ktory to vyslovene zakazuje....Je ine ak zamestnanca prinutia zalozit zivnost -ako pisala @majusqa77.
@evittam, jasne, ze zivnostnik moze pracovat aj pre jedneho odberatela. Ale musi to splnat nejake ramcove podmienky. Ked bude mat, ja neviem, sekretarka pat firiem, ktorym sekretarci, moze byt kludne zivnostnicka. Ak pracuje len pre jedneho, je velmi pravdepodobne, ze ide o “fingovanu“ zivnost. V Nemecku je x “medzistavov“ medzi zivostnikom a zamestnancom, ale zakonom je regulovane aj to, kedy si mozu odskocit 😉
@majusqa77
ja len tak zo zvedavosti 🙂
ako sociálna poisťovňa skúma účtovníctvo živnostníka aby prišla na to, že má len jedného odberateľa???
ahojko prednedavnom som si citala zakony a myslim ze v zakonniku prace (nie som si 100%ista) sa pise presne o tomto, ze moze zamestanvatel dat zamestnancovi tento dodatok, ale zamestnanec moze chciet mat z toho tiez vyhodu v tom, ze za toto obdobie (v tomto pripade 10r.) bude chciet od zamestnavatela vyplatit "uslu mzdu" kedze sa nebude moct zamestnat vo svojom obore ci uz vo vyske 100% alebo to vacsinou byva 50% popr. do tej doby kym si zamestnanec nenajde ine vhodne zamestnanie, vtedy takto usla mzda sa prestava vyplacat - uz si nepamatam presne ako to tam bolo treba si to pozriet nastudovat

@evittam, toto nie je Slovensko, takto zamestnavat ludi je nezakonne aj v Rakusku a Nemecku, mozno aj inde, to neviem. Jednoducha matematika: Das 1000€ mesacne zamestnancovi, stat si mesacne skasne 700€ (cca), das 1000€ zivostnikovi, ty usetris 350 mesacne za odvody, on odvedie minimalku a odpise si pausal, stat skasiruje maximalne 200€. Ze sa stat dobrovolne svojho vypalneho nevzda, zakazu ti to zakonom...