Život digitálneho nomáda
Poznáte niekoho, kto sa živí ako digitálny nomád? Ja sama rozmýšľam nad tým, že odídem z práce a rozbehnem niečo svoje.
Ahoj, ak ti môžem poradiť podstatnú vec pri rozbiehaní niečoho svojho, najprv si dobre všetko prepočítaj a uzatváraj zmluvy s klientmi. Všetko treba mať na papieri jasne dané a podpísané obidvomi stranami. Lebo každý rad využije človeka. Hovorím z vlastnej skúsenosti, takto som (ne)fungovala až som vyhorela a teraz túžim nájsť si normálne zamestnanie, kde nemusím úplne všetko riešiť sama, prácu nechám v práci a budem mať zamestnanecké výhody ako platenú dovolenku, stravu, pomoc od kolegov atd 🙂
@vetthy ved ti napisal, dane plati danovnik v krajine, kde travi vacsinu roka, kde ma danovu rezidenciu
@radkaradix to som pochopila,ale existuje x druhov daní. Ináč má to nijak extra netrápi,účtovníctvo mu robí moja kamarátka,kt.ma 30 rokov účtovníčku firmu, verím v jej precíznosti a serióznosti.
Ešte mi napadol bratrancov syn,kt.rok tiež cestoval po Európe, všade bol len dva- tri týždne, býval v študentských hosteloch,niekedy deviati na jednej izbe a pracoval napr.z kaviarni,kde bolo wifi. Zarábal voľačím,čo moja dcéra nazýva couldcall.no,finančne to nebolo bohviečo,ale fakt pochodil celú Európu.

@vetthy
Existuje daco ako tax residence, kazda krajina to ma inac nastavene napriklad Svajciarsko uz po 90 dvoch musis platit ich dane, a je to jedno ci zarabas vo Vietname, Slovensko to ma 183 dni , takze ked je na Slovensku dlhsie ako 183 dni v roku a neplati tu dane bude mat pruser.
@jozinxy konkrétne aké dane si myslíš?