Zlé hodnotenie v práci

iveta7677
24. sep 2015

Robím v jednej nadnárodnej spoločnosti. Dnes som sa dozvedela, že tu robia aj také hodnotenia, že napr. kto na koľko percent splnil cieľ. No a ja som sa dozvedela, že mám málo percent. Veľmi som sa rozčúlila, lebo naozaj s veľkou sebakritikou môžem povedať, že ťahám za dvoch, keď treba zastúpim naraz dve kolegyne a takéto hodnotenie dostať. Úplne ma to nahnevalo. Tieto informácie však nemám od priameho nadriadeného, alebo od iného teamlídra. Hovoril mi, lebo sa čudoval, že čo to je. Neviem ako sa zachovať ? Určite chcem povedať priamemu nadriadenému, chcem spísať čo všetko robím atď. Ja viem, že riskujem, že ma potom nebude mať rád. Ale toto?? Neboli ste ešte v podobnej situácii, lebo ja som ešte nebola? Tu určite hodnotia podľa sympatií.

sense
24. sep 2015

ak ti to hodnotenie prednesie nadriadeny tak si ziadaj vysvetlenie preco ....rozhodol tak ako tak a co robis inak ......

silaviat
24. sep 2015

tak chod zas efom s tym ci by sa dalo zhliadnut to hodnotenie a na zaklade neho sa zlepsit v praci,ze chces vykonavat pracu na 100% a keby si vedela kde zaostavas mohla by si to podotahovat... btw robit za druhych sa nevyplaca.. rob len svoje a to poriadne .. iny by sa na teba vybodli zial taka je doba

iveta7677
autor
24. sep 2015

@sense
@silaviat presne ako píšete, budem žiadať vysvetlenie, lebo naozaj nerobím nič zlé. Dokonca robím ešte s ďalšou kolegyňou viac ako iní. Lenže čo keď je to len nejaké interné hodnotenie, pre potreby vedenia a nám to nepovedia? Ako sa mám potom obhájiť. Nemôžem predsa kolegu nabonzovať?

sense
24. sep 2015

ak nejake hodnotenie bolo a bude ti oznamene ako hodnotenie dopadlo tak by som chcela rozhovor preco aby som vedela kde a ako sa zlepsit, aka je to len jednaa babka povedala ze mas zle hodnotenie tak by som to neriesila...

iveta7677
autor
24. sep 2015

@sense Ja som videla tú tabuľku, ktorú zostavujú teamlídri, tam boli mená a percentá. Neviem či to aj zverejnia. Mne to ukázal úplne iný teamlíder, lebo tiež nechápal ako je to možné.

gabrielaslivkova
24. sep 2015

@iveta7677 hm, už som u tretieho zamestnávateľa a u každého sa robili hodnotenia - o každom hodnotení som vedela, každé bolo so mnou prediskutované. A pri každom som vedela, prečo mám také hodnotenie, prip. vedela som sa obhájiť. A myslím, že ak u vás robia hodnotenia, tiež ich urobia takou formou, aby si o tom vedela oficiálne. A nie "dozvedela som sa od niekoho" - ten niekto si to len mohol vymyslieť, aby ťa naštval, alebo za iným účelom. Ale byť na tvojom mieste, určite nejdem za šéfom, že viem o hodnotení a nesúhlasím s nim. Čo ak žiadne nerobia? Potom to nebude vyzerať dobre. 😉

gabrielaslivkova
24. sep 2015

@iveta7677 posledný príspevok sa mi ukázal až po odoslaní môjho. 😉 keď je to iný teamleader, tak nech ti vysvetlí, čoho presne sa to týka, za aké obdobie je to hodnotenie... Určite to aj on robí vo svojom teame, takže by mal mať o tom informácie.

sense
24. sep 2015

@iveta7677 ak si to videla malaa si ho hned tym konfrontovat preco mas take hodnotenie ako mas...

vikusjk
24. sep 2015

Ja tiež robím, aj predtým som robila v nadnárodnej spoločnosti a tieto hodnotenia sú časté. Väčšinou však býva zvykom prejsť ich s daným človekom, t.j. tvoj nadriadený by mal s tebou prejsť celé hodnotenie a vysvetliť, prečo je také, aké je.
Pri tomto rozhovore by som sa opýtala, čo sa vlastne odo mňa očakáva, a v čom vidia teda nedostatky. Ak nesúhlasíš, vydiskutovala by som si to a snažila sa vec vyjasniť. Možno sa podľa nich zameriavaš na veci, ktoré pre nich nie sú podstatné. Alebo naopak, možno oni ani netušia, čo všetko robíš a s akou poctivosťou...
Častokrát od tohto hodnotenia závisia aj odmeny, takže je to v podstate jeden z motivačných prvkov, preto by som to nenechala nevysvetlené.

siska53
24. sep 2015

@iveta7677 Pozri..mala si oficialny pohovor so sefom,kde ste si hodnotenie prebrali a co z toho pre teba vyplyva?
Ak nie tak pockaj na to.

My sme v byvalej robote tiez boli hodnoteni polrocne,ale vzdyvsom.presne vedela za co,bolo mi vsetko vysvetlene, jasne,davali sa tie zavazky co zlepsit dalej a tak. Ale ja som mavala dobre hodnotenia vzdy takze neviem..a nikdy som nevedela vopred vysledok.
Ine je ked niekto z kolegov dostal napomienku, ale to tiez si ho zavolali a mal to oficialne aj s dalsimi pokynmi,co hrozi ak..

Ale my sme mali meratelne ciele takze maloco sa damo ohodnotit subjektivne takze to bolo vyhoda.

iveta7677
autor
24. sep 2015

@sense Vieš nie on mi to ukazoval, ale iný teamlíder. Keby že mi to ukáže môj tímleader
momente mu to poviem.

iveta7677
autor
24. sep 2015

@siska53 Nebolo až také zlé 83 %. Ale neni to ok.

siska53
24. sep 2015

@iveta7677 Pozri.kazdeho by si mali zavolat (jeho priamy nadriadeny) a prebrat s nim to hodnotenie. My sme vzdy aj podpisovali papiere a niekde doma by som tie svoje hodnotenia aj mala mat odlozene,takze my sme to mali tak.
Fakt sa treba popytat tvojho sefa..

iveta7677
autor
24. sep 2015

@siska53 Keď nám zverejnia tie hodnotenia, tak sa s ním o tom porozprávam, keď nie tak uvidím.

milota164
24. sep 2015

presne tak . a ked vam ho nedaju , nemozes si sadnut so sefom ze by si chcela vediet aky ma nazor na tvoju pracu, ci je spokojny.... mozno ze ti ho potom da

luciannka83
24. sep 2015

Ja ti poviem z vlastnej skúsenosti len toľko, že môžeš sa aj potrhať, drieť aj za 10tich, ale čísla nepustia. Treba sa zamerať na plnenie plánov, keď to vyžadujú a tak riešiť ostatné veci. A hodnotenie by mal z tebou prebrať tvoj priamy nadriadený.

bonaqa2013
25. sep 2015

ja som to zažila tiež. robila som síce len vo firme na Sk vo Vrútkach, ale tiež môj nadriadený napísal na mňa nie moc lichotivé hodnotenie. Mne ho ani neprečítal, prezradil sa sám, dal mi niečo pozrieť na jeho počítači a tam to mal na lište hodené. Ešte bol aj urazený. Aký to malo vplyv? dostala som preradenia na inú prácu - ktorá ma vôbec nebavila a po veľmi krátkom čase dovi dopo...... Ešte predtým ako som dostala preradenie som o tom hovorila s riaditeľom, kde som mu povedala, že sa mi zdá že nadr. preto napísal na mňa také hodnotenie, pretože s ost. je vééééľký kamarát - riaditeľ mi nato že on o tom vie. bolo to už pred viac ako 10 rokmi, stále som nato nezabudla. Dokonca keď sme sa s mojim už ex šéfom stretli asi pred 8 rokmi, nepodala som mu ani ruku a nechala som ho stáť na chodníku celého udiveného....... môže rozmýšľať doteraz prečo asi....

zuzanka.zuzu
25. sep 2015

@iveta7677 aj tu podľa reakcií vidím, že ťa to riadne nahnevalo 😉 ale veľmi dobre si zváž, či so šéfom pôjdeš do konfrontácie a hlavne čo mu odpovieš, že odkiaľ vieš o týchto hodnoteniach?

iveta7677
autor
29. sep 2015

No opýtala som sa čo to je. Jeho odpoveď bola, že rýchlo som to zbúchal dokopy, opravíme to. Bolo nás viac čo sme reklamovali.Ale neverím tomu. Ja som mu ináč dobre povedala, nie v zlom ale v dobrom. A najbližšie nech sa obráti na ľudí s dobrým hodnotením. On povedal, že nie je tým hodnotená produktivita človek, tak potom čo??? Nejaké hlúpe percentá, aby sa človek cítil blbo.

zita19
29. sep 2015

Ja tiez pracujem pre nadbnarodnu korporaciu. A rocne hodnotenia vykonu su u nas standardom. Na zaciatku roka vieme ake su ciele, moje, nasho oddelania, celej spolocnosti. Niektore viem ovplyvnit, niektore nie. Koncom roka si sami vypracovavame hodnotenie, ktore ide vyssie. Sef napise svoje stanoviska a potom sa bod po bode prejdu. Tie co viem ovplyvnit ja, si viem aj vydiskutovat. Tie co mi do hodnotenia spadnu systemom padajuceho hovna ani neriesim.
A naozaj sa v hodnoteni iba nespocitavaju pocty vyriesenych poziadaveik, ale berie sa do ohladu aj fedback od zakaznikov, pocet reworkov, ucast na projektoch...
A mala by si byt oboznamene s cielmi, kotre mas dosuahnut. Takto mozno plytvas ebergiou na nieco, co sa povazuje za nedolezite. A to zistis iba a len od sefa. pripadne kolegovia, ktori su tam dlhsie urcite vedia, co ake su preferencie vedenia.

iveta7677
autor
29. sep 2015

@zita19 Veľmi dobrý postreh. Lenže mali sme aj takú krátku poradu.Veľa ľudí reklamovalo výsledky. Boli v tých tabuľkách neskutočné bludy. Napr. oni tam dajú nejakých 5 činností. Keď ich nerobím , tak tam nemám nič a to je pre mňa mínus. Napr. teraz tam bola jedna činnosť ktorú robím a mala som tam prázdnu kolonku. Hneď som to reklamovala. Aj som sa pýtala či sú na mňa nejaké negatívne fedbecky zo zahraničia. A že žiadne.No mne sa zdá, že oni majú nejaký budget/myslím prémie/ čo chcú rozdať a rozdelia to tak aby im to vyšlo. Oni fakt hádzali čísla hore-dole. To sa nerobí, to ma rozčúlilo.

nini1010
29. sep 2015

Ahoj,poradim ako clovek ktory sam vedie velky tim riadiacich pracovnikov.hlavne sa upokoj a nechaj si to cele prejst hlavou.usporiadaj si v hlave myslienky,pripadne si spis vsetko co ti nie je jasne a az ked si budes 100%ista ze si pokojna a vies aj reagovat na jeho odpovede pokojne poziadaj nadriadeneho o schodzku,ze by si rada dostala od neho spatnu vazbu na svoje hodbotenie.spytala by som sa ci pozna detailne tvoje vysledky.ohlas sa preto aspon den vopred aby sa pripravil.poziadaj o feedback preco bolo hodnotenie take ake bolo a co by si mala do buducna urobit preto aby sa hodnotenie zlepsilo.fakt to chce chladnu hlavu a rozvahu.Mala by si k takemu hodnoteniu dostat feedback ale hlavne zvaz formu ako to povies nech sa nedostanes do zleho svetla ako ta,co nevie reagovat na FB a nema zaujem sa zlepsovat.kazdopadne dobry veduci by si mal na podobne hodnotenia sam naplanovat s podriadenymi meetingy a diskutovat to s tebou.

zita19
29. sep 2015

@iveta7677 joj moja!!!! Premie sa nikdy nedelili podla zasluh 😖 A nikdy nemal najvyssie premie ten co najviac robil, ani ten co robil najlepsie. A ano, na premie je budget, ktory sa nejak rozdeli. Nikdy nie podla objektivnych ukazovatelov. 😖

iveta7677
autor
29. sep 2015

@zita19 Súhlasím. A ešte by som dodala, že hlavne nie v takýchto veľkých firmách. ☹ ☹ ☹