Zlepšenie zručností na pozíciu vedúceho tímu
Dobry den prajem,
chcel by som sa v praci karierne posunut vyssie na poziciu veduceho asi 10 clenneho timu. Hladam sposob ako sa zdokonalit v komunikacii, vystupovani, rieseni problemov a celkovo aby som takuto poziciu zvladol. Existuju nejake video kurzy, navody, skolenia, podcasty alebo nieco podobne co by som si mohol vypocut a cerpat z toho???
Dakujem pekne za rady
Tak v prvom rade na leaderskú pozíciu musíš mať potenciál. Jedna vec je kariérna ambícia, druhá vec je reálny leadership potenciál. Je dobré sa porozprávať s nadriadeným, možno práve počas ročného hodnotiaceho rozhovoru, aby vedel, o tvojich ambíciách a zároveň ti povedal, ako to vidí on, či je tam priestor pre tvoj rozvoj.
Ak sa zhodnete, že áno, tak v prvom kroku by som si urobila nejakú diagnostiku - Hogan alebo Gallup testovanie, kde by si si zmeral svoje silné stránky a priestor pre rozvoj.
Následne podľa toho by som išla pracovať na svojich talentoch a skills cez online kurzy: Coursera, LinkedIn Learning, Udemy, edX.
Skús youTube a kanály a podcasty.
V ďalšom kroku by som sa zameranala na využitie aplikácii a nástrojov pri people manažmente: Slack alebo Notion, Evernote / OneNote, MindTools apd.
Samozrejme, existuje mnoho kníh o Leadershipe, o práci s ľuďmi, o komunikácii a podávaní spätnej väzby, efektívne vedenie porád apd.
Ale za mňa je vždy lepšie raz vidieť, ako 2x počuť a čítať.
Čiže by som sa zamerala na interné školenia vo firme, prípadne nájsť si mentora a skúsiť shadowing.
Čo by si si mal na sebe všímať a trénovať aj v bežnom živote, aj v práci.
1. Aktívne počúvanie
2. Konkrétna spätná väzba
3. Delegovanie úloh
4. Riešenie konfliktov
Môžeš si zaplatiť aj kurz po vlastnej osi, môžeš si nájsť sám kouča. Môže ti firma zaplatiť rozvojový program.
Ale ako leader, ako vedúci, musíš ty sám hľadať riešenia ako developovať seba a svojich ľudí.
Stále hovorím, že ten správny leader to má jednoducho v sebe.
Firma to identifikuje a rozvíja ho ako talent v rámci succession planning.
Súhlasím s názorom, že na takúto pozíciu je potrebný potenciál. Ja som na svoju prvú pozíciu išla bez toho, aby som absolvovala čo len jediné školenie, kurz. Proste na úspech to musíš mať v sebe. A musíš mať nadriadeného, ktorý to vidí a potiahne ťa. Takže sa prikláňam k už vyššie napísanému názoru, že porozprávaj sa o tom s nadriadeným. Ak pracuješ v obrovskej spoločnosti, tak na personálnom budete mať niekoho, kto rieši talent manažment a podobne. Pohovor si s niekým aj tam.
Samozrejme, môžeš si kúpiť knihy, počúvať podcasty, to ťa stojí pár eur. Kurzy - môj názor je, že ak zručnosti, o ktorých sa dozvieš na kurze nemáš kde použiť, tak je to nateraz zbytočná investícia. Čo taktiež odporúčam sú jazyky. Angličtina na úrovni minimálne B2 je dnes štandard a bežné je aj to, že manažéri na úrovni B2/C1 hovoria okrem AJ aj iným jazykom.

Ano existujú. Zaleži v akom segmente pracuješ, ale pozri si napr. materiály od mckinsey, oni majú pre take seniornejšie role, potom sa zlepši v projektovom manažment, napr. john doerr ma super knihu aj kurz what matters a potom napr. hard things about hard things .Ale nestači jedna kniha alebo kurz ale x. Skolenia lokalne su vacsinou slabe co sa tohoto tyka.