Zmena mzdy a jej vplyv na osobné ohodnotenie

7. máj 2025

Dnes som sa dozvedela, ze s ucinnostou od 1.4 2025 dochaza ku zmene v mzdovom vymere. Cast zakladnej mzdy sa znizi a tato ciastka sa presunie do osobneho ohodnotenia. Zaroven dochadza k zvyseniu mzdy o 5 %, ktora bude v osobnom ohodnoteni.

Parada 😢 Pritom osobne ohodnotenie je nenarokovatelna zlozka mzdy. Takze mne sa znizi, ked cerpam dovolenku alebo pn.

Keby nam to aspon povedali dopredu 🤐

zic
7. máj 2025

A to akoze nemusis podpisat nejaky dodatok? To ako mate urcene? Ja pri zmene mzdy vzdy podpisujem dodatok (teda obe strany podpisuju)... ak by jedna nepodpisala, tak sa nic nekona...

petracandle
7. máj 2025
@zic

A to akoze nemusis podpisat nejaky dodatok? To ako mate urcene? Ja pri zmene mzdy vzdy podpisujem dodatok (teda obe strany podpisuju)... ak by jedna nepodpisala, tak sa nic nekona...

@zic to je síce pravda, vždy musia obe strany podpísať dodatok, a áno, nemusí sa tým autorka súhlasiť a teda podpísať, ale pravdepodobne jej povedia, že si nájdu niekoho iného 😃

autor
7. máj 2025
@zic

@zic Veduca nam to prinesie v najblizsich dnoch 🙂 To je zas len taky natlak na zamestnancov, nepaci sa ti? Mas nejaku vytku ako to tu vedieme? Sup, osobne ohodnotenie dolu :D Takto sa to robi, takto na "neposlusnych zamestnancov". Ja uz sa smejem, no je to smutne.

zic
7. máj 2025
@petracandle

@zic to je síce pravda, vždy musia obe strany podpísať dodatok, a áno, nemusí sa tým autorka súhlasiť a teda podpísať, ale pravdepodobne jej povedia, že si nájdu niekoho iného 😃

@petracandle No, holt, vzdy je "na vyber"... ist prec, alebo vziat co davaju... idu na to "prespekulovane"... vlastne zdvihnu mzdu, ale zaroven ju znizia (teoreticky)...

lilianka28
7. máj 2025

Osobné hodnotenie je síce nenárokovateľná čiastka mzdy, čiže za určitých podmienok ti ho môžu krátiť, odobrať.
ALE určite to nemá vplyv pri dovolenke, PN tak ako píšeš.
Pri dovolenke, PN sa za neodpracované dni síce pomerne znižuje osobné hodnotenie, ale aj základná mzda. Zároveň pri dovolenke sa za dni dovolenky vypláca náhrada mzdy z priemernej mzdy (za predchádzajúci štvrťrok), Do priemernej mzdy sa započítava aj osobné hodnotenie.
Tak isto pri PN sa do denného vymeriavacieho základu započítava aj osobné hodnotenie. DVZ sa počíta z predchádzajúceho roka.

autor
7. máj 2025
@lilianka28

Osobné hodnotenie je síce nenárokovateľná čiastka mzdy, čiže za určitých podmienok ti ho môžu krátiť, odobrať.
ALE určite to nemá vplyv pri dovolenke, PN tak ako píšeš.
Pri dovolenke, PN sa za neodpracované dni síce pomerne znižuje osobné hodnotenie, ale aj základná mzda. Zároveň pri dovolenke sa za dni dovolenky vypláca náhrada mzdy z priemernej mzdy (za predchádzajúci štvrťrok), Do priemernej mzdy sa započítava aj osobné hodnotenie.
Tak isto pri PN sa do denného vymeriavacieho základu započítava aj osobné hodnotenie. DVZ sa počíta z predchádzajúceho roka.

@lilianka28 Ano, ma to vplyv. Mam nizsie osobne ohodnotenie ked cerpam dovolenku alebo na pn. Vyplatna paska hovori jasne. Tak prosim netvrd, ze "urcite to nema vplyv".

lilianka28
7. máj 2025

Samozrejme že ho máš za dni dovolenky pomerne nižšie, tak ako máš nižšiu aj základnú mzdu.
Ešte raz:
Dni dovolenky máš zaplatené priemernou mzdou v NÁHRADE MZDY. Do priemernej mzdy IDE aj osobné hodnotenie.

tiika
7. máj 2025

Na výplatnej páske máš nižšie osobne ohodnotenie, keď čerpáš dovolenku, no akú máš hrubu mzdu spolu s náhradou? Tiež nižšiu v porovnaní s inými mesiacmi bez dovolenky? O koľko, len o výšku nejakych príplatkov alebo celkovo?