icon

Zmena povolania: Tipy na kariérnu zmenu pre učiteľku

7. dec 2025

Ahojte.. mám troška takú menšiu dilemu, preto by som si chcela vypočuť aj iné názory. Neberte to prosím, že sa tu sťažujem alebo plačem, ale reálne ma zaujímajú nezainteresované názory. Pracujem ako učiteľka na strednom Slovensku a pravdepodobne sa budeme s priateľom o pár mesiacov sťahovať do Bratislavy. Ako učiteľka pracujem 4 roky a veľmi ma to baví, deti mám veľmi rada, ale bohužiaľ mi výplata nestačí a preto pracujem ešte v jazykovej škole. Chodím domov 3x do týždňa o 7 večer, čiže je toho dosť, a preto už dlhšie premýšľam nad zmenou, len neviem čo iné by som mohla ísť robiť. Mám vyštudovaný dejepis a ANJ a nemčinu ovládam tak na B1. Chodila som aj do jazykovej školy a maturovala som z nej na gymnáziu a vo voľnom čase si čítam články po nemecky a počúvam podcasty aby som ten jazyk úplne nezabudla. Máte nejaké osobné skúsenosti? 🙂 Veľká vďaka.

Strana
z2
anonym_5fcad2
7. dec 2025

@anonym_autor Neviem, aky mas ako ucitelka plat, plus kolko ti to spravi v jazykovke, ale co ja pozeram ponuky, pokial nie si IT alebo nejaky doktor, take tie platy su zvacsa 1100-1500 v hrubom. Cize za mna dost podobne tomu, co mas..

autor
7. dec 2025
@anonym_5fcad2

@anonym_autor Neviem, aky mas ako ucitelka plat, plus kolko ti to spravi v jazykovke, ale co ja pozeram ponuky, pokial nie si IT alebo nejaky doktor, take tie platy su zvacsa 1100-1500 v hrubom. Cize za mna dost podobne tomu, co mas..

@anonym_5fcad2 v hlavnom meste?

anonym_5fcad2
7. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ano.

anonym_1387f8
7. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor pecene holuby do huby tu nepadaju , len vydavky su vyssie

margotka17
8. dec 2025

@anonym_autor nemyslím si, že platovo je učiteľka v BA lepšie ako tam, kde si teraz. Skús sa ozvať po nejakých firmách. Poznám kočku, čo cez deň učí v BA a od 17.00 ešte robí v jednom bare v obchodnom centre. Z jedných peňazí žije a druhé si šetrí.

nattyond
8. dec 2025

Ak vieš 2 jazyky, môžeš ísť do korporátu. Nebude to hneď nejaká vysoká pozícia, ale za pár rokov sa môžeš pekne vypracovať. Závisí od toho čo chceš, keďže je to dosť odlišné od práce učiteľky 🙂

darina1911
8. dec 2025

@anonym_autor dobrý deň,ak je to možné napíšte mi prosím súkromnú správu,chcela by som sa informovať ohľadom vašej profesie.

gulabo
9. dec 2025

ja neviem no... ved ucitelka zarobi v cistom medzi 1000€ az 1500€. vsak to nieje skoro nikde inde. a povedzme si uprimne nie je to vela pracovnych hodin. v porovnani s inym zamestnanim je to velmi dobra praca. ano, mentalne narocna, ale stale lepsie ako za pasom nie???

maya_hi
9. dec 2025
@gulabo

ja neviem no... ved ucitelka zarobi v cistom medzi 1000€ az 1500€. vsak to nieje skoro nikde inde. a povedzme si uprimne nie je to vela pracovnych hodin. v porovnani s inym zamestnanim je to velmi dobra praca. ano, mentalne narocna, ale stale lepsie ako za pasom nie???

@gulabo povedzme si úprimne pracovný čas učiteľa sa nerovná odpracované hodiny 😉

anonym_0cdd7f
9. dec 2025

@anonym_autor ak vieš 2 jazyky čokoľvek a kdekoľvek.Administrativa, korporat, väčšia jazykovka, doučovať.Cim skôr ako mladá prejdes do iného odvetvia, tým lepšie.Ako učiteľka si prácu nájdeš hneď, ak sa ti nebude páčiť

klariska1
9. dec 2025
@gulabo

@gulabo Toto je zavádzanie, že "nie je to veľa pracovných hodín". Týždenný pracovný čas učiteľa na plný pracovný úväzok (100%) je 40 hodín - tak ako pri každom inom zamestnaní. Áno, priama pedagogická činnosť (= úväzok) je 22 alebo 24 hodín priameho vyučovania za týždeň a problém je, ľudia "zvonku" vidia len ten počet vyučovacích hodín a to, že učiteľ odučí denne napríklad 5, 6, maximálne 7 hodín. Rozdiel je však v tom, že zvyšok do tých 40 hodín tvorí nepriama pedagogická činnosť - príprava na vyučovanie, oprava a príprava písomiek, administratíva - elektronické žiacke knižky (EduPage), klasifikácia, príprava dokumentácie (príprava študijných plánov), výkazy pre vedenie školy, ďalej práca so žiakmi mimo vyučovania - individuálne konzultácie, práca s integrovanými žiakmi (individuálne plány), riešenie výchovných problémov (aj v spolupráci so psychológom), komunikácia s rodičmi (rodičovské združenia, individuálne konzultácie, správy o prospechu a správaní, komunikácia cez Edupage / email), spolupráca s ostatnými pedagógmi (predmetové komisie, rôzne porady), organizácia školských aktivít (výlety, exkurzie, súťaže, projektové dni, deň otvorených dverí, krúžky, olympiády), má povinné kontinuálne vzdelávanie, okrem prospechu a výučby rieši aj správanie žiakov, problematických žiakov.... Mnohí vidia len hodiny v triede, no za prácou učiteľa je ešte množstvo neviditeľnej práce, ktorú si odrobia buď v škole, alebo doma.

gulabo
10. dec 2025
@klariska1

@gulabo Toto je zavádzanie, že "nie je to veľa pracovných hodín". Týždenný pracovný čas učiteľa na plný pracovný úväzok (100%) je 40 hodín - tak ako pri každom inom zamestnaní. Áno, priama pedagogická činnosť (= úväzok) je 22 alebo 24 hodín priameho vyučovania za týždeň a problém je, ľudia "zvonku" vidia len ten počet vyučovacích hodín a to, že učiteľ odučí denne napríklad 5, 6, maximálne 7 hodín. Rozdiel je však v tom, že zvyšok do tých 40 hodín tvorí nepriama pedagogická činnosť - príprava na vyučovanie, oprava a príprava písomiek, administratíva - elektronické žiacke knižky (EduPage), klasifikácia, príprava dokumentácie (príprava študijných plánov), výkazy pre vedenie školy, ďalej práca so žiakmi mimo vyučovania - individuálne konzultácie, práca s integrovanými žiakmi (individuálne plány), riešenie výchovných problémov (aj v spolupráci so psychológom), komunikácia s rodičmi (rodičovské združenia, individuálne konzultácie, správy o prospechu a správaní, komunikácia cez Edupage / email), spolupráca s ostatnými pedagógmi (predmetové komisie, rôzne porady), organizácia školských aktivít (výlety, exkurzie, súťaže, projektové dni, deň otvorených dverí, krúžky, olympiády), má povinné kontinuálne vzdelávanie, okrem prospechu a výučby rieši aj správanie žiakov, problematických žiakov.... Mnohí vidia len hodiny v triede, no za prácou učiteľa je ešte množstvo neviditeľnej práce, ktorú si odrobia buď v škole, alebo doma.

@klariska1 no a? ved vsetko co si napisala MÁ byt naplnou prace, aby realne sa odpracovalo kolko ma, cize nie 5 alebo 6 hodin, ale aj tie extra 2 hodky denne (nejakou administrativou, pripravou, edu) ok.... ale nie je to kazdy den, mi nehovor, ze kazdy den robis do polnoci 🤦 a ked, tak aj v inych pracovnych poziciach si nosia pracu domov, otvoria pocitac doma a robia. takze zase nerob z komara somara.

anonym_9b70c5
10. dec 2025
@gulabo

@klariska1 no a? ved vsetko co si napisala MÁ byt naplnou prace, aby realne sa odpracovalo kolko ma, cize nie 5 alebo 6 hodin, ale aj tie extra 2 hodky denne (nejakou administrativou, pripravou, edu) ok.... ale nie je to kazdy den, mi nehovor, ze kazdy den robis do polnoci 🤦 a ked, tak aj v inych pracovnych poziciach si nosia pracu domov, otvoria pocitac doma a robia. takze zase nerob z komara somara.

@gulabo
Toto môže povedať len niekto, kto do toho vôbec nevidí a šíri zaužívané mylné predstavy.
Ale ok, tvoj názor. Síce nepresný, ale tvoj.
Presviedčať ťa nebudem.

gulabo
10. dec 2025
@anonym_9b70c5

@gulabo
Toto môže povedať len niekto, kto do toho vôbec nevidí a šíri zaužívané mylné predstavy.
Ale ok, tvoj názor. Síce nepresný, ale tvoj.
Presviedčať ťa nebudem.

@anonym_9b70c5 si predstav, ze do toho vidim. som ucitelka. no, a teraz co mi povies ako dalsie.

anonym_01bd79
10. dec 2025

@anonym_autor u nás nastúpila žena 35 rocna, čo robila učiteľku na miesto asistentky na personálne. Ma len lámanu anglictinu. Robí vo forme 2.5 roka, nástupný plat mala 1400 v hrubom, po 2.5 roku ma 2400 v hrubom, nakoľko sa posunula interne na miesto kde dotyčná šla na materskú. Jedná sa o TT kraj. Treba skúšať posielať životopisy a chodiť po pohovoroch, lebo na MK ťa každá len zotre. Držím palce.

barbie2023
10. dec 2025
@maya_hi

@gulabo povedzme si úprimne pracovný čas učiteľa sa nerovná odpracované hodiny 😉

@maya_hi keď sa nerozumies do toho tak netrep. Učiteľ pracuje minimálne 8h denne.

barbie2023
10. dec 2025

Kamoška išla s úlohou angličtinou do nejakej medzinárodnej firmy a má plat vyše 3000€ a už aj perfektnú angličtinu ,ktorú k práci potrebuje. Takže nemusíš byť ani IT ani lekár , s jazykmi vieš robiť za lepší peniaz ako žiaľ v školstve. Tu si ľudia učiteľov absolútne nevážia.

anonym_78a22c
10. dec 2025
@gulabo

@gulabo Nerobí, to ty bagatelizuješ prácu učiteľa, lebo do nej, aj napriek solídnemu popisu vyššie, nevidíš!

anonym_78a22c
10. dec 2025
@gulabo

@anonym_9b70c5 si predstav, ze do toho vidim. som ucitelka. no, a teraz co mi povies ako dalsie.

@gulabo Tak potom prácu, povedzme, flákaš.....

valria
10. dec 2025

@anonym_autor Ono, tú znalosť jazykov čoskoro (čiastočne) nahradí AI a rôzne appky, dobrého učiteľa ale robot nikdy nenahradí.... A popri rodinke, ak ju raz budeš mať, sa tie toľko závidené " prázdniny" aj zídu.....

ahyt
10. dec 2025
@klariska1

@klariska1 mam dceru ucitelku,takze presne vim jak to chodi.To co jste napsala,dlouze,je hezke,ale realita opravdu jina.Pravidelne po obede odchazi domu,veskere prazdniny ma volno a i ostatni dny,kdy neni skola Pripravy ma hotove z predchozich let.A takto to maji i jeji kolegove a kolegyne.Takze casove je ta prace TOP.

barbie2023
10. dec 2025
@ahyt

@klariska1 mam dceru ucitelku,takze presne vim jak to chodi.To co jste napsala,dlouze,je hezke,ale realita opravdu jina.Pravidelne po obede odchazi domu,veskere prazdniny ma volno a i ostatni dny,kdy neni skola Pripravy ma hotove z predchozich let.A takto to maji i jeji kolegove a kolegyne.Takze casove je ta prace TOP.

@ahyt tak ak je to pravda ,tak ju musia mať kolegovia " veľmi radi". Ja som toto nikde a nikdy nezažila. A skôr ako o druhej nikto nechodí a to nehovorím ,že každý učiteľ má krúžok alebo doučovanie tak mi nerozprávaj ,že skončí na obed a padla. Ani deti nekončia vyučovanie na obed. Proste klameš alebo má dcéra polovičný úväzok ,ale aj za polovičny plat.

juliet86
10. dec 2025

pocuj ozvi sa anglickym a mezinarodnyn skolam v ba. cambridge. kings. a ostatne. v kings ma ucitelka s bc nastupny plat 2tisic eur. . .

juliet86
10. dec 2025

potom mam kamosku co ma specku pedagogiku. ma cca1.5 az 2 uvazky co zobrala druzinu a tiez ma 2tisic a kusok cez v hrubom. tiez mozest pozriet ipr.sk to patri pod vnutro a maju vyssie platy a odmeny ako bezne skoly. anglictina je ziadana. kto hlada najde

anonym_78a22c
10. dec 2025
@ahyt

@ahyt To fakt? Prípravy spred "několik let" sú väčšinou naprd, keďže všetko sa vyvíja, mení, aktualizuje, nielen obsah, ale hlavne forma učenia. Takže dcéra a spol. asi nebudú tie top....

autor
10. dec 2025
@gulabo

@gulabo ale na to aby si studovala za pasom tak tam nepotrebujes snad 5 rocne tazke studium napr takej matematiky, chemie, aj ta anglina bola zahul🙂
Prepac ale z duse neznasam ked nas niekto porovnava s predavackami alebo s ludmi vo fabrikach.

autor
10. dec 2025
@ahyt

@ahyt neviem kde to tskto chodi ale ak uci na slovensku a v bratislave rada tam pojdem. Lebo ja z mojho okolia nepoznam nikoho kto chodi kazdy den po obede domov. Bud jeden den si nadrobia a sú tam do 5 a iný deň odídu skor, ale určite nie každý deň.

barbie2023
10. dec 2025
@anonym_autor

@ahyt neviem kde to tskto chodi ale ak uci na slovensku a v bratislave rada tam pojdem. Lebo ja z mojho okolia nepoznam nikoho kto chodi kazdy den po obede domov. Bud jeden den si nadrobia a sú tam do 5 a iný deň odídu skor, ale určite nie každý deň.

@anonym_autor nerieš ju, to je ďalšia čo len chrlí zlobu lebo si myslí,že učiteľ má prázdniny a na obed ide domov z práce 🤦

anonym_9b70c5
10. dec 2025
@gulabo

@gulabo
Čo ti na to poviem? Pôvodne som ti chcela povedať, že si s...š do vlastného hniezda, pretože aj keď si učiteľka, ak teda vôbec si a neflákaš to, sama vidíš, koľko je okolo toho práce. Lebo tu sa nejedná len o samotné učenie, opravovanie, ale kopu administratívnej roboty, ktorú nikto mimo školy nevidí, ale treba ju urobiť. Robíš ju po učení a áno, aj doma a niekedy aj do noci. A je veľký rozdiel, či je to učiteľ napr. TSV alebo MAT či SJL a pod. Napr. učiteľ SJL opravuje malé písomky, veľké písomky, diktáty, slohové práce, polročné a všetky ostatné práce, chystá písomky, testy, pretože nedá tie isté, ktoré boli vlani, keďže žiaci sú dnes v tomto veľmi vynaliezaví. A ďalšia vec, deti musia zvládnuť monitor a prijímačky, čiže ďalšia príprava a hľadanie materiálov. Ako bolo aj vyššie spomenuté, krúžky, komisie, inventáre, zahraniční študenti a ich príprava, výlety, exkurzie, a potom tie administratívne práce, vyberanie poplatkov za akcie a pod., triednictvo, problémy v triede, dochádzka, neospravedlnené hodiny + riešenie toho aj s UPSVAR a políciou, výkazy, návrhy na karne opatrenia, komunikácia s rodičmi, rodičovské, atd, atd, atd. Vždy je niečo. Myslíš, že sa to spraví samé? Počas toho času, čo si písala? Si vraj učiteľka, tak odpoveď by si mala vedieť.
Ale vieš čo, poviem ti len toľko, že je rozdiel aj medzi učiteľom a učiteľom ako aj človekom a človekom. Tí, ktorí si svoju robotu poctivo odvedú, vedia, o čom hovorím. Dávam dole klobúk pred nimi. Je to náročná a psychicky vyčerpávajúca práca, hlavne s dnešnými deťmi a niektorými rodičmi.
Pekný večer ešte všetkým 🙂

gulabo
11. dec 2025
@anonym_9b70c5

@gulabo
Čo ti na to poviem? Pôvodne som ti chcela povedať, že si s...š do vlastného hniezda, pretože aj keď si učiteľka, ak teda vôbec si a neflákaš to, sama vidíš, koľko je okolo toho práce. Lebo tu sa nejedná len o samotné učenie, opravovanie, ale kopu administratívnej roboty, ktorú nikto mimo školy nevidí, ale treba ju urobiť. Robíš ju po učení a áno, aj doma a niekedy aj do noci. A je veľký rozdiel, či je to učiteľ napr. TSV alebo MAT či SJL a pod. Napr. učiteľ SJL opravuje malé písomky, veľké písomky, diktáty, slohové práce, polročné a všetky ostatné práce, chystá písomky, testy, pretože nedá tie isté, ktoré boli vlani, keďže žiaci sú dnes v tomto veľmi vynaliezaví. A ďalšia vec, deti musia zvládnuť monitor a prijímačky, čiže ďalšia príprava a hľadanie materiálov. Ako bolo aj vyššie spomenuté, krúžky, komisie, inventáre, zahraniční študenti a ich príprava, výlety, exkurzie, a potom tie administratívne práce, vyberanie poplatkov za akcie a pod., triednictvo, problémy v triede, dochádzka, neospravedlnené hodiny + riešenie toho aj s UPSVAR a políciou, výkazy, návrhy na karne opatrenia, komunikácia s rodičmi, rodičovské, atd, atd, atd. Vždy je niečo. Myslíš, že sa to spraví samé? Počas toho času, čo si písala? Si vraj učiteľka, tak odpoveď by si mala vedieť.
Ale vieš čo, poviem ti len toľko, že je rozdiel aj medzi učiteľom a učiteľom ako aj človekom a človekom. Tí, ktorí si svoju robotu poctivo odvedú, vedia, o čom hovorím. Dávam dole klobúk pred nimi. Je to náročná a psychicky vyčerpávajúca práca, hlavne s dnešnými deťmi a niektorými rodičmi.
Pekný večer ešte všetkým 🙂

@anonym_9b70c5 mile zeny, mojim cielom bolo len povedat, ze kazda praca je narocna, nie len nasa, ucitelstvo, kazda praca. takze klobuk dole pred matkou ucitelkou, ako aj klobuk dole pred matkou, ktora bezi domov po praci v kauflande. a prestanme sa stale prevysovat kvoli vysokej skole, to je naozaj ubohe.

Strana
z2