Zmena povolania: Tipy na kariérnu zmenu pre učiteľku
Ahojte.. mám troška takú menšiu dilemu, preto by som si chcela vypočuť aj iné názory. Neberte to prosím, že sa tu sťažujem alebo plačem, ale reálne ma zaujímajú nezainteresované názory. Pracujem ako učiteľka na strednom Slovensku a pravdepodobne sa budeme s priateľom o pár mesiacov sťahovať do Bratislavy. Ako učiteľka pracujem 4 roky a veľmi ma to baví, deti mám veľmi rada, ale bohužiaľ mi výplata nestačí a preto pracujem ešte v jazykovej škole. Chodím domov 3x do týždňa o 7 večer, čiže je toho dosť, a preto už dlhšie premýšľam nad zmenou, len neviem čo iné by som mohla ísť robiť. Mám vyštudovaný dejepis a ANJ a nemčinu ovládam tak na B1. Chodila som aj do jazykovej školy a maturovala som z nej na gymnáziu a vo voľnom čase si čítam články po nemecky a počúvam podcasty aby som ten jazyk úplne nezabudla. Máte nejaké osobné skúsenosti? 🙂 Veľká vďaka.
@anonym_9b70c5 mile zeny, mojim cielom bolo len povedat, ze kazda praca je narocna, nie len nasa, ucitelstvo, kazda praca. takze klobuk dole pred matkou ucitelkou, ako aj klobuk dole pred matkou, ktora bezi domov po praci v kauflande. a prestanme sa stale prevysovat kvoli vysokej skole, to je naozaj ubohe.
@gulabo mna napriklad uraza ak ma niekto porovnava s clovekom, ktory robi za pásom. A argumenty typu ako mam byt rada a ako oni sa maju horsie. Tak nech idu studovat aj oni v cudzom jazyku, nech vystuduju matematiku, chemiu aj taka slovencina je narocna a potom si povieme.
@gulabo mna napriklad uraza ak ma niekto porovnava s clovekom, ktory robi za pásom. A argumenty typu ako mam byt rada a ako oni sa maju horsie. Tak nech idu studovat aj oni v cudzom jazyku, nech vystuduju matematiku, chemiu aj taka slovencina je narocna a potom si povieme.
@anonym_autor
Každý má možnosť si vybrať. Buď ísť študovať ďalej alebo makať po SS. Samozrejme, tak potom vyzerá aj typ práce a jej ohodnotenie. Napriek tomu všetkému, či má niekto VŠ alebo len ZŠ, stále sme ľudia, len s iným spôsobom a úrovňou života. Každá matka, či už učiteľka, lekárka, predavačka alebo pracovníčka za pásom, robí všetko pre svoje deti, aj nad rámec svojich možností, aby sa o ne postarala, preto im patrí veľký obdiv, ako to všetko zvládajú.
ja by som to ucitelstvo uplne v BA nezatracovala, je tu dost sukromnych ANJ skol, kde tie platy su ovela vyssie…. poobzeraj sa, urcite najdes aj s volnym miestom v tvojej aprobacii, ved vzdy nejaka ucitelka otehotnie…..
ja neviem no... ved ucitelka zarobi v cistom medzi 1000€ az 1500€. vsak to nieje skoro nikde inde. a povedzme si uprimne nie je to vela pracovnych hodin. v porovnani s inym zamestnanim je to velmi dobra praca. ano, mentalne narocna, ale stale lepsie ako za pasom nie???
@gulabo na učiteľstvo treba vysokú školu, ako to môžete porovnávať s prácou za pásom, kde robia aj ľudia s 10 ročnou povinnou školskou dochádzkou... Aj právnikovi by ste povedali, že lepšie ako za pásom?
@anonym_9b70c5 mile zeny, mojim cielom bolo len povedat, ze kazda praca je narocna, nie len nasa, ucitelstvo, kazda praca. takze klobuk dole pred matkou ucitelkou, ako aj klobuk dole pred matkou, ktora bezi domov po praci v kauflande. a prestanme sa stale prevysovat kvoli vysokej skole, to je naozaj ubohe.
@gulabo lenže tu nik nerieši predavačky v Kauflande ani sa nevyvysuje, ale chce zarobiť viac lebo napriek tej vysokej škole jeden učiteľ slušne nezarobí. Tak tu nemiesaj hrušky s jablkami. A nie, nie každá práca je náročná a áno učiteľ má extrémne náročnú prácu na psychiku a kto to nechápe je jediné človek ,ktorý vidí len sprosté prázdniny. Ešte som nepočula,že by vyhoreli predavačky z práce , za to učiteľom už slušne môže po pár rokoch z toho preskočiť keď je menej odolný voči stresu. Fakt nepochopím ten primitivizmus tohto národa porovnávať vkuse učiteľa a predavačky. Vám už načisto nie je pomoci. Nevazite si ani vzdelanie ani vaše vlastné deti keď vám je úplne jedno kto učí a za aký plat.
@gulabo na učiteľstvo treba vysokú školu, ako to môžete porovnávať s prácou za pásom, kde robia aj ľudia s 10 ročnou povinnou školskou dochádzkou... Aj právnikovi by ste povedali, že lepšie ako za pásom?
@prosimopomoc samozrejme,že nie . Právnik, lekár , sudca.. to sa idú potentovat lebo sú akoze viac ? Ale učiteľ je už nič v tejto krajine. Dakedy boli učiteľ , lekár a farár a sudca prip richtár najvazenejsie osoby. Teraz je lekárom , učiteľom každý kto má internet , farárov zatracujú akurat právnikov ešte potrebujú.
@anonym_autor 💛 Vôbec to nevyznieva ako sťažovanie – práve naopak, z tvojho príspevku cítiť zodpovednosť, realitu a snahu rozmýšľať dopredu.
Chcem ti najprv povedať jednu dôležitú vec: to, že ťa učenie baví a máš rada deti, neznamená, že musíš celý život fungovať v podmienkach, ktoré ťa vyčerpávajú. Veľa kvalitných učiteľov naráža presne na toto – zmysluplná práca, ale dlhodobo neudržateľný model.
Máš obrovské plusy, ktoré si možno ani neuvedomuješ:
vieš pracovať s ľuďmi a vysvetľovať zložité veci zrozumiteľne,
máš jazykové vybavenie (ANJ + základy NJ),
si zvyknutá na zodpovednosť, prípravu, systém a prácu pod tlakom.
To sú presne tie zručnosti, ktoré sa veľmi dobre prenášajú aj mimo školstva. Veľa učiteliek, ktoré poznám, prešlo napríklad do:
firemného vzdelávania / školení,
HR, náboru alebo onboardingu (najmä v Bratislave),
jazykových pozícií vo firmách (interná komunikácia, zákaznícka podpora, administratíva v ANJ),
vzdelávacích projektov, edtech firiem alebo tvorby obsahu.
Nemusíš mať hneď jasnú odpoveď „čo presne chcem robiť“. Úplne stačí začať otázkou:
👉 V čom som dobrá a čo ma stojí najmenej energie?
A odtiaľ sa dá postupne vyskladať nový smer.
Presun do Bratislavy môže byť paradoxne veľká príležitosť – je tam viac možností, viac kombinácií práce a viac priestoru na rast. A ak by si sa rozhodla učiť neskôr inak, alebo sa k učeniu vrátiť v inom formáte, nič si tým nezatváraš.
Držím ti palce 🌱 Už len to, že sa nad tým zamýšľaš včas, je znak zrelosti – nie zlyhania.

@gulabo
Súhlasím, máš pravdu 👍. Pekne si to napísala.