Zmena pracovného času
Ako mam presvedčiť zamestnavatela aby mi zmenil prac.čas? ide o to že sme tu 2 na rovnakej pozicii, ibaže jeden od 7-15 a druhy 8-16 (ja) a viac by mi vyhovovalo od tej 7 tu byť ale nemám ani deti a podobne povinnosti ktore by možno zamestnavatela presvedčili (vyhovovalo by mi to lebo mam viac času po praci na pomahanie doma rodine, chorej babke, aj na volnočasove aktivity a podobne). Viete poradit ako presvedcit zamestnavatela popripade kolegu?
Zákonne? V tvojom prípade nijako - dôvody, ktoré uvádzaš sú úplne irelevantné. Či tvojej žiadosti o úpravu prac. času vyhovie bude len na dobrej vôli zamestnávateľa.
Nic v zlom, ale myslím, že babka to prezije, keď prídeš za ňou a hodinu neskôr. A chceš čas na voľnočasové aktivity? 🤣🤣🤣 tak toto si ma pobavil 👌
Pozri, ja viem ze bezdetni pozeraju cez prsty na detnych, ktori koncia o tretej a cestuju v zapche do skolky, ale treba si uvedomit, ze su urcite veci, s ktorymi aktualne nepohnes a to je napriklad skolka do 16.00 alebo manzel v zahranici.
Mnohi detni si odrobili 10-15 rokov kym tie deti mali a tahali za tych detnych vtedy a zasa budu, ked im deti odrastu.
Takze jedine dohodnut sa s kolegom ak moze a nevadi mu to. To, ze ty chces mat viac casu poobede je sice vtipny argument, ale na zamestnaneho cloveka slabucky.
Ved ked chces mat uplne volno, daj vypoved a maj cely den.
Myslím, že argumenty riešiť netreba. Takisto netreba riešiť či má niekto deti alebo nie, lebo napríklad v jednom departmente v firme kde robí kamara bola riesena práve pozitívna diskriminácia.
Takže takéto komenty s hádam vieme všetci odpustiť.
Autorka - skús sa porozprávať a kolegom aj so šéfom, otvorený rozhovor. Ja ťa úplne chápem, mne tiež vyhovuje pracovať ráno skôr, takže držím palce 🙂
@janagem lenze tu ide len o jednu hodinu, keď kolega deti má a autor(ka) nie, tak bezdetnemu hodina nic neurobí, detnemu zase veľmi zaváži..
@jana_eyre_2 stále to je úplne jedno. Nie je napísané, že kolega má deti - to len btw.
A takisto je irelevantné či kolega má deti alebo nie. Ja som navrhla otvorený rozhovor medzi všetkými. Netušíme či kolega má deti, či náhodou jeho žena nezačína skor takže by mi vyhovovalo začínať na ôsmu aby odviedol dieťa do škôlky.
Naopak, radšej sa pustíme do človeka len preto že nemá deti.
To je také... konikovske. Takže áno, takéto reči si vieme odpustiť a dat radu - napríklad rozhovoru.
@janagem a tu tvoju radu rozhovoru niekde snáď rozporujem?
Normálne má šokuje ako niektoré viete byť podráždené za to, že podotknem nejaky fakt..
pretože to že človeku s deťmi hodina skôr zaváži viac ako tomu bez detí fakt jednoducho je..
Navrhnúť kolegovi striedanie sa po týždni?ale úprimne ani ja by som na to nepristala asi si pri podpise PZ vedela aku budeš mať pracovnú dobu
porozpravaj sa s kolegom ale nemas legalne dovody na to pozadovat zmenu
u nas napr plati ze kolegovia s detmi si cerpaju dovolenky cez prazdniny a ti co maju odrastene deti tak si cerpame
mimo prazdnin
@janagem z akého dôvodu rozhovor alebo dohoda medzi všetkými? tak ako píše @luccija obaja zamestnanci podpísali pracovnú zmluvu so stanovenými podmienkami, medzi ktorými je aj uvedená pracovná doba. Pokiaľ chce jeden so zamestnancov upraviť prac. dobu dodatkom - zo zákona toto nemôže nijako ovplyvniť prac. dobu ostatných. Takéto dodatky sa vždy riešia individuálne. Aj pokiaľ je na zmenu prac. doby zákonný dôvod - musí riešiť zamestnávateľ takúto vec tiež tak, aby ostatný zamestnanci neboli zmenou dotknutí. Nakoľko ide o jednosmennú a rannú prevádzku - dokonca ani kvôli deťom nie je povinný ju meniť.
@jana_eyre_2 ale ja nie som podráždená :D len hovorím, že riešiť či niekto ma deti alebo nie je v tomto konkrétnom prípade irelevantné.
Lebo ľudia tu hneď skáču kvôli tomuto.
@janagem irelevantné to je, lenže pre ľudí s deťmi dôležité, lebo s deťmi sa človek dosť ťažšie pohyna v zamestnaní, keďže má zodpovednosť za ďalších ľudi, ktorých musí zobrať do určiteho času, pretože to ovplyvňuje zase ďalších ľudí (učiteľov)..
A tvoja odpoveď mne mi prišla dosť podráždená..
@janagem ale nie všetci - rieši to so zamestnávateľom. Predpokladám, že s kolegom to riešil a ten odmietol dohodnúť sa - na čo má právo, tiež by som ho byť jeho kolegom poslala dopreč. Nech si podá žiadosť - na akúkoľvek žiadosť podanú písomne je zamestnávateľ povinný reagovať taktiež písomne. Ústne dohody sú ti v pracovnoprávnom vzťahu tak na dve veci.
Tak, keď sa bude chystať zmluva spýtaj sa či sa nedá prac.doba upravit.Preco je jeden dlhšie kvôli prevádzke, zákazníkom?
Presne som sa chcela spýtať ako dlho tam pracuješ a ty ešte ani nemáš zmluvu a už špekuluješ? Kvôli jednej hodine? 🤦♀️🤦♀️
@jana_eyre_2 za to ako ti prídu moje odpovede ja nemôžem. Nebudem všade písať smajlíka len aby bolo jasné, že nie je.
Ja veľmi dobre chápem poziciu ľudí s deťmi, to mi vysvetľovať nemusíš. Ale stále nie je dôvod kvôli tomuto autorovi čistiť žalúdok
@luccija V podstate nechápem ako to tu majú kedže otváracia doba je 8-16:30 (vtedy kedy som tu - dokonca som novy a mam sa zaucat od toho druheho) a on je tu 7-15:30, ale pracujeme vo firme kde zas zakaznici moc nechodia, je to firma s tlačovinami. Reklamna agentura.
@janagem ja mu predsa nečistim žalúdok.. presne pre takéto vyjadrenia ktoré píšeš mi tvoje odpovede prídu podráždené..
@sima234 nechcem špekulovať, vyhovuje mi viac taký čas proste, nebudem tu rozpisovat prečo ešte par dovodov som dal
Pred podpisom zmluvy sa opýtaj či sa to nedá upraviť a prečo je to tak. Tipujem aby bol stále niekto na prevádzke.
@janagem lenže potom ti odchod skôr môže považovať za nedodržanie prac. doby a hodina príchodu skôr nie je považovaná za prácu nadčas keďže práca nadčas sa počíta od času kedy má štand. prac. doba končiť. Odporúčam pozrieš si ZP - môže dostať upozornenie na možnosť výpovede - nedodržuje podmienky dohodnuté v PZ. Ústne dohody v prac.právnom vzťahu nie sú vymáhateľné - ak to nemá písomne - nemá nič.
Prepáč, ale tvoje dôvody mi neprídu dostačujúce, nakoľko tam ešte ani nie si zamestnaný. Nevravím, keby si tam už pracoval nejaký čas a nastala by zmena situácie v rodine, čo je pochopiteľné a môže sa stať každému, ale takto si myslím, že k tomu podpisu zmluvy ani nedôjde ak začneš toto riešiť, hlavne ak je tam kolega zamestnaný dlhšie ako ty. Prípadne sa skúste dohodnúť aspoň na striedaní po týždni, ako bolo spomenuté vyššie, tiež nie je fér, aby kolega tam bol dlhšie, lebo tebe to tam vyhovuje.
@jana_eyre_2 opäť, ja nemozem za to, ako ti prídu moje odpovede. Za to si zodpovedná ty sáma.
Ty nie ale príspevok nad tvojim čistil. Čo bola moja reakcia. Ty si sa rozhodla reagovať na mňa, tak som ti odpovedala že mať deti nie je relevantné v tomto prípade a informáciami ktoré máme od autora 🤷

Čo by som dala za 8-16 😂😂😂😂😂