icon

Zmena priezviska a nové zamestnanie

11. jan 2023

Ahojte, predstavte si, že si zmeníte priezvisko, bez vydaja, zaplatíte si 100e a zmenía Vám ho, už máte v systéme pod svojim rodným číslom nové a novým sa už aj predstavujete, ešte stále čakáte na vydanie nového OP (do pár dní by už mal byť, lebo za vodicak a pas mi už poslali SMS, že sú pripravené na vydanie). A dnes idete na pohovor, je dosť možné, že vás vezmú okamžite na další deň.

Môžem uviesť, že som sa vydala? Lebo na diplome mám stare priezvisko. Pýtajú si zamestnávatelia sobášny list alebo take niečo? Alebo im staci povedať vydala som sa a ukázať nové doklady bez dokazovania, že som sa naozaj vydala? Kebyže sa to da, poviem to radšej, ako uvádzať pravý dôvod zmeny priezviska bez vydaja.

Vďaka.

stella14
11. jan 2023

@marth16 rodné jej ostane pôvodné

adrianka2606
11. jan 2023

Ludia /Autorka/ Vam uz uplne sibe 🙈😂😂😂

luliu
11. jan 2023

@marth16 rodné priezvisko sa nikdy nezmení! Píšeš hlúposti

marth16
11. jan 2023

@luliu nepíšem hlúposti mám to tak už 6 rokov.
@stella14 nie neostane

luliu
11. jan 2023

@marth16 rodné priezvisko sa nemení, rodné je rodné

stella14
11. jan 2023

@marth16 no tak si predstav že ja mám zmenené priezvisko 10 rokov za 100 EUR a rodné mi ostalo pôvodné

marth16
11. jan 2023

@stella14 predsav si že ja mám zmenené 6 rokov a mám zmenené.....tak zrejme závisí na základe čoho má daná osoba priezvisko zmenené

marth16
11. jan 2023

@luliu ešte raz Ja mám zmenené 6 rokov a mám zmenené aj rodné. Takže ako si mi napísala ty, nepíš hlúposti

stella14
11. jan 2023

@marth16 alebo pracovníčky na úradoch samy nevedia, čo a ako :D

yanni
11. jan 2023

@stella14 nie, v takomto pripade, ked sa meni priezvisko z ineho dovodu ako napr. vydajom, to povodne (cize rodne) zanikne uplne. Ja mam zmenene rodne priezvisko uz v 2008 a normalne mi vydali novy rodny list. Na matrike mi povedali, ze to moje povodne rodne priezvisko prakticky touto zmenou zanikne a uz neexistuje. Neskor, ked som potrebovala nove vypisy RL z matriky, tak mi poslali vypis z noveho RL a nie z toho povodne zo 70tich rokov, kde som mala ine priezvisko. Ked som sa vydavala, zmenila som zase priezvisko vydajom a vsade, ked potrebujem nejake vypisy (aj na sobasnom liste) je krstne meno, terajsie priezvisko a rodena uz je udavane do prve zmenene. Ked som este nebola vydata, nikde v dokumentoch z uradu mi nebolo udavane to povodne rodne, Len nove priezvisko ako rodne.

valeria_h
11. jan 2023

Veď normálne sa predstav už novým priezviskom a povedz, že čakáš na vydanie nových dokladov. Prečo z toho robíš drámu? A ak by chceli vidieť diplom, na ktorom máš staré priezvisko a pýtali by sa, tak povieš, že už máš iné priezvisko. A vydatá nie si. Bodka. Nemusíš nič nikomu vysvetľovať.

stella14
11. jan 2023

@yanni no ja mám presne tak menené priezvisko, z iného dôvodu, nie vydajom. Menené v roku 2012 a rodné mi ostalo pôvodné.

valeria_h
11. jan 2023

A pamätaj, že lož má krátke nohy. Hovor vždy pravdu a nemusíš sa báť kedy čo vyjde najavo.

yanni
11. jan 2023

@stella14 aj ja z ineho dovodu. A povodne rodne prakticky neexistuje. Aj rodny list mi vydali novy s tym, ze touto zmenou povodny rodny list straca platnost.

mk1111111111
11. jan 2023

Nerozumiem, hanbis sa za to, ze si si priezvisko zmenila? Ved to s nabozenstvom nic nema. Zmenila si si a hotovo. Horsie ako zmena priezviska je Tvoj pristup ku klamstvu. Ja byt Tvoj zamestnavatel, tak to klamstvo by ma viac mrzelo a asi by som Ta pri najblizzej moznej prilezitosti v ramvi sk.doby prepustila. Ktovie v com by si ma potom aj nadalej klamala

marth16
11. jan 2023

@stella14
@yanni mňa by potom zaujímalo na základe čoho rozhodujú či sa bude meniť rodné či nebude.... Skúšala som to teraz nájsť ale nepodarilo sa mi to

yanni
11. jan 2023

@marth16 neviem. Mozno, ze zase nieco od mojich cias zmenili.

marth16
11. jan 2023

@yanni to asi nie lebo ja som menila v 2016

sonnenshein
11. jan 2023

My sme s manzelom menili spolocne priezvisko asi 3 roky po svadbe. Ked sa pytali na dovod, povedali sme, ze sme sa tak rozhodli, a nikto nic dalsie neriesil.
Ako doklad pouzi pas, a co sa diplomu tyka, budes to mat v OP, takze tiez nemas dovod riesit.

sonnenshein
11. jan 2023

@marth16 Ked ziadas o zmenu priezviska, menial aj rodne. Ked menis priezvisko z dovodu vydaja, spatvzatia po rozvode, vtedy ostava rodne povodne.
My mame zmenene aj rodne, cize manzel ma novy rodny list.

kikulienkadd
11. jan 2023

Ahoj,podľa mňa s pravdou ďalej zájdeš. Teda ak je to dobrá práca, kde bude záležať zamestnávateľovi na tebe a tebe na práci.

ukulela
11. jan 2023

Neklam o vydaji. Mohlo by sa to prevalit, ved sa v praci riesia patagrafy atd. Skratka pivedz, ze cakas na nobe doklafy s novym priezviskom. Ak sa opytaju, ci vydaj, povrdz nie, sukromne dovody. Bodka. V nabozenskej institucii by horsieposobilo, keby sisa orokprekecla o frajetovi a oni by ta mali za vydatu....

stella14
11. jan 2023

@sonnenshein
@marth16
@yanni
aj mne chceli na matrike zmeniť rodné, ale neboli si isté, tak telefonovali na okresný úrad nejakej vyššej úradníčke a tá im povedala, že rodné priezvisko ostáva pôvodné

odesi
11. jan 2023

Ved to ako nechapem, ako ta to len napadlo, ze by si v tomto klamala. Aj tak by si raz musela povedat pravdu, ze si vydata nebola a co potom, nie kazdy by to musel pochopit tak nejak v klude

sonnenshein
11. jan 2023

@stella14 Moze byt. Kazdopadne, v niektorych pripadoch sa meni aj rodne, a v niektorych rodne ostava.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
h2
11. jan 2023

Určite neklam na pohovore, že si sa vydala. Veď to by si musela byť čerstvo vydatá, aby si ešte len čakala na doklady s novým menom, vyšlo by to celkom určite najavo. Nikto nemá právo skúmať, prečo si si menila priezvisko. Nemyslím si, že sa ťa na to vôbec niekto bude pýtať. Zato keby si povedala, že si sa práve vydala, na svadbu a manžela sa ťa pýtať zrejme budú. Nie na pohovore, ale potom, neskôr, v práci. Neviem si predstaviť klamať celý čas, že mám muža.