Zmena profesie po štyridsiatke: Stojí to za to?
Ahojte. Konci mi po 5 tich rokoch materska a hladam si pracu.som vystudovana ekonomka, (mam vysoku s),mam 10 rocnu prax v oblasti uctovnictva a financii. Vzdy som bola ale akcny typ,sportovec,nebavi ma sediet 8 a viac hodin za pc. Zaroven kym su deti male,je pre mna nepredstavitelne chodit najskor o 17 domov z prace. Mam z toho stres uz teraz .skrateny uvazok v mojom obore a okoli nehrozi. Zivnost na ucto si netrufam,nerobila som komplexne uctovnictvo,iba cast .Napadlo ma dat sa opat na studium. 3 roky Bc. Fyzioterapia. Mala by som pravdepodobne indi plan a bola by som od 15tej k dispozicii detom. Znamenalo by to ale 3 roky bez prijmu,zivil by ma muz,zvladli by sme to financne,len citim to tak trosku sebecke,ze idem nieco take vymyslat ,ked nemusim. Ani muz nebol nadseny,ked som mu povedala svoj plan.ani matka. Tiez otaznik,ako by som skolu zvladala popri rodine a ci sa uplatnim ako 43 rocny absolvent. Sli by ste do toho?
@vevesh toto si je dobre najskôr preveriť u zamestnávateľa ci to bude tolerovať. Počas vš som pracovala v korporáte a mali veľké problémy s tými piatkami na paragraf kryla som to dovolenkou, nakoniec som kvôli tomu menila zamestnanie. Obávam sa že menšia firma kde bude jediná ekonómka ju tak často nebude chcieť púšťať do školy.
@vevesh to je super, veľa zamestnávateľov to berie pozitívne , v inej práci kolegyňa pekne vyštudovala popri práci ekonomickú vš, vychádzali jej v ústrety , brali to ako zvyšovanie kvalifikácie. Treba sa opýtať na pohovore podla mňa, ci sú s tým v pohode. Ak áno super pre ňu môže to kryt dovolenkou
@uradnikova kludne by som do toho sla, ak by som mala financnu a prakticku podporu zo strany rodiny. Nemusia skakat od radosti, ale bez podpory to asi nepojde.
Poznam viacere zeny, ktore menili profesiu po materskej, cez rodicak skola externe a potom uplne ina praca nez pred MD. U vsetkych ten isty dovod: sklbenie prace s rodinou.
Ja sice za tym pc pracujem, ale zase ja kvoli zdravotnym dovodom nemam.moc priestor nieco ine "vymyslat". Pracujem ale na skrateny uvazok 6 hod denne a 15⁰⁰ koncim. A aj to som zatial na 100 % HO.
Mojou prioritou je rodina. Keby som nemala skrateny uvazok, koncila by som 17.00...
A druha vec, este moze velmi lahko byt, ze budes pracovat 20-30 rokov este a to je prilis vela na to, aby si robila nieco, co Ta nenaplna a navyse je nekompatibilne s rodinou.
@alessavandervelden ak by ten manzel zacal pracovat menej, nie je o com. V klude moze ist ona do prace a byt tam do piatej. Ale ked ten manzel bude chodit domov takisto ako predtym (co sa aj autorka vyjadrila, ze on nic na svojej pracovnej vytazenosti menit nebude), nevidim absolutne jeden jediny dovod, preco by nemohla autorka zmenit zamestnanie. Ci byt na urade prace a/alebo podpore je lepsie riesenie?(kedze nemaju vykryty isty casovy usek na opateru na male deti a takto ju do prace nevezmu)...
@vevesh ten manžel asi preto pracuje viac, lebo musí živiť rodinu. 6 hladných krkov je podla teba nič? Aj on ma povedať ze chce prácu do 15.max? A zamestnanie môže v pohode zmeniť, ale nie ze zase 3 roky bude v podstate "doma" a potom začínať znovu od piky. Mala kopec času počas materských, vtedy sa nedalo ale teraz, sa jej uz dá? Z jej strany ide iba o výhovorky... ktoré bude mať do 18tky ako pri deťoch teraz, ktoré nemôžu s ničím pomôcť, lebo sú taaaak vyťažené chudatka.
@alessavandervelden uplne trefne si to napísala 👌👌👌 tlieskam 👏👏👏
@uradnikova zaujimave, ze na všetko máš odpoved, v podstate ani nevieš čo by si presne robila, tak len vymýšľas... A to, ze muz ma svoje koníčky na úkor rodiny by mi bolo tu vôbec trapne napisat... ked je do večera v praci, aby vás vsetkych uživil, tak kedy ma mat čas pre seba, hm? Ty sa budeš dalsie 3 roky venovať svojmu "konicku" - štúdiu, euro na rodinu neprispejes ale budeš na neho tu pindat 🤦♀️ Skvelé👌
Vieš čo, urob si este ďalšie dieťa a nebudeš musieť vymýšľať co ďalej s prácou 👌 resp.daj ešte 2-3 retazovky a možno ti to vyjde až do dôchodku 👍
Ja som teraz v 3. Ročníku na vš. A mam spolužiačky aj po 50ke. Choď do toho ak si pevne rozhodnutá že by ťa to bavilo. 🙂
@alessavandervelden @lienka.7
ano, pride mi to normalne, ak obaja partneri su za. Ale jej partner nechce nic menit, nechce pracovat menej, aby sa mohol podielat viac na starostlivosti o potomstvo. Nechce ani zarabat menej, co by si neskor mohol dovolit, ak by sa o to potomstvo postaral a ona isla do full time prace. Nie, on chce po nej, aby zvladala vsetko tak ako doteraz a este ako bonus pracovnu dobu od 8-17.30 - a jemu je jedno, ze nemaju kam dat jedno dieta. Ak tato nova praca prinesie vacsiu flexibilitu pre rodinu, vacsi zarobok do buducnosti, nie je absolutne nad cim rozmyslat- radsej sa tri roky uskromnit a mat neskor "vystarano", ako muklovat od rana do vecera, dokym ich oboch neklepne so stresu...(a pomlcim, ze co budu mat z nich ich deti, ked obaja budu mat pracovny tyzden 8-18.00 resp..muz aj do 20.00....)
@uradnikova ale ak budes na dennom, ZP uz ti stat nebude platit, ani dochodkove, nic sa mi vidi, to len do urciteho veku...sa mi zda ze do 26r...Ono aj na IP budes musiet absolvovat vsetky cvicenia a praxe, teoria sa da bez prednasok ale cvika musis mat, tam sa moc absencii netoleruje, niekde to davaju nahradzat
a inak dobry fyzio si zarobi sam na seba, ale to chce roky praxe, častych školeni, skusok, kurzov...cerstvemu fyzio sa malokto da odmasirovat, napravit a tak...
@alessavandervelden a ked tu ciastocnu pracu nenajde? Jednoducho ist brigadovat za maly peniaz do tesca na 3 roky, len aby bola v praci, mohla dieta o tretej vyzdvihnut a priniesla nejaku almuznu? Pokial muz dobre zarobi, fakt je to len o tom, ze on nechce nic menit. Moj muz bol tiez proti- ze na co mi bude rekvalifikacia, mam vs, on zarobi, mozem ist na brigady atd......az dokym sme tie "zdrapy papiera" fakt nepotrebovali- vtedy pochopil. A teraz sa ma len opyta pri relvalifikacnych kurzoch kedy a ci on sa ma nejako o deti postarat.....jedina vec, ktorej sa zdraha je, aby som sla na medinu🤪🤪🤪🫣🤷♀️🤷♀️🤷♀️
išla by som do toho mam 53 končim tretiu vš,k povodnemu povolaniu po 40 robím dalsie
Nevyskusas - nezistis. Na tvojom mieste by som si podala prihlasku na studium a popritom hladala pracu - v odbore na plny uvazok, polovicny, pripadne nieco ine aspon na dohodu a podobne. Aby si mala co najviac moznosti na vyber. Mozno nakoniec najdes super pracu v odbore a od dalsieho studia upustis, mozno najdes super pracu, ktoru budes moct stihat aj popri studiu. Neupinala by som sa len na jednu moznost.
Popozerala by som aj bratislavske korporaty ak vies po anglicky, vela z nich ma celkom flexi pracovne casy + home office
@uradnikova
Nechcem ťa odrádzať, ale ja by som do toho šla iba v tom prípade, keby mám 100% podporu partnera, inak z toho bude časom malér, myslím si. K tej fyzioterapii, závisí, čo od toho očakávaš. Každý dobrý fyzioterapeut, ktorého poznám, študoval xy veci navyše a za svoje peniaze si dorábal xy kurzov. Inak v Čechách to často býva súčasťou štúdia, na Slovensku sto rokov za opicami, ale to je iná téma. Keď chceš byť fakt dobrá, budeš potrebovať oveľa viac ako len skončiť Bc a študovať stále nové veci. Môj fyzio má dve vysoké školy a stále sa učí nové veci, robí si ďalšie kurzy, ktoré stoja nemálo peňazí. A dobrí fyzioterapeuto, ktorých poznám, často makajú poobedia, to len tak na okraj. Pokiaľ budeš fyzio v nemocke, rátaj s pacientmi, ktorým sa nič robiť nechce, sú ťažké stavy po porážkach, treba dvíhať a podobne. Tam je to spektrum rôzne. Veľmi závisí od toho, čo od toho čakáš a čo si ochotná obetovať. Ako áno, zaújem je, ale musíš byť fakt šikovná a dobrá, aby si si našla klientelu. Ja mám tri deti a do tohto by som nešla, lebo neviem, kedy by som sa pri nich učila, napríklad.
@vevesh dakujem. Takto presne to vnimam aj ja
@yoxinka ano, ten cas na ucenie premyslam aj ja, ci by vobec nejaky bol. mozno by som si studiom riadne zavarila, mozno este viac ako tym, ze by som z prace chodila neskoro. To pri tych mensich casto frcim az 23 hod , neskoro mi zaspavaju a to este pri nich musim lezat, kym zaspia,ale to je ina kapitola uz... Co sa tyka tej kariery fyzioterapeuta, mne ide skor o to, aby som mala zo svojej prace dobry pocit, bavila ma a prioritne bola k dispozicii detom, ked pridu zo skoly/skolky. V Piestanoch je vela tychto rehabilitacnych zariadeni, kde beru aj absolventov a pracovna doba zvacsa nebyva dovecera. Niektore institucie ponukaju aj pracu na dohodu alebo skrateny uvazok. Zacala by som teda v nejakom takomto zariadeni a neskor, ked by boli deti cosi vacsie, zacala na sebe pracovat co sa tyka kurzov, certifikatov a viac sa sustredit na pracu. Preto tvrdim, ze zo zaciatku by som nerubala vysoko platovo, len aby som mala pracu, v ktorej mozem nadobudnut prvotne skusenosti a neskor sa uvidi, ked uz deti ma budu potrebovat menej.
@uradnikova
Veď pozri, neskúsiš, nevieš. Ja rozumiem tomu, že sa chceš realizovať a aj to je dôvod, prečo píšem o podpore partnera. Ja som bola s mladšími deťmi doma 6 rokov a potom som dva roky robila z domu kvôli deťom a poviem ti, už mám toho plné zuby. Povedala som mužovi, že si idem hľadať prácu mimo, ale on bude musieť na seba prebrať časť starostlivosti. Mám ponúknutú prácu s prscovnou dobou do 16.00, ale dvakrát týždenne musí niekto s prváčkou na krúžok o 14.00. Chlap povedal, že ja som deťom obetovala už dosť a teraz je rad na ňom. Mohol mi povedať “nie”. Lebo on zarába viac atď. Ale on si vie robotu zmenežovať tak, že o tej 13.00 bude mať čas a veci si dorobí neskôr. Áno, toto je tá nemilá časť, keď bude niekedy musieť dobehnúť večer. Ale aj on cíti, že nemôžem už sedieť doma na riti a moje pracovné skúsenosti sú v odbore, ktorý sa z domu robiť nedá, plus, ja tú prácu mám veľmi rada. Takže tam muselo prísť ku kompromisu z jeho strany. Keby ma chlap nepodporí, sralo by ma to, ale proti múru by som asi nešla. Tu mnohé ženy povedia, že si máš dupnúť. Ale ja neviem, aký je tvoj muž, to musíš ty vedieť. Mne by štúdium nestálo ta večné hádky s mužom a rozbroje, kto bude kedy s deťmi. Ale to už nie je o práci, skôr o vašom vzťahu. Každý normálny chlap chápe, že aj žena sa potrebuje nejako realizovať.
@alessavandervelden ked som zacala robit rekvalifikaciu, tak to bolo z nudy, lebo mi bolo dlho doma. Moj muz ten prinos nevidel vobec a veeeelmi hudral. A potrebovali sme to o par rokov neskor, az potom prislo uznanie. Teraz spatne nelutuje vobec...
@uradnikova ja by som isla tymito argumentami na muza- zeby si sa mohla kedykolvek kdekolvek zamestnat a casovo si "vyberat", kym vam deti vyrastu do samostatnosti. A neskor, ked deti vyrastu, mohla by si si aj vlastnu zivnost zalozit na ucto ci rehabilitacie, ci oboje v jednom🙃, alebo mat dve rozdielne dobre ohodnotene prace. Tym, ze byvate v piestanoch, je tam velky dopyt po tomto povolani, tak nestrielas ani "mimo misu" (ako napriklad ja s medinou po 40tke so 4 detmi a novorodencom😀). Drzim palce🤞, ze muz uzna, ze to nie je zly napad.
@vevesh jeej tiez mnohodetna mamina. Tak to ma tesi❤️
@uradnikova a nemohla by si ist dialkovo studovat apopritom na pol uvazku robit? S Tvojou skolkou mas siroke spektrum moznosti… alebo si len spravit nejaky fit kurz s certifikatom… podla toho co chces robit… ja nad tymto dost uvazujem chcela by som robit trenerku
Ako fyzioterapeut vam mozem poradit, ze jednoznacne denne studium bc. Skola je pondelok-piatok, niekdy je kratší den aj a v normalny cas, cize vieš vykryt deti skolkou/skolou. Absolvovať hlavne povinne predmety + prax. Staci ti bc + radsej kurzy ako mgr. Ja mam pocit, ze mne mgr. studium skoro nic nedalo, kurzy su omnoho lepsie, kvalitnejsie, viac vam daju a zamestnavatel ich viac ocenuje.
V odbore fyzioterapia je celozivotne vzdelavanie - si povinna byt zapisana v komore fyzioterapeutov a zbierat kredity za kurzy. Kurzy su velmi drahe...vela zamestnavatelov nechce preplacat, resp. preplati to, co chce on a kedy chce on. Takze aj s tymto treba pocitat.
A este je to dost fyzicky aj psychicky narocne povolanie, hlavne pri praci s ludmi s tazkym fyzickym handicapom. Alebo v nemocnici pri leziacom pacientovi. Tam sa naozaj nadries.
Ale ak po tom tuzite, chodte urcite do toho. Fyzioterapeutov s laskou k tejto praci treba.

@pink_lady ja som zvazovala denne a indi plan ,v skole max do 15. Vraj pri dietati je narok na indi plan