icon

Zmena zamestnania z učiteľky - za a proti

12. apr 2025

Ahojte, zaujíma ma Váš názor na moju situáciu. Pracujem ako učiteľka v škole v BA. Išla som do toho s tým, že ma vždy bavila práca s deťmi a mám k nim pozitívny vzťah. Chcela som robiť niečo, čo by ma bavilo.. Avšak po necelom roku som ostala akási demotivovaná a zvažujem buď zmenu školy alebo zmeniť komplet zamestnanie. Tým, že je to moja prvá škola nemám to s čím porovnať, ale som sklamaná z toho aké drzé sú dnešné deti a celkovo z ich správania a rodičia ich v tom často podporujú a sú agresívni.. Príde mi, že na všetko len nadávajú a sťažujú si. Plat je tiež nízky.. Vyštudovanú kombináciu mám takú, že sa uchytím aj inde..

Strana
z2
kavasmliekom
12. apr 2025

Na každej jednej škole je to, žiaľ, tak. Ak si sa v tom nenašla, zmeň zameranie. Na prácu učiteľa sa musíš narodiť, vtedy ta neodradí ani plat, ani drzosť deti.

janamt
12. apr 2025

Zmena školy môže pomôcť. Na prvej škole, kde som učila, som mala super kolegyne a dosť problematické vedenie. Na druhej zas super vedenie a s kolegyňami dosť vlažný vzťah. Klíma školy môže spraviť veľa - v podpore, supervízii a tak. S deťmi som to mala OK na oboch - nedá sa vyhovieť všetkým, drzé a rozmaznané deti sú všade rovnako ako šikovné a inšpiratívne. Má to zmysel kvôli deťom - ak to tak človek necíti, zvlášť za ten plat a život v Bratislave - je to asi odsúdené na neúspech. Rada by som ale napísala, že človek sa rokmi mení - ja som mala na začiatku pocit, že musím byť zásadová a prísna, v niečom si to myslím stále, ale netlačím tak ako v prvých rokoch na pílu. Príde aj väčšie sebavedomie získané praxou, ukáže sa, čo funguje a čo nie. Dnešná doba je ťažká aj pre deti, s učiteľmi sú niektorí viac ako s rodičmi. Dnes vidím väčší zmysel vo vzájomnom rešpekte ako množstve učiva, ktoré sme prebrali a zároveň je to veľmi psychicky náročná a finančne neohodnotená práca. Rok je možno priskoro na definitívne súdy.

luxus10
12. apr 2025

vsetko funguje na principe akcie a reakcie, ak ucitelia vyvijaju na deti tlak, kricia po nich, ustavicne poznamkuju, vsetko komentuju, deti sa spravaju este agresivnejsie, a to nie len cez hodiny, aj cez prestavky...a to nemusis robit ty, staci par spravnych kolegov....

ak ucitelia-ale vsetci zmenia taktiku, deti sa vedia upokojit...vyskusane....na beznej zs...

priala by som ti vidiet atmosferu medzi detmi v montessorri skole, kde sa po detoch nekrici, deti mozu pocas dna chodit na wc ako potrebuju, jest ked su hladne, pit ked su smadne...ked nieco pocas vyucovania chce od ucitela, pride k nemu, a polozi mu ruku na plece-ked sedia na zemi, a stisenym hlasom mu povie co potrebuje...

vy ste ti, ktori riadia detsky kolektiv, vy ste ti, ktori maju vystusdovanu pedagogiku a maju si najst sposob, ako viest deti...dohodnut si pravidla...da sa to, treba sa zamysliet, a nieco urobit...to je poslanie ucitela....

monami_amy
12. apr 2025

A aku mas kombinaciu ak sa smiem opytat?

autor
12. apr 2025

@luxus10 no neviem, či to je reálne u nás na škole, kde máme deti, ktoré sú sociálne prípady často z rozpadnutých rodín a deti nemajú zázemie, niesu vychované a extrémne si dovolujú a chcú byť za každú cenu zaujímavé. Vyučujúcich sa snažia ponižovať aj ked im oni nič nerobia zlé a podobne ...

autor
12. apr 2025

@monami_amy matematiku

autor
12. apr 2025

a ešte som zabudla deti, ktoré majú poruchy správania a s nimi je to vážne náročné.

majkamasar
12. apr 2025

Vyskusaj aj inde. Niekdedy robi vela kolektiv. Niekedy rodicia, niekedy deti.

kristiii
13. apr 2025

Ja si myslím, že na to, byť dobrým učiteľom, treba mať proste tie správne bunky. Lebo sú učitelia, ktorých decká majú radi a rešpektujú ich a takí, do ktorých vyslovene idú. Syn má napríklad super triedneho, to je fakt človek, ktorý sa podľa mňa pre toto povolanie narodil, až ma mrzí, že syn tento rok na škole končí. Ale zas sú tam aj učiteľky, ktorých sa veľmi rád zbaví. Verím ti, že na škole, kde sú problematické deti to musí byť ťažké, mám známu, ktorá na takej škole celý život učila (už je na dôchodku). Tam treba zvoliť iný prístup ako v bežnej škole, až tak nebrať do úvahy to, čo sa učilo na VŠ, skôr byt taký druhý, tretí rodič, ktorý tým deťom chýba.

luxus10
13. apr 2025

autorka to co pises vsetci vieme, ako je to dnes...preto som ti napisala, co napriek tomu funguje aj dnes...ked zmenili pristup vyucujuci, zmenili ho aj deti....chvilku to trvalo...ale zmenili, dokonca sa deti po 3 tyzdnoch medzi sebou dohodli, ze nebudu vykrikovat svojvolne na hodine, a naozaj to vsetky deti dodrzali, a ucitelka si to hned vsimla... da sa to aj inak...

petkavka
13. apr 2025

Každému vyhovuje niečo iné. Neviem aký máš nástupný plat, ale pokiaľ nepôjdeš do IT, tak si daj dole ružové okuliare. V medzinárodnej firme na začiatok počítaj nástup v hrubom cca 1000-1200EUR. Samozrejmosťou je plynulá AJ a zodpovednosť. Pracovná doma 09:00-18:00 (hodina je na obed) +nadčas min 1 hod/deň je bežný. A žiadne prázdniny. Práve naopak, často sa pracuje aj na sviatok, keď v zahraničí je normálny deň. Ale zase máš možnosť makať (12-14-16 hod) a vybudovať kariéru. Držím palce.

autor
13. apr 2025

@petkavka neviem kde to takto je, ale ja som sa už zaujímala o prácu v korporátoch a nástupné platy boli v hrubom od 1400 :D a človek, ktorý mi to dohadzoval je veľmi spokojný. Čo mám známe a sú vyštudované učiteľky AJ odišli zo školstva do firiem a zarábajú dvojnásobok, pracujú občas tie nadčasy ale nešťažujú si :D Kde pracuješ ty? Načo si dať pozor? A AJ mam plynulú aj cetifikáty..

autor
13. apr 2025

@luxus10 no ja som to napríklad nevedela, ja keď som chodila na prax som sa s takýmto niečím čo zažívam u nás na škole nestretla 🙂 a mala som z toho výborný pocit

zuzana76
13. apr 2025

Autorka: Nie je to len o uciteloch, pretoze jeden ucitel a v niektorych triedach ok a niekde ani keby sa na kolomaz rozlial, tak to nepomoze. Fandim ti, chod inam a cim skor, tym lepsie. Primarnym problemom je sucasna spolocnost a nastavenie a pristup rodicov. Takato situacia je uz par rokov a co sa bavime s kolegami, tak sa to z roka na rok zhorsuje.

luccija
13. apr 2025

Keď si z Ba nemáš problém ísť na súkromnú či zahraničnú školu, alebo do úplne iného odvetvia.
Si mlada skusaj doučuj, choď do súkromných doucovacich centier atď..

autor
13. apr 2025

@zuzana76 toto hovoria aj mne kolegyne, že z roka na rok je to horšie a to oni majú niektoré vyše 10 ročnú prax a sú vážne milé a skvelé osoby 🙂

autor
13. apr 2025

@luccija uvažujem nad súkromnou školou len sa bojím aby to tam nebolo s rodičmi ešte horšie.. neviem čo čakať 🙂

2ivana5
13. apr 2025

Vieš čo ja som pracovala ako asistentka učiteľa na súkromnej anglickej škole a teda ja som tam šťastná posledné roky nebola. Pedagogiku ani nič podobne som nestudovala, dostala som sa tam skrz plynulú angličtinu ale proste nebolo to pre mňa, nefungovalo to tam. Nakoniec som dostala výpoveď a lepšie sa mi nemohlo stať 😃 po pár mesiacoch som si našla prácu v korporáte (letecká spoločnosť) a bola som maximálne spokojná 😍😍 super tím, super manažér, výhodné letenky…práca na 8 hodín, plat nástupný som vtedy mala 1300.. aj keď teda komplikovanejšie som sa do toho dostávala kým som si začala veriť ale to už je môj problém že si neverím v mnohých veciach, oni boli so mnou veľmi spokojní…. Ak to tak cítiš tak skús zmenu… ja som sa v školstve absolútne nevidela 😁

autor
13. apr 2025

@2ivana5 na našej škole to nefunguje duplom😀

luccija
13. apr 2025

Na každej škole bude niečo raz deti, rodičia, kolektív, nadriadena🙂suplovanie tak to v škôlke, škole je

autor
13. apr 2025

@luccija lenze ja mam pocit ze u nás sú problematické deti, rodičia a aj niektore kolegyne.. riaditelka je raz tak raz tak

kp7333
13. apr 2025

@autorka ja pracujem v korporate a obcas rozmyslam, ze by som sla robit do skolstva. Preco? Som velmi znechutena pristupom niektorych ucitelov - nevysvetlia poriadne ucivo, ziadne poznamky v zosite a potom pisomky z veci, ktore v skole nepreberali. Mnohi len preposielaju ppt slidy, aby si to deti doma spoznamkovali a vyklad nechaju na rodicoch. Pracovna doba v korporatoch je od 9.00 do 18.00 (bez nadcasov). Po veceroch miesto oddychu riesime s detmi skolu - vysvetlovanie, skusanie, diktaty (povinne zadanie od ucitelky), projekty. Nehovoriac o strese z prazdnin, ktore treba nejak vykryt. Jedina vyhoda je moznost homeoffice, ktory ale pri 2 chorych detoch doma alebo cez prazdniny je o hubu.

autor
13. apr 2025

@kp7333 fu tak toto mi je ľúto.. u nás na škole toto čo ty popisuješ neexistuje. Ja deťom presne vždy zadám, kde sa čo majú učiť, vždy všetko vysvetlím, precvičím

zuzana76
13. apr 2025

ja mam 26 ročnú

tibiokke
13. apr 2025

Prec zo skolstva kazda ucitelka ucitel si mysli ze je neviem co

autor
13. apr 2025

@tibiokke 😂vy ste jeden z tych utocnych rodicov? Alebo kde ste na to prisli?

sunny3
13. apr 2025

.

jajka257
13. apr 2025

Choď. Ja som odišla po 17 rokoch. Nič lepšie som spraviť nemohla. A to mi veľa rodičov a detí hovorilo, že škoda, že odchádzam. A na súkromnú by som nešla ani za milion.

autor
13. apr 2025

@jajka257 a kam si šla?

tibiokke
13. apr 2025

Nie ale ne,aplatena robota

Strana
z2