icon

Zrazí sa mi mzda za neodpracované hodiny?

matts
21. júl 2025

Dobry den. Moj mesacny pracovny fond je 165hodin mesacne. (1.0) uvazok

Moj zamestnavatel sa rozhodol ze ma uz nepotrebuje na aktualnom pracovisku a od 1.8. prestupujem na ine pracovisko a moja pritomnost na aktualnom pracovisku je nepotrebna..

Do tohto casu mam odpracovanych cca 100 hodin teda budem v minusu cca -65hodin.

Moja otazka znie ci to pocitim na vyplate, alebo sa mi do buduceho mesiaca prevedu minusove hodiny a vyplata bude normalna.

(Zmluvu mam TPP, statny zamestnanec)

Dakujem za odpovede.

doriiis
21. júl 2025

A zvyšok mesiaca pracovať nebudeš?

matts
autor
21. júl 2025
@doriiis

A zvyšok mesiaca pracovať nebudeš?

@doriiis Nie, na novu poziciu mozem nastupit az od noveho mesiaca a moja pritomnost na aktualnom pracovisku je neziaduca pretoze som upozornil na kriticku chybu zamestnanca ktory tam je +20 rokov a ten povedal ze pokial budem pritomny na tom pracovisku tak poda vypoved. (ego).
Preto ma zaujima ci sa to dotkne mojej vyplaty ked nesplnim pracovny fond.

koniarova
21. júl 2025
@matts

@doriiis Nie, na novu poziciu mozem nastupit az od noveho mesiaca a moja pritomnost na aktualnom pracovisku je neziaduca pretoze som upozornil na kriticku chybu zamestnanca ktory tam je +20 rokov a ten povedal ze pokial budem pritomny na tom pracovisku tak poda vypoved. (ego).

@matts a budeš mať akože čo? Absenciu? Či prekážku v práci?

doriiis
21. júl 2025
@matts

@matts ....no,ale keď to pracovný pomer stále trvá,tak tie pracovné dni do konca mesiaca júl musia byť nejak vykryte.Nemozes byť len tak doma a čakať.Takze pravdepodobne ti tam dajú dovolenku alebo neplatené volno

123profil321
21. júl 2025
@koniarova

@matts a budeš mať akože čo? Absenciu? Či prekážku v práci?

@doriiis
@koniarova
Podľa by mu to mali dať ako prekážku zo strany zamestnávateľa - 60%. Alebo nútenú dovolenku? 🤔

viestta
21. júl 2025

Ak to zamestnavatel povedal takto, tak sa ho spytaj, ci ti budu vyplacat nahradu mzdy pre prekazky v praci na strane zamestnavatela. Vyzera to tak, ze mas na ne narok. Alebo ti nariadia do konca mesiaca dovolenku, na co maju tiez narok, pretoze zamestnavatel disponuje celou vymerou dovolenky a jej cerpanie moze nariadit, akurat, ze nedodrzali literu zakona, lebo ti to maju oznamit dva tyzdne vopred.

billy_jean
21. júl 2025

V kazdom pripade si ziadaj pisomne bud nariadene prekazky v praci, alebo dovolenku. S neplatenym volnom musis suhlasit. Moj nazor je, ze ti to zaplatia riadne, ako keby si bol v praci. Len pre istotu maj to na papieri, aby si nemal absenciu.

nelca84
21. júl 2025

@matts podla tvojho popisu ide o prekazky na strane zamestnavatela a budes to mat zaplatene ako keby si odpracoval plny fond. Ak teda nemate so zastupcami zamestnancov dohodnutu nizsiu (min. 60%) vysku nahrady, co v statnej sprave nepredpokladam. Dovolenku ti mozu dat iba s tvojim suhlasom...

nelca84
21. júl 2025
@doriiis

@matts ....no,ale keď to pracovný pomer stále trvá,tak tie pracovné dni do konca mesiaca júl musia byť nejak vykryte.Nemozes byť len tak doma a čakať.Takze pravdepodobne ti tam dajú dovolenku alebo neplatené volno

@doriiis samozrejme, ze moze byt len tak doma a cakat a dokonca to bude mat 100% zaplatene. O tom su prekazky na strane zamestnavatela...

billy_jean
22. júl 2025
@nelca84

@matts podla tvojho popisu ide o prekazky na strane zamestnavatela a budes to mat zaplatene ako keby si odpracoval plny fond. Ak teda nemate so zastupcami zamestnancov dohodnutu nizsiu (min. 60%) vysku nahrady, co v statnej sprave nepredpokladam. Dovolenku ti mozu dat iba s tvojim suhlasom...

@nelca84 prekážky v práci sú platené priemerkou - 100% priemernej mesačnej mzdy. Čo je viac, ako štandardná hodinová mzda. Čiže nie sú platené, akoby zamestnanec bol riadne v práci. Ak majú odborovú organizáciu a vyjednali si nižšiu náhradu, tak to môže byť 60% priemernej mzdy, nie však menej. Dovolenku môže zamestnávateľ nariadiť bez súhlasu zamestnanca, minimálne 2 týždne dopredu. Hovorí o tom Zákonník práce, §111, o čerpaní dovolenky rozhoduje zamestnávateľ. Nemôže mu nariadiť náhradné voľno, to len s jeho súhlasom. Správne by malo byť na jeho žiadosť.

nelca84
22. júl 2025
@billy_jean

@nelca84 prekážky v práci sú platené priemerkou - 100% priemernej mesačnej mzdy. Čo je viac, ako štandardná hodinová mzda. Čiže nie sú platené, akoby zamestnanec bol riadne v práci. Ak majú odborovú organizáciu a vyjednali si nižšiu náhradu, tak to môže byť 60% priemernej mzdy, nie však menej. Dovolenku môže zamestnávateľ nariadiť bez súhlasu zamestnanca, minimálne 2 týždne dopredu. Hovorí o tom Zákonník práce, §111, o čerpaní dovolenky rozhoduje zamestnávateľ. Nemôže mu nariadiť náhradné voľno, to len s jeho súhlasom. Správne by malo byť na jeho žiadosť.

@billy_jean bavime sa o tomto a buducom tyzdni, takze logicky mu nariadena uz byt nemoze. Reagujem na tento konkretny pripad, nepisem vseobecnu odpoved. Autor sa zjavne neorientuje v pracovnom prave, takze som mu to napisala jednoduchsie a spomenula som aj moznost dohodnutia nizsej nahrady... nerozumiem tvojej potrebe ma opravit. Napisala si to co ja plus si mu dala matucu info o dovolenke, kedze jeho sa uz nariadenie netyka...

billy_jean
22. júl 2025
@nelca84

@billy_jean bavime sa o tomto a buducom tyzdni, takze logicky mu nariadena uz byt nemoze. Reagujem na tento konkretny pripad, nepisem vseobecnu odpoved. Autor sa zjavne neorientuje v pracovnom prave, takze som mu to napisala jednoduchsie a spomenula som aj moznost dohodnutia nizsej nahrady... nerozumiem tvojej potrebe ma opravit. Napisala si to co ja plus si mu dala matucu info o dovolenke, kedze jeho sa uz nariadenie netyka...

@nelca84 doplnila som, že prekážka v práci nie je hradená, ako keby bol v práci. Je hradené priemerkou, čo je spravidla viac, aj pri štátnej a verejnej správe. Ak si pozrieš jeho príspevky z minulosti, orientuje sa celkom dobre. Veď aj sám hovorí, že upozornil na nedodržiavanie ZP. Čiže de facto pre @anonym - dovolenku ti už nenariadia - iba ak s tvojím súhlasom, neplatené voľno opäť s tvojím súhlasom, prekážky sú odmeňované priemerkou, pokiaľ to nemáte dohodnuté v kolektívnu zmluvu eventuálne vyššej KZ. Ale prekážky v práci sa musia nariadiť písomne, nie štýlom - už nechoď do konca mesiaca do práce...