Zrazí sa mi mzda za neodpracované hodiny?
Dobry den. Moj mesacny pracovny fond je 165hodin mesacne. (1.0) uvazok
Moj zamestnavatel sa rozhodol ze ma uz nepotrebuje na aktualnom pracovisku a od 1.8. prestupujem na ine pracovisko a moja pritomnost na aktualnom pracovisku je nepotrebna..
Do tohto casu mam odpracovanych cca 100 hodin teda budem v minusu cca -65hodin.
Moja otazka znie ci to pocitim na vyplate, alebo sa mi do buduceho mesiaca prevedu minusove hodiny a vyplata bude normalna.
(Zmluvu mam TPP, statny zamestnanec)
Dakujem za odpovede.
A zvyšok mesiaca pracovať nebudeš?
@doriiis Nie, na novu poziciu mozem nastupit az od noveho mesiaca a moja pritomnost na aktualnom pracovisku je neziaduca pretoze som upozornil na kriticku chybu zamestnanca ktory tam je +20 rokov a ten povedal ze pokial budem pritomny na tom pracovisku tak poda vypoved. (ego).
Preto ma zaujima ci sa to dotkne mojej vyplaty ked nesplnim pracovny fond.
@doriiis Nie, na novu poziciu mozem nastupit az od noveho mesiaca a moja pritomnost na aktualnom pracovisku je neziaduca pretoze som upozornil na kriticku chybu zamestnanca ktory tam je +20 rokov a ten povedal ze pokial budem pritomny na tom pracovisku tak poda vypoved. (ego).
@matts a budeš mať akože čo? Absenciu? Či prekážku v práci?
@matts ....no,ale keď to pracovný pomer stále trvá,tak tie pracovné dni do konca mesiaca júl musia byť nejak vykryte.Nemozes byť len tak doma a čakať.Takze pravdepodobne ti tam dajú dovolenku alebo neplatené volno
@matts a budeš mať akože čo? Absenciu? Či prekážku v práci?
Ak to zamestnavatel povedal takto, tak sa ho spytaj, ci ti budu vyplacat nahradu mzdy pre prekazky v praci na strane zamestnavatela. Vyzera to tak, ze mas na ne narok. Alebo ti nariadia do konca mesiaca dovolenku, na co maju tiez narok, pretoze zamestnavatel disponuje celou vymerou dovolenky a jej cerpanie moze nariadit, akurat, ze nedodrzali literu zakona, lebo ti to maju oznamit dva tyzdne vopred.
V kazdom pripade si ziadaj pisomne bud nariadene prekazky v praci, alebo dovolenku. S neplatenym volnom musis suhlasit. Moj nazor je, ze ti to zaplatia riadne, ako keby si bol v praci. Len pre istotu maj to na papieri, aby si nemal absenciu.
@matts podla tvojho popisu ide o prekazky na strane zamestnavatela a budes to mat zaplatene ako keby si odpracoval plny fond. Ak teda nemate so zastupcami zamestnancov dohodnutu nizsiu (min. 60%) vysku nahrady, co v statnej sprave nepredpokladam. Dovolenku ti mozu dat iba s tvojim suhlasom...
@matts ....no,ale keď to pracovný pomer stále trvá,tak tie pracovné dni do konca mesiaca júl musia byť nejak vykryte.Nemozes byť len tak doma a čakať.Takze pravdepodobne ti tam dajú dovolenku alebo neplatené volno
@doriiis samozrejme, ze moze byt len tak doma a cakat a dokonca to bude mat 100% zaplatene. O tom su prekazky na strane zamestnavatela...
@matts podla tvojho popisu ide o prekazky na strane zamestnavatela a budes to mat zaplatene ako keby si odpracoval plny fond. Ak teda nemate so zastupcami zamestnancov dohodnutu nizsiu (min. 60%) vysku nahrady, co v statnej sprave nepredpokladam. Dovolenku ti mozu dat iba s tvojim suhlasom...
@nelca84 prekážky v práci sú platené priemerkou - 100% priemernej mesačnej mzdy. Čo je viac, ako štandardná hodinová mzda. Čiže nie sú platené, akoby zamestnanec bol riadne v práci. Ak majú odborovú organizáciu a vyjednali si nižšiu náhradu, tak to môže byť 60% priemernej mzdy, nie však menej. Dovolenku môže zamestnávateľ nariadiť bez súhlasu zamestnanca, minimálne 2 týždne dopredu. Hovorí o tom Zákonník práce, §111, o čerpaní dovolenky rozhoduje zamestnávateľ. Nemôže mu nariadiť náhradné voľno, to len s jeho súhlasom. Správne by malo byť na jeho žiadosť.
@nelca84 prekážky v práci sú platené priemerkou - 100% priemernej mesačnej mzdy. Čo je viac, ako štandardná hodinová mzda. Čiže nie sú platené, akoby zamestnanec bol riadne v práci. Ak majú odborovú organizáciu a vyjednali si nižšiu náhradu, tak to môže byť 60% priemernej mzdy, nie však menej. Dovolenku môže zamestnávateľ nariadiť bez súhlasu zamestnanca, minimálne 2 týždne dopredu. Hovorí o tom Zákonník práce, §111, o čerpaní dovolenky rozhoduje zamestnávateľ. Nemôže mu nariadiť náhradné voľno, to len s jeho súhlasom. Správne by malo byť na jeho žiadosť.
@billy_jean bavime sa o tomto a buducom tyzdni, takze logicky mu nariadena uz byt nemoze. Reagujem na tento konkretny pripad, nepisem vseobecnu odpoved. Autor sa zjavne neorientuje v pracovnom prave, takze som mu to napisala jednoduchsie a spomenula som aj moznost dohodnutia nizsej nahrady... nerozumiem tvojej potrebe ma opravit. Napisala si to co ja plus si mu dala matucu info o dovolenke, kedze jeho sa uz nariadenie netyka...
@billy_jean bavime sa o tomto a buducom tyzdni, takze logicky mu nariadena uz byt nemoze. Reagujem na tento konkretny pripad, nepisem vseobecnu odpoved. Autor sa zjavne neorientuje v pracovnom prave, takze som mu to napisala jednoduchsie a spomenula som aj moznost dohodnutia nizsej nahrady... nerozumiem tvojej potrebe ma opravit. Napisala si to co ja plus si mu dala matucu info o dovolenke, kedze jeho sa uz nariadenie netyka...
@nelca84 doplnila som, že prekážka v práci nie je hradená, ako keby bol v práci. Je hradené priemerkou, čo je spravidla viac, aj pri štátnej a verejnej správe. Ak si pozrieš jeho príspevky z minulosti, orientuje sa celkom dobre. Veď aj sám hovorí, že upozornil na nedodržiavanie ZP. Čiže de facto pre @anonym - dovolenku ti už nenariadia - iba ak s tvojím súhlasom, neplatené voľno opäť s tvojím súhlasom, prekážky sú odmeňované priemerkou, pokiaľ to nemáte dohodnuté v kolektívnu zmluvu eventuálne vyššej KZ. Ale prekážky v práci sa musia nariadiť písomne, nie štýlom - už nechoď do konca mesiaca do práce...

A zvyšok mesiaca pracovať nebudeš?