Zvážim horšiu prácu kvôli priateľovi?
Na objasnenie situacie, mam priatela uz 5 rokov a byvame obaja v dedine pri mensom meste. Skoncila som Bc studium marketingu (dalej uz nechcem pokracovat, ledva som zvladla to) a odvtedy si hladam pracu no v okoli v mojom odbore nic neviem najst, ani mimo odboru co by bolo nejako lepsie platene. Ja by som najradsej odisla zit niekde do uplne ineho mesta, ale priatel stale trva na svojom ze este aspon dva roky nech tu vydrzime. To kvoli jeho otcovi ktoremu o 2 roky konci projekt na ktorom pracuje a je velmi casto v zahranici. Priatel ako teda jediny syn pomaha mame okolo domu, opravuje veci, udrziava to tam, lebo jeho mama je uz starsia. Ja to aj chapem ale co tu mam ja robit, zijem u rodicov, este mam dokonca spolocnu izbu s mladsou sestrou, vobec sa necitim ako dospely clovek. Rodicia mi hovoria nech kaslem na priatela a prestahujem sa do vacsieho mesta aby som mala pracu s nejakou perspektivou, priatel hovori nech zoberiem co pridekludne aj pracu predavacky ze vsak to je len na dva roky. Uz dokonca padol aj nazor (priatelova mama ked sme sa pred nou o tom bavili) ze preco si nespravime dieta, ze teraz je najlepsi cas. Mam pocit ze priatelovi sa ten napad celkom zapacil lebo to este parkrat spomenul... ze aj tak to budeme riesit tak takto uz by sme "to mali z krku" a este by aj rodina pomohla. Ale to sa mi vobec nepaci, nemame peniaze ani kde byvat, priatel zarobi tak akurat a viem ze z toho usetri ledva 200 eur. Prace na vyber z ktorych sa mi ozvali su predavacka a na recepcii v jednom penzione, aj ked to je spojene este aj s obcasnym upratovanim a celkovo pomahanim. Ani z jedneho vsak nemam dobry pocit, ze by som to chcela robit...
Naozaj by som silno zvazila dat takemuto chlapovi vypoved zo vztahu. Ved Ty si doteraz ani nezila svoj zivot, ale jeho. Prosim Ta, povedz mi: co Ta k nemu priputalo, resp. co Ta motivuje byt s nim?
On vyzera byt podla Tvojho opisu presne ten typ dedinskeho chlapca, co nikam nepotrebuje ist, ved ma vlastny dvor, ani s detmi by raz do ZOO nesiel, ved na dvore maju zvierat dost... Do kina naco, ved televizor je "zadarmo" a miesto popcornu jablcko zo stromu z predzahradky... Na vylet naco, ved mozes sa ist s kocikom prejst raz na horny a raz na dolny koniec dediny... Najvacsi highlight tyzdna: muz v nedelu so svokrom, tucnym holym pupkom a kriglom v ruke na lavicke v predzahradke a zena od siedmej rano nahana po dvore sliepku do polievky... Dovolenka "na malte": muz pri miesacke dostavuje s pol dedinou letnu kuchynu na zabijacky, ty s fertuchou im varis a lietas po tocene pivo do krcmy... Nehovorim, ze to je zle; pre zenu, ktora tuzi zit v spojeni s prirodou a s nostalgiou a lesklymi ocami pozera ciernobiele filmy o viacgeneracnych zivotoch a chce mat vsetko vlastne bio eko super raw to moze byt splneny sen... Ale tak sa mi zda, ze Ty by si chcela zit inak:
- mat pracu, ktora Ta naplna
- chodit na vylety, obcas (to nie je raz za dva roky) kino, restika, dovolenka...
- zit v meste, kde zivot nekonci zatvorenim jednoty o siestej vecer
Normalne si s nim sadni a spytaj sa ho, kde sa vidi o 5 rokov.
A spis si na papier, co chces v najblizsich 5 rokoch dosiahnut Ty.
Su vase predstavy kompatibilne?
Aj to s tym autom... Nonsens... Auto je prostriedok, co ma sluzit rodine a nie byt na dekoraciu dvora medzi slepacimi... Uz to vidim ako by Ta raz s kociarom poslal do mesta k lekarovi autobusom, aby sa mu kociarom pri nakladani neoskrelo auto... A ked uz budes v meste, mozes sa cestou zastavit aj v obchode a doniest mamicke 5-litrovy olej a karton muky, co je v akcii...
Lebo oproti tomu, co sa crta v buducnosti s nim, mi zdielane byvanie v meste pride ako jackpot v loterii. odchodom nemas co stratit, ak mu na Tebe zalezi, pochopi a casom pride za Tebou, ale skor si myslim, ze ho pupocna snura tak daleko nepusti.
Zila som roky v zdielanom byvani, v zahranici, predtym este ako aupairka v troch krajinach (byvanie u tych rodin) a poviem Ti, dalo mi to velmi vela, cudzie jazyky, cestovala som (len v Taliansku som navstivila 25 miest, niektore aj opakovane), ale si aj usetrila a hlavne videla rozne sposoby zitia a to mi velmi pomohlo si uvedomit, ako chcem zit ja. Bol to pre mna skvely start do zivota (do zahranicia som odisla v case, kedy internet bol v plienkach, mobily mali len najvacsi machri a moje jedine spojenie s mamou boli listy, ktore v tej dobe z DE cestovali bezne aj dva tyzdne...).
Samostatne byvanie by som aj spatne uprednostnila pred bezhlavym vrhnutim sa do vztahu / zotrvanim v takom, kde uz teraz citis, ze to nie je to prave orechove...
@mamatroch
Presne takého muža má kamoška. Tiež šli k svokrom bývať na “chvíľu”. Z chvíle je 14 rokov a majú 4 deti. Záhrada, dvor, kury, kozy, dedina, horný-dolný koniec, kostol a všetko pod dohľadom svokry ☝️. So mnou sa prestala stretávať, lebo som podľa jej muža veľmi “progresívna” … rozumej, mám na veci vlastný názor a nebojím sa ho použiť. Kočka mala iné plány, ale … chalan ju tak spracoval, že je vlastne “šťastná” 😞
Bože na čo ti je takýto muž ?🤔 ja som priam zhrozená. Ty si pekne zariadené život po svojom. Domov za ním neutekaj. Mysli na svoju budúcnosť.
5 rokov spolu. 2krát v kine? Kemp? Výlet raz ročne? Auto na ozdobu... ani ta neodvezie. Neviem co také super na ňom.je? Ze beha mame okolo statku? Robí čo rodicia kazu?
@mamatroch si to krásne opísala 🥹🤭
No tak to potom taký vzťah o ničom
@autorka,
prave som docitala celu diskusiu. Odstahuj sa, a po rozchode nebudes plakat ake strelis šampáňo a konečne zacnes zit svoj zivot a nie ten i h rodinny!
A za odmenu si chod na dovolenku do zahranicia a posli mu pohladnicu - ako sa žije a nie prežíva!
Tu by som fakt ani nevahala ci odist, len by som vybrala kam!
… a inak, mať drahé auto, ale nejazdiť na ňom, aby sa mu čosi nestalo, ani pre vlastnú frajerku si neprísť … tak to je sedláčina najvyšší level 🤦♀️
@yoxinka ved toto. Teraz je este pre autorku sanca ujst a zacat normalny zivot. 5 rokov spolu a kde sa posunuli? Ja a moj sme za 5 rokov stihli spolu vyse roka chodit, navrat zo zahranicia, svadba, ja praca, hypoteka a kupa bytu a dve deti.
Lenze to je teraz chyba vo vela vztahoch, ze namiesto chodenia spolu "lezia".
Namiesto prediskutovania tem ako si predstavujes buducnost, pracovny zivot, rodinu, financovanie domacnosti, chces deti, kolko a kedy, byvat v byte, dome, na dedine, v meste... sa mnohi tvaria, ze najdolezitejsie je poznat vybavu treniek / nohaviciek toho druheho. Ze ten zvysok "uz sa nejako sam vyriesi"...
@mamatroch namiesto chodenia ležia. Aké pravdivé
@mamatroch teraz sa veľa ľudí necháva unášať životom, neriešia budúcnosť, veď nejako bude. Neriešia svoje záujmy, budúcnosť. My sme tiež za 5 rokov toho toľko stihli, neviem si predstaviť len tak spolu chodiť, sem-tam sa vídať alebo žiť u rodičov a nenapredovať či už po pracovnej alebo vzťahovej stránke.
Autorka precitaj si pozorne, co napisala @mamatroch a precitaj to aj 10x!
Takto, mozno s mensimi obmenami, bude vyzerat tvoj zivot, ak s chlapikom zostanes!
Je toto to, co chces?
Inak u mna je chlap, co si kupi drahe auto, hoci realne si to az tak dovolit nemoze a potom ho len lesti na dvore a vlastne nepouziva a dalej chodi vsade busom, aby sa nahodou auticko neostrelo, obycajny hlupak.
Naco ti je chlap, ktory od rodicov nikdy neodide ( a tomu ver, ze neodide), ktory ta nepodpori, s ktorym nemas ziadne zazitky, lebo on ich nepotrebuje, ktory dokonca zvazuje taku sialenost, ako planovane urobit dieta, hoci mate obaja holu r*t, ved rodicia pomozu..
Odid, prestahuj sa do vacsieho mesta, nauc sa jazyk a skus si zivot v inej krajine, cestuj, vzdelavaj sa, si mlada.
Nezahadzuj svoj zivot s chlapom, ktory ma diametralne odlisne predstavy o zivote. Pretoze to ta dobehne!
@yoxinka presne tak isto aj my.
Píšeš ze by to znamenalo koniec vzťahu. A to je také hrozné? Skončila si Bc, čiže máš možno okolo 22-23 rokov. Ja som sa po 5 a pol roku rozišla s bývalým, lebo ja som bola na skole a on 250km odomna, nechcel posunúť vzťah nikde a nevedel si predstaviť presťahovať sa. Od rozchodu ubehlo už viac ako 6 rokov a neľutujem to, domov som sa už nevrátila a ostala žiť v meste kde som študovala. Ľudia sa rozchádzajú aj po viac rokoch ako 5 a nie je to tragédia.
A ešte jedna vec, nemaj dieťa s deckom ako on. Nemáte vlastne bývanie, nič nasetrene a on si ta absolútne neváži. Dieťa je záväzok na celý život, a bolo by to tvoje dieťa, nie tvojej podarenej svokry, ktorá by ti stala za zadkom a bola by si rada, ak by ti ho dovolila vziať na ruky. Odstahuj sa do väčšieho mesta, nájdi si pracu, ktorá ťa bude baviť a on ak ta miluje, pôjde s tebou. Ak nie pride ďalší neboj sa
Rodicia ti radia dobre. Odid a zacni zit svoj zivot
Dobre,predychala som a napíšem ti v kľude🤣si sa zbláznila???ak by bol taký skvelý partner do života tak ťa podporí!vo všetkom. Rodičia sú vec jedna...druhá je vlastný život. Otec sa môže vrátiť prečo nepríde pomôcť máme a nenájde si robotu tu????prečo ty sa máš obetovať lebo JEHO otec robí mimo!prosím otvor oči a začni žiť. Si mladučká. Ak už na intraku tombolou také nijaké(žili sme tak 2 roky a tešili sa na seba šialené,riešili spoločne víkendy)nemáš o čom. Začnite žiť každý život osve. Toto budeš mať celý život,rodí ia budú pred tebou a pred spoločnými deťmi,a ver mi.nikdy sa to nezmení. Urob krok,rozhodnutie a začni žiť.drzim palce
No, tak vcera vecer sme sa rozpravali o roznych veciach, lebo som si chcela ujasnit niektore veci na zaklade toho co ste tu pisali. Bohuzial to vyzera ze ste mali pravdu a on nema zaujem od rodicov odist, ani o 2 roky ani o 5 ci 10 rokov:( Zacala som totiz s tym ze som nad tym celym rozmyslala a ze teda keby sme dieta mali uz teraz, ako si predstavuje ze by sme vedeli platit o par rokov najom keby som nemala hned pracu a ze by sme s dietatom najom asi ani nenasli. Tak sa zacal vykrucat ze mozno by sme ani nemuseli hladat byt lebo jeho rodicia maju cast pozemku nevyuzitu a ze keby sme chceli tak nam ju ponuknu a mozeme tam stavat dom - v podstate v zahrade jeho rodicov. Tak som sa samozrejme pytala ze co to ma znamenat, ze vsak sme boli dohodnuti uplne inak (najskor ze pojdeme hned po mojej skole prec, potom ze teda o tie 2 roky), vraj mu to navrhli rodicia, ze postupne by sa to postavilo, ale by som si aj ja musela najst pracu aby nam to vyslo. No uprimne sme sa pochytili kvoli tomu, pretoze toto vobec nebolo v plane, my sme chceli odist do mesta a som sa tesila ze konecne budeme zit "normalne", chodit na vecere, prechadzky po meste, pracovat na sebe. Nie ze budem v rodnej dedine ci najblizsom meste pracovat za minimalnu mzdu z ktorej pojde polovica na stavbu domu. Velmi ma sklamalo ze o tom vobec uvazuje a dokonca vyzera ze sa mu to pozdava, aj ked este pred rokom sme sa spolu stazovali na to ako tu nic v okoli nie je a ako obmedzujuce je tu zit. Zrazu to tu je uz pekne a mali by sme aspon blizko mojich aj jeho rodicov, priatelov, nemuseli by sme riesit stahovanie a ze ako dlho by trvalo kym by sme si kupili niekde inde nieco vlastne. Este vytiahol ako argument ze on tu ma psa, ze ci chcem velkeho psa odniest do minibytu, ze on je predsa zanho zodpovedny. Pritom ten pes je uz starsi a sam mi hovoril ze by ho tu nechal rodicom, tym by to bolo jedno. Zrazu uz je to prekazka. Som sa pytala ze na co si mysli ze som studovala, ze ci len tak aby som robila predavacku, tak len povedal ze mozno sa casom najde aj nieco lepsie, ale to je uplna hlupost, tu naokolo nie je nic co by suviselo s lepsou pracou v mojom odbore, ze zatial by sme aspon stihli dieta a keby som nahodou nieco potom nasla, tak by sa on starala jeho alebo moja mama. Fakt mi pride ze ho nespoznavam, uplne zmenil nazor a vsetko vidi strasne jednoducho ako keby mu to bolo jedno. Este sme dnes o tom pisali ked uz sme sa trochu ukludnili, ale to vyzera ze kazdy chceme nieco ine...
Normálne mu povedz, že sa zdá, že vaše cesty sa definitívne rozišli a choď si po svojom. Povedz, že ty máš väčšie sny, ako žiť v rodnej dedine, robiť predavačku a starať sa o deti.
On je chlap bez názoru, ktorý celý život bude počúvať mamku. Keď si ochotná toto akceptovať, ostaň s ním. Ale skôr to vidím na rozchod.
Sama vieš čo máš urobiť. Si mladučká, chlapov ešte bude, zahrábat sa s prvým z dediny robiť v jednote za minimálku a rodiť deti nie je tvoj sen.
Zober kufor odstahuj sa kdesi do nájmu s ďalšími babami a rozbehni si život. Ja som takto odisla v 18 a bolo to najlepšie rozhodnutie. Nezahrab sa tam ak to tak nechceš
je mi to luto autorka, ze to takto skoncilo. Ale aspon ste si na cistom a vies sa zariadit podla seba. Nezabudni, zivot mas iba jeden. Repriza nebude.
Chodte od seba cim skor sama vies ze to nechces tak nacp cakat dva roky? Pre teba uplna strata casu,
Je mi to luto, ale on mi pride uz uplne zmiereny s tym, ze ostava u rodicov. Rozmysla ako keby mal uz minimalne 60r a nic nove uz od zivota nechce. Proste mu je dobre tam kde je a nic netreba menit, ved naco ked to doteraz bolo dobre. Nechapem co ma stale s tym, ze stari rodicia budu vychovavat vase dieta?
@cimage
Lebo jeho mama mu to nabulíkala. To bude ten typ, že keby sa im narodí dieťa, vytrhne ho mladej z ruky a bude všetko robiť po svojom, lebo ona to vie najlepšie. A nakomplet sa do všetkého bude montovať. Mladí by museli robiť všetko, čo matka povie, lebo veď šak im dali pozemok na postavenie domu. Synáčik by ani necekol a robil všetko, čo by mama povedala. No, nechceš mať takú ženskú za riťou.
Diskusiu si zakladala s otazkou ci čakať na neho 2 roky. Takto si ho aspoň donútila sa vymacknut a zistila si ze v jeho hlave to nikdy dva roky neboli a len ta naťahoval. Teraz ti nieje do smiechu, viem, ale bud šťastná ze si to zistila teraz a nemusíš s nim premrhat svoje najlepšie roky.
Moje najkrajšie obdobie v živote bolo keď som sa presťahovala do väčšieho mesta, do zdielaneho bytu, začala pracovať aj ked nie za uplne vela penazi, užívala si slobodu,objavovala nove miesta, novu gastronomiu, kaviarne, a všetky tie možnosti veľkého mesta. Tento pocit voľnosti ti prajem zažiť.
Presne takeho priatela som mala aj ja. Ja som sa s nim kvoli tomu ale rozisla hned po VS, odisla som na work&travel do USA na 5 mesiacov, takze ani nemal moc moznost otravovat aby som sa k nemu vratila. Po navrate som sa hned prestahovala do ineho mesta, nasla som si novych kamaratov, vystriedala niekolko robot dokym som nasla tu pravu. A on zobytnil podkrovie rodicovskehi domu a tam zije so svojou zenou a dietatom a nikdy z tej dediny neodisiel.
Najlepšie bude keď si pôjdeš po svojom a budeš si plniť svoje sny. On sa buď nakopne a pridá sa alebo ostane tam kde je (čo žiadny super život nebude, už vôbec nie pre mladú babu ktorá toho môže zažiť ešte kopu).

Ja neviem ale zena po 60 ved to este nema ani dochodok.To uz teraz sa o nu treba starat???Ved ma este chodit do prace.A ked sa o nu treba starat tak ako sa ona bude schopna starat o male dieta?Svokor ked robi roky v zahranici tak prijem musi mat pekny.V dedine sa najdu chlapci co pomozu s drevom a zarobia si.A uplne zboznujem argument,ze sestra pripadne surodenci ziju daleko a ten co ostal posledny doma tak musi ostat mame pri sukni a znicit si zivot....