icon

Zvažujem kariérnu zmenu

ghost1993
5. jan 2026

Zdravim

Potrebujem od vás radu , pomoc. Dlhšie už uvažujem nad zmením práce. Mám 32 rokov. Chcel by som sa posunúť niekde inde tam kde som v práci. Už pár rokov pracujem ako operátor výroby a čoraz ma tá práca deprimuje , som častokrát podráždený , nič ma nebaví ,to čo ma bavilo. Viacerí mi hovoria, že aby som si spravil nejaký kurz. Som vyučený mechanik počítačových sieti, ale už pár rokov ako som začal pracovať ako operátor , som veľa veci pozabudal . Čo myslíte , keď spravím nejaký kurz povedzme niečo v oblasti IT alebo niečo ako účtovníctvo ? Otvoria sa mi nejaké možnosti pracovať niekde inde ? Vek mi pribúda a viem že v tej práci to nevydržím do starších rokov. Prosím žiadny hejt , ani hlúpe poznámky. Ďakujem za každú radu

jblheart
5. jan 2026

@ghost1993 Idú ťažké časy, kvôli umelej inteligencii, šetreniu či konsolidácii sa prepúšťa vľavo vpravo. Mal by si si to dobre rozmyslieť a dať si pre a proti. Ak si myslíš že kurz ti pomôže nájsť prácu ktorá ťa bude viac baviť a je po takej aj dopyt tak choď za svojím cieľom. Možno si len vo fáze vyhorenia a potrebuješ skôr motiváciu aby si pokračoval a nie hneď inú prácu. Je to na tebe, držím palce.

13uzivatelka11
5. jan 2026

Nie, na študovanie IT je už dosť neskoro, trh je presýtení mladými programátormi a myslím si že aj na účtovníctvo je dosť neskoro, ak s tým nemáš žiadnu skúsenosť a nemáš na to školu. O "uctovnika" s kurzom sa firmy nepotrhaju. Ak máš k tomu vzťah, skôr budú teraz asi potrebné nejaké profesie, kde sa pracuje fyzicky, napríklad nejaký elektrikár, Kurenar.. ale teda na to asi tiež iba kurz nestačí

13uzivatelka11
5. jan 2026

Teda nechcem ťa odradiť z ďalšieho vzdelávania, ale zrovna si si nevybral najvhodnejšie odbory. Účtovníctvo má zmysel, ale to treba fakt vediet, neustále sa vzdelávať, nestačí na to jeden kurz. Ak by si si vybral účtovníctvo len aby niečo bolo, to by si zbytočne vyhodil čas a peniaze

anonym_5cca98
5. jan 2026

@ghost1993 ako hovoril Jaro Slávik " neskusis, nevieš" rozhodne budem držať palce. Ja zase hovorím kedy, ak nie teraz.

billy_jean
5. jan 2026

Ak chceš zmeniť profesiu, určite nie účtovníctvo, či IT. Navrhla by som ti pozíciu predajcu/poradcu u mobilného operátora, prípadne predaj telefónov, elektroniky apd. Tam by si možno niečo mohol aplikovať zo školy, prípadne ak si zdatnejší v technológiách, nemusel by to byť pre teba problém. Ak by si už mal skúsenosti s predajom, bol by si vykomunikovaný, tak by si sa vedel presunúť do nejakej inej sféry -bankovníctvo, call centrum, reality, nejaký obchodný zástupca pre technický produkt apd. Išla by som teda touto cestou určite.

a0
5. jan 2026

@ghost1993 ešte stále máš možnosť sa dostat na IT support (býva už menej ponúk) a tam by som s tvojim vzdelaním asi aj začala. Kurz ti moc nepomôže, akurát tak si možno oprášiš staré vedomosti.

petamich
5. jan 2026

@ghost1993 podporujem kariernu zmenu ale zle si si vybral, ako clovek roky pracujuci v IT sektore (IT konzultacna firma) si dovolim tvrdit, ze dnes (a ani kedysi, to len tak ruzovo vyzeralo) jeden kurz nestaci, firmy optimalizuju, prepustaju, vela ukonov trivialnejsich, napr. zakladne QA role nahradza automatizacia, cize ak nemas k tomu serioznu biznis znalost, tak s kurzom neuspejes uz ani na entry poziciach. A sice nie som odbornik na uctovnictvo, ale to je druha oblast, kde ti jeden kurz naozaj nestaci, pre mna to je to oblast, ktora si vyzaduje riadne vzdelanie a celozivotne vzdelavanie, lebo v kuse sa nieco meni. Tymto ta naozaj nechcem odradit a nehovorim, ze je to nemozne, hovorim len to, ze jeden kurz nestaci akokolvek "dobry" by bol a asi by som si vybrala inu cestu alebo inu oblast.

domkakvet
5. jan 2026

@ghost1993 neviem co a ci vobec ma IT a uctovnictvo nieco spolocne, tym chcem povedat, ze si mas vybrat pracu, ktora by ta bavila a nie podla toho ake kurzy su momentalne v ponuke, alebo neviem ako si dosiel prave k tomuto, ale ak inak nedas, tak skor IT ako uctovnictvo, ale najskor to co by ta bavilo, aj ked to nebude prave kurz.

nalia
5. jan 2026

Pracujem v oblasti účtovníctva roky a neodporúčam ti vybrat sa tymto smerom. Z dlhodobého pohľadu je to neperspektívna oblasť so silným tlakom na optimalizáciu procesov a automatizáciu. Ľudia s mnoho ročnými skúsenosťami sú prepúšťaní. Perspektívu majú iba tí ktorí sú flexibilnejsí, ochotní transformovať sa od tradičného účtovníka smerom k analýze dát, prepojiť svoje skúsenosti s AI (a učiť ju) a samovzdelávat sa v tzv. zručnostiach budúcnosti. Za posledných 10 rokov sa trh práce tak výrazne zmenil že systém vzdelávania nestíha. Profesie budúcnosti reálne existujú posledné 1-3 roky al. práve vznikajú, t.j. neexistuje škola/kurz na tieto profesie. Ľudia získavajú odbornosť v týchto smeroch reálnou skúsenosťou, transformáciou z iného blízkeho oboru. Skús si otvoriť chat GPT, napíš mu čo presne vieš, s čím máš skúsenosť, vymenuj všetky nástroje, stroje a programy s ktorými vieš pracovať, nech ti poradí akým smerom sa uberať. Nezabudni spomenúť že hľadáš menej fyzicky náročnú prácu než si mal doposiaľ. Keď nič iné, precvičíš si ako sa robota pýtať správne otázky, čo je mimochodom jedna z tých spomínaných zručností budúcnosti (tzv prompting). Ak nevies kde nájsť chat GPT pán google ti rýchlo poradí. Ďaľsia vec čo by som poradila je otvoriť si profesiu, pozrieť ponuky v tvojom okolí a zamerať sa na tie kde vidíš blízkosť k tvojej odbornosti. Pri tých ktoré ťa zaujmú si pozri ake ďaľšie zručnosti zamestnávateľ vyžaduje a na to sa sústreď. Veľa šťastia.

anonym_c31691
5. jan 2026

No a tam kde si,sa ti neda posuvat???Napr.za majstra,ci mechanika strojov,ved ich ovladas tak aspon budes kde,co sa pokazilo.
Ja napr.tiez menim poziciu vo vyrobe,sice niesom operator vyroby,lebo nie som za strojmi,som medzi kus,medzi 2ma vyrobami a teraz idem zase medzi kus ale zase medzi 2ma vyrobami ale ineho.No predtym som mala 5masin a teraz len 2,predtym som sa nahanala,teraz pri nahanacke budem mat uplny veget az nic nerobenie za co budem mat zase vycitky,ze nic nerobim ale plat krasny mi ide.

anonym_c31691
5. jan 2026

Aj v stredu si idem lahnut na nocnu do kuchynky,a uz za zvyseny plat.

nalia
5. jan 2026

Viem že si písal že by si chcel niečo menej fyzicky náročné ale pokiaľ si manuálne zručný tak druhý smer kam sa uberať sú tradičné manuálne prace ako už vyššie zaznelo, na štýl vodár, prerábka kúpeľne, elektrikár, omietky a pod. Podľa môjho názvu toto ked vie človek robit tip-top a je šikovný, dá si záležať, tak zlatá baňa. Málokto mladší 40 rokov sa v týchto veciach vyzná a dopyt najmä vo veľkých mestách je obrovský. Asi 2 roky dozadu som hľadala niekoho kto mi pride vymeniť sprchový kút, horko ťažko jedného som našla, chalan prišiel za 2 hodiny to mal hotovo, zhrabol 300€ a mal vybavene šiel na ďaľšiu zakázku. Obdobne inštalácia klimatizácii (už bude asi len teplejšie) a iné obdobné práce kde nemusíš mať obavu že ťa nahradí nejaká AI.

anonym_b8d0e4
7. jan 2026

@ghost1993 chát gpt radi:
kurz, ktorý:
• nadväzuje na to, čo si už kedysi robil
• má reálne pracovné uplatnenie
• umožní začať aj na junior/technickej pozícii

A) IT – technická cesta (najlogickejšia pre teba)

Napríklad:
• IT support / Helpdesk
• Junior network technician
• Servisný technik
• Správa sietí – junior

Kurzy, ktoré dávajú zmysel:
• základy sietí (TCP/IP, routery, switch)
• Windows / Linux základy
• CompTIA A+ / Network+ (aj bez certifikátu, stačia vedomosti)
• práca s ticket systémami

➡️ Toto sú pozície, kde:
• nečakajú, že budeš génius
• berú ľudí 30+
• oceňujú spoľahlivosť a technické myslenie
B) Účtovníctvo skôr nie.
C) Technické pozície mimo výroby

Ak by IT nevyšlo:
• technická kontrola kvality
• technik údržby
• plánovanie výroby
• technická administratíva

Často lepšie psychicky než pás.

zelenykvet
8. jan 2026
@anonym_5cca98

@ghost1993 ako hovoril Jaro Slávik " neskusis, nevieš" rozhodne budem držať palce. Ja zase hovorím kedy, ak nie teraz.

@anonym_5cca98 Jaro Slavik skusil a vedel😂😂😂😂Sorry, nedalo mi. No k veci: autor prosim ziadne ucto. Ja by som na tvojom mieste nadviazala na SŠ. Instalacia serverov, proste hardwarove veci, sikovni mechanici si pracu najdu. A nebude to tak ubijajuce ako monotonnost vyroby.