Zvažujete otvorenie herničky pre deti?
Ahojte. Otvorili by ste si herničku pre deti? Primárne pre tie najmenšie od 0 do cca 6 rokov? Sme väčšia dedina, cca 6000 obyvateľov a je tu iba jedno menšie exteriérové ihrisko, nič viac.
Prípadne sa ozvite tie, ktoré takúto herničku pre deti vlastníte. Ďakujem 😊
Neviem odkiaľ si , ale ja som minule tak nad tým rozmýšľala.. ja som z okolia Šamorína a tam nič také nieje, a sú v okolí veľké dediny kde je fakt veľa mladých rodín , takže záujem by tam bol.. takže podľa toho kde, či je v okolí niečo iné podobné . A hlavne by mať aj dobrý nápad k tomu.. napr sem tam animátor, deň tam možno nejaká babysitting pre detičky, tvorivé dielnicky, zaujímavý program, ... Mňa by to bavilo 😊
@thirstymonk držím ti päste 🙂
6.000 je uz velka dedina. Poviem ti moj nazor, som aktivna matka na RD, byvam 5 km od krajskeho mesta ale v hernicke som bola naposledy niekedy na jar. V lete vobec a od septembra chodi do skolky, to som rada ked je pekne pocasie a ideme na ihrisko. Ked zacnem pracovat tak asi ani to ihrisko nestihneme. Ak by bola u nas v dedine taka moznost ist do hernicky isla by som asi skor v zime alebo v dazdi ale na druhej strane by som si povedala ved to iste robila cely den v skolke. Zalezalo by aj od vstupneho. Chodili sme aj do materskeho centra na kurz a do herne, tam bolo vstupne 2€. Dalsia herna ma vstupne 9.50€ co je uz na hrane, za taku sumu tam nejdes kazdy den. Neviem odkial si, pozri si Filipova izba, to je taka pekna mala hernicka na tvoj styl. Vstupne maju okolo 5€ ale su v nakupnom centre. Cize neviem kolko by boli ochotny u vas ludia dat, aka je kupyschopnost, ked sa uzivia 3 restauracie tak asi dobra. Mozno dat nejaku permanentku na vstupy za lepsiu cenu nech sa ti vracaju. Napad je to pekny, aj ja by som take nieco vedela vytvorit u nas ale nemyslim si ze budes mat z toho zisk.
Ja bývam v meste, (cca 15 000 obyvateľov) a veru herne su tu väčšinou prazdne. Este v zimnom, jesennom období tam ako tam zavita niekto ale na jar a v lete je naozaj prazdna. Mali sme ich tu tri a teraz zostala tusim uz iba jedna
ak by som mala vlastné priestory, tak by som o tom možno uvažovala, ale necielila by som len na najmenšie deti. Asi by som riešila niečo univerzálnejšie.
Super napad
Nie. U nas v okresnom meste s 15 000 obyvatelmi je jedno taketo detske centrum. A nikto tam nechodi. Uz to malo asi 5 majitelov a kazdy to po roku - dvoch predal. Ked je vonku pekne kazdy je na ihriskach a v zime sa mamicky boja bacilov, ze tam deti ochoreju.
Svagrina si otvorila v dedine velkej ako tvoja, naokolo su dve dediny, kde nie je nic take, ona je ucitelka zo skolky, teraz na materskej, ale henricka je len doplnok, ona robi tie kurzy pre deti, hernicka ju neuzivi, najom, energie (a to ma kamaratsku cenu), z hygieny musis vela veci splnit, ked tam budu deti. Decka na dedine pridu len ked prsi alebo je zle pocasie, inak su s rodicmi skor vonku, oslava na mikulasa ta nespasi. Premysli si, vypocitaj, ale je tk velmi velky naklad a nechcem ta odradzat, ale moze to byt zabavka, len ked ti nebdue luto, ze kazdy mesiac ti odide velke mnozstvo penazi, ale vrati sa len minimum, ak sa vrati...
Vstupne naklady su vyssie.
Vhodny priestor, netoxicke farby a latky, bezpecne vybavenie a hracky (kvoli urazom), dostupne wc, bezpecnost (bozp a po), povolenie z hygieny, dostatocny pocet ludi na dohlad (ak tam mozu rodicia “odlozit” dieta na nejaky cas) + mzda tym ludom, administrativa pred ich zamestnanim, atd. (ak ich teda budes mat).
Ty si zalozit zivnost, nahlasit sa na urady, viest uctovnictvo, alebo aspon uctovnu evidenciu, mat v merku dane a povinnosti.
Potom naklady na elektriku, vodu, pripadne plyn. Naklady na obmenu hraciek (vcelku rychlo sa to nici, ked sa s tym hra viac deti a nie vsetci rodicia riesia, co s tym dieta robi. Niektore je maly rozoberatel a rodicia uz rezignovali.).
Atd.
Da sa to, len to chce vela nadsenia. A je to praca s ludmi. Tak pevne nervy a sebaovladanie (uz len tu na mk vidis, ze kolko matiek, tolko pristupov, ocakavani a rieseni situacii).
A navratnost sa moze ukazat mala, lebo nad 2 eura vstupneho nikto dat moc nechce. To radsej pojde do parku, ci ostane doma.
Kedysi to slo lahsie. Ked boli moje deti male, tak si ludia proste otvorili izbu doma (aj v panelaku), dali hracky, hlavne aby bolo wc v dosahu a nejak viac sa nic neriesilo.
Najlepsie popatrat po nejakej metodike, alebo navodoch na nete, co to vsetko dnes z roznych zakonov zahrna.
@moonlight1210 jeeej, ďakujem za obšírnejšie vyjadrenie 😊 študujem, čítam si o tom veľa na internete, len ma prekvapilo, že v dnešnej dobe už o tie detské kútiku nie je vôbec záujem podľa odpovedí maminiek, ktoré mi tu písali. Každý je radšej doma.
píšeš, že je u vás jedno menšie menšie exteriérové ihrisko. Tak podľa možnosti k herničke urobiť aj nejaké zaujímavé exteriérové ihrisko pre deti do 10 r. 🙂
A este ako tam budu/nebudu deti jest a kde. Aby neporozlievali dzusy, neumazali veci jedlom. Obcas sa nejake proste pocika na zem, alebo do nejakeho vankusa na ktorom sedi, lebo ho ucia bez plienok a este ma nehody.
Znama ma hernu ako doplnok k restauracii. A je s tym aj tak celkom vela starosti. Po troch rokoch menila komplet koberce (napriek vsetkemu tam rodicia pustaju deti obute, s jedlom, ci ich tam krmia pri hre). Priebezne raz za dva-tri mesiace vyhadzuju znicene hracky a doplnaju nove. A detstky nabytok asi raz za pol roka (polamane stolicky, stoliky, doskriabane kresliace tabule, ponicene kosiky a krabice na hracky). Kedze vynosna je restauracia, tak sa to da. Ale samostatne je to nevynosne. A to je ich vlastny priestor bez najmu.
Takze ak samostatna herna, tak vymysliet doplnkove akcie, co prinesu navstevnost a peniaze.
A ty by si este mala z hladiska hygieny (aj bezpecnosti) obmedzit aj pocet osob v miestnosti, a tym padom asi aj maximalny cas, aby sa tam naucili chodit viaceri a nemala si tam naucenych chodit len par ludi, co tam budu sice travit hodiny, ale ked nepridu, tak ostane cely den poloprazdno az prazdno.
inak dobry tip je ist sa do takej hernicky pozriet a pripadne pokecat s majitelom/kou. napr. dobra hracka v tatranskej lomnici je super - maju vyhodu, ze su v turistickej oblasti, a presne maju obmedzenie poctu navstevnikov, vstup sa plati na hodinu (a nie je to lacne), ale maju to tam krasne.
To som rada že sa otvorila táto téma. Ja uvažujem ísť smerom denného centra. Robila som si prieskum záujmu u nás v malej dedine (700 obyvateľov, vysoký nárast mladých rodín, 15 minút od mesta.) o herničku bol nulový záujem, supluje ju škôlka, ale o denné centrum, letné tábory, voľnočasové krúžky bol záujem. Najviac však ľudia hlasovali a dávali požiadavky za animátorov, stráženie pre deti a denné jasličky. Neviem či ti to nejak pomôže ale moc rada pokecám o tom aký koncept by bol dlhodobo udrzatelný. Uvažovala si aj o komunitnom centre?
@witchlucia nechcem ísť cestou materského ani komunitného centra. Moja vízia bola zriadiť herničku pre deti, kde by sa konali rôzne kurzy, cvičenia pre deti, tvorivé dielničky, krúžky, swapy a podobne. Samozrejme aj akcie pri príležitosti sviatkov, detské oslavy a stráženia detičiek.
Ďalej podľa záujmu rôzne prípravy pre budúce mamičky, sedenia s laktačnými poradkyňami, nosenie detičiek a pod. Je toho veľa 😊
@witchlucia a ty si chceš založiť to denné centrum Lucka?
@witchlucia mat jaslicky je extremna zodpovednost, svokra mala, obrovska prvotna investicia, zospvoednost, hygiena, to veru nie je med lizat. Strazenie deti celkovo je narocne, rodic neda predsa dieta len tak hocikomu, kopec veci treba splnit.
Ahoj, v mojom rodnom meste, ma cca 5.000 obyvatelov, takuto hernicku otvorili a ja som bola rada, ze aj tam uz nieco je aj pre male deti, lebo dovtedy tam jnic take nebolo. Fakt sa snazili - rozne oslavy, karneval, aj rozne obcerstvenie - no aj tak po roku zatvorili. 🤔
@anonym_autor ahoj, išla si do toho ?
Tak zatiaľ ste tu cca 70% pre nie, nepúšťať sa do toho a 30% je za to, to skúsiť 😊
Neviem baby. Najprv si to celé spíšem na papier, či by sa mi to teda reálne oplatilo a prípadne sa pôjdem spýtať na obecný úrad, aké voľné priestory majú na prenájom. O pár z nich viem ( zhruba 200,-eur mesačne). Potom sú tu priestory od súkromníkov za vyššie sumy a do toho by som nerada šla.
Každopádne keď budem vedieť ceny prenájmov, dám si to celé dokopy na papier a podľa toho sa rozhodnem. Ďakujem veľmi pekne za všetky vaše názory, nakoľko ja som to doteraz videla cez ružové okuliare, ale vy ste mi na to dali aj reálny pohľad ❤️
@anonym_autor ako si sa nakoniec rozhodla?

Neviem odkiaľ si, som z 50 000 mesta máme tu perfektnú hernicku, chodia tu ľudia aj z okresného mesta a robia aj požičovňu hračiek s rozvozom po širokom okolí, plus akcie a oslavy... Myslím že im to ide.