icon

Zvládli by ste odlúčenie od 2 ročného na 6 mesiacov?

carmenuca
16. apr 2010

Zienky, zaujimalo by ma ktora z vas by bola schopna nechat dieta doma napr. s vasimi rodicmi a odist na niekolko mesiacov. Dostala som totiz ponuku na 6 mesiacov do zahr. no malo by to byt bez malej co nezvladnem, odmietla som. Myslite si ze by ste dokazali nevidiet dieta 6 mesiacov? Aj keby ste si boli ista ze bude v dobrych rukach. Neviem ci tu taka nejaka tema uz je, nenasla som.

Strana
z2
jarus1
16. apr 2010

6 mesiacov u takého malého dieťaťa je neskutočne dlh doba....do 3 rokov prebieha najprudší vývin či už motorický alebo sociálny....chápem ťa, že po pracovnej stránke je to lákavé. Ja by som sa snažila dohodnúť tak, aby som si mohla vziať dieťa so sebou. V zahraničí sú MD veľmi krátke, takže škôlky a jasličky či opatrovateľky sú bežne dostupné. Je to na tebe čomu dáš prednosť, ale investícia do dieťaťa, aj ked teraz ju ešte nevidíš, je neoceniteľná a vráti sa ti neskôr 1000-násobne 🙂

wali
16. apr 2010

carmenuca, no tak som nad tym rozmyslala a asi by som to tiez nezvladla. nas maly bude mat teraz za chvilu 3 roky a bol len nedavno u nasich max na tyzden na prazdninach. doteraz som nebola schopna ho poslat na dlhsie prec, pretoze byvame daleko od rodicov, takze keby nieco, nemohla by som hned za nim prist. teraz to uz bude ine a toto leto na prazdniny urcite pojde. ale v tvojej situacii, ked sa bavime o 6 mesiacoch - ja by som to nezvladla. no to zavisi samozrejme od povahy tej ktorej mamicky. su zeny, ktorym to problem nerobi. a ine by nieco take nespravili ani za svet. urcite sa riad tym co citis 🙂

jankapiknova
16. apr 2010

ahojte, tak ja osobne by som to nespravila a po pravde ani nechapem jak to niekto može dokazat. Niekedy som rozmyslala jak može niekto ist po pol roku do prace a male dat na starost babkam a to samozrejme ste každy vecer s dietatom,ale samozrejme,niekedy je človek donuteny z finančneho hladiska ale na 6 mesiacov do zahraničia 😕 NIKDY 😉

babulina
16. apr 2010

ja som bola teraz v nemocnici na tyzden, a bola som z toho hotova, mala bola sice v pohode, ved babicka sa o nu prikladne starala, ale mne nenormalne chybala a za ten tyzden sa tak vela naucila, ze mi to prislo este viac luto ze som nebola s nou a to bol iba tyzden, takze ani za svet by som nesla nikam pokial to nebude nevyhnutne

risskaa83
16. apr 2010

ahojte,ja bi som neisla prec,mne to svokra tiez navrhovala ze mame ist z priatelom do ciech pracovat a ked si tam vybavime podnajom tak prideme pre maleho.tak ja bez maleho v ziadnom pripade,to je moj nazor

carmenuca
autor
16. apr 2010

no tak vidim ze som uplne normalna zienka, ked nechcem ist bez malej. Moj manzel by s tym totiz ziadny problem nemal. Vobec to nechapem. Ako by mohol ist bez nej?

risskaa83
17. apr 2010

chlapis u iny hahaha aj moj sa chysta najprv sam ale uz mu to trva 2mesiace ani jemu sa niejak nechce hahah

zuza.m
17. apr 2010

no ja rozhodne nie ani za milion... 😉 ani keby je v lepšich rukach ako v mojich...
podla man si urobila dobre neskor by si to určite lutovala ked by si po pol roku došla domov a dieta by ta nepoznalo.srdce by ti prasklo...inak chlapy su iny.to ani riešit nemusiš.... 😉

carmenuca
autor
17. apr 2010

no tak sa vam este postazujem. Dnes z mojho vypadlo ze mu nasi spolocny znami (na zaciatku len jeho znami / boli nam na svadbe za svedkov takze teraz su to nieco ako nasi spolocny rodicia, manzel je cudzinec a unich sa to tak berie) poradili ze by sme malu mali nechat doma a ist. Co ma strasne poburilo lebo zienka ktora to povedala nebola bez svojho dietata viac ako tyzden. Ma velke stastie ze to nepovedala mne, asi by z toho bola poriadna hadka.

lubikaf
17. apr 2010

carmenuca ja by som to nedokazala nechat maleho na tak dlhy cas doma, aj ked by mohol byt s mojou mamou, lebo je nezamestnana, a viem, ze ta by sa o neho postarala vyborne. ale nedokazala by som to preto, lebo by mi neskutocne chybal. a bala by som sa, ze na mna zabudne, co by sa podla mna urcite stalo, pol roka je dost dlha doba.

a o tom, co povedala ta vasa znama - najjednoduchsie je starat sa do druhych, to ide kazdemu na vybornu, a ona by na tvojom mieste isla prec? skusila si to vobec predstavit, ake by to bolo, keby odisla od svojho dietata na pol roka?

jarus1
17. apr 2010

ja sa skôr čudujem tvojmu manželovi, že si vôbec takéto niečo predostrel...bola by som o to viac opatrná a duplom by som už o tom vôbec neuvažovala

carmenuca
autor
17. apr 2010

Samozrejme ze ona by to neurobila, viem to ved ju poznam. Ale to je predsa ina situacia, tu sa nejedna o nu tak sa jej to lahko rozhoduje.

carmenuca
autor
17. apr 2010

a ako som pisala tomu mojmu uz vobec nerozumiem

ellit
17. apr 2010

ahoj carmenuca, ja by som malinkeho nikdy na svete nenechala tak dlho sameho. Toto su najkrajsie, ale hlavne najdolezitejsie roky jeho zivota. To, co vlozis do vztahu teba a jeho sa ti odzrkadli v dalsom vasom spolocnom zivote. Mne by puklo srdce zialom za nim. Ja som bola teraz len necele 4 dni v porodnici a riadne som si za mojim drobcekom poplakala ako mi chybal. Tak sa nenechaj odradit od svojho usudku a kasli na pracu.......ON je dolezitejsia sucast tvojho zivota. Praca bola, je a bude, ale tvoj drobcek vyrastie a najkrajsie obdobie zivota nemoze byt bez svojej maminy. Si predsa pre neho stred jeho vesmiru !!!!

carmenuca
autor
17. apr 2010

no tak dalsia hadka, ale teraz uz o vsetkom, vsetko spolu da velku hadku.Uz to nebolo len o malej. Asi sa budem musiet prestahovat na inu temu nieco ako pred rozvodom a pod. som unavena

jarus1
18. apr 2010

carmenuca..teraz musíš stáť za svojím ako matka....nerozhoduješ v tejto chvíli iba o sebe, ale o celom svete svojho dieťaťa...a to snad stojí za dôkladné uváženie, nie?

lenusiatko
18. apr 2010

Carmenuca, skor si myslim, ze ide o nejaky stret kultur, neviem akej narodnosti je tvoj manzel, ale aj moje kamaratky su vydate za cudzincov a ti sa prevelmi cuduju, ze ja som este doma s 2-rocnym dietatom, ked oni bezne davaju deti od 3-4 mesiacov do jasliciek. Ja sa na tuto temu s nimi vobec nebavim, pretoze oni uz boli nutene "napachnut" tymto stylom zivota a zariadit sa tak. Niekto pracuje skoro, ma na seba cas, o dieta sa mu staraju druhi a niekto zo seba vytazi maximum a venuje vsetko svoje ja dietatu. Neodsudzujem ani jedno ani druhe, nikdy nevieme, co nas v zivote postretne a co budeme nuteni spravit, rob to co citis a na co sa citis, bez toho, aby ta ktokolvek okrem tvojho dietata ovpyvnil...

kveta
18. apr 2010

Camenuca, ber to ako moju paranoidnú ideu, ale nepripravuje si Tvoj manžel pôdu pre rozvod, aby dieťa dostal do svojej opatery /"Matka ho na pol roka opustila..."/ alebo nechce Ťa dostať do zahraničia preto, aby si bola od nich preč? Neviem kde žiješ, ale sú krajiny kam Ťa nevpustia bez písomného súhlasu manžela...

A na Tvoju otázku: sú situácie, kedy by som dieťa dala na polroka preč, ale to sú také extrémy ako podstupovanie chemoterapie, vojnová zóna v krajine a podobne... Inak nie.

carmenuca
autor
18. apr 2010

Kveta, my by sme mali ist spolu do zahr. s manzelom pracovat. My sme tam pracovali roky spolu ale teraz je to ine. predsa mame dieta. Ale on nie je taky pruzny, tu na slov pracu nejaku lepsiu nenajde lebo nevie po slov. tak chce ist do zahr.

jarus1
18. apr 2010

carmenuca...neviem čo je to - nie je pružný...jednoducho ste rodičia a život je iný ako bez záväzkov..dieťa je v prvom rade obetavosť...Kveta ťa iba varovala, čo všetko za tým môže byť, netvrdí, že to naozaj tak je...

carmenuca
autor
18. apr 2010

ja viem ze ma chcela len varovat, ved nikdy nevies. a to / nie je pruzny je asi to ze on vela obetovat nechce. Mam pocit ze na prvom mieste je vzdy on.

jarus1
19. apr 2010

a to je pri malom dieťati dosť zásadný problém, lebo chceme či nechceme, na prvom mieste je dieťa a jeho potreby, ktoré si v tomto veku nedokáže uspokojiť ešte samo. Si dobrá matka, verím tomu, že ti srdcie napovie, ako sa máš rozhodnúť 🙂

gocrazy
19. apr 2010

Ahoj carmenuca,
ja mam chlapceka, v lete bude mat 2 roky a zatial som ho nechala par krat u babky tak max. na 1 hodinu, nikdy by som nesla bez maleho za hranice, na pol roka urcite nie. manzelovi sa velmi necuduj, on nebol 9 mesiacov tehotny, on neprezil porod a nevie ake to je po tom vsetkom, co sme si my mamy uzili,prilozit si babatko k sebe...muz, nech je akokolvek vynikajuci a vzorny manzel, starostlivy otecko, nikdy nebude mat taky vztah, aky ma dieta s matkou, keby si na pol roka odisla od maleho,myslim, ze by sa ten vztah narusil, aspon z maleho strany, uz by bol ovplyvneny niekym inym, tazko by si potom podla mna znasala tie chvile, keby si sa po polroku vratila spat a maly by ta odmietal.....

carmenuca
autor
21. apr 2010

dakujem babky za podporu. chcela som sa citit ako normalna 🙂 , a podla vasich nazorov som 😀 ak nechcem odist bez malej.

zitaje
21. apr 2010

Ahoj carmenuca,
prispejem vlastnou skusenostou 🙂 .
Ked mala moja starsia dcera cca. 4 roky, bola som raz prec asi 5 tyzdnov (tiez pracovne). Bola ten cas s mojou mamou, cize vlastne doma, lebo vtedy sme byvali u nej. Zvladli sme to vsetci dobre, casto som jej volala, posielala som jej kadeco ale ku koncu som uz bola z toho vsetkeho dost na nervy. Ten mesiac, to bolo akurat tak dost. Potom este v jej 5 rokoch som raz bola bez nej necely mesiac.
Teiz si neviem predstavit byt prec od dietata pol roka, ani od ovela vacsieho. A dvojrocne dieta je este ozaj veeeelmi male na taketo odlucenie. A osobne si myslim ze aj tebe ako mamine by to velmi vadilo a mozno by si sa aj vratila skor, keby si sa rozhodla ist.

mamutka
22. apr 2010

ked ma niekto ist pracovat do zahranicia, tak tam ide ako clovek, nie ako dobytok, teda ak ma dieta, zamestnavatel rozumie tomu, ze dojde aj s dietatom a da ho do jasliciek.....
nepride mi to ako zaujimava praca, ked tam clovek nemoze dojst normalne s rodinou, zabyvat sa a zit, skor mi to pride ako ponuka makat 12 hod denne na plantazi....
dobra ponuka vyzera asi tak, ze ti zamestnavatel posle ponuky kde sa da v okoli prace najst ubytko, kde su nemocnice, ake su tam skolky a umozni ti dojst aj s rodinou.
zila som tak, tak viem o com pisem, ak su tam tlaky, ze mas dojst sama bez dietata, je to len shitna makacka a nic koli comu by si mala opustat dieta...
ak ma tvoj manzel s tym problem, nech sa da vysetrit, alebo nech si ide sam dopredu najst kvalitnu pracu, dobry podnajom a potom vas vezme so sebou

carmenuca
autor
22. apr 2010

mamutka super, hlavne ta cast aby sa dal moj manzel vysetrit sa mi paci. Sef je OK, povedal ze mozem prist aj s malou, problem je ze jaslicky tam nie su (je to daleko od mesta to preto) a skolky az od 4 rokov takze treba opatrovatelku a ta sa odtialto tazko hlada, no hadam najdeme potom. No a ten moj manzel, len je pre neho jednoduchsie ist bez malej aby sa potom nemusel starat, on sa ani teraz nepretrhne ☹ . No a ja mam strach aby som to zvladla. Zaklad je, ze bez malej nikam neidem 😉 .

mamutka
23. apr 2010

vies, chciet oddelit matku od maleho dietatka je fakt chore....
docasne sa koli praci niekedy rozdelia partneri, ak je to nutne, to sa da, aj ked to nie je lahke.
ak si ten tvoj nevie na slov.najst pracu, tak je logicke, ze pojde prvy von on a ked bude mat pracu aj podnajom, pridete za nim....tak by sa zachoval zodpovedny chlap, necakal by ze zena necha dieta a bude daleko od neho zivitelkou rodiny....ten tvoj, prepac, ale asi je len obycajny lenivec co sa vyhovara, ono aj na slov. sa da najst praca aj ked slovensky nevie, je tu dost zahranicnych firiem co potrebuju odbornikov. keby tak velmi chcel robit, ide von a maka a zavola vas tam, ked sa usadi.
mm stale uvazuje, ze ak by sa mu tu prestalo darit, urbime to presne takto.
no, mne v zahranici zamestnavatel platil byt, nemala som starosti, len som makala, ale ani keby mi znovadakto mal platit byt, tak ani za nic nejdem keby som mala byt bez dietata. to proste neexistuje, ved utle dectvo je to najdolezitejsie a najcitlivejsie obdobie, pre dietatko, aj pre matku.
drzim palce aby ten tvoj dostal rozum a postaral sa o vas on a nie dupal doma a trucoval, ze mas vypadnut a robit.
ked nie, nech si ide von robit on, ak mu nebudete chybat, tak aspon uvidis, ze ten vztah by skor ci neskor skoncil neslavne 😔

reana
23. apr 2010

Carmenuca-Ahoj,my zijeme v zahranici,sice sme sa s manzelom poznali tu a zalozili rodinu,ale mame znamych,co mali problemy s pracou doma a riesili to tak,ze sem prisoel najskor manzel,zamestnal sa,pripravil vsetko potrebne na to,aby jeho rodina sem prisla za nim.Maju 4 deti,ona je doma,on maka a su stastni.Skuste teda rozmyslat smerom nie dieta nechat doma,ale ostan s nim aj ty a nech manzel skusi najskor pre vas prichod vsetko pripravit.

Inak,poznam tu jednu ''uzasnu mamicku'',zhodou okolnosti muzovu byvalku,ktora tu otehotnela po 3 mes.znamosti a on jej navrhol,aby si dieta nechala,vraj aby sa mu nekur...a,lebo ona spala tu snad s kazdym.A co je z toho teraz? Oni furt chlascu,hulia,robia party,nemaju peniaze a dieta im vychovava susedka.Na dovolenku isli bez malej a pred mesiacom ju zaviezla do Ciech ku rodicom,ze je unavena a musi si oddychnut a raz si po nu pride!!!???? Som padla z noh,ked mi to kamos vravel!!!! Ja som s malym cele dni,milujem ho najviac na svete,nemame tu rodinu,takze si pomahame znamy ako vieme,cakame druhe babo,ale neviem ani len pomysliet na to,ze by som sa maleho ''zbavila'' co i len na minutku!!!! Raz za tyzden mi ho na 3 hodky strazi na Skotska teta,kym jej upracem dom,ale maly ju miluje,aj ona jeho a viem,ze je v dobrych rukach.

carmenuca
autor
11. máj 2010

ahojte zienky, len som chcela dat vediet ako to dopadlo. Uz pracujeme, sme v zahranici, mala je s nami a celkom nam to ide. nasli sme super zienku ktora nam pomaha. som unavena, ale stastna ze kazdy den som s malou. dakujem vam vsetkym za podporu 😀 😀 😀

Strana
z2