Zvýšenie platov zmení prístup zdravotníkov?
Filozofická otázka,ale zaujíma ma to.
Lebo poďme štrajkovať všetci,od smetiarov,učiteľov,predavačov,či vysokoškoláčky učiteľov.
Aha,my nemáme tú správnu vydieratelnu vec -ludske zdravie.
Ja aj som za zvýšenie platov a zlepšenie podmienok pre zdravotníckych pracovníkov. Ale neverim,že sa zmení ich prístup.
A len tak na margo tej ich vyčerpania,opäť taká otázka -ak lekár (aj sestra)odkrúti službu v nemocnici,uteká do svojej súkromnej ambulancie,kde robí do večera,noci,cez víkend=tam unavený nie je?či tá únava sa týka iba jeho práce v nemocnici?
Viem, irónia.
Veľmi si vážim prácu ľudí,ktorí vedia,čo robia,robia to dobre a robia to radi-cokolvek. Ale nepáči sa mi,ako si mnohí zdravotníci v sebe pestujú bohorovnost a neohrozitelnost,dovolia si správanie,ktoré si niekto dovolil voči zvieraťu,tak je trestne stíhaný.
A nepíšte mi,že mám si to ísť s vami vymeniť. No nemám. Keď sa raz rozhodnem pre nejaký odbor,asi viem,do čoho idem. A buď tú prácu robím dobre alebo ju nerobím. Chýba personál?to všade. Ale nie je to všeobecná výhovorka na všetko,keď jeden na operáciu čaká pol roka,druhý s obálkou ide o mesiac.
Netlačte nám hluposti do hláv a nehrajte sa s ľudským životom.
Pamätajte na to,že karma je zdarma.
Klobúk dole a aj hlboký uklon pred mnohými zdravotníkmi,ktorí robia svojmu odboru česť.
Tým ostatným prajem,aby sa k nim raz v chorobe správali rovnako ako sa správajú oni. Lebo vždy mať projekciu nebudete😉
@sss777 toto porovnavanie sa je hrozne. Dokedy to takto bude? Všetci a všetko sa môže porovnávať nielen lekári, ale aj učitelia, upratovačky, úradníci, a nie len platy, ale i kvalita vzdelavania, bývania, systém spravodlivosti.
Ak chce niekto odísť, nech ide. Vždy je tu ta možnosť. Môže ísť nielen do Rakúska, ale i Francuzska, Nórska, Albánska, Nigérie.. kam len chce. Len nech sa prestane konečne porovnávať. To je najlepšia cesta zavidiet a cítiť sa nespokojní.
@sss777 xy spôsobmi, môžu ďalej komunikovať, porozumieť dôvodom druhej strany, argumentovať, meditovať konflikty, hľadať riešenia a kompromisy, ..
Hneď je potrebné vytiahnuť “zbrane”? Ty ako rodič hneď použiješ bitku alebo trest, lebo veď čo máš robiť, keď si sa snažila dohodnúť? Áno, toto je najrýchlejšie a najúčinnejšie. No z dlhodobého hľadiska aj to najlepšie a najprinosnejsie riešenie?
Ako sorry, treba sa zamyslieť.
no ja si myslim, ze peniaze mali ist v prvom rade do modernizacie, ulahcenia v nemocniciach az potom k zvyseniu platov aj tak si myslim, ze uplatkov maju viac ako vyplatu... a aj tak si ten co ostane zobrakom musi vsetko platit a este mu k tomu zvysili dane, myslim strednu pracujucu triedu.
ehm... manzelkina neter robi v nemocnici... a... ehm... akosi vsetci "zabudli", ze takto pred 2 rokmi dostali vsetci v zdravotnickom sektore (aj opatrovatelia) 3000 € s tym, ze podpisali dohodu, ze za to najblizsie 3 roky zotrvaju na svojej pozicii. 3 roky. Presli len 2 roky a opat doslova vydieraju... A inak, zdravotnici nezarabaju vobec malo, neter hned po vyuceni dostala vyssi plat, nez maju jej rodicia a to je v nemocnici 2 a pol roka a je tam uplne hovno, ziaden primar ci riaditel.
Som sestrička, tak napíšem zo svojho pohľadu. Kto by nechcel, aby v každej ambulancii a na oddelení boli iba tie "dobré" sestričky. Ibaže empatia, ochota, láskavý prístup, osobitý záujem o pacienta a jeho rodinu a pod. sú nadštandardné "služby", za ktoré vám nikto neplatí. Robíte ich dobrovoľne a navyše, popri všetkých činnostiach, za ktoré vám platia. Sestrička, ktorá odoberie krv, tvári sa pritom neutrálne a povie zopár nutných slov poučenia o robených úkonoch je rovnako platená ako tá milá, zhovorčivá, usmievavá, ktorá svojim prístupom uľahčí nepríjemné vyšetrenie. Môj plat je rovnaký, či robím iba svoju prácu alebo ešte za jedného alebo dvoch ďalších ľudí. O úsmeve a ochote ani nehovoriac. Úprimne, tí dobrí zdravotníci trpia momentálnym stavom zdravotníctva podobne ako pacienti. Tí horší sa skrátka vezú. A trvá to už desiatky rokov, pričom zmena je v nedohľadne.
Takze skusime este raz a pomaly. Bolo podpisane memorandum s 8 bodmi, ktore sa pretavovali do reality. Plat bol len jednym z nich. Dalsi bod bolo odmietnutie transformacie nemocnic na akciovky. A presne o tomto zacala vlada splietat. A tak prisla tlacovka LOZ este v juni!, kde povedali nechytajte sa toho, inak pojdeme do strajku. Platy este vobec neboli ani v rieseni. A co urobila vlada? Uplne bez akehokolvek dialogu Ficko zacal basnit o transformacii a navyse schvalili “znizenie” platov najma sestram a zdravotnickym pracovnikom. Co cakali? A aby svoju svojvolu zakryli, donekonecna opakuju argument o platoch a poukazuju nan ako na spustac strajku, lebo tak dokazu postvat proti lekarom ludi. Sa zamyslite, naozaj chcete riskovat prechod statnych nemocnic do sukromnych ruk? Lebo to by po transformacii mozne bolo. Tvrdia, ze to nie je ciel. Ale takych tvrdeni tu uz bolo… koniec koncov svojho casu takuto transformaciu zastavil Fico z opozicie presne s argumentom skrytej privatizacie. Ale teraz tu mame Fica 2.0
@suge Uplne by stacilo, keby kazda sestricka/lekar boli slusni a nie arogantni. Nemusia sa usmievat a byt zhovorcivi.
X krat visolajsky povedal , ze Im nejde o platy , rozhovory v aktualitach , s Branom zavodskym , Bardy & kacer , ide Im hlavne o podmienky , neludske nadcasy , safarenie v nemocniciach , rozpadajuce sa oddelenia , sukromne poistovne Platia Menej za zakroky ako vszp , takze nemocnice su aj vdaka tomu v strate , taktiez Indikuju sa nezmyselne laboratorne vysetrenia u sukromnikov atd , vzdelavanie mladych doktorov atd , tiez spominal ako sa dari sukromnikom podnikajucim v zdravotnictve , pricom si nosime toaletak do nemocnice ….. Chyba centralny nakup lieciv atd je toho viac . Urcite Fico sa nato pozrie a poriesi ✌️✌️ velmi ho to trapi .. samozrejme je potrebne dodat , ze Chyba digitalizacia , kde by pekne krasne bolo vidiet vsetko , kto a kedy sa objednal , aby nebol predbehnuty nejakym pribuznym , hned by kazdy dostal termin a tiez by bolo zaujimave zistit, kto vlastne robi tie nadcasy , ako je mozne stihat sukromnu ambulanciu
@suge
Tak toto ma trochu zarazilo. Veď v kazdej práci sú ľudia rovnako platení bez ohľadu na to, či sa usmievajú alebo nie.
Ani predavačka sa nemusí usmievať, keď blokuje tovar, ale človek má hneď krajší deň, keď prehodí zopár slov.
Ja tiež nemám vždy svoj deň, ale vždy sa snažím správať sa milo, lebo pacient nemôže za to, že ma dnes bolí hlava, zaslúži si moju 100 percentnú pozornosť a slušné správanie.
@jednoduchomaria89
Absolútne presne. Tomuto sa dá len zatlieskať.
@pribinak Že? Tiež kukám na tento jej príspevok.... Ale keď náhodou úradníčka sa škaredo pozrie na klienta, tak už je oheň na streche z každej strany, lebo úradník je platený z našich daní, ten má preto povinnosť byť stále milý. Ale zdravotník, ktorý je tiež platený z našich daní, ten milý byť nemusí, to je z jeho strany nadštadard. Odpadnem tu 😅
@diamand2326 presne a to nehovoriac o tom, že keď úradník nechá čakať klienta chvíľu, že niečo potrebuje dokončiť... Ale u lekára v kľude aj 5 hodín čaká v čakárni
Uz za 3. Ficovej vlady si spravili nacenenie ustavov, stale dookola sa pokusaju vytiahnut z toho statu este co sa da a budu to skusat doblba, lebo peniaze su to velke . A bohuzial jedine ci stoji medzi nimi a statnymi nemocnicami su momentalne lekari. Z ktorych spravili nenazrane hyeny. https://blog.sme.sk/beblavy/politika/priprava-p... . Momentalne prebiehaju odpredaje niektorych nemocnic. Ponukaju ich mestam, ale aj s dlhmi! Ak odmietnu, pojdu do ruk AGELu (ktory za minuly rok zdvojnasobil svoje imanie, my sme sa mu nan vyskladali z nasich odvodov), ale uz nie za takych zlych podmienok, za ake to nukaju mestam. Jeden by sa dovracal. https://mypovazska.sme.sk/c/23389777/o-stratove...
@sss777 fajn, len prečo sa neporovnavaju a nejdú napr. i do Bieloruska, Bulharska, Somalska, je vela ďalších krajín, kde to môže byt lepšie alebo horšie (tých je rozhodne viac).
Tiež by mohli cast nákladov na štúdium splatiť krajine (a najmä jej občanom), ktorá im ho poskytla a dotovala vo viere, že sa nejakym spôsobom vráti do systému a zabezpečí jej potreby.

@huginko
Tak potom plaťme všetkým len povinnú školskú dochádzku a keď náhodou niekto odíde pracovať do zahraničia, nech si to zaplatí. Veď prečo len lekári, nie?