Aké sú skúsenosti s celkovou zubnou náhradou?
Ahojte, viem, že sa tu táto tému už rozoberala, ale napriek tomu sa chcem spýtať kto máte celkovú zubnú náhradu a aké máte s ňou skúsenosti? Mňa to budúci týždeň čaká, zatiaľ len náhradná kým sa všetko zahojí a potom už stála. Žiaľ, implantáty u mňa nie sú možné aj z dôvodu riedkej kosti, ale hlavne opakujúcej sa paradentóze. Tak sa s tým snažím nejako psychicky vyrovnať😞
@pipi31 Veľmi pekne Vám ďakujem za podporu 🥰, snáď to tak dopadne aj u mňa...
Uvidíš, všetko sa Ti poriadne zahojí a potom Ti spravia náhradu, ktorá Ti bude dobre sedieť. Budeš spokojná a získaš aj sebavedomie. Držím Ti palce, som si istá, že budeš nakoniec spokojná.
...a kto bude vedieť, že máš náhradu? Možno len pár Tvojich blízkych... Ostatní budú obdivovať krásny úsmev.
@pipi31 Ste zlatá😍, tak veľmi som presne toto potrebovala počuť alebo aspoň čítať😊
@pipi31 prosím ťa, ak pracuješ v obore. Je možné, že zubny lekár vytrhne na žiadosť pacienta cca polku zubov (zdravých plus dobre ošetrených) z jednej čeluste preto, že dotyčná chce protézu? Teda v prípade, že druhá polovica jednej čeluste chýba? Ja totiž nechcem žiadne korunky, mostíky. A implantáty už vôbec nie. Ale polovica zubov dolnej sánky (za sebou) mi bude ochvíľu chýbať 🙂Dakujem.
@aluska1409 hote drží nahrada dobre, s dolnou býva problém, tam sa potom dajú dat mini implantáty a fixuju ju na mieste. Treba cmulqt tvrde cukríky a veľa rozprávať nahlas. Netreba sa zlaknut, na začiatku človek susle, preto aj keď sama ale rozprávať nahlas. A môže otlacit alebo naopak padáky to treba ísť k zubárovi a on to upraví. Ma to veľa pacientov a kto nie je v odbore nevšimne si. Pripadne kým si zvykneš aj na noc si dávať. Pred spaním vždy vybrat a umyť kefkou a pastou ale nie tvrdou kefkou a nie pastu so zrnieckami môže ju poskrabat
@ronie338 Ďakujem😊, zatiaľ riešim len vrchnú náhradu, dole mi zuby ostali takže to sa zatiaľ bude dať vyriešiť mostíkom. Viem, že mnohí s protézou fungujú, ja sa snažím zvyknúť si na tú myšlienku...ale je to predsa len veľká a nie práve príjemná zmena...
@aluska1409 dá sa spraviť tensia, je aj ľahšia, nie až po mäkké podnebie ale trochu kratšia. Šikovný technik spravi takú že naozaj nevidno rozdiel. No a už len sa naučiť s nou. A keď bude dole mostík treba ratat s tým ze sa skôr opotrebujr proteza. A bola aj konzultácia na tie implantáty s implantologom? Lebo nám sa stávalo často že zubar povedal ze sa nedá a dalo sa.
@aluska1409 mám vrchnú protézu už 14 rokov. Tiež som mala obavy... Ale mám ju urobenú tak dobre, že ju vyberám len pri čistení. Spím s ňou, 2x som s ňou bola v narkoze 😱 a všetko dokážem zjesť. Jasné, že na začiatku si treba trochu zvyknúť a veľa rozprávať, aby sa jazyk upratal. Ale ten pekný úsmev stojí za to 👍😁
@ronie338 Zatiaľ mám informácie len od mojej zubárky, kosť je redšia, čo by sa dalo doplniť, ale vzhľadom na problémy s ďasnami by som mohla mať s implantátmi problémy...k implantológovi som objednaná až na máj, nemal skorší termín, pravdepodobne mi to potvrdí, ale aby som mala spokojné svedomie chcem počuť aj jeho názor, viem, že existujú aj mini implantáty, ktoré nepotrebujú až tak pevnú kosť...tak uvidím, či sa s tým bude dať do budúcna niečo robiť alebo ostanem pri protéze...
@xenia65 Veľmi Vám ďakujem za podporu🥰, kiežby to aj u mňa tak dobre dopadlo🙏
@aluska1409 ja mam celkovu zubnu nahradu vyberatelnu. Mala som take problemy so zubami predtym, ze az, do toho panicky strach zo zubara (napriek tomu som chodila pravidelne na prehliadky a zuby si davala opravovat). Kopec kazov - v 18 rokoch sa pocet opravenych kazov rovnal mojmu veku (ciastocne za to mohli aj nie najlepsie navyky cistenia zubov, o jednozvazkovej kefke ci medzizubnej som prvykrat pocula az ked som sla s detmi k zubarke a vysvetlovala nam spravne cistenie zubkov). Po tehotenstvach to bolo este horsie, zuby sa mi doslova lamali aj na obycajnom rozku, na zuvacke... Uz som sa normalne bala jest. Kopec zubov som si medzitym dala vytrhnut (bol to pre mna kratsi a teda menej stresujuci vykon). Vela veci som nemohla jest, bala som sa, ze sa mi zase dalsi zub zlomi. Zial, nedavno mi zistili osteoporozu (mam 43 a menopauza este ani omylom), cize si myslim, ze i to bolo za tou lamavostou zubov. No nijakeho zubara nenapadlo po pricine patrat a ja som bola v tom, ze genetika.
V kazdom pripade po dalsom "skvelom" zazitku u zubara som sa v 38 r. rozhodla zuby poriesit definitivne, aj tak ich bolo uz len 22 a v ramci dvoch narkoz (v piatok horne, v pondelok dolne) si ich dala vsetky vytrhat. A bolo to jedno z naj rozhodnuti mojho zivota.
Prve dva tyzdne po boli hrozne (odporucam Ti PN / HO ak mas moznost), bolesti boli silne (zase je ale pravda, ze ja mam nizky prah bolesti), ale Flector sacky na predpis pomahali.
Ak Ti mozem poradit, nechaj si odtlacky urobit pred trhanim, mne zial robili dva dni po trhani a zasiti, na tie bolave dasna, sla som od bolesti z kresla vyskocit, jasne, ze ich urobili zle, urobili mi vacsie zuby ako som mala svoje, no co Ti poviem, ako kon som v nich mala papulu 🤦 ...po uplnom zhojeni, cca. o 3 mesiace, mi urobili nove odtlacky a novu, uz trvalu nahradu. Dala som si o stupen mensie a o stupen svetlejsie zuby na nej (maju vzorkovnik v krabicke, nech Ti ukazu). A tato proteza mi sadla, vyzera uplne prirodzene a ja konecne mozem bez obav jest vsetko.
Prve tyzdne zvykania su tazke, napinalo ma na vracanie, slinila som ako besna liska 🤣 ...mne pomahalo dat si najskor hornu, potom dolnu. Zvykaj si postupne, napr. nasadis na 10 min, potom von na 10 min, ked zvladnes 2-3x, daj dnu na 20 min a von na 5. Suslanie zozaciatku moze byt, to prejde rychlo. Kludne s nou rozpravaj sama so sebou pred zrkadlom, usmievaj sa na seba, nech sa s protezou skamaratite. Ber ju ako dobru kamosku, co Ti pomaha sa znovu sebavedome usmievat.
To spominane cmulanie tvrdych cukrikov naozaj pomaha proti tomu napinaniu (uz som sa aspon kazov bat nemusela 🤭).
Niekto protezu vybera, niekto nie na noc, ja len vycistim a aj spim v nej. Raz za cas si ju na noc hodim do toho roztoku (sumive tablety).
A co zabavnych situacii s nou zazivam! Minule som si len spodne dala do roztoku na noc. Rano som sla s dvomi detmi k lekarke, akosi som si zabudla budik nastavit vecer, vstali sme 20 min pred terminom, takze rychlo deti pobudit, ponahanat a o 10 min sme sa uz viezli vytahom z domu. A az v nom som si v zrkadle vsimla, ze nemam spodne zuby 🤪 ...no nic, vracat sme sa uz nestihali, tak som si cely cas aj u lekarky pridrzala sal pred ustami 🤷 ...no co, stane sa.
Inak obcas s manzelom zartujem, ked si umyvam zuby a on ide akurat okolo, ze je jeden z mala muzov, s ktorymi sa zena moze rozpravat aj ked si zuby umyva.
A preventivky u zubara - splneny sen, sedim si v kresle, podam zuby, pozru dasna a hotovo.
Zozaciatku som skusala i tie fixacne gély, no vadila mi ta chut a zistila som, ze ich ani nepotrebujem. Ani na spodnu. Kost mi zatial neubuda...
Snad som pomohla. Aha, este mi napadlo, jest si zvykaj postupne, zozaciatku kasovite (vyzivy, zeleninove kremove polievky - mixnute, zemiakove pyre a pod., jogurty... Potom makke s kuskami, cestoviny, ryza, makke maso... Postupne ako u babatiek). Tusim prvych par dni som nemohla mliecne vyrobky...? To uz si nie som ista.
@mamatroch No vy ste úžasná😍, ďakujem za podporu a aj za vtipný nadhľad, veru som sa aj zasmiala, čo by som pri tejto téme na seba nepovedala😁. Mne už hore postupne zadné vytrhala, aby potom rana nebola príliš veľká, takže sa mi priebežne hoja, ostáva mi vpredu posledných sedem a tie mi na budúci piatok vyberie naraz, našťastie idú ľahko, už ani nie z kosti skôr len z ďasna a rýchlo sa hoja. Otlačky mi už brala, takže keď mi vytrhne posledné zuby už budem mať dočasnú protézu...asi by sa to lepšie hojilo bez nej, ale nemôžem si to dovoliť lebo si nemám ako zobrať voľno z práce a mám ju takú, že veľa komunikujem s ľuďmi a musím trochu vyzerať k svetu😊, aj to je jeden z dôvodov prečo som sa do toho už pustila. Ďalší dôvod sú minulé Vianoce, ktoré si len matne pamätám...ja som mala odjakživa problémy so zubami a čo nestihli gény to dorazili niekdajší zubári, takže som si vytrpela až až... No a tieto Vianoce ma chytili tri zuby naraz a to bolo hrozné, 23.12. som musela ísť na pohotovosť a celé Vianoce som bola na liekoch...a tak som si povedala, že už dosť a idem to riešiť...Moja zubárka mi nedáva veľkú nádej na iné riešenie nakoľko mám slabú riedku kosť a silnú paradentózu a s tým spojené večné zápaly ďasien, aj to vraj ovplyvnilo to v akom stave momentálne moja kosť je. V máji mám termín aj u implantológa, nemyslím, že mi povie niečo iné...ale len tak nech mám pokoj v duši, že som si vypočula aj jeho názor. Ešte raz Vám veľmi pekne ďakujem za Váš komentár🥰
Všetkým vám veľmi veľmi ešte raz ďakujem za podporu🥰, čítam si Vaše správy keď na mňa idú depky 😁, ste skvelé žienky💓
@aluska1409 Jejda, Ty si si teda tiez svoje vytrpela 😢 Implantolog Ti predpokladam navrhne do buducnosti doplnenie kosti a uchytenie protezky na 2 skrutky.
Ono ta docasna proteza je este taka vselijaka, ale tie tri mesiace su nic oproti rokom problemov, co sme mali so zubami. A trvala je uz fajn. Teraz pocitam, ze moja bude mat v juni 7 rokov a stale je pekna.
Všetkým vám veľmi veľmi ešte raz ďakujem za podporu🥰, čítam si Vaše správy keď na mňa idú depky 😁, ste skvelé žienky💓
@aluska1409 Dobry den, mna by zaujimalo ako sa vam dari v ceste za novymi zubkami... asi budem musiet riesit to iste :(
@xenia65 prosím vás je možné poprosiť o kontakt na zubára čo vám robil protézu snimatelnu a cenu? Ďakujem
@macikaaa Ahoj, otlačky mi robila moja zubárka a náhradu robili šikovné kočky vo Vrutkach v Novadente...je to zatiaľ len dočasná náhrada, stála 90€, ale sčasti ju preplácajú takže stála bude drahšia...
@aluska1409 Dobry den, mna by zaujimalo ako sa vam dari v ceste za novymi zubkami... asi budem musiet riesit to iste :(
@zuzicka122 Dobrý večer, ešte bojujem😁, urobili mi hore dočasnú protézu, keďže sa čiastočne prepláca vyšla ma na 90€, všetci ma prehovárajú aby som si ju nechala, že vyzerá super 😄, ale je to len živicová dočasná náhrada. Začiatok bol ťažký...ja som našťastie nemala problémy, že by ma napínalo a podobne, mala som predtým mostík tak som si asi rýchlejšie zvykla, ale zato som mala problémy s tým, že ako ďasná odpúchali začala niekde tlačiť...bola som trikrát na upravovaní lebo to bolo naozaj bolestivé, ale už tam nebehám, keď je moc zle naučila som sa pomôcť si sama, obrusila som si to pilnikom 😁. Vedeli by mi zobrať znova otlačky a vyplniť túto protézu, ale žiaľ neviem sa uvoľniť z práce tak sa to snažím vydržať takto.. musím vydržať ešte aspoň mesiac aby sa všetko zapojilo, ustálilo a potom mi zoberú otlačky na stálu protézu a tá by už vraj mala sadnúť dokonale. Ja som paradoxne nemala na začiatku problém s rečou, to prišlo až keď ďasná odpuchli a protéza začala lietať v ústach, ale nie je to nič, čo by sa nedalo zvládnuť 😉. Ak vás to čaká tak držím palce a nemajte obavy nie je to taká tragédia ako to človek na začiatku vníma.. dá sa s tým žiť možno ešte lepšie ako s napichanými perami alebo vyplnenymi prsiami 😉..dajte vedieť ako pokračujete 😉 Nebojte sa, zvládli to aj herecké hviezdy, zvládneme to aj my😉
@zuzicka122 Dobrý večer, ešte bojujem😁, urobili mi hore dočasnú protézu, keďže sa čiastočne prepláca vyšla ma na 90€, všetci ma prehovárajú aby som si ju nechala, že vyzerá super 😄, ale je to len živicová dočasná náhrada. Začiatok bol ťažký...ja som našťastie nemala problémy, že by ma napínalo a podobne, mala som predtým mostík tak som si asi rýchlejšie zvykla, ale zato som mala problémy s tým, že ako ďasná odpúchali začala niekde tlačiť...bola som trikrát na upravovaní lebo to bolo naozaj bolestivé, ale už tam nebehám, keď je moc zle naučila som sa pomôcť si sama, obrusila som si to pilnikom 😁. Vedeli by mi zobrať znova otlačky a vyplniť túto protézu, ale žiaľ neviem sa uvoľniť z práce tak sa to snažím vydržať takto.. musím vydržať ešte aspoň mesiac aby sa všetko zapojilo, ustálilo a potom mi zoberú otlačky na stálu protézu a tá by už vraj mala sadnúť dokonale. Ja som paradoxne nemala na začiatku problém s rečou, to prišlo až keď ďasná odpuchli a protéza začala lietať v ústach, ale nie je to nič, čo by sa nedalo zvládnuť 😉. Ak vás to čaká tak držím palce a nemajte obavy nie je to taká tragédia ako to človek na začiatku vníma.. dá sa s tým žiť možno ešte lepšie ako s napichanými perami alebo vyplnenymi prsiami 😉..dajte vedieť ako pokračujete 😉 Nebojte sa, zvládli to aj herecké hviezdy, zvládneme to aj my😉
@aluska1409 dobrý deň, ako sa Vám darí teraz s tou protézkou, zvykli ste si?
Ľutujete niečo?
Mňa čaká to isté ( vašu story ohľadom zúbkov, keď som čítala som mohla rovno. napísať ja 🙂)))
Tiež hľadám podporu a rady keďže mám obavy .
Vopred ďakujem ta odpoveď x
@pipi31 prosím ťa, ak pracuješ v obore. Je možné, že zubny lekár vytrhne na žiadosť pacienta cca polku zubov (zdravých plus dobre ošetrených) z jednej čeluste preto, že dotyčná chce protézu? Teda v prípade, že druhá polovica jednej čeluste chýba? Ja totiž nechcem žiadne korunky, mostíky. A implantáty už vôbec nie. Ale polovica zubov dolnej sánky (za sebou) mi bude ochvíľu chýbať 🙂Dakujem.
@tibor79 Ahoj, síce nie som Pipi, ktorej si sa pýtal, ale viem sa vyjadriť k téme. Tiež už som nemala nervy na neustále opravovanie zubov dookola, pričom sa stále stiepili a lámali. Na moju žiadosť (síce s veľkou nevôľou!) mi zubárka vytiahla 6x predný zub a 3 stoličky.

Ja síce len pracujem u zubára, no skúsenosť mám takú že ženy, ktoré sú odhodlané, si na náhradu aj zvyknú.
A dokonca máme aj také pacientky, že ich muži nevedia, že majú zubnú náhradu 🙂