Ako prekonať strach z tmy v miestnosti?
Ahojte. Mám 18 rokov a nám strašnú paniku z tmy . Musím podotknúť že tma vonka mi nevadí. Ale iba dňa v miestnosti. Už dlhšiu dobu nezaspím bez sviečok . Alebo si nastavím telku na nejakých 15min kým nezaspím aby mi svietila . Celkom ma to trápi. Práve som sa presťahovala do vlastného bytu s priateľom. A jemu toto moje nočné ožarovanie vadí . Chcela by som. Sa toho zbaviť . Lenže moc neviem ako a ani neviem prečo mám z toho taký strach . Ďakujem za všetky odpovede.
To je take zvlastne, do tych cca 12tich si zaspavala normalne v tme, zrazu mas od nejakeho momentu z toho paniku a nevies preco? Skus asi nejake sedenia u psychologa, treba najst dovod.
Zaspavat pri svieckach sa mi nezda velmi bezpecne
@vanilkovazmrzka ono je pravda že som nemala ľahké detstvo ani nič. Ale nespomínam si na nič také z čoho by som mala mať traumu z tmy 🤔.
Mozno skus take to orientacne LED svetielko, co sa dava priamo do zásuvky, dat niekam co najdalej od priatela, aby ho to nerusilo a tebe dalo pocit, ze nie je uplna tma. A postupne ho premiestnovat dalej a dalej (resp. zatienit niecim viac a viac).
@vanilkovazmrzka joj to by zabralo aj na dva samostatné príspevky. Ale mávam často nočné mory. Ale tie mávam tak rok čiže to by časovo nesedelo
@madeincssr ďakujem moc za radu . Normálne mi to príde trápne toto riešiť 😅 ale určite sa na to pozriem.
V ikea majú také svetielko pre deti ktoré svieti 10 minút, potom sa vypne. Ja pri tom zvyknem tiež zaspávať.
Pozrite si spolu s priateľom film Pád do tmy. Báť sa síce neprestaneš, ale som si istá, že po tomto filme bude priateľ rád, keď budete mať v spálni zasvietené celú noc a vôbec mu nebude vadiť nejaké ožarovanie.
@heleninamama pevne verím že autorka nemá doma poseru ktorého zloží jeden Bckovy horor 🙈
Ahoj, ja som sa tiež veľmi bála tmy keď som bola malá a pomohlo mi také malé svetielko na zásuvky. Také čo nesvieti príliš silno.
Ja mám stále zasvietené v obývačke. Minule došla suseda a že ty čo vysvacuješ celú noc 😂 Lebo hovno teta 😂 Strach z tmy, z výšok a z hluku je prirodzený...
@dominikamacakova mne to skôr príde divné . Lebo ako malá som tmu milovala . Práveže mi ešte vadilo keď svietilo malé svetielko a nevedela som pri tom zaspať. Neviem čo sa mohlo také zmeniť . Ani kedy a ako .
Dcere som vcera kupila v action asi 15 cm jednorozca, je na malu baterku a ma jemne zlte svetlo, da sa vypnut/zapnut, beha s nim na wecko, skvela vec, stal tusim 2€ a ano chapem ta absolutne, neprezila som ziadnu traumu, ale prisaham odjakziva, ak som sama doma potme, mam bezdovodny strach, musim svietit aspon trosku
@dominikamacakova lenže ja tu bývam pár mesiacov a bojím sa tmy od 12-13 . 😩 Čiže nové prostredie asi nie . Čo sa týka môjho nočného ožarovania to robím tak dva roky .
@autor dvanásťročné deti sa dostávajú do puberty a nastávajú obrovské zmeny vo vývoji mozgu. Vtedy sa začne zvyšovať úzkosť a citlivosť. Možno si pozerala nejaký horor, alebo videla niečo čo roznietilo tvoju predstavivosť a nepamätáš si to. To je také zlomové obdobie. A aké máš pocity keď zhasneš svetlo a máš spať? Počuješ každé puknutie, máš veľkú úzkosť, stres, búši ti srdce?
@dominikamacakova mám skôr pocit že tam niekto alebo niečo je a že ma to sleduje . Ja viem znie to dosť divne . A ešte mi nepridávajú nočné mory ktoré mávam .
Aj ja som mavala takyto strach. U mna je to spojene so smrtou v rodine,kedy sa mi stala taka vec,ze som presvedcena,ze ma navstivil duch a odvtedy som mala dlhe roky paniku z tmy. Pokial som s niekym,znesiem tmu,ale ked som bola sama,celu noc som mala zapnuty tv. Preslo to nejako same,ale trvalo to mozno aj 15 rokov. Bojim sa aj dnes v tme,ale uz nie tak ako pred rokmi. Vsetko to mame v hlave. Mne pomohlo aj to,ze som byvala sama a musela som dokazat byt sama aj v tme. Opakovala som si,ze sa nemam coho bat....ale stale ma vystrasi akekolvek puknutie v dome,no uz si to viem logicky vysvetlit.
U nás sa musí permanentne svietiť,hneď ako sa trošku zotmie zasvecujem svetlo,na terase sa svieti celú noc,v kuchyni celú noc ,na chodbe do jednej v noci a potom od šiestej do siedmej ráno
@autor ja mávam to isté, neznášam tmu. Mávam zasvietené, neviem si predstaviť ísť ani v noci na záchod po tme 🫣 Teraz bývam sama s deťmi v starom strašidelnom dome. Keď fúka vietor, tak búcha celý poval, neskutočné zvuky a z postele mám priamo výhľad na dvere od povaly 😀 Teraz deti spia, sama sedím v kuchyni a všetko vysvietené celý dom.
Ja len, že pozor na sviečky a otvorený oheň..v žiadnom prípade keď ideš spať.
@dharmasanata no inak toto som si nevšimla. Pane bože, v žiadnom prípade sviečky nie.... Ja radšej sviečky nezapaľujem ani cez deň nie to v noci
Nemusi to nijak casovo sediet. Staci podnet a pride. Nocna mora. Panika. Uzkost. Strach.
Mne pomaha ked je doma muz, ked nebol doma, mali sme psa. Inak by som sama nezaspala a snad do rana sa motala po byte.

To máš strach od malička, alebo teraz v novom byte?