icon

Ako presvedčiť svokru, aby brala lieky na cholesterol?

erka33
23. jan 2025

Ahojte moja svorka má cievy v katastrofálnom stave hlavne čo sa týka ciev v bruchu odmieta brať lieky na cholesterol chodí za mnou že jej mám objednať výživové doplnky že skúsi to čo to pomôže ... Bojím sa že toto nedopadne dobre strašne je Priečna ona si podľa mňa myslí že ja chcem aby zomrela lebo tie lieky majú vedľajšie účinky ... No ja už nevládzem jej vysvetľovať ako je dôležité sa liečiť.... Ako sa mám k tomuto postaviť ???

alickapusinka
23. jan 2025

jej zdravie nie tvoje.Každý kto je dospelý svojpravny a má IQ mala by vedieť že čo ej dopre ved je dospela osoba.

xux
23. jan 2025

Je svojpravna? Ak hej, tak by som jej asi tvrdo povedala, ze dufam ze ma na pohreb nasetrene lebo dlho to uz nebude

deti95060810
23. jan 2025

aký má vysoký ten cholesterl - hodnotu.
tie lieky tiež nie sú výhra, veľa vedľ. účinkov.

weronika171717
23. jan 2025

Aspoň svokra má rozum. Ja by som ten bordel tiež nebrala.

vler
23. jan 2025

@erka33 ty nemas ziadnu povinnnost byt sucastou jej zivota ohrozujucich planov. Povedz jej ze nic neobjednas a nech sa radi pokynmi lekara. Bodka.

rozculena
23. jan 2025

@erka33 toto si dobre prečítaj.Je fakt,že hodnoty boli kedysi nižšie.
https://blog.sme.sk/radovangergel/lifestyle/vel...

evcagabi
23. jan 2025

A to jej preco ty mas vysvetlovat? Tak nech ich nehuce a doplnky nech si objedna sama

mandarinka555
23. jan 2025

@erka33 Neviem si reálne predstaviť, ako moja nevesta do mňa "nasilu pchá" lieky, ktoré odmietam🙈 Ty nie si jej matka a oná nemá päť rokov. Je dospelá a svojprávna, je to jej život a nech s ním naloží, ako sama uzná za vhodné...čo sa vôbec staráš do do jej zdravia?

aurelia2000
24. jan 2025

Ako vieš, že má cievy v bruchu v katastrofálnom stave?

andreatytler
24. jan 2025

@erka33 Podla ma niektori lekari davaju lieky na cholesterol bez nejakeho vacsieho uvazenia. Miesto toho aby sa snazili zistit preco je ten cholesterol vysoky, iba nasadia lieky na jeho umele znizovanie.
Pritom cholesterol vyraba telo preto lebo je to prirodne lepidlo na tie diery v cievach. A ked lieky znizia tvorbu tohto lepidla, telo sa snazi este viac ten cholesterol vyrobit.
Treba znizit cukor, co je casto hlavna pricina tych znicenych ciev. Potom poriadne hydratovat telo a cievy sa zahoja a cholesterol klesne.

domkakvet
24. jan 2025

@erka33 co s tym mas ty, sa nestaraj do toho a hotovo, svoj nazor si uz povedala, dalej neries.

mirka0677
24. jan 2025

Môj manžel ich berie. Prečítali sme si obaja príbalový leták, ja by som ich určite neužívala, on si povedal, že je preňho pohodlnejšie toto ako meniť životosprávu. Je dospelý, tak som ho nepresviedčala. Po prvej kontrole sa mu cholesterol znížil, ešte ich má pár týždňov brať, nežiadúce účinky sa uňho nevyskytli.
Vôbec sa nedivím svokre, že sa ich bojí. Hoci nežiadúce účinky by nemusela mať žiadne a mohli by jej možno zachrániť život, ak už má cievy ozaj katastrofálne. Ale keď sa rozhodla, proste si nájdi na nete nejaké doplnky, ukáž jej ich a nech si niečo vyberie. Bude to len na nej, viac spraviť nemôžeš.

rozculena
24. jan 2025

@mirka0677 tieto lieky sa berú stále.nieže po zlepšení stavu sa prestanú brať....a nežiadúce účinky sa ti neukážu po mesiaci ani po dvoch

Najčastejšími vedľajšími účinkami statínov sú:
statínová myopatia – bolesť svalov vyvolaná statínmi
rabdomyolýza – rozklad svalových vlákien
poškodenie obličiek a pečene
neuropatia a poruchy kognitívnych funkcií (strata pamäti, demencia…)
Typickými príznakmi týchto vedľajších účinkov sú silné bolesti svalov a kĺbov, bolesti hlavy, nevoľnosť a závrate, nevrlosť, tráviace problémy.

mirka0677
24. jan 2025

@rozculena áno, pribalovy leták sme citali, preto by som ich ja neuzivala, pokiaľ by ma vysoký cholesterol vyslovene neohrozil na živote a nič iné by nezabralo. Muž nič z vedľajších účinkov po pár mesiacoch nemá (frekvencia tých najčastejších je u menej ako 1 z 1000 pacientov) ale viem, že keď ich začal brat, mal od Dr.info, že to bude dočasne.

sulavikova
24. jan 2025

@erka33 zdravie svokry🙄🙄🙄podľa toho, aké máte vzťahy. Každopádne riešim!

erka33
autor
24. jan 2025

@aurelia2000 robili jej sono a doktorka to nasla

adaluc338
24. jan 2025

@erka33 jej vec. Je dospela a sama sa rozhodla. Akokolvek to riesi, ty nie si zanu zodpovedna. Ak mas problem objednavat jej niake ine vyrobky, to chapem a tak jej povedz ze respektujes jej rozhodnutie ale nech ta nezatahuje do jej rozhodnutia. Mimochodom lieky na cholesterol odmieta vela ludi, a prave kvoli neziaducim ucinkom. Ani nasa babka ich neberie, skusa vselico ine. Tvrdi ze ma zle travenie od nich zle sa citi potom , ze sa jej toci aj hlava toto aj lekarovi povedala. Ale nikto nic a respektujeme jej rozhodnutie. Neni nesvojpravna

prasiatko30
24. jan 2025

Svokra ma pravo odmietnut brat statiny, ale skor by mala dbat na spravny zivotny styl - viac pohybu, menej mastneho, viac ovocia a zeleniny, dostatocna hydratacia. A mozno by sa cudovala

aandrea9
24. jan 2025

@erka33 lieky na cholesterol sú fakt svinstvo. Veď jej povedz, nech ide do lekárne a tam jej poradia. Je svojpravna.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal