Ako získať dýchací prístroj pre otca?
Dobrý deň skupinka. Chcem vás poprosiť o radu. Potrebujem dať predpísať otcovi dýchací prístroj a nechce mi ho žiadny doktor predpísať ku ktorému chodí. Skúšala som v pľúcnej ambulancii ktorú navštevuje. Pani doktorka povedala, že u nej jej všetko v poriadku. Má obštrukcie pľúc, teraz začal chodiť na dializu a máva záchvaty dýchania. Neprejde z miestnosti do miestnosti aby sa nepredýchal. Teraz má ísť na kontrolu na kardiológiu tak chcem poprosiť tiež doktora, ale bojím sa, že tiež mi povie, že to nie je v jeho kompetencii. Neviem na aký úrad by som sa mohla obrátiť aby dal jasnú odpoveď za kým mám ísť. Možno vy ste sa stretli s niečím podobným. Ďakujem za každú radu.
moji znami to riesili pre otca tiez, kupili si to za svoje peniaze, po smrti otca potom predali na ba...i
@mirka7755 Neviem, aký dýchací prístroj otec chce (chceš pre otca). Existuje viacero druhov:
- kyslíkové koncentrátory na oxygenoterapiu,
- pomôcky na tréning výdychových svalov
- inhalátory
Hlavne - akú má diagnózu, že to potrebuje.
Inak všetky tieto prístroje - zdravotnícke pomôcky predpisuje buď alergológ alebo pneumológ. Iný to nemôže predpísať. Okrem toho to ešte schvaľuje vopred zdravotná poisťovňa, takže ak nemá indikáciu na predpis tohoto prístroja, tak mu to neschvália. Píšeš, že aj pľúciarka sa vyjadrila, že ona nevidí dôvod, takže cez poisťovňu by to asi neprešlo.
Kyslíkové koncentrátory sa poskytujú na základe prenájmu. Ak by to poisťovňa schválila, tak by platila mesačný prenájom.
Ak to nikto nepredpíše, treba si to zohnať po vlastnej osi - buď kúpiť (čo je ale dosť drahé, kyslíkový koncentrátor domáci okolo tisícky, prenosný od 1 do 3 tisíc €), alebo prenajať. Ceny prenájmu sú okolo 60 - 100 € na mesiac, niektoré aj viac, treba osloviť niektoré firmy, čo dodávajú zdrav. pomôcky, vedia ti urobiť cenovú ponuku. Oslov napr. Unizdrav, alebo tieto:
https://www.kyslikove-koncentratory.eu/sk/prena...
https://www.personaloxygen.eu/produkt/prenajom-...
https://www.kyslikovo.sk/products/prenajom-kysl...
Tu ponúkajú od 1,70 € za deň:
@mirka7755 skúsili ste kyslík vo fľaške?
kyslikovy koncentrat ziskate cez poistovnu len ak ma presne špecifikovanu dg. a hlavne nizku saturaciu. to ze sa zadycha nie je dovod na dopovanie sa kyslikom. na to su lieky. inak ho predpisuje pluciar (my mame od neho). a nie je to az taka strasna polozka na priamu platbu kukni unizdrav ak ho chcete a nemate nan dg.
Všetko závisí od výsledkov. Ja som bola začiatkom roka 2023 v nemocnici so spontánnym pneumotoraxom (mám pľúcnu fibrózu). Našťastie sa to vyriešilo vysokoprietokovým kyslíkom. Potom, keďže sa k nám dostali správy o zložitom vybavovaní prístroja, kúpili sme malý koncentrátor (250 €), ktorý som používala v noci. Nevýhoda - vyšší prietok = nižšie % kyslíka. Ale stačilo to do leta '25. Potom sa mi začal stav zhoršovať. Po odbere arteriálnej krvi ma nakrátko hospitalizovali (to bola jedna z podmienok na požiadanie) a na základe výsledkov pneumológ požiadal poisťovňu o prístroj. Veľký, neprenosný. Mala som ho do týždňa. A po troch mesiacoch sme mohli požiadať aj o prenosný prístroj. Aj ten bol schválený rýchlo. Takže, usudzujúc podľa mojej anabázy, je dôležitý postoj pneumológa. No a, samozrejme, výsledky vyšetrení, na základe ktorých môže (ale nemusí) byť nárok na prístroj hradený poisťovňou. Prenosný je o dosť drahší ako stacionárny. Okrem koncentrátora je dôležité aj cvičenie, špeciálne na otváranie hrudníka. A fyzioterapeutka v UNB mi odporučila kúpiť toto: https://www.svetfyzioterapie.sk/sfshop/bigbreat...
@mirka7755 Moja mama bola hospitalizovaná na pľúcnom v Trnave, lekárka nám povedala, že by musela byť prevezená na pľúcne do Nitry, aby na základe vyšetrení dostala dýchací prístroj od poisťovne. Mama to odmietla, tak som zháňala v rôznych predajniach, ale bolo to dosť drahé. Nakoniec sme kúpili na bazoši, aj nám ho priviezli. Neviem, odkiaľ si a aké majú podmienky pľúcne oddelenia u vás. Pripadne sa opýtaj v zdravotnej poisťovni.
A čo tak to skusit cez spankove laboratorium? Dostal by BiPap to by nestačilo?

@mirka7755 neviem ze sa to predpisuje.
Nam doktor len povedal ze si to mame zohnať, kúpiť alebo prenajat. Tak som obvolávala firmy, ktoré to požičiavajú na dlhodobý prenájom...
Jednu firmu som vtedy našla v Piešťanoch, názov si uz nepamätám...mali dobre podmienky.
Bolo to cca pred 3 rokmi keď som to riešila...