icon

Ako znížiť vysoký cholesterol prirodzenými spôsobmi?

ivka1103
24. feb 2026

Ahojte, má prosím niekto skúsenosť so znižovaním cholesterolu? Snažím sa už dlhodobo prírodnejšie, ale akonáhle dlhšie užívam daný produkt, zvýšenie sa vráti. Aktuálne som na 7,55 hodnote. Takúto som ešte nemala…ako chcem sa dlhšie vyhnúť statínom vyzerá, že sa zrejme nevyhnem…tak by som ich nerada 😔dajte dobré tipy a rady, ak vôbec niečo existuje…

patrike
24. feb 2026

Podla mojho obvodaka su problem ani nie tak tuky, ako cukry v strave. Dolezity je aj pohyb.

anonym_525152
24. feb 2026

ak si žena v prechode - teda vek 50+, tak to je tam už problém s hormónmi. mne to vysvetĺovalo moje dieťa - LFUK
tvoja hodnota je už vysoká

anonym_1e285e
24. feb 2026

@ivka1103 cukor si vysadila zo stravy?

anonym_14fd24
24. feb 2026

Určite zredukovať cukor na minimum, aj sladké vody a pridať fyzickú aktivitu.

anonym_cc6c06
24. feb 2026

Môžeš mat stresový.

anonym_012da7
24. feb 2026

@ivka1103 Ahoj, prečítaj si niečo o jablcnom octe

anonym_479595
24. feb 2026

znížiť stres. stres zvyšuje kortizol v krvi a kortizol blokuje odbúravanie cholesterolu

terezka1947
24. feb 2026

A jednoducho nemusí zabrať nič a skončíš na ststinoch....

anonym_7cae6c
24. feb 2026

@ivka1103 paraorechy,mandle, cesnak denne(napr cierny cesnak v tobolkach,nezapacha) aspon 6 tyzdnov.Pohyb.Vyradit cukor,mucne jedla..ked nie,tak liecba

81anina
24. feb 2026

Mne pomohol drvený pestrec mariánsky a ešte jeden produkt ktorý propaguje Maroš Molnár. Zo 6,5 som sa dostala na hodnotu 5,3. No a obmedzila sladké pridala viac zeleniny

ivka1103
autor
24. feb 2026
@anonym_525152

ak si žena v prechode - teda vek 50+, tak to je tam už problém s hormónmi. mne to vysvetĺovalo moje dieťa - LFUK
tvoja hodnota je už vysoká

@anonym_525152 ano mam 46 a odkedy mi hapruje menzes, tak odvtedy mam zvyseny cholesterol…snazila som sa vsemozne, uz som uzivala aj Arterin, ten mi pekne zaberal a potom prestal akosi ucinkovat…mala som vtedy cholesterol 5…ja osobne si myslim, ze moj cholesterol je spaty s hormonmi, aj som pribrala 5 kg a vseobecne cele zle…ta menopauza je velmi tazke obdobie…

rusalkablack
25. feb 2026
@ivka1103

@anonym_525152 ano mam 46 a odkedy mi hapruje menzes, tak odvtedy mam zvyseny cholesterol…snazila som sa vsemozne, uz som uzivala aj Arterin, ten mi pekne zaberal a potom prestal akosi ucinkovat…mala som vtedy cholesterol 5…ja osobne si myslim, ze moj cholesterol je spaty s hormonmi, aj som pribrala 5 kg a vseobecne cele zle…ta menopauza je velmi tazke obdobie…

@ivka1103 Kúp si MycoCholest, sú čisto prírodné. Ja som po nich išla behom 2 mesiacov na hodnotu 3,5. Po statínoch som išla umrieť, čo ma bolel každý sval v tele.

patrike
25. feb 2026
@81anina

Mne pomohol drvený pestrec mariánsky a ešte jeden produkt ktorý propaguje Maroš Molnár. Zo 6,5 som sa dostala na hodnotu 5,3. No a obmedzila sladké pridala viac zeleniny

@81anina To moze byt cisto zo stravy a pripisujes to doplnkom.

ivka1103
autor
26. feb 2026
@rusalkablack

@ivka1103 Kúp si MycoCholest, sú čisto prírodné. Ja som po nich išla behom 2 mesiacov na hodnotu 3,5. Po statínoch som išla umrieť, čo ma bolel každý sval v tele.

@rusalkablack ake si mala predtym hodnoty prosim?

kikavadi
26. feb 2026

Lecitin a tiež pestrec mariánsky drevený

rusalkablack
26. feb 2026
@ivka1103

@rusalkablack ake si mala predtym hodnoty prosim?

anonym_277a5f
26. feb 2026

@ivka1103 Ahoj s týmto bojujeme tiež od decembra a aj môjmu mužovi chcel dr nasadiť lieky. Tie odmietol, sú ešte väčšie svinstvo ako samotný vysoký cholesterol. Prešli sme na maximálne bielkovinovú stravu. Mäso je jedno aké, zelenia ovocie. Tukom sa vôbec nevyhýbme, robím veci na masti, masle a olivovom oleji samozrejme s rozumom. Zaradila som zdravšie múky do jedálnička, miešam 50:50 s normálnou pšeničnou. Hlavná zmena u nás je že na raňajky máme len proteínový nápoj.
Sladilo len med, javorový sirup...
Je kopec toho čo môžeš ale naozaj a naozaj je najhorší cukor, sladené nápoje a podobne.
Ak nezmeníš štýl stravy nič ti nepomôže. A samozrejme treba doplniť aj viac pohybu.
Cholesterol mu klesol o 2 jednotky a mne tiež. Za dva mesiace.

patrike
26. feb 2026
@rusalkablack

@rusalkablack Ono to je sice prirodneho povodu, ale stale su to statiny. Kedze je to vyzivovy doplnok a nie liek, maximalna davka je obmedzena. Podla toho by ti stacila nejaka minimalna davka lieku s podobnym obsahom statinov a este by si to neplatila cele sama.

rusalkablack
27. feb 2026
@patrike

@rusalkablack Ono to je sice prirodneho povodu, ale stale su to statiny. Kedze je to vyzivovy doplnok a nie liek, maximalna davka je obmedzena. Podla toho by ti stacila nejaka minimalna davka lieku s podobnym obsahom statinov a este by si to neplatila cele sama.

@patrike Neviem, kde v shitake hríboch a čiernej ryži vidíš statíny, ale budiž... Nikoho nenútim.