Ako zvládnuť plochú glykemickú krivku?
Ahojte, stretli ste sa s plochou glykemickou krivkou? Nejem sladkosti, ani nepijem sladké vody. Zo sacharidov väčšinou tie komplexné. Mám tendenciu íst do hypoglykémie. Napríklad nalačno mám glykémiu 4.5. a dve hodiny po jedle idem na 4, niekedy na 3,5. Už som mala aj 2.8.
Bola som na diabetológii, ona v tom nevidí žiadny problém, ale mne je pri hypo zle. Musím si dávať potom hroznový cukor. Inak jem všetko zaradom - teda mäso, zeleninu, ovocie, strukoviny, ryžu, ovsené alebo špaldové vločky, proteín, mliečne výrobky apd.
@anonym_autor kockou tmavej cokolady po jedle nic nepokazis.
neviem či tie prepady sú spôsobené plochou glykemickou krivkou, ale na ich základe som išla pred rokmi k Dr. a zistili mi hypotyreózu. Liečba šž na toto ale nemala vplyv, až po rokoch sa mi podarilo stabilizovať tieto prepady krvného cukru a následné slabosti Berberínom. 2x denne po jedle.
sak si nahod co jedavas do kalorickych tabuliek a uvidis ci mas dostatok sacharidov
ak bude glycka klesat daj si ovocny dzus alebo rozok
ja to mavam pri tehotenskej cukrovke, pomohlo mi skladat jedla aby vsetko urcite obsahovalo protein, vlakninu, tuky v prvom rade a az potom komplexne sacharidy. Pekne sa mi drzi krivka na hodnotach okolo 5 nalacno, ale musim striktne dodrziavat stravu, inak mi to pada a skace dole ale aj hore. Najhorsie je ak jem vela sacharidov, potom to po jedle pada strasne dole a az ma trase od hladu 2 hod po jedle.. Ale mozes byt iny pripad.
sak si nahod co jedavas do kalorickych tabuliek a uvidis ci mas dostatok sacharidov
ak bude glycka klesat daj si ovocny dzus alebo rozok
@mamina7070 toto by som neradila, ja som sa tiež pri týchto prepadoch takto "zachraňovala", aby som vôbec vedela fungovať a výsledok bol + 30 kg za 10 rokov. Je to cesta do pekla často jesť. Teraz jem 2-3x do dňa a zvládam aj intermittent fasting, čo pred tým, ak som sa ráno nenajedla ma klepalo ako alkoholika pri delíriu a nebola som schopná normálne fungovať.
@anonym_autor ja len, čo pomáha dcére diabeticke vyvarovať sa hypo. Tuky (tých môže byť menej), príp. ešte veľa bielkovín pomáha zastabilizovať glykémiu na dlhšie hodiny po jedle. 2 kúsky pizze (len príklad, vidím,že tvoja strava je zdravšia) dcéru udržali počas celého treningu, hoci vrcholovo športuje a dala si ho 2 hod. pred tréningom. Taktiež aj šport sťahuje glykémiu, a to aj niekoľko hodín po.
Ako sa má stravovať pri sklone k hypoglykémii:
Sacharidy sa nejedia samostatne.
Ku každému jedlu so sacharidmi má byť aj tuk a bielkovina, aby sa cukor neuvoľňoval príliš rýchlo.
Jesť menšie porcie, ale častejšie.
Ideálne každé 2–3 hodiny, bez dlhých hladových pauz.
Tuk je dôležitý.
Maslo, olej, orechy, semienka, plnotučné mliečne výrobky spomaľujú trávenie a stabilizujú glykémiu.
„Zdravé“ sacharidy - treba strážiť množstvo
Ovsené vločky, ryža, strukoviny a ovocie sú vhodné, ale v menších dávkach a vždy v kombinácii s tukom alebo bielkovinou.
Nevynechávať jedlá.
Dlhé prestávky medzi jedlami zvyšujú riziko poklesu cukru.
Káva nie nalačno.
Najskôr jedlo, až potom káva, aby sa nerozkolísal nervový systém a glykémia.
Pri hypoglykémii neostať len pri cukre.
Rýchly cukor je len prvá pomoc, následne je vhodné pridať malé množstvo tuku alebo bielkoviny.
Večer neísť spať úplne hladný.
Malé jedlo s tukom pomáha predchádzať nočným poklesom glykémie.
Ak to nepomôže,tak si daj vyšetriť:
OGTT aj s inzulínom, nie len s glykémiou, aby bolo vidno, či sa inzulín nevyplavuje príliš
funkciu nadobličiek (kortizol), lebo tie majú chrániť pred hypoglykémiou
pečeňové testy, či pečeň zvláda uvoľňovať cukor
štítnu žľazu (aspoň základné hormóny), lebo aj tá vie rozhodiť výkyvy
prípadne autonómny nervový systém, ak je podozrenie na dysreguláciu
@anonym_autor ja mam tiez dost casto pokles hladiny cukru v krvi... pod 3 alebo 2,5 a vtedy mi byva aj zle. Ano u mna to neriesia... ja jem ale vsetko aj sladke aj sladke vody.... praveze ked mi klesne cukor si dam sladke, ked zacinam citit uz ze klesa rychlo si nieco dam... ak to nestihnem tak mi je velmi zle 🥹

@anonym_autor tak si daj viac sacharidov do jedla, alebo zajedz kockou cukru
Pecivo jes?