Ako zvládnuť starostlivosť o invalidného pacienta doma?
Dobrý deň, ahojte. Potrebovala by som prosím poradiť čo robiť. Som s nervami v koncoch a neviem čo mám robiť skôr a kam ísť. Môj problém:
V decembri pred Vianocami mi zrazu prepustili brata z nemocnice po dlhodobej hospitalizácii domov. Dali mi lekársku správu a krabicu liekov a dovi-dopo.
V nemocnici mi pomohli vybaviť posudok o odkázanosti (stupeň 6 ) A dali mi papier so zoznamom služieb kam ho dať s tým, že lekársku správu pošle všade sestra a ja k nej nemám prístup. Samozrejme nikde nemajú miesto a vzhľadom na jeho stav ho ako samoplatcu akceptovať nechcú. Rehabilitácie mi zamietli kvôli komplikovanemu stavu a plienkam.
Jeho stav: po dlhodobom umelom spánku a komplikáciách kedy pol roka nevedeli či zomrie alebo nie sa prebral, s čiastočnou amneziou a poruchou krátkodobej pamäte. Je imobilný a zvládne sa len sám najesť a ako tak posadiť. Jeho stav sa v priebehu 1 mesiaca natoľko stabilizoval, že mi ho šupli domov. Planovali v marci. Eventualne bude môcť chodiť ale to potrvá dlho. Od prebudenia som mu zabezpečila cvičenia s fyzioterapeutom. Bola som u obvodného lekára a behám a zháňam už 2 týždne lieky. Sú sviatky a nikde nikto. Ani na poisťovni. Posteľ aj vozik som si musela zabezpečiť sama súkromne. Budem potrebovať zdvihák, niečo ako schodolez na schodisko - som s nim uväznena v byte. Potrebujem asi vybaviť invalidny dôchodok asi. Kam mám prosím ísť nejako v poradí? Na úradoch nikto nie je a mám v tom zmätok. Neviem čo vybaviť ako prvé.
doliečovací ústav ? mne to navrhli v nemocnici. tam je na tieto prípady sestra - ona aj vybavovala ten doliečovací ústav. Len tam môže byť pacient na 2-3 týždne - vraj kým si rodina stihne ako tak zariadiť veci ohľadom pacienta ktorý príde z doliečováku domov.
pozeram ze si od Trnavy, my mame babku v Magnolii v Hurbanove...to mas tak 1.5 hodiny cesty (mozno trochu menej), tiez ma stupen odkazanosti 6 a plati niečo cez 500€. Skus ich kontaktovat, viem ze zvysovali kapacity. Chapem ze sa chces postarat ale aby si sa nezodrala skor ako brat
Toto čo popisuješ je normálny stav pre štát. Tak jednajú všade pokiaľ nie sú známosti. Vybaviť DSS je nad ľudské sily.MY sme mali chorú dcéru postihnutú to bolo peklo nie starostlivosť ale šikana úradov a nezáujem niečo riešiť. Všetko musíš sama ísť vybaviť na stupeň odkázanosti najprv lekár napíše plienky koľko má nárok za mesiac. Lieky tiež to musíš behať sama. Na schválenie ID sa čaká aj rok síce neskôr spätne doplatia a však za ten čas je bez príjmu. Posteľ bud kúpiš alebo sú požičovne kde si požičiaš a platiš za každý mesiac ako prenájom.
ahojko ak ho budete mat doma (a nedate ho na chvilu do zariadenia (mysli, ze takychto oaciientov by mohli brat aj v pinocej nemocnici na 2-3 týždne ako dlhodobo chory) ako prve sa treba obratit na obvodaka ten vas nasmeruje. objednajte sa k rehabilitacnemu lekarovi v pk viem ze vedia vziat aj do dna na den, povedz aka je situacia ze potrebujete vysetrenie bez pacienta a len papier na postel a rehab. pomocky. za mna je najrychlejsie polohovacia postel bez madraca ten date svoj a nan dokupite antidekubutny nafukovaci madrac stoji par € a je lepsi ako madrac my sme kupovali tento https://unizdrav.sk/tovar/1765/antidekubitny-ma.... mozete zaziadat o invalidny vozok, prenosne wc, pomocky na umyvanie .... poradi vam rehab. lekar. od jeho papiere zaniest do poistovni zdravotnej. schvalia to. my sme do tuzdna mali vsetko doma. aj posteľ zmontovali. zaroven s pomocou obvodaka vyplnit papiere na invalidny a zaroven ztp + dalsie kompenzacne napr. na stravu, plienky, opotrebovanie satstva, benzin, prepravu..... opatrovatelsky. ID trva dlhsie ake ztp a kompenzacie par týždňov.
ak chcete do ustavu tak narychlo jedine plateny napr. v pk v kucisdorskej doline asi veru hned. aj chcete "štátny" treba sa zapisat podat ziadost s vyjadrenim odkazanosti do spadovej domova dochodcov, dds a ak sa uvolni miesto tak daju vediet. my sme cakali 2.5r na miesto. držím palceky
Ja mám strašne blbu otázku.. ale čo ak by som nesúhlasila s tým vziať si ho domov? Čo potom? Ako by to riešili? Pýtam sa len teoreticky, dosť ma to zaujíma.

@lulu17488 Skuste obvolat Diakonie. Tam vedia mat volne miesta, plati sa to ako samoplatca cca 600€