Čo mi môže byť?
Ahojte, len sa trošku obávam tak som za rozhodla sem napísať. Chodím na zdravotnícku školu, mali sme do dnesneho dna mesačnú prax a ešte minulý týždeň som sa pichla ihlou od inzulin. Pera ( inzulin som už podala pacientovi). Pacient nemal nič infekčné ,pokial viem. Kedze sme boli ba geriatrii tak vam asi dojde aky pacienti tam ležia. Bola som to nahlasit na ďalší deň staničnej sestre lebo v deň a čas keď sa to stalo tak tam uz nebola a myslela som ze to musím povedať jej a nie inej sestre. Inak, Keď som sa pichla tak pri mne bola sestra ale nič nepovedala, len ze tiež sa tak pichla podobne. No tak staničná mi povedala ze to sa malo hneď nahlasit, vytočila číslo ale vtedy sa to už nedalo nahlasit a podpísať lebo bolo neskoro, takže až na ďalší deň mi povedala. Ale pri tej všetkej práci som na to zabudla úplne a asi v utorok ma začala bolieť hlava, ja som to pripisovala teplu. Tak som si dala tabletku a išla som si ľahnúť. No na ďalší deň vpohod ráno e ale aj tak mi bolo divne potom celý deň až som sa bála ze nejak odpadnem. Nebolo to také zlé len som sa akokeby odpísala realitou od sveta. No tak potom na ďalšie dni to bolo celkom fajn ale stále som sa necítila najlepšie. No a dnes mi prišlo zle na žalúdok, mala som pocit na zvracanie , ale ja mam žalúdočné a tráviace ťažkosti, čiže to s týmto ani súvis nemusí mať. No teraz som si namerala teplotu 38,7 a boli ma hlava , som taká malatna a neviem vo robiť. Bojím sa že zomriem alebo niečo. Prosím vás, nepíšte tu aká som histerka alebo nejaké hnusné správy 😁
daj sa vysetrit a neplas sa hlavne, lebo stres nepomaha.
ja som sa pichal milionkrat a nikdy mi nic nebolo. a dufam, ze ani nemam ziadne infkcne ochorenie prenosne krvou.
u zdravotnikov je riziko nakazy Hepatitidou ( si ockovana proti hepat. B? ), no ta ma pokial viem, dlhsiu inkubacnu dobu.
@sally19 Robím v labaku a stalo sa to už pri darcoch krvi. V pravom rade trebalo ranu vydenzifikovať, zapísať ti do knihy úrazov (robí to vrchná alebo staničná sestra), zobrať krv na infekčné ochorenia HBsAg, HCV, HIV, HAV, TPHA. Do 24 hodín preočkovať tetanus. Nahlásiť to cez tvojho lekára na RÚVZ a odsledovať inkubačnú dobu infekčných ochorení Za 6 mesiacov zas vziať krv na infekčné ochorenia. Nikdy nevieš čo daný pacient má. Nemusí to mať v chorobopise. My sa koľkokrát už po všetkom dozvieme, že vzorka bola napríklad HIV pozit. a nikto sa nenakazil a ani neumrel.
@sally19 praxujes v nemocnici, stretavas denne kopec ludi, pacientov. Mozes sa nakazit cimkolvek co oni maju. Vobec to nemusi suvisiet s tym, ze si sa pichla inzulinovym perom. Mozes mat cokolvek. Ak si chora, ostan doma, liec sa.
Vies, ze sa ochorenia prenasaju aj kvapovkami alebo oralno-fekalne?
Mozes mat cokolvek. Smer vseobecny lekar.

@sally19 chodis na zdravotnicku skolu, pracujes vedla lekaroch a pises na MK, co ti moze byt! Tak mna hned j.bne! Ked ty nevies, my by sme to odkial mali vediet?!