icon

Čo pomáha na reflux? Skúsenosti a rady

pattulda
30. mar 2026

Prosim Vas, ti co mate reflux, co vam.pomaha? Ja mam nalacno emaneru, skusala som rennie, talcid, ale velmi to nepomaha. V noci sa nevyspim, budim sa na skriabanie v krku a kasel a potom ma z toho napina. Uz som zufala, dakujem za kazdu radu.

evuska32
30. mar 2026

Nolpaza 20 mg dá sa kúpiť navoľno...a ja ešte pijem na noc Fatru

cibinka18
30. mar 2026

skuse si najst dietu pri refluxe, su tam nejake potraviny, varene jedla, ktore sa nemozu, napr aj vyvar, vecer nepit aj 2-3 hodiny, co neviem ci sa da zvladnut... celkovo tekute vecer sa neodporuca

ljmmm
30. mar 2026

uzivam nolpaza 40 mg na predpis, ked nahodou nemam davam 2x nolpaza 20 mg

anonym_61b48e
30. mar 2026

Diétu a hlavne antirefluxné opatrenia pred spánkom dodržiavaš? Nám pomohli najviac tie.

anonym_a16be0
30. mar 2026

@pattulda mne pomohla jedine prísna diéta niekoľko mesiacov, potom to prešlo. Zostalo mi akurát že nemôžem jesť čučoriedky, mliečne výrobky a dočasne sa ešte vyhýbam lepku.. ale musela som vyradiť aj kávu a všeličo iné, treba skúšať a vydržať

katkazatka
30. mar 2026

strava

kacena4
30. mar 2026

lieky neberiem Už roky, treba zmenit životosprávu nastavit jedalnicek s y ti jedla nesposobovali reflux drzim palceky

gocrazy
30. mar 2026

@pattulda emaneron som brala v kombinacii s asketon, emaneru som mala na zapal zaludka 4 tyzdne a asketon beriem uz treti mesiac mne helicid talcid ani nolpaza nezaberali......uprava stravy bola nevyhnutna, taktiez rezimove opatrenia ako po jedle aspon hodinu nelahnem, v noci mam hlavu polozenu vyssie, jem menej ale castejsie,

lasanad
30. mar 2026

Máte zistené zvýšené množstvo kyseliny v žalúdku? Lebo reflux môže byť aj z nedostatku kyseliny v žalúdku - tzv. tichý reflux, alebo laryngofaryngealny reflux. Keď je málo kyseliny, jedlo stojí, netrávi, tvoria sa plyny, a pri odgrgávaní putujú plyny s malým množstvom kyseliny a pepsinu až do nosa, čo spôsobuje podráždenie slizníc v nose (sople), v hrdle (bolesť hrdla). Reakciou slizníc je tvorba hlienu a potom teda aj kašeľ, najskôr je suchý, neskôr s hlienami. V extrémnom prípade môže aj napínať. Pomôže určite antirerlfuxná diéta a malo by pomôcť zvýšiť množstvo kyseliny (ak je jej teda málo) - toto ešte nemám overené. Spomalené trávenie, ktoré následne spôsobuje plynatosť aj v črevách, odgrgávanie, môže mať aj iné príčiny ako málo kyselíny. Ak máte naozaj málo kyseliny, potom užívanie liekov na jej zníženie ešte zhoršuje problémy. Pri tomto type refluxu nepáli záha (pažerák), lebo tej kyseliny je málo a "nevyšplechuje" len do pažeráka.

anonym_a07db5
30. mar 2026
@lasanad

Máte zistené zvýšené množstvo kyseliny v žalúdku? Lebo reflux môže byť aj z nedostatku kyseliny v žalúdku - tzv. tichý reflux, alebo laryngofaryngealny reflux. Keď je málo kyseliny, jedlo stojí, netrávi, tvoria sa plyny, a pri odgrgávaní putujú plyny s malým množstvom kyseliny a pepsinu až do nosa, čo spôsobuje podráždenie slizníc v nose (sople), v hrdle (bolesť hrdla). Reakciou slizníc je tvorba hlienu a potom teda aj kašeľ, najskôr je suchý, neskôr s hlienami. V extrémnom prípade môže aj napínať. Pomôže určite antirerlfuxná diéta a malo by pomôcť zvýšiť množstvo kyseliny (ak je jej teda málo) - toto ešte nemám overené. Spomalené trávenie, ktoré následne spôsobuje plynatosť aj v črevách, odgrgávanie, môže mať aj iné príčiny ako málo kyselíny. Ak máte naozaj málo kyseliny, potom užívanie liekov na jej zníženie ešte zhoršuje problémy. Pri tomto type refluxu nepáli záha (pažerák), lebo tej kyseliny je málo a "nevyšplechuje" len do pažeráka.

@lasanad veľmi dobre a výstižne napísané 🙂
Ešte doplním, že častou príčinou refluxu je aj stres a úzkosti spôsobené nedostatkom elektrolytov a B vitamínov v strave. Chýbajúce magnézium... spôsobuje tuhnutie svalov, spazmy žalúdka hlavne v noci a vytláča obsah žalúdka, kysleliny do pažeráka.
@pattulda skús pravidelne užívať magnézium s B6, pridaj do stravy jedlá obsahujúce viac živín, nahraď cukor Melasou...

anonym_3cc444
30. mar 2026

Pri spánku mať vyššie hlavu, ako žalúdok.