Desivé sny: Kedy navštíviť psychiatra?
Dobrý večer, v prvom rade chcem povedať, že nie som poverčivá ani neverím v boha, ale situácia je taká že som ochotná skúsiť všetko. V prvom rade by som chcela ale vylúčiť zdravotný problém. Ide o to, že posledné asi dva mesiace mám veľmi desivé sny. Vždy je to o tom istom, satanisticka skupina počas rituálu nejakej vraždy, prenasledovanie démonmi, všade otočene kríze temno a tak. Počas dňa normálne fungujem, nemám žiadne halucinácie ani nič akurát som nevyspata. Nezažila som žiadnu traumu. Jediná vec ktorá ma napáda ze by to mohla spôsobiť sú drogy. Asi rok som brala rozne stimulanty, ale teraz som už sedem mesiacov čistá a nemala som nikdy ani žiadne abstinenčné príznaky či zmeny nálad. V podstate som skončila zo dňa na den ako by sa nič nedialo. Mala by som podľa vás navštíviť psychiatra? Alebo myslite si, že naozaj môže byt niečo medzi nebom a zemou?
a co konkretne si brala za drogy,moze to byt aj nasledok.A tie sceny vi sne,nepozervala si taketo horory niekedy.??
Skôr si myslím, že to posledné. Ale to už nechám na tebe.
určite navštíviť psychiatra....aspoň prekonzultovať zdr. stav a že čo s tým...
k tomuto problému by sa mal vyjadriť odborník, ale desivé sny bývajú aj pri depresiách....
Aj krátke užívanie drog spôsobuje nezvratné zmeny v mozgu a to čo opisujes opísalo už veľa užívateľov tvrdých drog,trávy,liekov,atď.Smer psychiater
Fascinuje ma zlahcovanie niekolkmesacneho brania "roznych stimulantov", kavu asi nemyslis...a cudovanie sa nad nasledkami 🤭
Hlavne ked mame milion dokazov a povie ti to kazdy lekar alebo psycholog, precitas si v clankoch, ze u urciteho typu ludi s predpokladmi dusevnych chorob, moze aj jedna ciga marihuany spustit schizofreniu.
Je to proste fakt, nech sa fetky rozculuju ako chcu 🤷
Môže to byť z únavy prečo si nevyspata?mne sa vtedy tiež snívajú hrozne sny.
@babulkomale ja sa nerozculujem :D viem veľmi dobre čo drogy robia a aké ochorenia môžu spôsobiť. S týmto vedomím som ich brala a je mi jasne, ze toto môže byt teoreticky možný následok. Napriek tomu, že som bola užívateľom tvrdých drog, konkrétne kokaínu nemyslím si o sebe, že som nejaká fetka. Nikto na mne nič nepoznal a keď som si povedala, že som si už užila dosť, prestala som.
@luccija nevyspata som z toho, že sa budím na tie sny. Ale je pravda, že stresu mám teraz dosť. Povýšili ma, mám zodpovednosť za chod pobočky a ľudí, stále si zvykám na veľa veci a robím často aj doma
Ano mohli to sposobit tie drogy a pravdepodobne to aj sposobili.
Ja by som za tym nehladala veci nadpozemska, ale moze to byt dosledok stresu, ktory zazivas. V snoch spracovavame len to co cez den nestihame. Skus venovat cas a energiu relaxu, odbu raniu stresu. Ako tebe vyhovuje, fitko, prechadzky, nejaky sport, fyzicka namaha. Proste chvila kedy vyvetras hlavu, unavis telo, nadopujes ho endorfinmi.
U mna vzdy ked sa opakovali sny s rovnakym motivom, tak to symbolizovalo nieco z mojho prezivania. Nieco, co som si pocas bdeleho stavu neuvedomovala. Jeden priklad mam z vysokej skoly. V poslednom rocniku sa mi opakovane snivali sny, v ktorych ma prenasledovala bud skupina fasistov alebo teroristov. Vzdy som im nejako unikla, vzdy som nasla nejaku novu cesticku alebo skrysu, ale vzdy ma zase nasli a boli mi v patach. Nikdy ma nedohonili, lebo som sa vzdy vydesena zobudila. Tak som zacala rozmyslat: co v mojom zivote ma nahana a prenasleduje, co mi je stale v patach, ale nikdy ma uplne nedobehne? No a nejako som prisla na to, ze buducnost. Koncila som studium a bala som sa, co bude dalej, bala som sa buducnosti. Akonahle som si to uvedomila, tak tie sny prestali. A odvtedy vzdy, ked sa mi nejaky motiv opakuje, tak si vzdy vsimam, ako sa citim po zobudeni a pytam sa sama seba, kde v realnom zivote sa takto citim. Najlepsie je rozmyslat este v polospanku. Mozno mas aj ty v zivote nieco, co ti pripada temne, co ta desi, alebo nieco v sebe akoby zabijas, nieco take.
Ahoj, myslím si, že keďže sny ti spôsobujú problém s fungovaním počas bežného dňa, mala by si navštíviť minimálne psychológa. To, že ti tu niekto na základe SNOV diagnostikuje psychické ochorenie, mi príde totálne cez čiaru. Chcela by som vidieť toho psychiatra, ktorý by ti dal diagnózu, pretože sa ti snívajú nočné mory, od toho by som utekala na 100 honov. Každopádne, existujú terapie s odborníkmi, kde sa analyzujú sny, veľmi pekne ich popisuje @marianarem, aj keď teda ona na to terapeuta nepotrebovala, čo je úplne super. Tvoj mozog pracuje aj v noci a snaží sa niečo spracovať - pocity, emócie, ale aj nejak si vysvetliť veci, ktoré možno v realite nemajú okamžite logické vysvetlenie. Nevidím v tom nič medzi nebom a zemou a takisto by som si netrúfla na základe snov diagnostikovať akékoľvek ochorenie. (Jasné, ak veríš, že sa ti prihovára sám diabol, tak pomôže aj kňaz, ktorý ťa "odkľaje" alebo "rozhreší" alebo čo, za mňa je to placebo efekt, každopádne, ak to pomôže, prečo nie - každý máme inú psychiku).
@mikadooo nemyslím si, že by mi pomohol kňaz keď na to neverím, ale určite kontaktujem psychiatra. Nemyslím si, že by mohlo ísť o schizofréniu ako tu niektoré načrtli, to by som podľa mňa mala počas dňa nejaké príznaky, aspoň zmeny nálad alebo niečo proste a to vôbec nemám. Dosť ma zaujala ta myšlienka, že by to mohlo niečo znamenať, nejaká metafora na to čo riešim v živote, ale neviem si to nijak interpretovať, mám pocit, že okrem novej práce mám život zariadený tak, ako som vždy chcela. Nemám pocit, že by som mala niečo zmeniť alebo že by som mala nejaké veci nedoriešené.
Ja by som si v zivote nedovilila tvrdit cudziemu cloveku a na dialku, ze schizofreniu ma alebo nema.
To bol priklad, ze preco mi prekaza zlahcovanie tychto veci okolo stimulacnych latok a podobne.
@babulkomale tak moja chyba, zle som to pochopila. Ja tiež nemám rada to zľahčovanie, napriek tomu že som ich brala. Vždy mi vadilo ako niektorí užívatelia najmä trávy (tí, čo šňupali si asi uvedomovali že je to zle) hovorili že je to vlastne neškodná rastlinka, liek na všetko atď.

Môžeš mať kľudne aj schizofréniu