Dlhorocne traviace problemy
Uz 20 rokov mam traviace problemy. Zacala to vtedy najma po kapuste cibuli, paprike, cesnaku. Mame v rodine problemy zo zlcnikom, uz babka mala, ma aj mamina. Nemali a teda nema ani jedna kamene. Tie jedla som vylucila a bolo celkom dobre. Ako roky plynuli pocit tazoby naduvania pocit na zvracanie sa pridavali castejsie. Ked som vedela zistit po com to je tak som to jedlo vylucila. Nejem salamy, vyprazene jedla, uz ani strukoviny, cerstve pecivo, jogurty, mastne syry, majonezu. Pocas tych rokov som vystriedala 5tich gastrologov, mala som nespocetne gastroskopie, vyskusala rozne lieky, proti kyseline na zvysenie motolity. Nikdy ale nic nepomohlo. Nikdy nic nenasli. Predtym som mavala obdobie ze mi bolo tak 2-3x do roka horsie, trvalo to tyzden dva a potom zase ok. Teraz vekom je to stale horsie. Obdobia ze mi je zle sa opakuju castejsie, trvaju dlhsie aj symptomy sa zvladaju horsie uz mi zvykne byt zo zaludka aj na odpadnutie, pridavaju sa krce pichanie v bruchu hnacky. Naposledy som na gastro bolo pred rokom a pol, opat bolo vsetko negativne ze funkcna porucha. Mala som robene aj ct brucha pred dvoma rokmi, aj to bolo ok. Gastrolog mi povedal ze mi nevie pomoct. Mam certsvo 40 a ja som stale zufalejsia. Viem ze su na tom ludia aj horsie ale takzo sa neda normalne fungovat. Ked ideme na dovolenku, ak teda ideme kvoli mojmu traveniu kedze mi je vavsinou zle, tak si musim sama varit, restauracna straba nepripada do uvahy. Aj ked davam pozor na jedlo tak mi byva casto zle. Stale mam v hlave co ak mam nejaku rakovinu len to este nezistili. Bojim sa o to viacej ze mam 3 male deti. Skusala som aj akupunkturu, akupresuru, bylinky, terapie. Nic nepomohlo. Dakujem ak ste sa docitali az do konca a za kazdu radu.
@anonym_autor 🫂 možno to má psychosomatický základ, možno povaha, stres, málo pohybu najmä na čerstvom vzduchu. Hlad pociťuješ? Nemáš problém jesť málo a/alebo výhradne ľahko stráviteľné jedlá? Vygoogliť a vyskúšať to nejakú dobu? Nie každý máme 100%ne fungujúce podsystémy nášho tela (a psychiky). 🍀
@anonym_09787f ano som dost stresujuci typ cloveka, v podstate vkuse len kricim lebo nie som v psychickej pohode ale to by som povedala ze to z tych neustalych traviacich problemov. Hlad pocitujem, na cerstvom vzduchu nie som velmi vela. Tak pol hodku denne so psom. Co myslis vyhradne lahko stravitelne jedla?
Akoby som citala o sebe. Tiez mam obehanych lekarov, vsade vsetko v poriadku. Uzatvorene ako syndrom drazdiveho creva. Aj prisnu fodmap dietu 8 tyzdnovu mam za sebou, ulavilo sa mi, to je fakt, ale efekt trval velmi kratko. Ako tak mi niekedy pomozu traviace enzymi, ale musim si ich dat aj 6 tabliet.
@anonym_autor antidepresiva a to uplne vážne. Skúste na pol roka, rok. Ale najskôr by som dala vyšetriť znova gastro, za rok a pol sa mohlo niečo zmeniť
Akoby som citala o sebe. Tiez mam obehanych lekarov, vsade vsetko v poriadku. Uzatvorene ako syndrom drazdiveho creva. Aj prisnu fodmap dietu 8 tyzdnovu mam za sebou, ulavilo sa mi, to je fakt, ale efekt trval velmi kratko. Ako tak mi niekedy pomozu traviace enzymi, ale musim si ich dat aj 6 tabliet.
@anonym_ed609f beriem pravidelne pankreolan a ischol, probiotika
@anonym_ed609f beriem pravidelne pankreolan a ischol, probiotika
@anonym_autor probiotika ake? Lebo niektore este zhorsia priznaky, ake mame. Mne najviac zabrala kijimea reizdarm pro a symbio lact. Tiez mi boli na poslednej kontrole na gastre navrhnute antidepresiva, no nie, nikdy. Tu citam, ze presne pri tych sa ludia stazuju na zazivacie problemy, zapchy, toto by bolo z kaluze do blata.
@anonym_autor probiotika ake? Lebo niektore este zhorsia priznaky, ake mame. Mne najviac zabrala kijimea reizdarm pro a symbio lact. Tiez mi boli na poslednej kontrole na gastre navrhnute antidepresiva, no nie, nikdy. Tu citam, ze presne pri tych sa ludia stazuju na zazivacie problemy, zapchy, toto by bolo z kaluze do blata.
@watermelon probiotika u mna najviac funguju probiofix a biopron premium. Antidepresiva nechcem, a mne ani neboli navrhnute. Bola som u psychiatra ale povedala ze nepotrebujem ziadnu liecbu
Ja len taky napad, ak uz nic ine nepomohlo...Ja som mala na jesen silny postcovidovy syndrom a pomohli mi okrem ineho aj meditacie yoga nidra. Narazila som pri hladani informacii o nich na tuto zenu, ktora tvrdi, ze jej pomohli nielen s long covidom, ale aj so syndromom drazdiveho creva, ktory mala velmi dlhe roky.
https://insighttimer.com/alicebh/guided-meditat...
Ja len taky napad, ak uz nic ine nepomohlo...Ja som mala na jesen silny postcovidovy syndrom a pomohli mi okrem ineho aj meditacie yoga nidra. Narazila som pri hladani informacii o nich na tuto zenu, ktora tvrdi, ze jej pomohli nielen s long covidom, ale aj so syndromom drazdiveho creva, ktory mala velmi dlhe roky.
https://insighttimer.com/alicebh/guided-meditat...
@marianarem popozeram, dakujem
Chod psychologicke, nauci Ta s tym parcovat, mam to odskusane. K tomu si nasad dietu, aka Ti vyhovuje. Ja napr.niekdedy mliecne mozem, inokedy nie a tak je to so vsetkym. Raz to jem a ak telo prestane tolerovat, potravinu vylucim. Neskor po par mesuavoch skusim, vi sa znova nekamaratime. Ale zaklad je psycholog, ziadne lieky Ti nenaordinuje, ale ver, ze Ti pomoze odburat ten stres, ktorym si vyrabas tie zdravotne problemy a ver, ze aj na dovolenku budes moc ist, aj v restauracii sa najes, urob to pre seba, aj pre deti, aby si sa nemusela zbytocne obmedzovat
@anonym_09787f ano som dost stresujuci typ cloveka, v podstate vkuse len kricim lebo nie som v psychickej pohode ale to by som povedala ze to z tych neustalych traviacich problemov. Hlad pocitujem, na cerstvom vzduchu nie som velmi vela. Tak pol hodku denne so psom. Co myslis vyhradne lahko stravitelne jedla?
@anonym_autor vyskusaj na nejake obdobie vsetko vysadit a rob si kury. Pomaha fenyklovy caj pit, matovy. Tiez by som zmenila probiotika. Nemas nejaku znamu farmaceutku? Ja beriem exhelico kvoli helicobacterovi. Ta psychika robi urcite vela, vidim to na sebe ze ked som v strese je mi zle viac ako normalne. Tiez by som na tvojom mieste ak mas pri detoch cas zacala nejaku fyzicku aktivitu aby si vypla hlavu. Pozri si profil Laca Kuzelu, vela riesi taketo aj knihu vydal. Ja sa snazim vela kefiru acidka fermentovanych veci. Na salaty som si kupila zalievky Fermato. Tiez vysetrenie SIBO ti moze ukazat, ci nemas nadbytok zlych bakterii v crevach.
Ja mam obdobia kedy zvladnem jest iba banan, rozok a colu nic viac do seba nedostanem. Pali a picha ma v zaludku, mam take krce ze sa neviem postavit ani narovnat, okolo pupka ma strasne picha a celkovo je mi na umretie. Toto trva tak tyzden dva a potom o dva mesiace znova. Je to velmi tazke takto zit verim ze si uz vsetko vyskusala.
@anonym_autor probiotiká berieš? Možno v živote nesmieš v sebe dačo a to ťa trápi. Črevo žalúdok veľmi reagujú na psychiku
Chod psychologicke, nauci Ta s tym parcovat, mam to odskusane. K tomu si nasad dietu, aka Ti vyhovuje. Ja napr.niekdedy mliecne mozem, inokedy nie a tak je to so vsetkym. Raz to jem a ak telo prestane tolerovat, potravinu vylucim. Neskor po par mesuavoch skusim, vi sa znova nekamaratime. Ale zaklad je psycholog, ziadne lieky Ti nenaordinuje, ale ver, ze Ti pomoze odburat ten stres, ktorym si vyrabas tie zdravotne problemy a ver, ze aj na dovolenku budes moc ist, aj v restauracii sa najes, urob to pre seba, aj pre deti, aby si sa nemusela zbytocne obmedzovat
@anonym_5410e6 chodila som rok, potom mi povedala ze uz ju neporrebujem…tiez mam niekedy tak ze mozem jest vsetko a potom utne a je mi zle aj z hrianky
@anonym_autor vyskusaj na nejake obdobie vsetko vysadit a rob si kury. Pomaha fenyklovy caj pit, matovy. Tiez by som zmenila probiotika. Nemas nejaku znamu farmaceutku? Ja beriem exhelico kvoli helicobacterovi. Ta psychika robi urcite vela, vidim to na sebe ze ked som v strese je mi zle viac ako normalne. Tiez by som na tvojom mieste ak mas pri detoch cas zacala nejaku fyzicku aktivitu aby si vypla hlavu. Pozri si profil Laca Kuzelu, vela riesi taketo aj knihu vydal. Ja sa snazim vela kefiru acidka fermentovanych veci. Na salaty som si kupila zalievky Fermato. Tiez vysetrenie SIBO ti moze ukazat, ci nemas nadbytok zlych bakterii v crevach.
Ja mam obdobia kedy zvladnem jest iba banan, rozok a colu nic viac do seba nedostanem. Pali a picha ma v zaludku, mam take krce ze sa neviem postavit ani narovnat, okolo pupka ma strasne picha a celkovo je mi na umretie. Toto trva tak tyzden dva a potom o dva mesiace znova. Je to velmi tazke takto zit verim ze si uz vsetko vyskusala.
@anonym_86f68a no tie obdobia si popisala presne moje. Vyskusala som viacere probio, aj tie drahe symprove ale naozaj iba probiofix a biopron minrobia dobre. Cvicim tai chi a pilates na chrbticu kvoli skolioze
Ja mam 24 rokov a mam reflux, zapal žaludka a liečim sa na Gastro. Robili mi hadicu zistili slabší zapal pažeraka, beriem lieky a stale sa to nezmenilo. Bola som na sono brucha a nič. Babka mala žlčnikove kamene. Gastroenterolog mi chce robit este testy na intolerancie tak som zvedavá. Som nafuknutá,unavená,mam pocit ťažoby v žaludku. Problem u mňa je aj ten že mam psychicke problemy, uzkosti,depresie a tym že mam zle travenie sa mi zhoršilo aj toto. Psychiatrička mi dala antidepresiva hneď som vracala a zhoršil sa mi stav veľmi tie lieky radšej ani neberiem. Nemôžem ani kavu, mastne jedla, vypražane,fastfood,kysle,rajčiny…Veľa potravin vylučiť a jest 3 h pred spanim. probiotiká vitamíny beriem, chodim cvicit a na prechadzky nepomahá že absolutne nič..Som zvedavá ako mi vyjdu tie testy.. Už som sa s tym naučila žiť, keď som vracala pred tyzdnom mala som žaludok podraždeny nič som skoro nejedla a aj tak som bola nafuknuta, plna.. Mam problem aj so zapchou, alebo že ide zomňa voda.
@anonym_autor
Najprv je dôležité pochopiť, že pri takýchto dlhoročných tráviacich ťažkostiach už nejde o jeden pokazený orgán. Ide o to, že trávenie je dlhodobo „rozladené“ a reaguje prehnane. Preto vyšetrenia nič neukazujú a preto lieky vždy pomôžu len chvíľu alebo vôbec.
Prvý krok je prestať stále niečo hľadať a vylučovať. Čím viac potravín sa vyradí, tým je trávenie citlivejšie. Jedlo má byť jednoduché, stále rovnaké a predvídateľné. Nie hladovanie, nie nárazové jedenie. Jesť málo, ale pravidelne, každý deň približne v rovnakom čase. Nie úplne bez tuku, lebo to zhoršuje žlčník. Trochu tuku áno, len nie naraz veľa.
Druhý krok je žlčník, aj keď nemá kamene. Dlhé roky šetrenia a vynechávania tukov spôsobia, že žlč sa zle uvoľňuje a robí kŕče. Preto býva zle aj po „bezpečných“ jedlách. Tu pomáha rozdelenie jedla na menšie dávky a niekedy aj tráviace enzýmy alebo lieky na uvoľnenie kŕčov, nie ďalšia diéta.
Tretí krok sú nervy v tráviacom trakte. Nie psychika v zmysle „je to v hlave“, ale nervy, ktoré riadia žalúdok a črevá. Keď sú roky v napätí, žalúdok reaguje nevoľnosťou, črevá hnačkou a kŕčmi. Tu často pomôžu lieky na uvoľnenie čriev alebo veľmi nízke dávky liekov, ktoré tlmia precitlivenosť nervov. Nie silné antidepresíva, ale cielené lieky na trávenie.
Štvrtý krok je prestať celý deň sledovať, či už je zle alebo ešte nie. To trávenie paradoxne zhoršuje. Človek sa musí naučiť jesť aj vtedy, keď nemá úplnú istotu, že mu nebude zle. Začať veľmi opatrne, s jedlami, ktoré pozná, ale nežiť v neustálom strachu z každého sústa.
Piaty krok je prijať, že cieľ nie je úplné zmiznutie problémov zo dňa na deň. Cieľ je, aby zlé obdobia boli kratšie, slabšie a menej časté. Toto sa nedá vyriešiť za týždeň ani jednou tabletou.
Ak by sa toto malo robiť správne, mal by to viesť jeden lekár, ktorý to berie ako funkčný problém trávenia a rieši žalúdok, črevá aj nervy naraz. Neustále striedanie lekárov a vyšetrení len udržiava človeka v strese.
A úplne na záver. Takýto stav nie je rakovina, nie je to zlyhanie tela a nie je to lenivosť organizmu. Je to dlhodobé preťaženie systému. Keď sa systém prestane stále dráždiť a skúšať nové veci, má šancu sa aspoň čiastočne upokojiť.
Najčastejšie sa kombinujú tri skupiny liekov, nie jeden.
Prvá skupina sú lieky proti kŕčom tráviaceho traktu. Tie uvoľňujú žalúdok, črevá aj žlčové cesty. Používajú sa napríklad Duspatalin (mebeverín), Meteospasmyl alebo Buscopan. Nejde o lieky na kyselinu, ale na kŕče. Berú sa pravidelne alebo podľa potreby, najmä keď sú bolesti, tlak, pichanie, hnačky. U veľa ľudí je to základ, bez ktorého sa nepohnú.
Druhá skupina sú lieky, ktoré tlmia precitlivenosť nervov v tráviacom trakte. Toto je bod, ktorý sa často úplne preskočí. Používajú sa veľmi nízke dávky liekov, ktoré nie sú primárne „na psychiku“, ale na nervové vedenie v črevách. Typicky sú to nízke dávky amitriptylínu alebo trazodónu na noc, prípadne iné lieky podľa lekára. Neužívajú sa kvôli depresii, ale preto, že znižujú nevoľnosť, kŕče a hnačky pri funkčných poruchách. Dávky sú násobne nižšie než pri liečbe depresie.
Tretia skupina sú lieky alebo doplnky na podporu trávenia a žlče. Niekedy pomôžu tráviace enzýmy ako Pangrol alebo Kreon v nízkych dávkach k jedlu. Nie preto, že by pankreas nefungoval, ale preto, že uľahčia trávenie a znížia záťaž na žalúdok a žlčník. U niektorých ľudí pomôžu aj mierne lieky podporujúce pohyb tráviaceho traktu, ale tie sa dnes dávajú opatrne.
Lieky na kyselinu typu Nolpaza, Helicid a podobne majú zmysel len vtedy, ak je preukázaný reflux alebo zápal. Pri funkčných poruchách často nepomáhajú a dlhodobo môžu stav aj zhoršiť.
Probiotiká môžu zostať ako doplnok, ale nemajú byť hlavná liečba. Ak po mesiaci nič nerobia, nemá zmysel ich brať roky.
Dôležité je povedať jednu vec úplne otvorene. Ak sa skúšajú len lieky na žalúdok a ignorujú sa nervy čriev, výsledok je takmer vždy nulový. Preto majú ľudia pocit, že „nič nezaberá“.
Toto všetko má riešiť lekár, ideálne gastroenterológ alebo internista, ktorý sa vyzná vo funkčných poruchách.
Čiže hľadať lekára,ktorý sa venuje funkčným poruchám trávenia.

@anonym_autor 🫂 možno to má psychosomatický základ, možno povaha, stres, málo pohybu najmä na čerstvom vzduchu. Hlad pociťuješ? Nemáš problém jesť málo a/alebo výhradne ľahko stráviteľné jedlá? Vygoogliť a vyskúšať to nejakú dobu? Nie každý máme 100%ne fungujúce podsystémy nášho tela (a psychiky). 🍀