icon

Genetické vyšetrenie predispozície rakoviny prsníka: Skúsenosti?

Dnes o 13:56

Ahojte, mám 42 rokov, keďže mamina mala rakovinu prsníka ako 44 ročná, dnes mi dr odporučil genetické vyšetrenie na predispozíciu rakoviny prsníka. Chcem sa opýtať, kto bol, ako prebieha vyšetrenie, kde ste boli, zistili vám niečo? Najskôr dom chcela ísť, teraz rozmýšľam, či na to nebude stresovať, keby mi vyšla predispozícia... Neviem sa rozhodnúť...

simsalabim
Dnes o 13:58

@anonym_autor ked ti vyjde predispozicia, mozes si prsniky dat odstranit ako Angelina Jolie a ochoreniu predist. A to je velke plus.

maranta_leuconeura
Dnes o 14:03

@anonym_autor mna by teda ovela viac stresovalo, ze neviem na com som... Po potvrdeni vyssieho rizika mas narok aj na castejsie kontroly, co je super. Odstranenie prsnikov a vajecnikov podstupit nemusis, nikto ta nutit nebude. Je ale dobre vediet svoje riziko a podla toho sa zariadit

martul
Dnes o 14:09

@anonym_autor sestra bola v NR u nejakej doktorky, ale meno neviem. Mamina zomrela na rakovinu, sestre vyšla predispozícia. Práveže je teraz klidnejsia, dvakrát do roka jej robia vyšetrenia, každý rok mamografia, všetko ok.

autor
Dnes o 14:10

Baby a teda to sa robí vyšetrenie len na ten konkrétny typ rakoviny, však? Proste iba na prsníky, nie napr na rakovinu krčka maternice...

anonym_37dfef
Dnes o 14:14

Ahoj. Ja som toto riešila min. mesiac. Objednala som si testovaciu sadu domov, podľa pokynov som testovacou tyčinkou vytrela vnútro úst. Následne zabalila a odoslala slov.poštou na adresu laboratória hneď v ten deň. Výsledky sú do 15 dní. Ak ti vyjde pozitívny nález odporučia ti konzultáciu s klinickým genetikom. Union poisťovňa toto testovanie prepláca.
Tento test zisťuje prítomnosť 32 najčastejších mutácií v génoch BRCA1/2, ktoré sa vyskytujú v slovenskej/českej populácii a spôsobujú riziko rakoviny prsníka a vaječníkov u žien a rakoviny prostaty a pankreasu. Tu máš viac info: https://ghcgenetics.sk/testy/brca-screen/

hedviga2
Dnes o 14:37
@anonym_autor

Baby a teda to sa robí vyšetrenie len na ten konkrétny typ rakoviny, však? Proste iba na prsníky, nie napr na rakovinu krčka maternice...

@anonym_autor ano na prsniky. Odobrali krv a vyplniť dotaznik

anonym_e95cc1
Dnes o 14:46

Na genetickej ambulancii , napr. Heydukova , BA, zoberu ti krv , vysledky trvaju cca mesiac. Z krvi sa zistuje ci mas BRCA mutacie, ak sa potvrdi mutacia ... je vyssie riziko nadoroveho ochorenia prsnikov, krcka, vajecnikov, pankreasu. Ak ti to vyjde pozit, mas narok na pravidelne preventivne vysetrenia, nie len sono a mamo prsnikov , ale aj sono brucha, cytologiu, kolonoskopiu. Urcite by som isla na geneticke vysetrenie, je to len odber krvi ...

anonym_ac089f
Dnes o 15:08

To máš super, že ti to ponúkli.
Mne mamina v 50 r. umrela na rak.prsnika. Skúšala som volať na genetiku, kde ma hneď odbili, že v 50-tich rokoch to bola získaná rakovina....vraj neumrela mladá a tak nešlo o genetickú záležitosť. A že ak chcem moc, je možnosť zavolať do súkromnej spoločnosti, kde ma to výjde minimálne 3 000€. A potom dali otázku: -a ak vám to výjde, že máte vysokú predispozíciu tak čo ?
Povedala som, že by som si dala odstrániť prsníky (keďže sú plné "neškodných" cýst...zatiaľ....jasné, že dúfam, že to tak aj zostane)
A vraj to odstránenie tiež nieje až tak ľahké, ako si predstavujem.

anonym_144501
Dnes o 15:14
@anonym_ac089f

Mne mamina v 50 r. umrela na rak.prsnika. Skúšala som volať na genetiku, kde ma hneď odbili, že v 50-tich rokoch to bola získaná rakovina....vraj neumrela mladá a tak nešlo o genetickú záležitosť. A že ak chcem moc, je možnosť zavolať do súkromnej spoločnosti, kde ma to výjde minimálne 3 000€. A potom dali otázku: -a ak vám to výjde, že máte vysokú predispozíciu tak čo ?
Povedala som, že by som si dala odstrániť prsníky (keďže sú plné "neškodných" cýst...zatiaľ....jasné, že dúfam, že to tak aj zostane)

@anonym_ac089f To naozaj ak mojej nebohej mamke zistili rakovinu prsnika v 54 tak to si mozem vydychnut, ze to nie je geneticke? Lebo tuto info som nevedela. A bala som sa doteraz.

anonym_6382f9
Dnes o 15:16
@anonym_ac089f

@anonym_ac089f 3000€? To odkial je ta suma? V pohode od 250 do 500€. Dokonca niektora ZP mala prispevok na geneticke vysetrenia pre kazdeho poistenca.

autor
Dnes o 15:18
@anonym_144501

@anonym_ac089f To naozaj ak mojej nebohej mamke zistili rakovinu prsnika v 54 tak to si mozem vydychnut, ze to nie je geneticke? Lebo tuto info som nevedela. A bala som sa doteraz.

Ďakujem žienky za skúsenosti.
@anonym_ac089f
@anonym_144501 moja to mala pred 16 rokmi... Lenže ona sa udrela presne na to miesto, kde mala potom hrčku. Myslíme si, že je to z udretia... V rodine dne okrem nej tento typ rakoviny nemali... A tiež mi ho dr navrhol až teraz na mamografii...možno preto, že už mám 42 rokov...

autor
Dnes o 15:20
@anonym_6382f9

@anonym_ac089f 3000€? To odkial je ta suma? V pohode od 250 do 500€. Dokonca niektora ZP mala prispevok na geneticke vysetrenia pre kazdeho poistenca.

@anonym_6382f9 mne povedal dnes dr, že keďže mala rakovinu pod 50 rokov, tsk mám nárok na toto vysetrenie... Že môže ísť ona na genetiku alebo ja. Mám mať potvrdenie od jej dr že mala rakovinu... Proste šli dôkaz, že mám ma to nárok... bezplatne

anonym_6382f9
Dnes o 15:23
@anonym_autor

@anonym_6382f9 mne povedal dnes dr, že keďže mala rakovinu pod 50 rokov, tsk mám nárok na toto vysetrenie... Že môže ísť ona na genetiku alebo ja. Mám mať potvrdenie od jej dr že mala rakovinu... Proste šli dôkaz, že mám ma to nárok... bezplatne

@anonym_autor Jasne, nehadam sa. Len som odpisala kočke, kde zobrala tych 3000€, lebo to je nezmysel. Ak to nechce indikovat lekar, tak sa da aj za par stoviek vysetrit.

anonym_ac089f
Dnes o 15:37
@anonym_6382f9

@anonym_6382f9 neviem....takto mi povedali....že niekde v ZA mi to môžu za tú sumu urobiť.
Skoro ma vykotilo.....
A to som pred 18 rokmi riešila na genetike iné veci a vtedy boli ako med a ze az raz budem mat dieťa, aj jemu urobia testy zdarma, keďže mám tú mutáciu atd......jasné 🫣 Už to nieje pravda.

anonym_87c3bc
Dnes o 15:37
@anonym_6382f9

@anonym_autor Jasne, nehadam sa. Len som odpisala kočke, kde zobrala tych 3000€, lebo to je nezmysel. Ak to nechce indikovat lekar, tak sa da aj za par stoviek vysetrit.

@anonym_6382f9 stale tu niektore pisete, ze to stoji par eur. Napistee konkretne kde a kolko. Lebo co ja viem, veru lacne to nie je a preto to lekari hocikomu nenapisu. Tak cakam konktetne za malu platbu sukromne

maranta_leuconeura
Dnes o 15:38
@anonym_87c3bc

@anonym_6382f9 stale tu niektore pisete, ze to stoji par eur. Napistee konkretne kde a kolko. Lebo co ja viem, veru lacne to nie je a preto to lekari hocikomu nenapisu. Tak cakam konktetne za malu platbu sukromne

@anonym_87c3bc nech sa paci 145 € https://vysetrenia.agel.sk/genetika/brca-screen

anonym_87c3bc
Dnes o 15:40
@maranta_leuconeura

@anonym_87c3bc nech sa paci 145 € https://vysetrenia.agel.sk/genetika/brca-screen

@maranta_leuconeura dakujem 💝

anonym_ac089f
Dnes o 15:46

Rozšírené gen.testy sú do 3000€ a tie základné 200€ cca ako kde samozrejme.

alfged
Dnes o 15:49
@anonym_87c3bc

@anonym_87c3bc Napriklad tu máš komplexné testy, vrátane onkologie:

https://dnaera.com/produkt/dna-complex-test/

anonym_87c3bc
Dnes o 15:49
@alfged

@anonym_87c3bc Napriklad tu máš komplexné testy, vrátane onkologie:

https://dnaera.com/produkt/dna-complex-test/

@alfged dakujem 💝

alfged
Dnes o 15:55
@anonym_87c3bc

@alfged dakujem 💝

@anonym_87c3bc Za máličko, čo viem tak to robí aj medirex aj unilabs, oboje su siet laboratorii. Nemaju ceny na strankach zverejnene, ale na vyziadanie vedia vysetrit ako samoplatcu. Nemyslim, ze to bude viac ako 150-200€. Ale ak je pravda co dievcata pisu, asi by som hladala ineho lekara, ktory by vysetrenie indikoval cez ZP.

dadis
Dnes o 17:52
@anonym_ac089f

@anonym_ac089f Nenechaj sa odbit - moja znama gen od mamy zdedila a ma za sebou mastektomiu - ona predtym mala aj implantaty - po vybrati mliecnych zliaz a starych implantatov isla po nejakom case na nove implantaty. Ani by si nezistila. A chystala sa aj na vajecniky, neviem ci uz bola, asi hej. Davnejsie som ju nestretla.

anonym_ac089f
Dnes o 18:49
@dadis

@anonym_ac089f Nenechaj sa odbit - moja znama gen od mamy zdedila a ma za sebou mastektomiu - ona predtym mala aj implantaty - po vybrati mliecnych zliaz a starych implantatov isla po nejakom case na nove implantaty. Ani by si nezistila. A chystala sa aj na vajecniky, neviem ci uz bola, asi hej. Davnejsie som ju nestretla.

@dadis Máš pravdu. Opýtam sa na to hneď tento mesiac. Vlastne som to riešila iba cez genetiku rovno, ale po prečítaní tejto témy sa opýtam už teraz na sone prsníkov + následnej gyn.prehliadke gynekologa... 🙂